sunnuntaina, kesäkuuta 03, 2018

Kettu Kuningatar - yhden paidan syntytarina

Taisi olla vielä lumi maassa, kun piirtelin erilaisia eläinaiheita ruutuparerille. Kuvioihin mukaan tunki aina ketunpää. Kun se sitten niin tiiviisti halusi olla mukana, aloin kehitellä sille kuosia. Mieleen tuli ajatus Kettu-medaljongista. Hetken aikaa äherretyä erilaisia vipstaakeja, käteeni osui vanha nimikoimiskirja ja bingo! Sieltähän se sopivan koukeroinen medajonki löytyi. Ketun korvien väliin kehittelin kruunua, mutta kyllä se sydän sitten vei voiton.


Kun kuvio oli selvillä tuli se hankala vaihe: tehdäänkö koko paidan pinta täyteen medaljonkikuviota vai olisiko se sittenkin takki, jossa kuvio menisi etukappaleitten keskellä vai mitenpäin sen nyt sitten pitäisi olla. Mahdollisuuksia on monia!


Lopulta päädyin harvemmin käyttämääni malliin: kaarrokepaitaan. Minulla ja kaarrokepaidoilla ei ole ollut erityisen hyvä suhde. Joku niissä on aina mättänyt, ovat olleet jotenkin hankalan tuntuisia päällä ja jostain kohtaa liian isoja ja toisaalta liian pieniä.

Sellainen muodoksi kuitenkin valittiin. Kuviolle piti kuitenkin kehitellä jotain lisää. Aikani hahmoteltuani päädyin lehtikuvioihin ja kukkasiin. Sitten vaan mallitilkkua neulomaan! Erinäisten hyvin tieteellisten laskutoimitusten jälkeen päädyin erinäisiin silmukkamääriin ja siitä edelleen innokkaana neulomaan. Kuvion mallikerta on aikas iso, joten se aiheutti pientä päänvaivaa lisäysten sijoittelun kanssa.


Aika pian tuli todettua etteivät rouvan laskelmat olleet sillä seinälläkään. Purkuun ja uutta versiota vielä innostuneenpana ja vakuuttuneenpana omista matemaattisista taidoista. Purkuun meni sekin.


Alkoi jo vähän sapettaa. Olin kokeillut aloitukseen muutamaakin eri silmukkamäärää. Pikkasen pisti ihmetettyämään kun pienemmällä silmukkamäärällä sai isomman kaula-aukon. 

Uusia suureellisia laskutoimituksia ja kolmatta versiota kehiin. Alkuun se vaikuttikin oikein hyvältä ja pätevältä, kunnes taas. Kaikissa kolmessa versiossa alku oli tosi hyvä, mutta jotenkin lisäykset eivät toimineet niinkuin olin ajatellut. Paita ei mennyt kunnolla hartioitten yli. Tai meni jos oikein änkesi.


Nyt oli hyvä hetki mököttää vähän. Onnekseni sitten löysin Tincanknitsin Strange Brew -kaarrokepaitareseptin, maksullinen reseptin kaarrokepaidan tekoon. Ainoa hankaluus oli se, että ohjeen tiheys ei passannut omani kanssa, mutta jotenkin se kuitenki sai asioita loksahtamaan paikoilleen. Erityinen oivallus oli se ettei niskan korotusta ole pakko laittaa niskaan vaan sen voi laittaa alemmaksi, kirjoneuleosuuden jälkeen. Sen niskan korotuksen kanssa kun oli ongelmia riittänyt. Jotenkin se muutti kaula-aukon muotoa epäsuotuisalla tavalla ja joihinkin versioihin onnistuin saamaan sellaisen "jännän" pussiin niskaan. 

Lopetin sen kauhean laskemisen ja ajattelin järjellä. Loin silmukat ja sittenhän se oli yhtä voittokulkua se. Samalla muutin kaavion lisäyksiä vähän eri tahtiseksi. Ja aurinko paistoi ja elämä hymyili. Alareunaan suunnitellut kukkasetkin saatiin samalla parempaan kuriin ja järjestykseen.

Kirjoneuleosuuden jälkeen painelin suoraan sudenkuoppaan. Unohdin onnenhuumassani täysin erään erityisen asian nimeltä tiheys. Kirjoneuleessa on eri tiheys kuin sileässä oikeassa. Pieni pakitus taaksepäin ja vähensin silmukoita sopivaksi arvelemani määrän ennen sileään siirtymistä. Ja voi onni! Se toimi. Niskan kortus tuli sitten kirjoneuleen jälkeen. Sitten vaan hihat omikseen ja pätkyti pätkyti. Aika äkkiä huomasin, että kaiken kaarrokeseikkaulun ja-saikkailun jälkeen, sileän neulominen tuntui tooooodella tylsältä. 

Ainoa mikä toi jännitystä elämään oli langakerän vankkumaton pieneneminen. Noh, jäi sitä sellaisen golf-pallon verran jäljelle.Sitten yksi ilta se oli valmis. Päättelin langanpäät ja pidettiin kylpyhetki. Kun asettelin paitaa aurinkoon kuivumaan, ajattelin ettei taida ihan hetkeen tulla käyttöä. Tänään katselin ensi viikon säätiedotusta, jossa luvattiin huikeat 10 astetta lämpöä. Joten voipi hyvinkin olla ettei paitaa vielä tartte kaappiin viikata.

