perjantaina, heinäkuuta 29, 2011

Mekkostudio

Kun ompelukoneen oli kerran kaivanut pölyjen keskeltä esille, ja se kerran toimikin, niin pitihän sitä ryhtyä ompeluspuuhiin. Kaivoin kätköistä Raijan Aitasta aikoinaan ostetun, huolellisesti säilötyn paksun pellavan ja sille kaveriksi saman väristä harsopellavaa. Visio oli muttei kaavoja.

Aikani erinäisiä opuksia plärättyäni, muistin Pitsikirjan ja siellähän se! Sanomalehtipaperia pyödälle ja mittomaan oikeita kaavalinjoja. Pieni rohkaisun keräys henkäisy ja saksimaan kangasta. Kursin luomukseni nuppineuloilla kasaan ja totesin, että pikkasen liian isoa tulossa. Kursittiin vähän uusia linjoja ja siinähän se, eikun ompelemaan. Tuloksena ehkä paras mekko hellekelille.


Helmahöytylät ovat harsopellavaa, jonka leikkaaminen ja ompelu on suhteellisen v-mäistä puuhaa. Tein sen reunoihin kapean ja tiheän siksakin. Reuna saa rispaantua, mutta toivottavaa olisi ettei koko helmakaitale rispaannu. Pitää sitten paikkoa jos ei meinaa pysyä kasassa. Ylempi hörsylä on vain etukappaleella, ja n. puolet etukappaleen leveydestä.


Mekossa on voimakas viisto sivusaumoissa kohti helmaa. Ohueen puuvillaan voisi hyvinkin laittaa lisävolyymiä helmaan esim. helman sivusaumoihin tulevilla kiiloilla. Niitä mietin tähänkin mekkoon, mutta kun kangas on paksua ja vähän jäykkää, niin päätin jättää väliin. Varastossa olisi sopivaa ohutta puuvillaa, mutta se pitäisi värjätä ensin.

Mekon inspiraatiolähteenä, tai sanotaan suoraan että kopioitua tuli, on tämä harmaa mekko. Ostin sen Torniosta Asukeidas nimisestä vaatekaupasta. Älkää antako nimen hämätä, vaan käykää siellä jos sillä suunnalla olette. Kauppa on sitä Rajalla-ostoskeskusta vastapäätä. Siellä oli todella paljon kivoja vaatteita. Vähän erikoisempia mutta hintataso silti maltillinen.

Niin ja kuvien värit ovat ihan mitä sattuu. Illalla mekko on sinertävä, aamulla punertava. Raivostuttava kuvattava.

24 kommenttia:

 1. IHANA mekko, olen aivan mykistynyt että tuosta vaan suit sait jotkut osaa ommella tuollaisia luomuksia!

  VastaaPoista
 2. Tosi ihana mekko ja täälläkin taas kateellisena ompelutaidosta!!

  VastaaPoista
 3. Ihana. Pellava on niin mukava materiaali. Olen ommellut pari 'pellavatunikaa' eurokankaan sekoitepellavista, kun mistään en ole löytänyt tota paksua. En tajunnut, että lomalla olis pitänyt mennä Raijan aittaan, kun siellä päin oltiin. :(

  VastaaPoista
 4. altocumulus: no ei se ihan suitsait koskaan mene. Kaava on ihan perussimppeli, mutta kun lisätään poimutusta ja muuta koristetta, niin näyttää monimutkaisemmalta kuin onkaan

  paula: kiitos, mutta älä ole kateellinen, ompelemaan voi oppia kun vaan aloittaa sellaisilla helpommilla

  morso: pellava on ihanaa! semmonen paksu ja rouhea. Sitä ei normi Eurokankaasta saa, mutta Raijalla on hyvä valikoima ja värejä ja laatuja piisaa. Odotan niitä taas syksyn kässämessuille

  VastaaPoista
 5. Oi kun on ihana mekko!

