keskiviikkona, heinäkuuta 30, 2014

Ompeluraivo

Ompelin eilen illalla raivokkaasti viisi tuntia. Toki tuo aika sisältää erinäisiä sadattelutuokioita, epäuskoista ihmettelyä, ratkomista sekä kuumenneiden tunteiden jäähdyttelyä meren aalloissa. Lisähöysteenä yksi 7-vuotias joka kysyi 10 minuutin välein että milloin mennään uimaan sen jälkeen kun lupasin että ompelen tunnin verran ja sitten mennään. 

Mallina oli siis Tina Givensin Plinka-housut, jotka voi ladata ilmaiseksi hänen nettisivuiltaan. Kaavat tulostetaan ja teipataan kasaan. Erillisenä tiedostona on ohjeet. Malli on sinänsä helppo ja suoraviivainen ommella, mutta kun ohjeet ovat vaillinaiset sekä joiltain osin täyttä hepreaa niin meneehän se vaikeaksi. 

Jos jotakuta muuta tämä malli kuumottaa, niin luepa tämä ensin, saatat välttyä monelta mielipahalta.

Ensinnäkin, ota mitat kaavasta! Housut ovat todella väljät, esim. XS-koon persauksen ympärys on n. 112 senttiä. Mittanauha käteen ja oma persaus mittaamaan hus. Mieti sitten kuinka paljon väljyyttä haluat. Omat housuni ovat kokoa S.    

Seuraavaksi ompelujärjestys, se oli minusta vähän hassu, joten tein seuraavasti:

Taskut, päärmäsin taskunsuut ja ompelin leveällä siksakilla kahteen kertaan paikoilleen. 

Lahkeen laskokset. Merkitsin nuppineulalla laskosten paikat, neljä per lahje. Jätin alareunaan n. 4 senttiä (että on sitten työskentelyvaraa kun ompelee lahkeensuun kaitaleita) ja siitä ylöspäin kääntyvät kolme kappaletta n. sentin leveää laskosta. Ompelin laskokset kahteen kertaan, pysyvätpähän sitten paikoillaan.

Sitten ompelin lahkeiden sisäsaumat ja huristin vielä sauman nätiksi saumurilla. Kangas oli aivan kamalaa liestymään. Lahkeet sisäkkäin oikeat puolet vastakkain, haarasauman ompelu sekä huolittelu saumurilla.

Vyötärön tekoa ohjeessa ei ole mainittu ollenkaan. Sehän ei sinänsä mitään tähtitiedettä ole, mutta kyllä ohjeessa jokainen työvaihe pitäisi olla. Taitoin ensin sentin päärmeen ja sitten tarpeeksi leveän kuminauhaa varten. Ompelin päärmeen kiinni, jättäen aukon kuminauhan pujotusta varten. Kuminauha sisälle, kumpparin nauhojen yhteen omplelu, ja sitten ommellen päärmeen kolo umpeen.

Sitten tulikin se tenkkapoo kohta, jossa rattiraivo ja epätoivo velloivat käsi kädessä. En ymmärtänyt ollenkaan että mihin mikäkin kohta piti ommella ja miten päin. Pitkällisen arpomisen jälkeen tulin seuraavaan päätelmään. Se kapeampi huolittelukaitale. Tsekkasin että sen pituus täsmää lahkeensuun kanssa. Ompelin kaitaleen renkaaksi ja silitin sauman auki. Ohjeessa sanotaan että se pitäisi taittaa kaksinkerroin ja silittää mutta sitäpä ei kannata tehdä. Kaitale ommellaan lahkeen suuhun lahkeen oikealle puolelle niin että kaitaleen nurja puoli on vasten lahkeen oikeaa puolta. 

Suurin murheenkryyni oli lahkeen vekkikaitale. Se neuvotaan leikkaamaan neljänä palasena, joista käytetään kaksi per lahje. Minä leikkasin kaksi kaitaletta peräkanaa, jolloin ei tarvitse ommella kahtaa saumaa. Ompelin vekkikaitaleen ympyräksi ja silitin sauman auki. Sitten taitoin kaitaleen kahtia, silitin ja rupesin tekemään pientä vekkiä. Tavoitteena saada vekkikaitaleesta yhtä pitkä kuin lahkeensuusta. Se olikin ihan täyttä arpapeliä. Kokeilin myös että ompelen kiristyslangan ja sen avulla rypytän, mutta siitä mitään tullut, koska a) kangas on paksua ja b) kangas liestyy. Kun aikani olin vekkejä nuppineulojen avulla askarrellut niin sain siitä oikean pituisen. Sitten teinkin sen virheen että apuompelin vekit eka paikoilleen ja sitten vasta vekkikaitaleen lahkeesuuhun. Noh, vekit olivat operaation aikana hieman auenneet, joten kaitale oli liian pitkä. Sitten taas ratkottiin. Toisen kaitaleen tein niin että nuppineuloilla laitoin vekit ensin paikoilleen ja sitten nuppineuloilla kiinni lahkeensuuhun. Silleen vekit pysyivät oikeilla paikoillaan. Vekkikaitale siis ommeltiin samaan kohtaan kuin se huolittelukaitalekin, siihen päällimmäiseksi. Vekin alareuna osoittaa ompeluvaiheessa housujen vyötäröä kohti. Ompelun jälkeen tarkastin lahkeensuun varmaan viisi kertaa että se on oikein ennenkuin tein saumurilla huolittelun. Vekkikaitale on sen verran painava että se kääntää saumavarat ylöspäin. 

