tiistaina, helmikuuta 15, 2011

Mmmm

Siitä leivästä tuli ihan älyttömän hyvää! Niitä oli kaksi halon kokoista pökylää, ja toinen on jo syöty :)

Ehkä olisi voinut olla vielä hetken uunissa, jolloin kuori olisi maukkaampi, ja suolaakin olisi voinnut olla himpun verran enemmän.

Laitoin samantien toisen leivän alulle, tällä kertaa kauraleipää. Tiijä sitten mitä tapahtui, mutta sen vaivaaminen oli todellakin vaivaamista. Siinä missä vaalea leipä irtosi reunoistaan 10 minuutin vaivaamisen jälkeen ja läpäisi sitkotestin tuosta vaan, niin tästä ei meinannut tulla mitään. Kahdenkymmenen minuutin jälkeen ranteet huusivat armoa, ja mietin mielessäni mitä se KitchenAid yleiskone maksoikaan.

Taikina saattoi olla liian iso käsin veivattavaksi. Jos leivästä tulee syötävää, niin seuraavalla kerralla teen puolikkaan annoksen. Nyt taikina on tuolla lepäämässä, kohta laittelen sen koreihin yöksi jääkaappiin kohoamaan. Aamulla sitten paistetaan, on silloin vielä yösähköä. Meillä on ihan karseat sähkölaskut kun hinnat taas pompsahtivat tuossa syksymmällä.

Ai niin, postipoikakin kävi:

Herkkuja nämäkin!

11 kommenttia:

 1. Mahtavan näköistä! Itsellä juuri eilen pöri tuo kirja käsissä... jos nyt laittaisi juuren, voisi viikonlopuksi tehdä niitä sämpylöitä.... Hieno lukea että reseptit toimivat kotileipurillakin, lisää vain kuvia ja rapsaa!

  VastaaPoista
 2. Herkkua! Meillä tehtiin tänään sitä kauraleipää ja taikinamäärä oli kyllä himpun suuri Kitchen Aidillekin, niukin naukin selvittiin ja hyvää tuli! Tuo hapanjuuri vaikuttaa kummasti taikinan olemukseen.

  VastaaPoista
 3. mari: sämpylöitä pitää minunkin leipoa. nyt vaan on ranteet niin kipeinä että pariin päivään ei kyllä leivota

  annip: hapanjuuri ja pitkä kohotusaika tekevät taikinasta semmoisen, miten sen nyt sanoisi? no, erilaisen! mutta ensi kerralla tehään puolikas taikina

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa ja näyttää tosi hyvältä! Kitchen Aid - joo, se on mun(kin) haave, muttei ihan budjetin rajoissa.:) Ostin vuosi sitten Kenwoodin retroversion, makea sekin. Rupeaa vähän kuulostamaan, että se saattaa joutua lähiaikoina töihin.. Makeita kankaita. Näyttäisi olevan nyt sitä väriä, jota aiemmin kaipailtiin. Mitäs aiot surauttaa?

  VastaaPoista
 5. outi: Keittiöapulainen on kyllä kallis. Kankaista en vielä tiedä, mutta tästähän määrästä voipi tehdä vaikka mitä! haaveillaan nyt kuitenkin ensin

  VastaaPoista
 6. Ihanan värisiä kankaita! Ja leipäkin näyttää paremmalta kuin hyvältä. Jos itselle vain vehnä sopisi niin tekisin joka päivä leivät itse.

  VastaaPoista
 7. Olet sinä monitaitaja kun osaat leipoa oikeaa leipää. Minun on tyydyttävä noihin herra vaasalaisen herkkuihin. Ihania kankaita mitähän niistä on tulossa ?

  VastaaPoista
 8. ulma: kankaat olivat aivan älyttömän hyvän värisiä. Ne Eurokankaan valikoimat olivat tosi pliisuja näihin verrattuna.

  sirkkis: leivän leipominen ei ole vaikeaa. toki käsin vaivaaminen saattaa tuottaa hikikarpaloita, jos taikina on iso, mutta ei se muuten mitään korkeakoulututkintoa vaativaa hommaa ole. kankaista tulee...jottain :)

  VastaaPoista
 9. Kaurassahan ei ole gluteenia, ja pelkästä kaurasta tehtynä leipään ei saa sitkoa. Se on vaan jännä ilmiö, kun vehnätaikinaa tarpeeksi kauan vaivaa, kun yht'äkkiä huomaa, miten se onkin muuttunut ihan erilaiseksi...

  VastaaPoista
 10. sahrami: kaura oli vain lisukkeena (kaurahiutaleita itseasiassa) tässä leivässä, mutta saattoi osaltaan vaikuttaa siihen että sitä kulhosta irtoamisefektiä ei tullut, vaikka kuinka vaivasi. ranteita särkee vieläkin...

  VastaaPoista
 11. Otinpa innoittamanasi siemen-ruis-leivànjuuren pakkasesta! Huomenna muhimaan ja ylihuomenna tuoksuttelemaan ja viikon pààstà maistelemaan. Kissalan nainen on innostunut ompelemaan, pitkàstà aikaa. Tilannuy jopa japanilaisia ao kirjoja.

  VastaaPoista