sunnuntaina, toukokuuta 06, 2012

Myyrä

Aamuinen kylmä tihkusade tuulen kera vaihtui auringonpaisteeksi tuulen kera. Silloin en enää kyennyt hillihemään ihteäni, vaan ryntäsin lapion kanssa pihalle mylläämään. Hymisin samalla mylläysbiisiäni: "me myyrät, me mullassa mylläämme, hmm, hmm, hmm..."

Tähän mennessä työmaalla (orjaleiri, mein kampf tai jotain sellaista) on tapahtunut seuraavaa: (huomatkaa työkalujen daideellinen asetelma)

Kuusi koivu/virpi/jotainangervoa on pätkitty maantasalle. Neljä pensashanhikkia on myös pätkitty ja kaivettu ylös. Tuhottu yksi kauhiankokoinen vuorimänty (tunnustetaan että tämä operaatio otti vähän luonnon päälle, mutta ko. kasvi oli täysin väärässä paikassa ja niin iso että siirto olisi mitä todennäköisemmin epäonnistunut) sekä silvottu isoa valkoherukkapensasta, joka saa myös lähteä.
Lisäksi on kaiveltu kiviä ruohon seasta sokkelin vierestä. Olen tuuminut kivipolun tekoa ja vähän mietin että mistä niitä kiviä hommaisi. No ei huolta, sokkelin vieressä taitaa olla pari sataa kiloa. Niistä kyllä riittää niin poluksi kuin sokkelin viereenkin.

Näiden lisäksi olen lipittänyt teetä terassalla ja miettinyt että mitä mihinkin laittaisi. Aamulla käväsin pihamessuilla Ouluhallissa ihan vaan sen takia että Pionien Koti oli messuilla mukana. Niillä on "muutama" eri lajike. Päädyin kuitenkin aika tavanomaisiin vaihtoehtoihin, mutta Bowl of Beauty ja Sarah Bernhardt vaan ovat niin kauniita. Lisäksi otin vielä Rasberry Sundae-merkkisen yksilön. Särkän perennataimistolla oli valkoinen särkynyt sydän ja sekin lähti matkaan. Pionien lisäksi takapihalle tulee varmaankin jättipoimulehteä, ritarinkannuksia ja ukonkelloja, jos jälkimmäisen siemenet vaan jostain löydän. Ehkä vielä kuunliljoja ja katotaan nyt mitä keksin. Syksyllä joka paikka ammutaan täyteen tulppaania, krookusta, narsissia, jättilaukkaa...

Pari tunnistustehtävääkin olisi. Mitä mahtaa olla kuvassa olevat kasvit? Voisiko tämä olla päivänkakkara?

Entäs mikä tämä on? Versoaa maasta ja on semmoinen vaalean violetin värinen. Näyttää olevan jonniinmoinen rypäs. Löytyi valkoherukan oksien alta.


Entä miten sen angervon saa pois mustaherukan seasta? Pari mansikantaimeakin löytyi. Laitoin ne ruukkuun odottamaan aikaa parempaa.

17 kommenttia:

 1. Tunnistukseen en sano mitään. Olen havainnut parhaimmaksi antaa kasvaa ja katsonut sitten, mitä tehdään. Yleensä lapioin oudot ruukkuun kasvamaan, siitä sitten pois tai penkkiin - riippuen, mitä tuleman pitää. Meillä taitaa tuo kasvimakukin mennä aika yksyhteen; minun pihasuosikkejani luettelet. Mutta se ukonhattu. Jos sitä jostain löydät, vinkkaa minullekin. Olen haeskellut vanhaa kantaa olevaa kasvia hyvän aikaa.