  Ajattelin alun väärin ja suuresti ihmettelin että miten ihmeessä imuri liittyy ompelupuuhiin.. Luin ensimmäisen lauseen ihan oikein, mutta jotenkin vain ajettelin imuria ompelukoneen tilalle.. Mun pitkä kesäloma on ihan selvästi surkastuttanut mun aivot... tai sitten mun on aika taluttaa sitä imuria.. :)

  VastaaPoista
 6. Että osaakin olla UPEA.

  VastaaPoista
 7. Ihana ihana. Näyttää vilpoisalta. Ja mikä parasta, tuon värisen mekon kanssa ei tarvii pelätä mustikoita syödessä. Nih.

  VastaaPoista
 8. Tosi kiva! Toivon mukaan helteet jatkuu, että saat kuljeskella mekko päällä! :)

  VastaaPoista
 9. Voi miten ihanan mekon teit. Väri on tuollaisenakin ihana. Tuo harmaa noilla hihoilla on syksyisempi.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi16.48

  Tulipas nätti mekkonen.
  -äiti-

  VastaaPoista
 11. nilla: :) kyllä se imurinkin sitten jossain vaiheessa seuraan liittyy kun lattialta pitää saada pois langanpätkät ja muut

  enkuli: kiitos

  vilma: toki eka pittäisi hommata ne mustikat...

  lyyti: ja mikä parasta: alle vaan pitkähihaista ja jotkut houseut, niin menee viileämmälläkin kelillä

  sirkkis: tää väri on tosi kiva

  äiti: eikös vaan!

  VastaaPoista
 12. On todella kaunis mekko! Ihan taydellisen kaunis suorastaan. Ja sulla on jalassa samanlaiset kengät kuin mulla.

  VastaaPoista
 13. Pellava on munkin lempparia. Harsopellavasta oon tehny erilaisia lerpakkeita ja säkkipukuja, joita jotkut ihmettelevät, varsinkin luonnonväristä... Luulen, että tuo matsku kestää eliniän. Siis lisää noita vaan väsäämään sanoo se, jolla on puukengät. Taidan tehdä jonkun kun "pääsen" täältä kotosuomeen.
  Muuten, ennen ainakin Raijan aitasta sai postilla tilattua...

  VastaaPoista
 14. Anonyymi19.19

  I-h-a-n-a!

  VastaaPoista
 15. Siis mä olen jo ihan varmana tänne kerran kommentoinut, mutta nyt uudella kierroksella en enää löydä itseäni. Kuulostaa melodramaattiselta? Joo mutta mistan, että sulla oli viime syksynä ompeluvillitys nimenomaan tällaiseen pellavamekkoon/tunikaan. Hienon teit, todella! Lisää putkeen vaan, kun kone kerta on pöydällä ja taipuu tuollaiseen.

  VastaaPoista
 16. Anonyymi6.31

  Kaunis mekko, hienoa jälkeä!
  Olen muuten samaa mieltä: Lapista voi tehdä hyviä löytöjä vaatekaupoista. Varastoissa on usein erikoisempia, menneiden vuosien juttuja, jotka eivät ole menneet heti kaupaksi kuten muualla :)

  VastaaPoista
 17. Kaunis. Ihanan kepeä.

  VastaaPoista
 18. Onpas se nätti! Mulla taitaa olla tunika tuosta samaisesta kankaasta. Simppelimpi malli tosin.

  Porttia odottelen innolla - toivottavasti se toteutuu!

  VastaaPoista
 19. Ooo! Ja vähänkös nyt syyhyttäis alkaa ompelemaan. Vaan ei kun töihin on palattava huomenna. :( Suuri vääryys on tällainen tynkää kolmen viikon kesäloma.

  VastaaPoista
 20. Muutaman muun lailla oon kateellinen sun ompelutaidoille. Tosta noin ja hupsista; mekko jos toinenkin on valmis!! Hyvältä näyttää ja näyttää myös mukavalta.

  VastaaPoista
 21. Ihana! Todella kaunis ja mukavan näköinen pidettäväksi. Tuota Pitsikirjaa mietin, että mitä siellä oli?

  t.Paula

  VastaaPoista