maanantaina, maaliskuuta 14, 2011

Postview

Onko previewin vastakohta postview? Oli miten oli niin nyt tulee semmoista taaksepäin kattelua. Olen moneen otteeseen haikaillut kivoja malleja mitä Novitassa oli 90-luvulla. Piti ihan kaivaa vanhoja lehtiä esiin että onko aika kullannut muistot vai mitä. Toisaalta olen väärä henkilö arvioimaan lehden nykyistä tilannetta, en ole lukenut sitä vuosiin.

Ei se muistikuva ihan väärä ollut. 1994-1997 lehdistä löytyy malleja, joita voisi ihan hyvin neuloa vielä liki 20 vuotta myöhemminkin. Kuvatkin olivat sellaisia, joita voisi kuvitella näkevänsä tämän päivän lehdissä. Huomionarvoinen seikka on se että monet kuvista oli otettu ulkomailla. Siis ihan matkustettu mallityttöjen ja vaatteiden kanssa jonnekin muualle kuin viereiseen studioon ja otettu kuvat. Ei taideta enää moisia kuvausmatkoja neulelehtiä varten järjestellä? Yläpuolella olevissa lehdissä on ne minun mielestä parhaimmat. No, on siellä aika kauheitakin, mutta keskitytään nyt niihin kivoihin.



Tämän palmikkopaidan neuloinkin. Tosin tein sen merseroidusta puuvillasta ja paitana. Ensin oli tulossa kuvan mukainen kietsu, mutta se oli sitten vähän turhan antelias. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty Novitan Alpakkaa, jota oli 12 eri värissä. Lehdissä oli Novitan lankojen värikarttoja, joiden rinnalla nykyiset ovat ihan onnettomia. Vuonna 1996 oli Floricassa 35 eri väriä. Rakastin sitä lankaa.

Kiva saaristolaisneule. Jutun yhden kuvan yhteydessä hehkutetaan kovasti ahvenanmaan lampaan villan erinomaisuudesta.


Nämäkin ovat kovin kauniita malleja, tunnistatteko muuten kuvan naisen?

Tämä on taasen lukijan lähettämä paita, josta oli tehty lehteen ihan ohjekin.


Folklore-henkeä, vai olisiko Fassett henkeä? Oli muuten pitkään harkinnassa josko neuloisi. Voisin neuloa vieläkin.


Korsnäspaita variaatio tuli sitten neulottuakin. Taisin tehdä sitä kesällä uimarannalla :D Jutussa Helsingin Villakehräämön vientipäällikkö Güliz Arifulla kertoo siinä millaisia neuleita hän tykkää tehdä ja kaikkiin malleihin on ohje. Neuleet jutussa ovat hänen suunnittelemiaan. Nykyiset vastaavanlaiset johtajat kertovat ylpeinä että osaavat neuloa tuubikaulurin...

Mutta ettei liian kultareunaista kuvaa annettaisi, niin sitten sitä kauhuosastoa. Toki täytyy muistaa että 90-luvulla oli vähän eri asiat muotia kuin nyt. Irene Usavasalo oli silloin pop. Mäkin muistan kuinka aina ootettiin että milloin se tulee kuuluttamaan Maikkarin ohjelmia ja mitä se nyt on neulonut. Sitten huokailtiin ja taivasteltiin miten ihana luomus sillä olikaan päällä. Tämä ei ole Irenen käsialaa mutta sitä samaa sarjaa.



Auts. Tästä vaatteesta oli neljä eri versioita eri tyyppisille pukeutujalle. Yhtä kamalia kaikki. Lisää kamaluuksia kyllä löytyisi, mutta säästän teidät nyt niiltä.

36 kommenttia:

 1. Tuo folklore/fasset paita kieltämättä puhuttelee.

  VastaaPoista
 2. Moi,

  minullakin on tallessa muutama vuosikerta novita, noi kaksi päällimmäistä ainakin, enää en ole vuosiin ostanut. Silloin vanhoina hyvinä aikoina neulelehtiin vielä panostettiin. Tai ei kai parene arvostella, kun vain selaan toisinaan lehtipisteellä "kotimaisia" lehtiä.

