lauantaina, tammikuuta 23, 2016

REY OLKOON KANSSASI

Puuh. Armottoman rutistuksen jälkeen, sain tehtyä Reyn ohjeen valmiiksi. Ei ole ohjeiden kirjoittaminen helppoa ei. Ohje on kuitenkin jaossa pdf-tiedostona ja ilmaiseksi. Ohjeen voi ladata vain blogini kautta, Ravelryyn sitä ei taida tulla. Ja syy siihen on se, että ameriikkalaiset alkavat vonkua ohjetta ja ihan suoraan sanoen: en jaksa kääntää ohjetta englanniksi.Ohje on oikoluettu ties kuinka moneen kertaan ja kaavion vaikeimmat kohdat tarkastettu neulomalla ne pariinkin otteeseen. Aina on kuitenkin mahdollista, että joku käpy ja risu on johonkin kohtaan jäänyt ja sekottaa kuvioita. Neuletta ei ole testineulottu. Joten jään nyt kylmää hikeä pukaten odottamaan kommentteja.

Pintaneule on yksinkertainen ja siinä tehdään nostettuja silmukoita niin, että lanka on työn edessä. Nurjat kierrokset neulotaan nurin. Periaatteessa neulos muistuttaa linen stitchiä, jossa silmukoita nostetaan jokaisella kierroksella. Tässä pintaneuleessa nostot ovat joka toisella kierroksella. Työkuvien pintaneule ja palmikot on neulottu Sandnesin Alfasta. Reunat eivät kipristele, ainostaan alareuna saattaa jotain pientä yrittää, sen saa tokenemaan kastelulla. Itse tein nostetun silmukan lanka työn edessä myös kierrokseen ensimmäiseen ja viimeiseen silmukkaan. Näin reunasta tulee vähän epätasainen, joka mielestäni sopii neuleen yleisilmeeseen. Jos haluat, voit toki neuloa ensimmäisen ja viimeisen silmukan oikealla puolella oikein. Se on "up yours", kuten Nykäsen Matti sen sanoisi. 

Ohjeessa on useassakin kohtaa, että "neulo x määrä silmukoita". Muista neuloa aina pintaneuletta, koristesaumoja ja kaaviota niillä kohdin kuin sitä kuuluu neuloa. Englantilaisilla on se kiva termi "keep knitting on pattern", jota en nyt saa sanottua järkevästi suomeksi.
Sivuissa ja takakappaleen puolella on neljä silmukkaa leveät koristesaumat. Kahden nurjan silmukan molemmin puolin yhdet oikeat silmukat. Lisäykset tehdään ennen tai jälkeen saumaa nostamalla silmukoiden välistä poikkilanka ja neulotaan se takareunastaan oikein. Vasemmalle kallistuvissa kavennuksissa nurjien silmukoiden vasemmalla puolella oleva silmukka neulotaan seuraavan silmukan kanssa takareunoistaan yhteen. Englannikeilinen ssk on tälle se tunnettu termi. Oikealle kallistuva kavennus tehdään sitten neulomalla nurjien silmukoiden oikealla puolella oleva oikea silmukka sitä edeltävän silmukan kanssa yhteen. Kuulostaa sekavalta, mutta neuloessa tämä on ihan selkis juttu. On on. Takakappaleen puolella olevia koristesaumoja "kuljetetaan" kavennusten ja lisäysten avulla kohti sivuja. Huomaa ettei silmukkamäärä muutu. Ja tässä kohtaa pitää sanoa se huomautus, disclaimer. Omassa neuleessa tuli joko kavennus liikaa tai jäi lisäys tekemättä. Kun takakappaleen olkien kaavio on valmis, pitäisi olkapäiden välissä olla kaiken järjen mukaan 48 silmukkaa. Noh, minulla oli 47 enkä keksinyt, että missä se silmukka luuraa, vai luuraako se missään. Takayläosan ohje on sitten kuitenkin tehty tuon 47 silmukan mukaan. Jos sinun neuleessasi on 48 silmukkaa olkien välissä niin päätä pääntietä varten sitten yksi silmukka enemmän kuin ohjeessa. Ei siinä sen kummempia. Koristesaumat kaartavat lopuksi olkapään palmikoiden "alle". Kun sauma on yhden tai kahden silmukan päässä palmikoista, lopeta lisäysten ja kavennusten teko. 

