sunnuntaina, tammikuuta 16, 2011

Fiiliksissä

Olisi aika mukavaa jos takapihalla olisi tunturi. Lisäksi toivoisin pitkää mustaa villakangashametta ja telemark-suksia. Ne jalassa voisin laskea telemarkkia tunturin rinnettä alas Kiemura-takki päälläni. Mutta kun tunturia ei nyt ole, suksista puhumattakaan, niin ollaan Kiemuran kanssa sitten muuten vaan. Ja mikäs se on ollessa.


Kiemura
Malli:
Fitted Jacket with Embroidery, Norsk Strikkedegin -kirjasta, suunnittelija Kari Haugen
Lanka: Vuorelman Veto, tumman ruskea n. 400 g ja tumman keltainen n. 200g. Lisäksi kirjontaan sun muihin Vetoa, Smarttia ja 7-veljestä. Langan menekistä en ole ihan täysin varma. En muista ostinko ruskeaa lankaa neljä vai viisi kerää. Veikkaan neljää.
Puikot: 3,5 mm ja käänteisiin 3 mm
Fiilis: rouva tyytyväinen hän, mä tein sen!

Se on siis valmis! Kahden kuukauden tikuttaminen on nyt tullut päätökseen. Kun näin tämän mallin eka kertaa, oli silmät tipahtaa päästä. Miten tuo on tehty, oli ensimmäinen ajatus. Toinen, mistä saadaan ohje? Ohje löytyi kirjastosta ja sitä kiihkeästi tutkimaan. Siitä paljastui että takki todellakin tehdään vain kahtaa väriä per rivi käyttäen, jolloin se ei enää olekaan niin mahdoton. Kaikki eriväriset tiplut ja täpät tehdään silmukoita jäljitellen tai kirjaillen. Ohjeessa takki tehdään pyörönä ja steekataan sekä lopuksi sitten leikellään auki. Itse en tykkää neuleen leikkelemisestä, joten olen neulonut takin tasona. Kirjoneule nurjalla ei ole mitään tähtitiedettä. Saapahan samalla sopivaa aivojumppaa kun kääntää kuviota pelikuvaksi. Hihat on toki neulottu pyörönä aina pyöriöön saakka.

Sitten ankaraa miettimistä sopivasta langasta, jossa olisi hyvä värikartta. Lopulta päädyin Vetoon, joka oli uusi tuttavuus minulle. Olen mieltänyt sen tylsäksi sukkalangaksi, kovaksi ja karkeaksi. Sitähän se ei ollut. Vaan mukava villasekoitelanka, jota oli ilo neuloa. Vaaleampi keltainen, petrooli, vaalea beige sekä punainen ovat Smartia, tumma ja vaalea vihreä Vetoa ja pinkki on 7-veljestä.

Vartalo-osa edistyi hyvin mm. pojan uimakoulun aikana. Istuin uimahallin kahviossa, mutustin suklaata ja neuloin. Välillä kahvilasta sai aitiopaikalta seurata Kuorosodan kuvauksia. Kun vartalo-osa oli valmis, tein siihen kaikki kirjonnat. Ajattelin, että onpahan sitten valmis, eikä siihen tarvitse palata. Mutta sitten hihoja olikin tosi vaikea aloittaa. Jotenkin tuntui, että nyt on tehty kaikki viimeistelyt, eikä enää tartte neuloa. Periaatteessa hihojen neulemiseen ei mennyt paljoa aikaa, mutta kun piti sitä täällä blogissa nillittää tasaisin väliajoin, niin kyllähän siihen sitten sitä aikaa sai kulumaan.

En tykännyt alkuperäisen mallin helmasta, joten tein siihen tavallisen taitteen. Hihojen suuhun tein myös taitteen. Taitteen reunaan tein yhden petroolin värisen aaltokuvion, niin on sitten symmetrinen. Kirja piti palauttaa kesken kaiken kirjastoon, ja olin sitten unohtanut ottaa kopiot itse kirjallisesta ohjeesta, joten nappilistat ja kaulus on sitten tehty ihan ite. Nekin ovat käytännössä vain taitteet.

Huippua kuitenkin oli se että löysin Nappi-Kikasta hienot soljet kiinnittimiksi. Hienoa siitä teki sen että soljissa oli samat kuviot kuin kirjoneuleessa. Hauska sattuma oli sekin että soljet olivat tulleet edellisenä päivänä. Toki soljet tekevät tästä vielä perinteisemmän norjalaisneuleen näköisen, mutta mitäpä siitä.

