perjantaina, heinäkuuta 27, 2012

Välirauha

Nyt on vähän seesteisempää tunnelmaa. Yhtään huivia ei ole aloitettu. Yksiäkään hihoja ei ole tehty. Sen sijaan tuli virkattua pipo.

Tämä siksi että Prismassa oli viimevuotisia Novita-lehtiä euron kappale. Piti ottaa ihan kaksi lehteä. Toisessa oli lippispipon ohje, ja se taas johti siihen että ostin Kodin Anttilasta Keloa. Siellä oli muuten Novitan Alpakkaa 2.50 kerä poistomyynnissä. Oli ainakin toissa päivänä.

Käynti Kontin kirpparilla taas johti siihen, että piti värkätä ystävänauharanneke, vai mikä tämä solmiamisjutun nimi nyt sitten olikaan.
Vähän oli taidot ruosteessa. Viimeksi näitä tuli tehtyä joskus 15-vuotiaana, eli masentavan kauan sitten. Ikäkriisi katsos vähän painaa. Eräänä päivänä keväällä kotimatkalla töistä tajusin, että täytän ensi vuonna 40-vuotta. Teki mieli jäädä itkemään ojan penkalle.

Samaiselta kirppikseltä löysin pussillisen käsivirkattuja pitsejä, ilmeisesti lakanaan tarkoitettuja. Aivan käsittämättömän ohuesta langasta. Näyttää vahvemmalle ompelulangalle. Pitsit ovat kellastuneet tai niissä on jotain tahroja. Uskaltaisikohan laittaa pesukoneeseen?
Seesteistä tunnelmaa lisää se että se puikoilla oleva härpäke näyttää sitten muotoutuvan juuri sellaiseksi kuin halusinkin sekä se että pojat menevät huomenna yökylään. Se että loma loppuu tuottaa, noh, ei puhuta siitä.

18 kommenttia:

 1. Anonyymi13.55

  Jos pitsit ovat ns kalalankaa ja lakanpitsejä, eivätkä hpertuneita, niin uskaltaa laittaa pesukoneeseen. Itse olen pessyt vastaavaa pitsiä todella korkeissa lämpötiloissa. Tätini on liottanut jopa kloriittivedessä tahraista kalalangasta virkattua pitsipeitettä - puhdas tuli. (Tätä en itse uskalla kokeilla.)Pesupussia suosittelen kuitenkin.

  VastaaPoista
 2. nimetön: nämä ovat kalalankaa ohuempia ja erittäin hyvässä kunnossa olevia. Pesupussiin ajattelin kyllä laittaa. Katotaan miten käy. Ei näillä oikein tämmöisinä läntillisinä mitään tee.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Lippis on kiva.

  Missä Prismassa sait ne lehdet niin edullinen??

  VastaaPoista
 5. Pullaposki: tuossa oulun linnanmaan prismassa. Joku tän vuoden numero oli 2,50 eli ei paha sekään

  VastaaPoista
 6. Anonyymi18.01

  Ihania pitsejä, semmosia virkattiin koulussa joskus 60-luvun puolen välin paikkeilla, ohutta lankaa ja pieni koukku. Uskaltaa ne pesukoneeseen pesupussissa laittaa ja kuumassa pestä, voihan ne klooratakin, mutta itse taitaisin kokeilla pestä ne ensin

  VastaaPoista
 7. Yritän olla näkemättä tuota virkattua lippistä, sillä muistan vannoneeni, etten enää virkkaa myssyn myssyä. Pitseistä en sano muuta kuin että hyvän löydön teit. Ennen vanhaanhan ne pesivät kiehuvassa vedessä tämmöiset jutut...

  VastaaPoista
 8. Joskus ennen muinoin on valkaistu piimällä. Itse en ole kokeillut. Googlaamalla löytyy varmaan lisätietoa.

  VastaaPoista
 9. Nimetön: huimaakin ajatus että virkkaisi jotain näin ohuesta langasta.

  Outi: lippis tulee vauhdilla kun on 8 koukku ja paksu lanka. Siinä ei nokka edes kerkiä tuhista.

  Tuo pitsipussi oli hyvä löytö, kolmella eurolla 7 lakanapitsiä ja yksi konepitsi, joka sekin oli ihan jees. Kontilla joskus osaavat laittaa järkeviä hintoja. 40 euron riihimäki purkki jäi ostamatta

  VastaaPoista
 10. Ellimelli: piimää? Taidan luottaa pesukoneeseen. Pääsevät huomenna lakanapyykin sekaan.