Kokoja neuleeseen on tämä yksi. Sarjoitus kun ei valitettavasti minulta onnistu. Luulisin kuitenkin ettei pienemmän tai isomman koon tekeminen ole erityisen vaikeaa. Silmukoita kannattaa lisätä tasaisesti etu- ja takakappaleelle. Takakappaleella voi miettiä, että tuleeko lisätyt silmukat keskelle vai koristesaumojen ja sivun väliin, vai molempiin. Tämä toki vaikuttaa siihen missä vaiheessa koristesaumat "katoavat" olkapään palmikoiden alle. Jos kokoa suurentaa paljon, on varmaan hyvä suurentaa myös olkapään palmikkoakin. Itse neuloisin vielä kuudennen palmikkopötkylän viiden kaveriksi. 


Valmiin neuleen mitat on otettu kun neule pötköttelee lattialla. Etukappaleiden väliin jää n. 2-3 cm rako ja se on otettu mukaan ympärysmittaan. On tarkoitus, että neule jää hieman auki edestä. 


Neule sinänsä ei ole vaikea, mutta kaaviossa on muutama kohta, jotka on syytä selittää kuvallisesti ja sanallisestikin tarkemmin. Kaavio voi näyttää aluksi aikamoiselta sekametelisopalta, mutta se on kuitenkin erittäin looginen. Tai helppohan se minun on sanoa.  Vie 2 silmukkaa apupuikolle työn taakse. Neulo 3 s. Neulo apupuikon silmukat nurin ja lisää viimeiseen silmukkaan 1s. 

Palmikko siis "etenee" aina kaksi silmukkaa oikealle ja siinä toisessa kaaviossa vasemmalle. Se miksi se kaaviossa näyttää kolmelta on se, että nurjiin silmukoihin lisätään yksi silmukka. Lisäyksiä tehdään koska palmikko vetää neuletta kasaan. Lisäyksiä tekemällä tarpeellinen väljyys pysyy neuleessa.Tee lisäys viimeiseen silmukkaan viemällä vasen puikko viimeksi neulotun nurjan silmukan alapuolella olevaan silmukkaan ja vedä sieltä silmukan takana kulkeva poikkilanka puikolle. Neulo näin syntynyt silmukka takareunastaan nurin. Nämä työvaiheet ovat yläpuolella olevassa kuvassa.


Kierros 17, jossa päätetään silmukat kädentietä varten. Kuvassa kaavio 1 ja 2 peräkkäin. Itse päätän silmukat aina joko neuloen oikein tai nurin, riippuen neuloksesta, jota on ennen päättelyä neulottu. Teen päättelyn niin, että neulon kaksi silmukkaa yhteen. Sitten siirrän oikealta puikolta silmukan takaisin vasemmalle ja neulon sen seuraavan silmukan kanssa yhteen.  Tätä tapaa olen käyttänyt myös tässä neuleessa. 

Vie 3 silmukkaa apupuikolle työn taakse. Neulo 3o. Palauta apupuikon silmukat vasemmalle puikolle. Neulo 1n. Neulo 2 nurin yhteen. Palauta s takaisin vasemmalle puikolle. Neulo 2 nurin yhteen ja palauta s takaisin vasemmalle puikolle. Neulo 2 nurin yhteen. Tuo 3 s apupuikolle työn eteen. Siirrä oikean puikon ensimmäinen silmukka (äskeisestä yhteenneulomisesta jäljelle jäännyt) vasemmalle puikolle. Neulo 2 nurin yhteen, palauta s vasemmalle puikolle. Neulo 2n yhteen, palauta s ja neulo 2n yhteen. Neulo apupuikon silmukat. Pääteltyjen silmukoiden molemmille puolille jää yksi nurja silmukka ja niiden viereen 3 silmukan palmikonkierrot. Kaaviokuvassa harmaalla näkyy kierroksen 16 silmukat.


Kuvassa vasemmalla pääteltyjen silmukoiden jälkeen apupuikolle nostetut silmukat. Oikealla puikolla oleva silmukka palautetaan vasemmalle ja päätetään loput 3 silmukkaa edellä mainitulla tavalla. Oikean puoleisessa kuvassa näytetään miltä kädentie näyttää kun keskimmäiset silmukat on päätetty. 

Sitten vielä tämä kohta, joka tuotti itsellekin pientä päänvaivaa. Tässä pitää vähän kikkailla silmukoiden kanssa, jotta yhteenneulominen onnistuu. 