Jos joku toinen tämmöistä takkia halajaa niin go for it! Malli ei ole ollenkaan niin vaikea kuin miltä se näyttää. Mallikerrassa käytettään kerraallaan vain kahtaa väriä. Ja mallikertaa toistetaan usen, joten oppii suht helposti mihin mikäkin vinkura on milloinkin menossa. Kaikki yksittäiset väripisteet tehdään silmukoita jäljitelleen. Ohjeessa vaalealla olevat kirjonnat tehtiin puolitetulla säikeella ketjusilmukkapistoilla: Kokeilin sitä muttei se oikein toiminut, joten käytin kokonaista lankaa, mutta pistin neulan aina langan halki, jolloin pistot näyttävät ketjusilmukoilta. Toki malli vaatii paljon keskittymistä ja työtä ja työtä, muttei se ole mikää mahdoton eikä missään nimessä erityisen vaikea.

Ja joo, ulkona oli aivan kamalan kylmä. Alkuperäinen suunnitelma oli lähteä tuonne meren jäälle kuvaamaan, mutta kun mittarissa on -15 pakkasta ja tuulee niin että tukka lähtee päästä, niin ei sinne ollut mitään asiaa.

121 kommenttia:

 1. WAU! Upea takki, hyvät värit.

  VastaaPoista
 2. Tää on niiiiiiiiiiin ihana! Värit, kokonaisuus, malli. Ihana.

  VastaaPoista
 3. Aivan IHANA takki!!!!!! Siis todella kaunis!

  VastaaPoista
 4. Woooh! Ihan mielettömän upea! Oot kyllä ansainnu jonkun sisu-palkinnon:D

  VastaaPoista
 5. Kerrassaan upea takki!

  VastaaPoista
 6. Takki on upea ja voin vain kuvitella siihen uponneen työn määrän.

  VastaaPoista
 7. Ihan MIELETTÖMÄN UPEA!!! Voi, kun joskus jaksaisin itsekin neuloa ja kirjoa jotain tuollaista. Ennemmin taida käydä ostamassa ne Telemark -sukset... Onnittelut hienon takin johdosta =o)

  VastaaPoista
 8. Tässähän menee ihan sanattomaksi ihastuksesta, vau mikä takki!

  VastaaPoista
 9. Siitä tuli todella upea!

  VastaaPoista
 10. Anonyymi13.45

  It's soooooo beautiful!!!

  you look totally awesome wearing it!!!

  I really love this jacket!!!

  VastaaPoista
 11. Tämä on kyllä aivan superhypermahtava!

  Ps. Ja sinulla on ihanat hiukset <3

  VastaaPoista
 12. Aivan mahtavan upea!

  VastaaPoista
 13. Tämä on kyllä aivan häikäisevän hieno!!

  VastaaPoista
 14. Tämän takin valmistumista on ollut kiva seurata ja nyt valmiina se on kerrassaan upea. Eihän siitä voi olla mitään muuta kuin fiiliksissä :) .

  VastaaPoista
 15. Mahottoman komia...tosin en muuta odottanutkaan. :)

  VastaaPoista
 16. Se on hieno! Se on upea! Se on mahtava. Täydellinen! Ei riitä sanat.

  VastaaPoista
 17. Merja13.58

  Fantastic! Congratulations.

  VastaaPoista
 18. Oh, ihan mieletön! Siis upea!

  VastaaPoista
 19. Sanomattakin selvää, mutta sanon silti: älytttömän hieno!

  VastaaPoista
 20. Kaunis ja upea. Piste.

  VastaaPoista
 21. Onnittelut aivan mielettömän upeasta neuleesta!

  VastaaPoista
 22. Anonyymi14.15

  Ei voi kuin ihailla. Kaunis.
  - Marika -
  p.s. Hamstereiden kasvattajille terveisiä :)

  VastaaPoista
 23. aivan mielettömän upea!

  VastaaPoista
 24. Se on ihan huikaisevan upea!

  VastaaPoista
 25. Upea takki - onnittelut sen valmistumisesta! :) Ja onnittelut myös hyvän blogikuvaajan "omistamisesta", huippua että joku viitsii näillä pakkasilla räpsiä sinusta noin monta kuvaa! Meillä isäntä vaivautuu sen verran, että minä menen itse parvekkeelle ja hän ottaa siitä parvekkeen ovenraosta kuvan, ettei vaan palellu (ja sitä ennen käy vetämässä toppavarusteet päälleen sillä aikaa, kun minä hytisen jossain neuleessa parvekkeella), sitten ottaa tasan yhden kuvan ja se saa luvan kelvata. ;) Tosi kiva nähdä noin paljon hienoja otoksia sinusta ja neuleestasi! :)

  VastaaPoista
 26. Wau todella upea takki:)

  VastaaPoista
 27. Se on mykistyttävän upea!