  VastaaPoista
 11. Anonyymi22.24

  Piimää piimää, jos oikein muistan, sillä on myös käsitelty lattioita. Maalattu siis. Olisinko jostain sisustuslehdestä lukenut ekologisesta rakentamisesta.

  Kauniita pitsejä, ja kyllä ne koneeseen menis täälläkin. Peupussissa.

  Meillä taitaa olla sama ikäkriisi.
  Minä olen reagoinut siihen aika voimakkaasti. Pistin elämän uusiksi.

  Ja tuosta virkatusta piposta - muistuttaa etäisesti Outin tekemää päähinettä...Blogikuvassa se oli lapsen päässä. Sellainen rastamalli.

  OP

  VastaaPoista
 12. Minä olen jo vuosia kerännyt vanhoja pitsejä ja ohuita kankaita. En ole pelästynyt tahroista vaan aina tulee puhdasta. Sappisaippualla kasteltua pitsi hierotaan vähän aikaan ja näkataan koneeseen 60 astetta riittää. Joitakin vanhoja veritahroja pesen koneessa kloritella. Tulee puhdasta niistäkin. Yleensäkin kaikki tahrat lähtee sappisaippualla on ekoloogista ja ei vahingoita edes silkkiä.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi16.40

  Ennen lakanat keitettiin saunan padassa, kyllä pitsit sen kestivät. Itse virkkasin aikoinani pitsejä, lanka on täyttä puuvillaa, merseroitua. Inkeri.

  VastaaPoista
 14. Anonyymi22.57

  Hei!

  Keväällä Limingantullin Prisman kärryjonosta haki puntakkinen nainen kärryä ja kiinnitin huomion just takkiin (muistaakseni pun), oli sillä perhekin mukana. Myöhemmin hän tuli vastaan jossain hyllyvälissä ja melekein ääneen parahdin: "Neulova Narttu", onneksi ujous supisti suun ja tajusin ehkä olisi kauniimpi tervehdys jos aloittais vaikka: Tunnistin sinut blogin perusteella... No, ehkä seuraavalla kerralla kun törmätään.
  Ikäkriisistä sanon oman kokemuksen et sairastin etukäteen 40vuotta ja vielä edellisiltana tuntu et itku tulee. Onneksi synttäriaamuna jo nauratti oma höperyys ja olen nyt ollut jo kuukauden 40v. Ja selvisin siitä hengissä. Nyt voin taas unohtaa koko jutun ;)
  Kiitos kivasta blogista!
  Sirpa

  VastaaPoista
 15. op: kait se vaan on parempi olla ajattelematta koko ikää. jotenkin vaan hassua että on jo näinkin vanha.

  sirkkis: sappisaippuaan ei olekaan tullut tutustuttua

  inkeri: pitsit näyttävät yksinään niin kauhian hentosilta. olisi kyllä hienoa taitaa näin ohuen langan virkkaaminen. Mulla alkaa helmilangassa tulla raja vastaan

  sirpa: oishan sitä parahtamista sattanut säikähtää :) ja saa minulle tulla juttelemaan jos jossain törmää.

  VastaaPoista
 16. Otakko mut samalle penkalle samasta syystä kuin itsekkin istut ?? ;D

  VastaaPoista
 17. Anonyymi9.39

  Koneeseen vaan pitsit. Minä olen lapsena leikannut vastaavanlaiset mamman virkkaamat pitsit nukketalon ikkunaverhoiksi, "kun ei äiti niitä mihinkään tarvinnut" (en tajunnut, että niitä säästettiin jotain parempaa varten). Tuohon ikäkriisiin on pakko puuttua, koska itse täytän ensi vuonna 50, varmaan pitäisi viritellä köyttä johonkin. 40-50 on ollut oman elämäni parasta aikaa. Ei tarvitse enää miellyttää ketään, jos en kelpaa omana itsenäni, so what. Maailma on täynnä ihmisiä, jonkun kanssa on aina samalla aaltopituudella. Eli hymyillen kohti uutta vuosikymmentä...
  topukka

  VastaaPoista
 18. Pese vaan koneessa (pesupussi on hyvä), lakanat kun on kumminkin ajateltu pestävän vaikka padassa lipeässä keittämällä. Joten ne kestää kyllä yhtä sun toista! Ihanat pitsit on kyl!

  VastaaPoista