keskiviikkona, marraskuuta 15, 2017

Mesiangervo

Kun Taito-lehdestä kysyivät, että suunnittelisinko heille brioche-lapaset, olin heti mukana. Pää höyryten piirtelin erinäisiä kuvioita kunnes se sitten kirkastui: lehti, nuppeja ja iso kukka. Orgaaniset kuviot vaan sopivat niin hyvin briocheen.

Ensin tein kämmenselästä mallitilkun. Nyt monet minut tuntevat vetävät kauhusta henkeä: se teki mallitilkun! No, oli pakko, että tiesi missä kohtaa olisi syytä tehdä mitäkin. Sitten neulomaan. Minulla on briochen kanssa se paha juttu, että osaan neuloa sitä tuosta vaan mutta kaavion kanssa sitten tuhrataan aikaa ihan urakalla. Sama homma tälläkin kertaa. Millään meinannut keksiä, että miten kärjen kaavio muka pitäisi piirtää. Kaavion teossa kun on periaatteena, että kavennusten ja lisäysten pitää olla kaaviossa samoissa kohdin kuin ne neuloessakin on. Tämän takia kaavioon pitää piirtää niitä tyhjiä ruutuja, jotta homma pysyy kasassa. Välillä ei vaan millään meinaa tajuta, että mihn ne tyhjät ruudut pitää laittaa. Bricohen kuningatar Nancy Marchant kertoi, että hän tekee ensin kaaviot ja neuloo sitten. Ei onnistu. Eka pitää neuloa ja siten ihmetellä paperille, että mitä teki. 


Ensimmäisen parin, tuon ruskea-vaaleanpunaisen, neuloin fingering-paksuisesta Tukuwoolista. Puikkoina käytin 2,25 millisiä puikkoja. Tukuwool on sen verran kuohkeaa lammasta, että minä en pysty neulomaan sitä erityisen napakaksi. Kun lapaset olivat valmiit niin alkoi vähän mieli kaihertamaan miltä lapaset näyttäisivät käsinvärjätystä ohuesta sukkalangasta tehtyinä. Turkoosi-keltaiset lapaset onneulottu Väinänöisestä puikoilla 2,5 mm. Vaikka niissä puikkokoko onkin suurempi niin ne ovat pikkasen pienemmät kuin Tukusta tehdyt. Väiskin pystyy neulomaan paljon napakammaksi kuin Tukun. Kummatkin lapaset ovat minulle ihan sopivan kokoiset. Se lieneekin makukysymys tykkääkö väljistä vai napakoista lapasista. 

Testineulojani Outi neuloi mallikappaleensa pikkasen paksummasta suomenlampaasta ja hänen siippansa sai hienot musta-harmaan angervot. Iso käsi Outille! Olet iihhana muija!


Ja mikä parasta, lapasista lähti idea yhteen toiseen bricohe-juttuun! Siitä sitten myöhemmin lisää. 

Perjantaina käännämme tutkan kohti Tamperetta. Juna starttaa 5.37, vaunun numero on muistaakseni 5, jos joku lukija haluaa tulla moikkaamaan niin sieltä löytää. Messukarttaa on tutkittu ja kojuja ruksittu. Mukaan lähtee ainakin Metsä kukkii -paita, jotta pääsen mukaan niiden kokoontumisajoihin. Saas nähdä miten kamala hiki sen kanssa on.

10 kommenttia:

 1. Tuo Nancyn tapa kuulostaa kyllä aika scifiltä näin maallikonkin korvaan. Mulla ei varmaan olisi sinniä ruveta kaavioita piirtelemään idean iskiessä; että kivempi olisi langalla koittaa, miltä se alkaa näyttämään. Mutta hyvät kaaviot sulla on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nancyllä pitää olla tosi hyvä kuvittelukyky. Toki onhan rouva jo "muutaman" vuoden briochen kanssa vehdannut.

   Poista
 2. Upeita ovat kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hauskaa miten väritys vaikuttaa kuvioon.

   Poista
 3. Anonyymi7.29

  Kyl on nätit! Mulla on alkava brioche-kuume, ensin tuo Lumimarja ja nyt nämä. Josko joululomalla yrittäis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Briochekuumelle ei kannata pistää hanttiin, se on ihan vaan mukava tauti :)

   Poista
 4. Sultahan tulee just hyviä neulemalleja puutarhurille, kun on krysanteemit, lumimarjaa ja mesiangervoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) katsotaanpa mitä kukkasia seuraavaksi keksitään

   Poista