torstaina, toukokuuta 30, 2013

Talikko heiluu

Palsta on polkaistu vauhtiin. Maanantaista asti on talikko heilunut ja rikkaruohojuurakkoa lentänyt kottikärryyn. Rikkaruohoa onkin tänä vuonna ihan ekstrarunsaasti johtuen siitä ettei minun entistä palstaa ole enää olemassa. Olivat mittoneet palstoja uudemman kerran ja päätyneet sitten poistamaan minun palstani, jotta saadaan palstoista oikean kokoiset. Joku oli ilmeisesti valittanut viime vuonna väärän kokoisesta palstasta. Tarjosivat sitten minulle uutta ja sain täysin neitseellistä maata, josta multaa ei meinaa erottaa juuripaakkujen seasta. Hieman harmittaa se hukkaan mennyt kolmen vuoden taistelu ja vähitellen, jos ei voitto, niin ainakin tasaväkinen kamppailu rikkaruohoja vastaan. Mutta minkäs teet, jos palstaa ei enää ole niin sitä ei ole. 

Palsta ei ainakaan liian pieni ole. Kun mittoin penkkien paikkoja, tulin siihen tulokseen että palsta on 9 talikon mittaa tuonne ja 11 talikon mittaa tänne. Talikkohan on joku reilu metri. Siellä kun oli ensimmäiset kaksi tuntia puurtanut ja saanut hassun läntin aikaiseksi, iski lähinnä syvä epätoivo: tätä perataan vielä heinäkuussa. 

Otin sitten järjen käteen ja takaisin päähän ja päätin etten ota koko alaa käyttöön. Tehdään eka hernepenkit ja sitten papupenkki. Sitten mangoldit ja sipulit, salaatit ja kiinankaali. Kukkia ainakin pensaskrassia, samettiruusua ja auringonkukkia. Lopuksi parsakaalit, kesäkurpitsat, palsternakat ja fenkolit. Pieni pala kerrallaan niin ei tunnu niin epätoivoiselta urakalta. 
Tällä hetkellä on herneet kylvettyinä ja papupenkki perattu sekä käännetty. Huomenna istutan reuhottavat pavuntaimet multiin ja käyn hakemassa rantarääseiköstä niille tukikepit. Viikonlopuksi toivon edes pientä sadetta. 

4 kommenttia:

 1. Minäkin kävin tutkimassa noita kaupungin palstajuttuja, vaikken kyllä nykykunnossa puutarhahommia pystyisi tekemäänkään. Kiinnitin vaan huomiota sellaiseen asiaan, että sinne pitää (ainakin nettisivujen mukaan) itse viedä vesi. Miten sinä sen hoidat, kuljetatko pyörän sarvessa vettä ämpäreissä? ;) Voisin joskus vaikka innostuakin palstan vuokraamaan, mutta se tuntuu hullulta, jos palstoilla ei ole vesipisteitä...

  VastaaPoista
 2. Kaikki muu on turhaa , patsi kasvimaan hoito . Sieltä tulee elinvoimaa ja työniloa ♥

  VastaaPoista
 3. Marij: joillakin palstoilla on vesipiste, useimmilla ei. Itse en kastele kuin kylvö/istutusvaiheessa tai sitten äärimmäisessä hätätilanteessa. Kasvimaan koko kun on semmoinen ettei siinä kaksi kannullista vettä tunnu missään ja kastelmassa saisi olla sitten joka välissä kun kasvit eivät tunge juuriaan tarpeeksi syvälle. Katetta kehiin niin kosteus pysyy maassa paremmin ja toivotaan sadetta sillon tällöin. Näin on pärjätty.

  Sirkkis: juuripa näi! Odotan jo vesi kielellä parsakaalisatoa. Mutta onko niitä taimia tarpeeksi?

  VastaaPoista
 4. Me ollaan nyt pari viikkoa yritetty saada viljelemätöntä, savista plänttiä sellaiseen kuntoon, että siitä saisi satoakin. Sen verran on kulunut työtunteja, kyynärrasvaa kuin turvetta ja hiekkaakin maanparannukseen, että saattaisi muutama ruma sana päästä, jos parin vuoden kuluttua kaikki vaivannäkö valuisi hukkaan vain siksi, että joku on joskus mitannut väärin. Eli tsemppiä urakkaan!

  VastaaPoista