  VastaaPoista
 3. Voi mitä muistoja tuli mieleen! Minnulla on muutamat noista kuvien lehdistä itselläkin, koko vuosikertoja josatain vuodelta 1996 alkaen. Se oli ihan valtava juttu, kun uusi Novita ilmestyi. Silloin vuonna miekka ja kivi, ennen nettiä :D Ja vanhoja lehtiä tutkiessa huomaa, että syystäkin.
  Tällä viikolla sitten nähdään mitä kivaa on Novitan kesämallistossa 2011. Onneksi on ne vanhat lehdet.

  VastaaPoista
 4. Niin, piti vielä sanomani, että oisko sen previewn vastakohta retrospektiivi?

  VastaaPoista
 5. Tuo folklore/Fasset-paita löytyy edelleen ufo-kasasta. Siihen on langat ja kaikki, puseroa on tehty ekan tähtirivin verran. Siinä vaiheessa huomasin, että omalla käsialalla kuviosta oli tulossa huomattavasti matalampaa kuin mallikuvassa ja tähdet olivat matalia ja leveitä :(

  VastaaPoista
 6. Minäkin rakastin Floricaa ja sen värejä. Ja kyllä siitä tulikin neulottua :) Floricaa löytyy aina silloin tällöin kivoissa väreissä niinkin eksoottisesta paikasta kuin Korian ABC-myymälästä. Niillä on siellä myynnissä vieressä sijaitsevan Villakehräämön lankoja. Ja se on auki 24/7!
  Irene Usvasalo kertoi muistaakseni jossain haastattelussa kutovansa keskimäärin yhden villapaidan päivässä! Olen vielä viime aikoinakin joskus miettinyt että onko se edes teoriassa mahdollista. Hm, toisaalta se voisi vähän selittää niitä kuvio yms ratkaisuja...

  VastaaPoista
 7. taina: joku retrospektiivi tai joku muu hieno sana se voisi olla. Tähtipaita oli siis on hieno

  mami: näissä oli aina joku kokoelma, jonka oli suunnitellut se ja se. Oikein matkanjärjestäjäkin mainitaan. Kuvat ovat hyvin mainoskuvamaisia

  mari: muistan kanssa miten sitä lehteä odotettiin ilmestyväksi. Ja joka lehdestä löytyi aina jotain neulottavaa, on muutamia numeroita, joista on tullut tehtyä useampikn malli. Tosin kesänumerot olivat silloinkin monesti plääh osastoa. Niitä ainaisia virkattuja mekkoja ja bikinejä.

  adeve: no voi höh. Oletko kokeillut eri puikkokoa?

  VastaaPoista
 8. villaruusu: sitä Floricaa tuli kyllä neulottua paita jos toinenkin...oli tosi kivaa kun siinä oli laaja värikartta ja se oli sopivan paksuista (=siis ohutta kirjoneuleita varten) ja hyvän tuntuista. Floricasta tehtyt neuleet ovat vieläkin priima kunnossa. En tiedä mimmoisia värejä siinä nykyisin on, tuskin ihan yhtä montaa?

  VastaaPoista
 9. Kävin kattomassa, 11 eri väriä. Sisältäen valkoisen, luonnonvalkoisen, beigen...eli ei oikein saa juhlia aikaiseksi

  VastaaPoista
 10. Minä olin yhdeksänkymmentäluvulla vielä reipas koululainen enkä osannut edes unelmoida, että joskus voisin neuloa kokonaisen villapaidan!

  Haluttaisi tehdä reippaan kokoinen landevillis, mieluiten kirjoneuleella. Nämä kuvat inspiroi!

  VastaaPoista
 11. Oh. Mä en tossa vaiheessa lukenut mitään lehtiä, sen mitä neuloin tein omasta päästä. Olsi ilmeisesti pitänyt keräillä jokunen. Paitsi että anopin tai käly varastossa varmaan on kaikki, sinne siis...