  VastaaPoista
 28. Sanoinkuvaamattoman upea neule!!!

  VastaaPoista
 29. Mielettömän upea siitä sitten tuli! Kirjonta ja hakaset kruunaavat takin.

  VastaaPoista
 30. Nyt olet ansainnut juhlahetken vaikkapa punaviinin kera ja homejuuston!!!

  VastaaPoista
 31. Voi teitä, minä kävin maalikaupassa ja te olette sillä välin täyttäneet kommenttipoksin...kiitos kaikille ihanista sanoistanne! ne lämmittävät mieltä ja takki kroppaa <3

  VastaaPoista
 32. Aivan uskomattoman upea!

  VastaaPoista
 33. Ihan mielettömän hieno takki! Upea suoritus mutta varmasti sen vaivan arvoinen!

  VastaaPoista
 34. On yksi kauneimpia näkemiäni kirjoneuletakkeja. Jos joskus jaksan, niin voisi tuollaisen pyöräyttääkin.

  VastaaPoista
 35. Jee, se on valmis ja AIVAN UPEA!
  Elli

  VastaaPoista
 36. Ei voi sanoa mitään uutta aikaisempiin kommentteihin, joten: UPEA! Siis tosi mahtavan näköinen.

  VastaaPoista
 37. Yhdyn edellisten kommentteihin: SE ON IHANA!!!!!

  VastaaPoista
 38. Jestas mikä takki! Ihan mahdoton piristysruiske! Valtavan työn oot tehnyt, onneksi pakkaset jatkuu ja saat kantaa urotyötäsi päällä vielä kevättalven. Hatunnosto jälleen kerran!

  VastaaPoista
 39. Uskomattoman upea. Monella tapaa.

  VastaaPoista
 40. Anonyymi15.57

  Tosi UPEEE! Tavattoman IHANA, tyylikkään värinen neuletakki.
  Mestarillista työtä, ONNEA!
  -Ritva-

  VastaaPoista
 41. Anonyymi16.17

  Kaunein takki mitä ikiknä olen nähnyt! T. Inkeri

  VastaaPoista
 42. Waude!
  Ihan mykistyneenä täällä kuvia katsellaan...;)

  VastaaPoista
 43. Takki on kyllä todella ihana, onneksi olkoon saavutuksesta! Minulla on tuo kirja ja olen alusta asti katsellut mallia ihaillen. Jospa nämä sanasi rohkaisivat aloittamaan takin.

  VastaaPoista
 44. Anonyymi16.50

  Sanattomaksi menee; on se niin kaunis !
  -äiti-

  VastaaPoista
 45. Et suotta ole fiiliksissä, komea kuin mikä!

  VastaaPoista
 46. Kyllä sä olet kova luu, Soile. Vaikka kuinka kehut sitä helpoksi, niin hillitön työ siinä on. Ei mulla riitä sanat. Niin hieno se on. Tahtoo nähdä tuon livenä.

  VastaaPoista
 47. Anonyymi17.15

  Wow, absolutely gorgeous! Wonderful workmanship, congratulations!

  VastaaPoista
 48. Se on valtavan upea! Kyllä kelpaa pidellä ihan ilman tunturia ja telemarkkiakin!

  VastaaPoista
 49. Ihan vilpittömästi voi todeta että se on upea !!

  VastaaPoista
 50. miehän ihan liikutun tästä suitsutuksesta. en ole kerinnyt vastaamaan teille kaikille henk. koht. mutta nämä kaikki viestit on luettu moneen kertaan ja ne tuntuvat hyvältä, kiitos. menen takasin maalaamaan, saas nähdä miten siinä käy...pitääkö hakea pohjamaalia vielä yksi pönttö lisää?

  VastaaPoista
 51. Anonyymi18.11

  Wau.En osaa muuta sanoa.Mykistävää :D

  VastaaPoista
 52. Toistan varmaan samaa kuin kaikki muutkin, mutta tämä on aivan mieletön!!! On tosiaan ollut ilo seurata neuletakin valmistumista, iloineen ja suruineen, ja lopputulos on aivan mykistävä!! Kai tässä nyt pitää viimeistään kaivaa puikot esille ja alkaa opettelemaan kirjoneuleen saloja, ehkä minäkin sitten joskus saan jotain noin hienoa aikaiseksi :)

  VastaaPoista
 53. Mahtavaa! Upea!