Sitten olikin jäljellä enää huolittelukaitaleen kääntäminen. Taitoin se kaksin kerroin ja ompelin tikin kaitaleen yläreunaan. Siinä kannattaa ajella rauhallisesti, toisessa reunassa kun on paksusti kangasta ja toisessa reunassa ei paljoa mitään. Tämän jälkeen pöksyt olivatkin valmiit!

Kankaana housuissa on Eurokankaasta ostettua August-nimistä kangasta. Siinä on n. puolet pellavaa ja puolet viskoosia. Kankaan leveys on n. 130 cm ja ostin sitä kolme metriä. Kangasta jäi tähteeksi sen verran että siitä ompelee topin tms. Kangas on pehmeää mutta painavaa. Varsinkin vekkikaitaleet ovat aikamoiset punnukset. Toki kankaan paino saa aikaan sen että se laskeutuu hyvin. Jostakin puuvillavoileesta nämä voisivat olla myös kivat. 

Itse olen 170 cm pitkä, lyhyemmälle voisin suositella lahkeiden lyhentämistä. Itse vähän arvon että pitäisikö tehdä lahkeisiin vielä yksi vekki, housut kun voisivat olla paremmat ihan pikkuisen lyhyempinä. Housujen haarasauma on myös todella alhaalla, minulla noin reiden puolessa välissä. Vyötäröä voisi ihan hyvin madaltaa vaikka muutaman sentin, sillä tapaahan lahkeesta tulee myös lyhyempi.

Noin lopputulemana olen housuihin tyytyväinen. Jos ohje olisi ollut ymmärrettävämpi olisi ompelukokemuskin ollut mukavampi. Täytyy kovasti toivoa että rouvan maksullisissa ohjeissa on enemmän tolkkua.

12 kommenttia:

 1. Minulla on tuosta kankaasta kaksi mekkoa ja tykkään tosi paljon. Kestää pesua ja pitoa eikä rypisty ihan järjettömän pahasti. Mekot on jo monta vuotta vanhoja ja ihan priimoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangas kyllä tuntuu kivalta ja siinä oli aika montaa väriäkin joista valita.

   Poista
 2. Jännityksellä odotamme mitä sieltä oikein tulee. Mutta onpa kivan näköiset nuo housut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taivas varjele mitä sieltä tulee :) kyllä näitten kanssa kait kehtaa ihan julkisillakin paikoilla esiintyä.

   Poista
 3. Onpa ollut "ompelukokemus"! Sissos sentään. Ihan pelottaa, mitä siellä maksukaavapuolella on odotettavissa. osaiskohan tuommoiset housut tehdä ns. omasta päästä? Lahkeissa taitaisi olla suurin vääntö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä housut on helppo ommella kunhan vaan tietää mitä tekee. Ohjetta lukiessa lähinnä vain hämmentyi kun siinä frilla sanottiin laittamaan sisään. Minne ihmeen sisään? Jos toiset tekisin niin aikaa tuskin kuluisi lähellekään samaa kuin nyt ja sykekin olisi varmasti maltillisempi.

   Todellakin toivon että niissä tilatuissa maksullisten kaavojen ohjeissa on joku tolkku. Niissäkin sitten pitää muistaa tuo kokoasia.

   Teippasin tuossa sen Priscilla mekkosen kaavoja (kunnes teippi loppui kesken) ja totesin että XS-koolla taidetaan mennä...

   Poista
 4. Kyllä noin erikoiset ovat työläitä tehdä vaan taas yhtä kokemusta rikkaampi olet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otetaan tämä siltä kantilta että eipä ole liian helppoa! Pysyy mieli virkeänä kun ratkoo pulmia ja ompeleita :D

   Poista
 5. Onnittelut, Soile! Onnistuit minua paremmin! Mulla on tuossa ompelupöydällä Plinka-pöksyt M-koossa leikattuna, mutta varmasti XS-kokokin riittäisi. Kunhan kerään hieman voimia ja rohkeutta, käyn myös jättimekkojen kimppuun uudestaan. Ilmaismekkojen työjärjestys oli muuten ihan ok, mutta kaikkien reunojen kääntämistä vinonauhalla en jaksa käsittää. Perinteinen muotokaitale toimii usein paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloittelijan tuuria :D kanattaa kyllä miettiä sitä S-kokoa. Veikkaan että M-koko passaa jotakuinkin oikeasti XL kokoa olevalle. Toivottavasti saat tuunattua ne mekkosi mieluisiksi. Tuossa kattelin sen Priscilla mekon kaavoja ja mietien että miten vaikea on ommella vinonauha raglanhihan reunaan. Se pohja vähän mietityttää.

   Poista
 6. Anonyymi8.39

  Hei,
  Hienot on byysat, voisi minunkin ahterini sopia tuommoisiin, kun on notkoselkä ja treenatut pakarat, niin nämä matalavyötäröiset tai edes normisellaiset loppuukesken, kyllä minä sen toisen perskannikan niihin saan, mutta mihin sen toisen pistän.
  Jos lahkeen suuta varten on ollut huolittelukaitale, niin itse laittaisin tuon frillan sen kaiteleen ja lahkeen väliin, ompelisin niin että frillan laskokset kiinnittyvät, ja joko huoolittelisin sauman saumurilla tai päällike ompeleella nurjalle siten, että ompelisin frillan ja huolittelikaitaleen saumavarat yhteen siten, että ommel ei näy päältä, vaan se näkyy vain nurjalta.
  Itse tekisin taskut sivusaumaan jatkeena.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin kuule mahtuu vaikka kuinka monet perskannat! Treenatut tai treenamattomat :D

   Ohjeessa se huolittelukaitale tulee juuri näin tuohon päälle, mutta se oli ohjeistettu eri tavalla, tavalla jota en ymmärtänyt sitten alkuunsa en en.

   Poista