  VastaaPoista
 2. Ensimmäisestä tunistustehtävästä tulee jotenkin mieleen ovokki, mutta en mene vannomaan. Samanlaisia 'mättäitä' taitaa olla omassa pihassani. Jälkimmäinen tuo mieleen kuunliljat, olisko niistä joku versio? Varmuuden saa kun kesä tulee ja kasvavat vähän isommiksi. ;)

  VastaaPoista
 3. outi: miten en ole yllättynyt että meillä on sama maku kukkien suhteen :)

  mulla oli kerran ukonhattua. se kasvoi aivan järkyttävän korkeaksi eikä sitten meinannut pysyä mitenkään pystyssä. aina oli rähmällään johonkin suuntaan. ja aikamoinen kirvamagneettikin se oli. mun äitillä saattaisi sitä löytyä. tiijä sitten minkä merkkistä se on. mutta jos sitä on jälellä niin kolmattakymmentä vuotta ollut paikoillaan.

  morso: orvokki? jaa-a. mutta toinen ei kyllä kuunlilja ole. kuunliljat eivät nouse vielä pitkään aikaan. pitää varmaan kaivaa se ylös ja laittaa odottelemaan että on helpompi tunnistaa

  VastaaPoista
 4. Onko sulla syytä epäillä, että se olis päivänkakkara? Tuo muistuttaa sekä sitä että orvokkia, mutta joskus olen säästänyt tuon näköisen ja se onkin ollut jokin ei-toivottu :/ Anna kasvaa ja ylläty...

  Orvokilla on ohuemmat lehdet kuin päivänkakkaralla.

  Mistä löydät jättilaukkaa? Kerran etsin joka paikasta, kun perustin taloyhtiön penkkiä, mutta ei löytynyt.

  Mullakin lähti yks Alba mukaan.

  VastaaPoista
 5. Minä vielä hillitsen puutarhaan ryntäystä! Kovasti jo sormet syyhyää, mutta suunnitelmat on tekemättä.

  Ekasta tunnistuksesta en tiedä, mutta toivottavasti jälkimmäinen ei ole ruttojuuri. Jos on, nuo tököt kasvavat myöhemmin semmoisiksi hyasintin nuppujen näköisiksi pallurakasoiksi, joista sitten nousee kukkia ja lehtiä. Pirunmoinen hävitettävä, toivottavasti ei ole se!

  VastaaPoista
 6. Ehtoisa emäntä: mulla ei ole hajuakaan mitä tällä pihalla on... Jättilaukkoja ja ukkolaukkaa olen muistaakseni ostanut kodin anttilasta. Että ei sen eksoottisempi ostos paikka ;)

  Jennih: voi vätty, tuota ruttojuurta se taitaa olla. Kaivan heti kohta pian sen pois

  VastaaPoista
 7. Kajsa11.49

  Veikkaisin kuunliljaa, jolla on koko vihreät lehdet. Sellainen löytyy omalta pihaltani ja pukkaa samanlaista alkua.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi17.22

  Ensimmäisestä veikkaan päivänkakkaraa. Jälkimmäinen ei ole kuunliljaa, vaan jotain jota olen joskus ammoin raivoisasti kitkenyt pois. Kuunlilja nousee myöhemmin ja suorissa tiukissa lehtirullissa valkoisena tai vihreänä. Voiskos olla rohtosuopayrtti? Tai iso maksaruoho?
  Särkän perennataimistolta ainakin löytyy ukonkelloa. Kukka on kaunis, mutta leviää niin...
  MK

  VastaaPoista
 9. Mua jäi vaivaamaan tuo jälkimmäinen tunnistuskuva ja kävin katsomassa lähellä sijaitsevaa ruttojuuripesiytymää. Ruttojuuri tekee sen kukkamolliskonsa aivan ensimmäisenä, joten tuskin tuo se on!

  VastaaPoista
 10. Minusta tuo eka arvauskohde saattaisi olla kevätvuohenjuuri. Se lähtee terhakasti kasvamaan jo varhain keväällä ja ensimmäiset lehdet muistuttavat mielestäni päivänkakkaran lehtiä. Mummollani oli niitä aikoinaan kukkapenkissään, tosin mummo sanoi kukkaa vuohensilmäksi.
  Toista mysteeriä en osaa edes alkaa arvailla.