  Ton viimeisen kuvan kohdalla repesin. Enkä osaa sanoa kumpi on kamalampi: villatakki vai mallin kampaus! :D

  VastaaPoista
 12. Minullakin on tallessa rakkaalta 90-luvulta muutama vuosikerta Novita-lehtiä. Tuolloinhan Novita oli Yhtyneiden Kuvalehtien julkaisu, ja onkos Moda ikään kuin sen seuraaja. Ja nykyinen Novita on pelkästään Novitan oma (mainos)lehti. Tuossa vanhassa Novitassa oli sentään ohjeitakin muille langoille kuin Novitan. Oi niitä aikoja; silloin uuden Novitan ilmestyminen oli todellakin huippuhetki ja osasin lehdet suurin piirtein ulkoa kannesta kanteen.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi20.20

  Aikas mielenkiintoisia malleja... Ei ole tullut mitään vanhoja lehtiä selailtua... Noiden ko. lehtien ilmestymisen aikaan olen ollut alle 3- vuotias... Kyllä taidan itse kuitenkin pitää noista uudesmmista enemmän.. Jäi mietityttämään, että kukas se kuvan nainen sitten on?

  VastaaPoista
 14. Ei voi mitään, mutta naurattaa. Siis se, että olen säästellyt noita samoja lehtiä ja noista sun suokkareista aika moni on niitä, joiden takia. Fasset-paitaa vahtasin aika vasta ja mietin, neuloisko vaiko eikö. Niin ja nainen Katja Halme (muistinko nimen aivan oikein?) niihin aikoihin, kun hänet keksittiin kesken lukion. Oulun tyttöjä. Nuo Katjan päällä olevat paidat eivät malliltaan iske minuun, mutta kuviot ja koristelut puraisevat edelleen. Irenestä pitää vielä sanoa, että iik!!!

  VastaaPoista
 15. Ja Neoviukselta haettiin lankaa. Siellä oli hienoja lankoja. Voi, muistan monet noista lehdistä. Löytyvät varmaan vielä äitin varastoista. Ehkä?

  VastaaPoista
 16. jaana: nämät inspiroivat minuakin

  morso: tuolloin tuli kyllä tehtyä aika paljon sieltä omasta päästä. Liekö sitten se että valmiita malleja oli kuitenkin niin vähän?

  tanja: jotenkin se meni niin että Novitaan alkoi tulla kaavoja ja sitten se muuttui Modaksi. Ja sitten myöhemmin Novita tuli uudemman kerran, mutta pelkillä Novita langoilla. Näissäkin lehdissä oli muutamia käännösmalleja.

  nimetön: kolmivuotiaalla oli taastusti muut mielenkiinnon kohteet :D Katja Halmehan se sinä, aikansa suomalainen supermalli

  outi: oululainenhan se taisi olla. Eikös se viety heti samantien jonnekin ulkomaille catwalkille heilumaan? Mallihan monissa paidoissa on laatikko ja siitä hihat. Mutta sitä muotoahan voipi aina muokata. Irene oli iiiiik! Kirjastossa olen joskus selannut sitä Irenen neulekirjaa. Voi hitsinpippulat mitä malleja! Ja olkatoppaukset tietty!

  kaisa: Oulussakin oli Neovious. Siellä oli tosin Pelottava Myyjä. Se myi vaikka mitä vaikket halunnutkaan ostaa.

  VastaaPoista
 17. Minä myös voisin yhä neuloa 90-luvun Novitoista vaikka mitä. Tosin mulla on itsellä vaan 90-luvun lopun lehtiä, koska silloin vasta minulla oli rahaa ostaa neulelehtiä itselleni; äidillä ei ollut kotona ikinä mitään lehtiä, pari jotain vanhaa käsityökirjaa kylläkin. Noissa lehdissä, mitä minulla on vuosituhannen lopulta, on kyllä ihan ajattomia klassikoita - kyllä Novita yhäkin tekee samantyylisiä klassikoita, mutta joidenkin mielestä se on "vanhan toistamista". :) Floricasta minä taisin tehdä vain pari upeaa kirjoneulepaitaa (tyyliin Kaislakerttuli ja Sirkka Könönen; en muista oliko ne jomman kumman suunnittelemia vai jotain samantyylisiä), toisen miehelle ja jämälangoista kummitytölle. Itselle jäi tekemättä.