  VastaaPoista
 54. Ihan vetää sanattomaksi. Hieno on, onnea upean työn valmistajalle!

  VastaaPoista
 55. On tuo vaan upea takki, vähän houkuttelis ite koittaa jotain vastaavaa... =)

  VastaaPoista
 56. Ihan mielettömän upea takki! :)

  VastaaPoista
 57. Mykistävä. Niin upea, niin kaunis!

  VastaaPoista
 58. Mieletön. Tuosta ei takki parane.

  VastaaPoista
 59. Anonyymi20.08

  Aivan pyörryttävän upea takki! Huikeaa taitavuutta!
  t: Niina, blogisi hiljainen vakiovierailija

  VastaaPoista
 60. Anonyymi20.18

  Ihan ihmeellistä tapahtui: Ensimmäisen kerran eläissäni tippa silmässä luin ja katselin blogia. On se niin kertakaikkiaan nätti. Ja sinulla on niin aivanihana blogi.
  Lena

  VastaaPoista
 61. On se niin upea neule ,että onnea mestarille ♥

  VastaaPoista
 62. Voi jestas miten hieno! En kyllä muuta odottanutkaan, kuten ei varmaan kukaan muukaan. Tosi upea, onnittelut!

  VastaaPoista
 63. Aivan ihana. Ei ole sanoja kertomaan...

  VastaaPoista
 64. Todella kaunis, se sopii Sinulle upeasti! Ja mieletön työ tuossa on ollut, sanot mitä sanot.
  ihastuksesta huokaillen

  VastaaPoista
 65. Vetää ihan sanattomaksi! Takki on henkeäsalpaavan upea!!

  VastaaPoista
 66. Anonyymi21.40

  Aivan IHANA!!!
  Ihan kuin ei olisi edes totta ja kuitenkin on. Ihastuksesta kiemurallaan Lea P.

  VastaaPoista
 67. Hädin tuskin pystyn kirjoittaman kun haukon täällä niin henkeäni!
  Ihan käsittämättömän järjettömän uskomattoman upea takki!
  En edes uskaltaisi yrittää...

  VastaaPoista
 68. Nyt kyllä menin sanattomaksi.
  Täydellisen kaunis. Niin hieno.
  Ihailen äärettömästi.

  VastaaPoista
 69. Järrrkyttävän hieno, onnea! Ja toki norjalaisneuleeseen kuuluu norjalaissoljet. Vau!

  VastaaPoista
 70. Olet niin taitava. Tuo Kiemura on kaunis, hurmaava, upea, katseenvangitsija!

  VastaaPoista
 71. Mahtava takki! Seuraavaksi ompelet sen pitkän villakangashameen?

  VastaaPoista
 72. ISO hatunnosto isolle projektille! Se on sikahieno!!!

  VastaaPoista
 73. Uuh, Great Balls of Fire!

  VastaaPoista
 74. Anonyymi8.27

  En kertakaikkiaan tajua miten ihmeessä ehdit (mulla menisi tuohon vuosia) ja osaat (jos siis pääsisin alkua pidemmälle)! Takki on aivan mielettömän upea!!

  Satsa

  VastaaPoista
 75. MAHTAVA!!!! Superlatiivit eivät riitä. Stum av beundran!

  VastaaPoista
 76. Upea takki! Ja se sopii sinulle niin mahtavan hyvin :)

  VastaaPoista
 77. It's so beautiful! I have been looking forward seeing it finished as I have watched the process and no disappointment there. You look like a queen in it :-)

  VastaaPoista
 78. Aivan rajattoman upea. Saat olla ylpeä aikaansaannoksestasi :)!

  VastaaPoista
 79. Käsittämättömän opea, ja niin nappiin istuu, ettei aprempaa voi oivoa. Onnittelut urakan valmiiksi saataamisesta!

  VastaaPoista
 80. Voi hyvät hyssyrät sentään, että on se upea. Tällä neuleella tulee kyllä kommenttiennätys. Melkein tahtoisin vain toisenlaisin värein.

  VastaaPoista
 81. Anonyymi11.50

  Takkisi on kertakaikkisen upea, ja istuu päällesi kuin valettu. Oi onnea!
  Sari

  VastaaPoista
 82. Mykistyttävän hieno neule. Todella upea. Onnea!

  VastaaPoista
 83. Hyvin paljon onnea, tämä neule on todella kaunis ja kaikki ylisanat päälle. Ihana.

