torstaina, toukokuuta 21, 2015

Mekkojauhantaa

Jatketaan tällä mekkomietinnällä. Pohdin siis minkä koon piirtää Vilma-mekosta sekä laittaakko siihen poikkisaumaa ja poimutuksia vai ei. Jossain blogissa bongasin samaisen mekon ommeltuna trikoosta, näytti kantajansa päällä tosi hienolta. Mutta kuvan myötä sain varmuuden että kankaasta (velour), jota aion mekkooni käyttää, ei voi ommella sellaisia vekkejä. Tai muuten se on sitä vauvaonnittelua sitten.

Muistin että jossain kaapin perukoilla on velourmekkonen, jota sitten etsimään. Asettelin mekon lattialle pötkölleen ja passailin kaavoja siihen päälle. Kaavat kuvassa on piirretty kokoon 40. Ovat mekon kanssa aika yksi yhteen. Mekko on aika väljä, joten taidan pienentää kaavan 38 kokoiseksi. Mulle ei vieläkään ole mennyt jakeluun että miksi olen eri kokotaulukoissa joko 40 tai 42 mutta silti 38 on oikea vaatekoko… No, vaikka numeroitahan ne vaan ovat, niin hankaloittavat välillä varsinkin ompelupuuhia. Oikean puoleisessa kuvassa on etukappaleen alaosa, siitä tulisi n. 10 cm lisää leveyttä. Aion kuitenkin tehdä niin että teippaan etuala- ja yläkappaleet toisiinsa kiinni ja leikkaan tuon alaosan ylimääräisen pois. Tuosta kaupan mekosta voisi myös piirtää tuon helman volangin. Se vois olla aika kiva?

Kävin tänään juoksemalla töissä. Matkaahan tulee suuntaansa vähän päälle 9 kilometriä. Aamulla kulki hyvin, iltapäivällä viimeiset pari kilsaa oli jo aika takkuista. Kotiin kuitenkin päästiin. Tuntuu vähän siltä ettei tänä iltana tartte unta odotella. 

9 kommenttia:

 1. Oho, onpa reipasta! Mutta ainakin on työmatkat aika tehokkaasti hyödynnetty.

  Itseäni polttelisi trikoomekon ompelu kovasti, mutta kun en ole vähään aikaan ompelukoneeseen saati saumuriin koskenut, ja ompelukone pitäisi huoltaakin. Meinaa vähän ujostuttaa. Ei uskalla mennä ompelukoneelle mitään ehdottelemaan kun ei olla vähään aikaan nähty. Eihän sitä tiiä, miten se siihen nyt suhtautuisi, pitäisikö ihan törkeänä. Pitää varmaan ensin vähän varovasti lämmitellä ennen kuin rohkenee alkaa tosissaan kosiskelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reipasta juu, nyt sattuu varpaisiin ja vähän muuallekin :)

   Veikkaan että ompelukoneen kanssa tepsii sellainen shokkihoito parhaiten. Minäkin kaivoin saumurin, revin langat irti ja imurin tungin sisuksiin. Sinne kun oli joku villakoirayhdyskunta tehnyt pesän...

   Poista
 2. Anonyymi0.30

  Käytä mittanauhaa ja ota itsestäsi mitat, joita vertaat kaavan kokotaulukkoon. Kaavaan on sitten kuositeltu mallin vaatimat väljyydet.
  Kaupan vaatteisiin laitetaan pienemmät kokonumerot, koska me kuluttajat ostamme mieluummin pienempi numeroisia vaatteita.
  t. M%

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokotaulukoilla viittaan vain kaavalehtien kokotaulukoihin. Ei varmaan olisi haitaksi, jos mallien yhteydessä olisi ilmoitettu väljyysvara. Silloin kukanenkin voisi helpommin päättää että kuinka paljon hulmua ympärilleen haluaa.

   Kaupan vaatteissa voi aina hakea jonkun toiseen koon jos ei osu kohilleen, ompelussa kankaan leikkaamisen jälkeen koon muuttaminen isommaksi/pienemmäksi on jo huomattavasti hankalampaa.

   Poista
 3. Ymmärrän tuon kokopähkäilyn Tää koko-ongelma rajoittaa tota ompelua täälläkin. On vähän turhauttavaa tehdä jotain, ja todeta, että kaava on sarjoitettu niin, että kuvassa mekon kaula-aukko on sitä mitä haluan, mutta kaavan kokoja sarjoitettaessa oman kokoni kaula-auuko onkin niin hehtaari-antava, että kaikki rintaliivit paistaa sieltä aukosta. :( Ei turhaan haluiaisi heitellä hukkaan aikaa ja materiaaleja. SK:ssa on nyt muutama kaava, jita haluaisin kokeilla. Mittataulukko on kokonumeroiden mukaan ja kaava S,M,L,XL, eikä ole kerrottu, mihin numerokokoon ne vertautuu. harmillista. Saa siis taas piirtää kaavat ja ruveta hosumaan mittanauhan kanssa, että jos vaikka tärppäisikin. (Tuskin tärpää, jos ei koossa XL ole muotolaskosta rinnan kohdalla.) Myöhemmästä huomaan, että hieno mekko tuli, ja niitä 'viiksiä' varmaan vähentäis, jos kaavassa olisi se muotolaskos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen aika huono lukemaan kaavoista että miten se vaate sitten valmiina istuu päälle. Ei varmaan olisi pahitteeksi joskus mennä jollekin kaavoituskurssille niin ymmärtäisi asiaa paremmin. Oletko muuten tutustunut Jokatyypin kaavakirjaan? Siinä oli aika kattavasti kaikenmaailman ohjeita miten muokata kaavoja ja ratkaista erinäisiä istuvuuteen liittyviä ongelmia.

   Poista
  2. Lapsella on jokatyypin kirja, ja sattuu nyt sitten olemaan parin sadan kilsan päässä, mutta pitäisi pyytää lainaan. Ongelma on se, että usein sen ongelman huomaa vasta sitten, kun ei enää mitään voi tehdä. Ehkä se protojen ompelu lakanasta/keratkäyttölakanasta olisi ihan fiksua. Tosi kriittisissä paikoissa sen usein teenkin.

   Poista
 4. Tiedätkö, että on tosi mielenkiintoista lukea näitä kokopähkäilyjä. Itsellä on tosiaan tuo kirja, ja muutamat mallit sieltä kutkuttelisivat kovasti. Nyt en vaan tiijjä, että mitä uskallan lähteä räpeltämään, kun tuota taitoa ei ole kovin hurjasti :-D Mielenkiinnolla seurailen, jotta mitä malleja teet ja miten muokkailet!

  VastaaPoista
 5. Hyvä jos horinoista jotain apua on. Itse sanoisin että kaavojen vertaaminen jo olemassa oleviin vaatteisiin on hyvä juttu. Se auttaa ainakin jonkin verran jos esim. Pähkäilee kahden koon väliltä.

  VastaaPoista