  VastaaPoista
 18. Ei voi olla totta! Kävin juuri tonkimassa laatikoista vanhoja Suuri Käsityökerho -lehtiä aina 70-luvulta lähtien katsellakseni neulemalleja. Ennen kuin aloin selata ajauduin nettiin ja tänne sinun blogiisi.

  Veikkaan, että myös noissa vanhemmissa lehdissä on ihan toteuttamiskelpoisia malleja. Nyt niiden kimppuun!

  VastaaPoista
 19. Kuinkahan monta vuosikertaa Suuria käsityökerhoja/ -lehtiä ja Novitoja eräs heitti muuttaessaan noin kymmenen vuotta sitten. Tuon vihreän neuloin sinisestä Nallesta ja ihana tuli.
  MariJ:n kanssa olen kyllä eri mieltä siitä, että Novitan mallit olisivat edelleen yhtä taidokkaita. Vaikka neuleiden muoto ja istuvuus, hihojen istutus yms. muuttuvatkin, niin kyllä nykyään joka tapauksessa mennään paljon yksinkertaisemmilla ja yksitoikkoisemmilla malleilla. Muistan kuinka haaveilin esim. tuosta harmaasta naistenpuserosta, ensin on ihan kunnon kuviota tyylikkäillä väreillä ja sitten kirjotaan päälle oma kuvio. Sama mielikuvituksettomuus vaivaa muitakin kotimaisia lehtiä, samaa paria pitsi- tai palmikkokuviota vähän erivärisinä vain, jos hienoja malleja löytyy, niin useimmitenhan ne eivät kotimaisia ole.

  VastaaPoista
 20. marij: vanhoissa lehdissä on paljon klassikkoaineista olevia juttuja. Mutta on siellä paljon niitä ei-niin-klassikkoa. minen nyky juttuista niin tiijä, mutta jotenkin on semmoinen fiilis ettei ne innosta kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Saatan toki olla väärässäkin. Katotaan sitten vuonna 2030 tai jotain :)

  frost: meillä on kotonakotona 70-luvan suuri käsityökerho lehtiä. Niistä vähemmän löytyy mua puhutteleia malleja, mutta on siellä jotain kuitenkin.

  suvi: nuissa vanhoissa lehdissä näyttää olevan useampia suunnittelijoita. toki sieltä löytyy ne edelleenkin samaisessa lehdessä vaikuttavat. Hämmentävän samannäköisiä heidän mallit olivat näissä vanhoissakin lehdissä... :) mutta kyllä nämä jotenkin monipuolisimmilta tuntuvat kuin esim. 2000-luvun alkupuolella julkaistut lehdet. Niistä ei tullut tehtyä mitään ja sitten lakkasinkin lehteä tilaamasta. Ja edelleenkin vingun laajojen värikarttojen perään. Siks toisekseen noissa lehdissä oli haastatteluja, eri tekniikka osioita, eri tyylisuuntia, monen moista. Minä tykkäsin. Silloin.

  VastaaPoista
 21. Ylivedon Tiina8.35

  Mullapa on aito Irene :) äitini peruja. http://yliveto.blogspot.com/2008/07/tiiina-punaista.html

  Tutun näköisiä lehtiä. Itsekin selasin vanhat Novitat viikon päivät sitten. Nuoruusvuosien lempipaitaa harkitsin aloittavani. Ja yksiä neulelegginssejä. Täysin tätä päivää.

  VastaaPoista
 22. Mulla on noita samoja lehtiä. Tuo alimmainen paita on kyllä kamala, niinkuin ne eri väriversiotkin, olen niitä kauhistellut useammankin kerran. ;o)

  Ja musta ne Usvasalon neuleet oli järkkyjä, meillä aina kotona niitä yököteltiin ja naurettiin makeasti!!!