Esim. kierros 21, kaaviossa 2. Neulo 1 n. Nosta seuraava silmukka neulomatta. Tuo 3 s apupuikolle työn eteen. Palauta nostettu silmukka takaisin vasemmalle puikolle. Neulo 2 nurin yhteen. Neulo seuraavat 2 nurin yhteen. Neulo apupuikon silmukat oikein. 

Hihoista vielä sen verran, että hihojen on tarkoitus olla mahdollisimman ihonmyötäiset. Tee lisäyksiä harvemmin tai useammin tai enemmän tai vähemmän oman käsivartesi mukaan. Hihat pysyvät ylhäällä, mutta kuten tiedämme niin neulos löystyy ajan kuluessa ja siksi kannattaa pujotella kumilankaa hihan yläosaan. Eipähän sitten tarvitse nykiä. 

Lopuksi pieni väpätysosio, näitä asioita minä mitä kauniimmin pyydän:
Mallia saa neuloa itselleen ja ystävilleen niin monta kuin vain haluaa, mutta älä neulo sitä myyntiin. En halua nähdä näitä millään myyntipyödällä tai -kojulla myynnissä. Älä myöskään jaa ohjetta suoraan omassa blogissasi tai muussa välineessä. Jos haluat jakaa niin linkitä tähän postaukseen, kiitos.

Lataa ohje linkistä, ole hyvä:

Rey 


16 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! Tämä pääsee ehdottomasti jossakin vaiheessa puikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan. Jos satut valmista samaan niin käyhän hihkasemassa.

   Poista
 2. Anonyymi13.37

  Kiitos, tuo pintaneule pääsee mukaan :) En ole sitä jotenkin muualla ymmärtänyt.... Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvin helppoa. Muistaa vaan että se lanka pitää olla aina siellä työn oikealla puolella sen silmukan edessä. Siihen rytmiin tottuu äkkiä.

   Poista
 3. Moi, ohjeen kirjoittaminen se vasta työlästä on - ja juu, se englanniksi saaminen on vielä kohtuuttomampi työ. Ja ne kysymykset... :) Mutta hieno liivi, tosi hieno. Voisi olla munkin puikoilla! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeen kirjoittaminen on työlästä. Miten selostaa asiat, että ne tulevat ymmärrettävästi ilman turhia jaaritteluja? Se mikä itselle on selvää pässin lihaa on jollekin toiselle rakettitiedettä.

   Poista
 4. Oi hurja miten ison työn olet tehnyt ohjetta laatiessa, kerrassaan kunnioitettavaa! Ja mallikin niin upea. Virtuaalihattu nousee ja korkealle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan ettei jäänyt mitää suurempia virheitä.

   Poista
 5. Englanniksi kääntäminen on kyllä melkoista puuhaa, minullakin on kertynyt jo useampikin käännettävä ohje. Huh, huh, puhisuttaa... Hieno liivi, vaikka taisinkin tätä jo kerran kehua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmaan enkuksikin menisi, mutta kun ei huvita niin ei huvita.

   Poista
 6. Kiitos ohjeesta, Vaimo lupasi tämän mulle neuloa (kun omat kädet ei kestä tuommoisia paksulankoja) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenhän minä saisin tuon mun siipan neulomaan? hmmm. Tai jos opettaisi noi pojat? Se voisi jopa onnistua. Millähän ne lahjoisi?

   Poista
 7. Suurkiitos ohjeesta! Ihana että jaksoit nähdä vaivan kirjoittaa tämän meille muillekin eulottavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan. Mun pitäisi vielä ommella se kumilanka, sitten voisi lähteä ihan ihmisten ilmoille tuon kanssa. Ei olisi enää niin peijakkaan kylmäkään.

   Poista
 8. Anonyymi11.18

  Kiitos kamalasti ohjeesta! Näin pelkurina ajattelin ehkä tehdä hihat, mutta niiden "yläosa" (anteeksi, huono suomen kielen taito) olisi sileä, että Rey'maisuus säilyisi.
  Beppedoggy

  VastaaPoista
 9. Aivan älyttömän huikea ohje, siisti lopputulos ja älyttömän mahtava kuvassetti! Jäin vain huokailemaan kuvia, joissa yhdistyy tuo käsityötaito sekä estetiikka. Vautsit!

  VastaaPoista