  VastaaPoista
 11. Mie kans oisin veikannu et ruttojuuri on toi toka. Kaiva heti noi alut ylös, ja sit jatkossa kun ajelet nurtsia niin joka kerta raa'asti päältä. Sillä sen voi saada ehkä 10 v. päästä pois. Hirvee kasvi ja leviää ko fan! (Nimim. myös meiltä löytyy, ja koko ajan nousee uutta.)

  Niin, ja suvvika että ostin pioneja sieltä messuilta. Yhden Sarah B:n, yhden Duchesse de Nemours'n, ja yhden ylläripionin. Meillon yks joutilas hiekkalaatikko, otan hiekkaa pois ja isken pionit siihen. Ja nyt mielessä väikkyy daalioita ja vaikka mitä!

  VastaaPoista
 12. kajsa: kuunlilja se ei ole. se on vielä maan alla odottelemassa lämpöisempiä aikoja

  mk: mulla on ollut ukonkelloa, se oli aika levollinen levittäytyjä, jos vertaa esim. peurankelloon

  emäntä: kävin itsekin tutkimassa ruttojuuria, löytyy lähettyviltä ja sitä tämä ei ole. jotain muuta ja vähän tuumaan että saattaa olla niiinkin tuttu tapaus kuin pujo. siinä meinaan on niiitä varsia ja niisä kuihtuneita lehtiä. ja jotenkin mulla on semmonen mielikuva että olisin syksyllä nyhtänyt pujoa irti maasta

  telle: kevätvuohenjuuri? ja pitääpä googlettaa. tuota on nimittäin vähän siellä ja täällä

  tuulia: mun vikaa kaikki! syyllinen. daaliat on ihania. hanki semmosia pompom-daalioita, ne on nättejä! ja on ne muutkin

  VastaaPoista
 13. Täältä löytyisi sekä ukonkellon että -hatun taimia. Ukonkellon taimet on Maatiaisen siemenistä, tarhaukonhattu vanhaa "mummon kantaa" muistaakseni Pirkanmaalta. Molemmat on viime vuonna kylvettyjä / kylväytyneitä, joten saattavat tänä vuonna jo kukkia. Tervetuloa hakemaan, jos on kulkua Keski-Suomessa.

  VastaaPoista
 14. Anonyymi10.12

  Sain ruttojuuren hävitettyä Roundupilla. Aurinkoisena päivänä suihkutetaan lehdille. Parissa viikossa kuihtuu pois. Ei kannata kaivaa; aina jää juurenpaloja.
  Pitää kuitenkin varoa suihkuttamasta muihin kasveihin, jos ei sitten niitäkin halua hävittää.
  -äiti-

  VastaaPoista
 15. Tokasta tunnistettavasta en tiedä, mutta eka on ehdottomasti päivänkakkara, miulla on noita pihassa niin paljon. Kevätvuohenjuuri se ei ole, koska lehtivarret näyttää liian pitkiltä.

  VastaaPoista
 16. Minäkin uskon ekan kevätvuohenjuureksi. Ekat kukat keväällä, kun sipulikukkia ei oteta lukuun.

  VastaaPoista
 17. Zelene13.56

  Voihan ruttojuuri. Vaikuttaa noiden kuvausten perusteella siltä että meidän pihasta löytyy just sitä kun semmoisia rumia pötkäleitä oli ilmestynyt marjapuskien alle. Juutas sentään. Meillä on täälä uuden kodin pihassa useampi mysteeri vielä selvittämättä kun talo ostettiin syksyllä ja muutettiin uutenavuotena. Ei siis mitään hajua miltä täälä näyttää kesällä.

  Pioneista minäkin haaveilen, sopiva paikkakin löytyisi kun vain saisi siihen kunnollisen kukkapenkin niille.

  VastaaPoista