  Hyvännäköisiä nuo "vanhat" neuleet onkin, mutta aika teltoilta näyttävät nykyneuleisiinm, jotka on kaikki niin vartalonmyötäisiä, että makkarat näkyy.. ;oP

  VastaaPoista
 23. Anonyymi11.46

  Mä käyn aina äidin (himoneuloja) luona vieraillessa vintillä penkomassa sen vanhoja käsityölehtiä: Novita, Suuri käsityökerho yms.Se on säästäny kaikki lehdet mitä se on aik. tilannu tai ostanu.Viimeksi löysin äidinäitini(toinen himoneuloja) aarteita esim. BWT:n (Novitan julkaisema) neulelehden v:lta -66! Mielettömiä housupukuja ja pitkiä takkeja! Ja vieläkin äidllä on vintillä niitä kasarineuleita, jotka on leveydeltään kahden mentäviä! Mutta on siitä ollu iloakin; kaikki kaverit aina kadehti, kun oli uutta neuletta päällä koulussa.

  VastaaPoista
 24. Ihana kirjoitus! Itsellänikin on muutamia Novita-lehtiä 90-luvulta ja kyllä niissä tosiaan on sellaisia malleja, joita voisi vieläkin tehdä. Selailin eilen illalla uusimpia Novita-lehtiä jonkun kivan kesäneuleohjeen toivossa, mutta eihän niistä mitään toteuttamiskelpoista löytynyt. Lehden taso on tosiaan laskenut.

  Harmi, että Suomessa ei enää tehdä hyviä neulelehtiä. Onhan nettikin pullollaan ihania ohjeita, mutta jotenkin tykkään selailla lehtiä, ne ovat jotenkin niin konkreettisia. Itselläni on tallessa monta vuosikertaa Novitaa, Modaa ja satunnaisesti joitain ulkomaisia lehtiä. Monta kertaa olen päättänyt kiikuttaa lehdet kirpparille, mutta en vaan ole raaskinut.

  VastaaPoista
 25. Minulle alkoi tulla Novita vuonna 1996 ja siellä oli tosi kivoja malleja, noita vanhoja lehtiä en ole heittänyt pois enkä heitäkään. Niitä tulee selailtua aika ajoin, siellä oli niitä kivoja tekniikkajuttujakin. Parikin mallia on hyppäämässä puikoille.

  VastaaPoista
 26. Multa löytyy myös Moda lehtiä n. vuosilta 96 -99, silloin se oli pelkkä ompelulehti. 2002 oli vielä Novita, 2004 näytti olevan jo nykyisn kaltainen yhdistelmä Moda. 2003 vuosikerta näyttää puuttuvan mun varastoista, johonkin niihin aikoihin ajoittunee siis tuo muutos.

  Oi niitä aikoja. Että keski-ikäkös se siellä kolkuttelee?

  Katja oli muuten rinnakkaisluokalla lukiossa.

  VastaaPoista
 27. Vanhoja neulelehtiä on ihana selailla, minullakin niitä tuolla vinot pinot ja anopin ullakolla rutkasti lisää :-)
  Pitäisikin ottaa sellanen projekti, et toteuttais jonku 90-luvun mallin, kuinka moni lähtis mukaan?!
  Tosin to-do listalla on vielä vaikka mitä...järkkäilin just lankavarastot ja kevätlangat jo houkuttelevat kovasti!

  VastaaPoista
 28. Anonyymi5.13

  Nuo alimmat kuvathan on ihan tätä päivää. Teinit olisivat noista todennäköisesti aivan liekeissä, kun vielä lisäisi niihin neonvärejä!
  Ainut mitä en koskaan pysty käsittämään on tuon aikakauden hihojen istumattomuus. Olkasaumahan tulee usein alas kohti kyynärpäätä, ja siitä sitten leveä hiha vielä oikein "pullahtaa" ulospäin. Keskivartalon kohdalla löysyys on ihan kiva juttu :)

  VastaaPoista
 29. Ihana postaus :) Mulla neulottuna tuo vihreä takki, edelleenkin jatkuvassa kotikäytössä. Irenestä muistan että sanoi jossain haastattelussa ettei koskaan pura mitään...