  VastaaPoista
 84. Herraisä sentään mikä takki! Onnittelut, olet mielettömän taitava!
  t. Paula

  VastaaPoista
 85. Ooh! Tuosta tuli aivan mielettömän ihana!

  VastaaPoista
 86. Ihana katsella tyytväisen neulojan iloisia kuvia. Ja lukea että neule ei ole mikään mahdottomuus, vaan - työvoitto. Toivottavasti pääsee ahkeraan käyttöön; on niin hieno että turha sitä on kaappiin jättää :D

  VastaaPoista
 87. Anonyymi18.41

  Uijuijui, IHANA takki!!!

  Anu

  VastaaPoista
 88. Superhieno neule ja hatunnoston arvoinen saavutus! Ja kukka hiuksissa on stailauspalkinnon arvoinen :-)

  VastaaPoista
 89. OMG! Sairaan hieno!! Kumarran ja kunnioitan.

  VastaaPoista
 90. Anonyymi19.02

  UPEA!
  -mepudi-

  VastaaPoista
 91. Anonyymi21.52

  UPEA ja ON!
  Onnittelut! Oot aika sissi :)
  -Sylvi

  VastaaPoista
 92. Tuli kirjoneulehimotus!!!!!UPEA!

  VastaaPoista
 93. Vielä tätäkin kautta: U P E A !!!

  VastaaPoista
 94. Voi miten siitä tulikin kaunis! En kyllä löydä sanoja nyt tähän hetkeen...se on kaunis :D

  VastaaPoista
 95. It's an amazing piece of perfect knit art! What a splendid beauty, what a great joy, what a absolute pride!
  Thank you!

  VastaaPoista
 96. Mykistyttävän kaunis! Siis todella upea luomus, huhhuh!

  VastaaPoista
 97. Kiemura on NAMU!

  VastaaPoista
 98. Todella upea! Nauti!

  VastaaPoista
 99. Tää on jo taidetta!!Onnittelut! Kerrassaan upea takki!

  VastaaPoista
 100. Wow! Tämä on virallisesti hienoin villatakki, jonka olen ikänään nähnyt! Minulla tuo kirjoneuleilu on vielä ihalujen asteella. Ehkäpä sitten joskus kun käsi tulee kuntoon. Jos tuollaisen työn ottaa uudeksi onnistumistavoitteeksi.Nyt on tavoitteena saada sormet pysymaan kiinni puikoissa:)

  VastaaPoista
 101. Äärettömän hieno takki!

  VastaaPoista
 102. Tämä on niin Upea! Tosi nopeasti sait sen valmiiksi.
  Näin blogissasi reilu vuosi sitten syksyllä purosta tehdyn babette-peiton ja siltä istumalta marssin kauppaan hakemaan lankaa, se oli yksi kauneimmista peitoista, mitä olen nähnyt. Nyt minulla on oma babette :)

  VastaaPoista
 103. absolutely stunning, soile! a beautiful piece to treasure.

  VastaaPoista
 104. Anonyymi10.19

  Ei voi olla totta! Että jotain näin hienoa voi olla olemassa! Eilen tämän takin näin ja nyt jo uudelleenolen ihastelemassa.

  VastaaPoista
 105. Anonyymi18.01

  Aivan mahtavan upea! <3 wow! Sattumalta blogiisi eksyin, ja kyllä kannatti! :D

  -Tiuku-

  VastaaPoista
 106. Sanatonta ihailua herättävä takki:D Voi kumpa minäkin... tällaisia juuri ihailen niiin, ja mitkä värit, ihan kuin minun unelma. Kärsivällisyys ei kohdallani riitä.Tätä käyn vielä ihailemassa toistekin. Tervetuloa vastavierailulle.

  VastaaPoista
 107. Anonyymi21.20

  Tosi ihana takki, kyllä siihen pyöronä neulomiseen ja auki leikkaamiseen nopeasti tottuu. tikuttaminen sujuu paljon joutuisampaa pyörönä

  VastaaPoista
 108. Todella kaunis neulejakku. Pirteät ja kirkkaat värit.Tuon kun näki niin jopa itsekkin piristyin. Kaunis siis tosi kaunis. Nyt loppui sanat.

  VastaaPoista
 109. Superkaunis!! Kyllä jäis itellä varmaan puolitiehen, ihan jo taitojen puutteesta (puhumattakaan jaksamisesta). Taidan pitäytyä edelleen pipojen, lapasten ja sukkien maailmassa...

  VastaaPoista