Lankana paidassa on Louhittaren luolan Luohitar II -lankaa. Oikein ihanaa kirjoneuleeseen, tosin sileää en mitä ilmeisemmin osannut siitä neuloa. Ihmeen kuhmuraista sain aikaiseksi. Tosin lankahan oli pariin kertaan neulottua ja purettua, joten sekin sai varmasti oman efektinsä aikan. Mukavan pehmoinen ja kevyt kuitenkin. Harmaata pohjaväriä meni se pikkasta vaille 300 g ja kuviovärejä sitten pienet nöttöset kaikkia. Vartalo-osa on väljä. Vähän kyllä mietin, että olisiko pitänyt tehdä jonkinlaisia vyötärömuotoiluita. Päätin sitten kuitenkin jättää ne pois. Ainoa korjauslike mikä pitää tehdä on laittaa niskaan joku merkki merkiksi paidan selkäpuolesta.


Kettu Kuningatar 
Malli: oma
Lanka: Louhittaren Luola Louhitar II, sävyissä Hopea, Porkkana, Pistaasi ja Karpalo
Puikot: 2,5 ja 3 mm
Fiilis: jesh!

26 kommenttia:

 1. routa21.28

  Siitäpä tuli vallan kaunis, ja harmaa on aina hyvä, sanoo hän joka rakastaa erilaisia harmaita. Ihana kettukarkkipaita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maisemakin näyttää kuvissa aikas harmaalta. Harmaissa on hienoja sävyjä.

   Poista
 2. Anonyymi22.04

  Erittäin kaunis paita. Varmasti kaiken vaivan arvoinen ��

  *Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se on balsamia haavoille, kun kaiken säheltämisen jälkeen on valmista ja tykkää lopputulemasta.

   Poista
 3. Huh, suurella vaivalla sait tehtyä upean puseron. Harmaa on kyllä kaunis väri ja itse pidän tummanharmaasta väristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kaikki ähertäminen ja kiroileminen on jo häipynyt mielestä, kaikkihan ei voi aina mennä kuin kuuluisassa Strömsössä :D

   Poista
  2. Joo, mieheni on huomannut, että kiroilen enemmän, kun neulomuksen kanssa ei suju hyvin ja hän on sitä mieltä, että minun kannattaisi lopettaa neulomisharrastuksen, sillä hän ei kestä enempää kirosanoja. :D
   Täytyy vaan neuloa yksin kotona! :D

   Poista
 4. Kaunis pusero. Ja mukava työselostus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on väillä hyvä kertoa mitä kaikkea voi tapahtua, ennekuin on valmista. Ei nämät mistää tehtaasta tupsahtelu tuosta vaan.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos, tykkään itse kovasti tuosta kuviosta. Vähän mietin, voisiko sitä käyttää jollain toisella tapaa jossain muualla.

   Poista
 6. Onpahan kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minäkin tykkään hurjasti!

   Poista
 7. Anonyymi16.54

  on hieno, vaikeuksien kautta voittoon ! mä kudoin kans ensimäisen kaarrokevillatakkini kahteen kertaan, kudoin alhaalta ylöspäin ja kokoa ei niin hyvin hahmota pyöröpuikolla... Heta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylhäältä alaspäin neuloessa on juurikin hyvä, kun paitaa voi sovitella. Tietää heti tai ainakin kohta, että onko tulossa sutta vai savea. Ja helmaa voi neuloa just sen verran kuin lankaa piisaa

   Poista
 8. Oot sinä kyllä semmoinen neulekuningatar! Kerrassaan pökerryttävän hienot ketut, että kannatti taistella paidan kanssa loppuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ketuista tuli kyllä sen verran kivat, että tätä kuviota pitää ehkä ryöstöviljellä jatkossakin.

   Poista
 9. Ihan mahtava paita ja syntytarina <3 Hyvä tietää tuo, että lisäillä voi kuvion jälkeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Se korotus onnistuu kuvion jälkeen, ennen hihojen erottamista. Veikkaan, että se niskapussi syntyi juurikin tuon tiheyden takia.

   Poista
 10. routa21.26

  kävisikö kettukuvio kirjontaan? ristipitoja tai niitä muita, mitä niitä nyt onkaan, kettupiiri??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se ristipistoissakin toimii, miksikäs ei!

   Poista
 11. Todella kaunis <3

  VastaaPoista
 12. Anonyymi23.25

  Ihana tämä on. Oletko tekemässä tästä ohjetta myyntiin?
  -Piia

  VastaaPoista
 13. Kaunis pusero ja vallan tarpeellinen suomen suvessa. Siun kirjoituksia on aina mukava lukea ja ihailen taitoasi suunnitella ja tehdä. Hyvää Juhannusta!

  VastaaPoista
 14. On todella kaunis pusero <3 Näin puseron livenä Pirjon päällä lauantaina Louhittarenluolan miitissä. Ajatus vahvistui, että haluan tehdä puseron. Koska malli julkaistaan ? :) Olet todella taitava!

  VastaaPoista
 15. Anonyymi15.54

  Minäkin haluan tämmöisen, mutta tummalla pohjalla. Joko sitä testataan L-kokoisena?
  kopmar

  VastaaPoista