  VastaaPoista
 30. Aloitin sen tähtineuleen vuonna -95, ihan sattumalta hoksasin viime syksynä, että on yhä tallella... Elopainoakin on 15 vuodessa tullut varmaan sen verran, ettei edes sopisi tuossa koossa päälle :)

  Minulla harvemmin puikkokoon vaihto auttaa - olen huomannut, että mulla silmukat jäävät yleensä matalammiksi kuin mallineuleissa. Isompi puikkokoko kasvattaa taas leveyttäkin. Kirjoneuleita en ole tehnyt vuosiin, tavallisissa neuleissa käytän mittanauhaa kerrosten laskun sijaan, niin tulee sopivaa.

  VastaaPoista
 31. Tein tuosta yhdestä lehdestä semmoisen komean harmaasävyisen kirjoneulepaidan koulussa kasiluokalla, kun muut päätyivät tekemään yksivärisiä pikkupaitoja joihin ei koskaan hihat valmistuneet. Siitä tuli todella hieno paita siitä mun, mutta aiiiivaaaan liian suuri. Tykkäsin silti pitää sitä päälläni kun kävimme luistelemassa Pyykösjärven jäällä. :)

  Floricaa minäkin rakastin. Yhtenä kesänä tein siitä raitaisen neuleen. En unohda niitä helteisiä päiviä, kun istuttiin kaverin kanssa niiden pihan terassilla ja minä hikoilin villapaidan kudelma sylissäni. Ja ompelin myös neuleeseen yhteensopivat ruutuhousut. Voi että olinkaan style kun istuskelin loppukesän iltaa Ainolassa... :)

  VastaaPoista
 32. Kiitoksia paljon vinkistä. Kävin antikvariaatissa selailemassa vanhoja Novitoja ja ostinkin tuon lehden, mistä olit suurimman osan makupaloista poiminut. Ei noista vanhoista lehdistä kyllä usko, että ovat Novitan, ihan eri maata, kuin tuo nykyinen. Vau!

  Mistä lehdestä tuo vihreä neuletakki on tai tuo keltainen kietaisumalli?

  VastaaPoista
 33. sannu: kietsu on tuosta vasemmalla olevasta lehdestä ja vihreä taitaa olla tuota violettikantisesta

  VastaaPoista
 34. Näissä oli niin monta tuttua mallia. En ole neulonut, mutta kun lehdet on moneen kertaan selatut niin onhan ne muistiin jälkensä jättäneet. Itse olen valitettavasti lehdet jo aikapäiviä sitten hävittänyt. Olisihan niitä hauska joskus selailla ihan hupimielessä. Ja yksi lehti harmittaa todella: siinä oli kiva virkattu kesäjakku, jonka teinkin, mutta myin rahapulassa pois ja nyt haluaisin sen niin takaisin. Lehdestä säästin muistoksi jakun kuvan. Voisihan sen kuvan avulla yrittää blogissa metsästää tuota ohjetta.

  VastaaPoista
 35. Kiva kun nostalgia saa tunteet kuohumaan ja muistot vyörymään. Minä olen vienyt kaikki 90-luvun lehdet kirpparille, kun huomasin että niitä on jo niin paljon, ettei niistä löydä enää mitään. Vaikka pistän välillä lappusia sivujen väliin (tyyliä katso tätä toistekin), sellaisiakin lehtiä alkaa olla liikaa. Miten te tallennatte mieleen jonkun ohjeen ,jota aiotte ehkä joskus käyttää? Tai teettekö suunnittelulistoja? Floricasta on näköjään suuri osa samaa mieltä - kestävää lankaa ja hyviä värisävyjä aikoinaan ollut.

  VastaaPoista
 36. Anonyymi13.19

  Mielestäni kotimaisten neulelehtien taso on laskenut huimaa vauhtia viime vuosina. Olisi ihanaa jos kuukausittain tipahtaisi luukusta joku upea inspiroiva neulelehti, ihan sama millä kielellä. Mutta onko se niin että netti on nykyään niin suosittu väline, että sellaista lehteä ei vaan ole. Onko kenelläkään vinkkiä? Kirjatkin on niin kalliita että ei viitsi yhden ihanan mallin takia hankkia. Vaikka onhan niitä poikkeuksiakin, joissa on kannesta kanteen ihanuuksia.

  VastaaPoista