sunnuntaina, marraskuuta 08, 2009

Sukkia ja salaliittoteoria

Niin vaikeaa kuin se onkin myöntää olleensa väärässä, niin nyt on liennyttävä. Anteeksi, Eisaku Noro. Menin haukkumaan sukkalankaasi. Pidin sitä huonona kun sukat tuntuivat jo toisella käyttökerralla menevän hajalle. Voi miten väärässä olinkaan. Pyöräytin ne pesussa, ja ihme tapahtui. Lanka pullistui ja luiruista tuli villavan pehmoiset. Kaikin puolin vallan mainiot. Tästä rohkaistuneena hankin sukka Noroa lisää.

Eriparit
Lanka: Noro Kureyon Sock. Löysin vyötteen, jossa oli värikoodi S185, mutta veikkaan että se on niitten edellisten vyöte

Puikot: 2,5 mm

Fiilis: jeejee


Nyt sitten Soile tarkkana että muistat ensi kerralla. Jos haluat että sukista tulee suurin piirtein samanlaiset niin korvat hörölleen. Neulo eka sukka tavallisesti raidoittaen kolme kerrosta kerän päältä ja kolme kerrosta kerän sisältä. Kun eka sukka on valmis niin keri päältä ja sisältä sen verran lankaa kun arvioit tarvittavan toiseen sukkaan. (Se digitaalinen keittövaaka olisi aika pop.) Sitten niiltä keriltä neulot sukat, niin värien pitäisi tulla samassa järjestyksessä kuin jo neulotuissa. Paino sanalla pitäisi. Nyt tein sukat ihan vaan siinä järjestyksessä kun kerältä tuli lankaa. Ja niistähän näkee vähän likinäköisempikin että raidat menevät just päin vastoin. Eli tuolla kerimistempulla näistä olisi tullut enemmän sukunäköiset. Täsmälleen samannäköisiähän ei varmaankaan tule vaikka heittelisi välillä voltteja.

Raitasukat ovat sen verran hirttäneet päälle että piti sitten ostaa SandnesGarnin mini Palettea ja kokeilla sukan vääntämistä siitä. Pikkasen lanka kyllä epäilyttää. On sen verran pehmoista höttöä että saas nähdä.


Se mikä jäi mietityttämään lankakaupassa käynnin jälkeen oli mini Paletten isoveli Palett. Katsoin kerää hetken aikaa ja jos olisin Nykäsen Matti olisin kokenut Bon Voyage-tunteen. Vähän aikaa kuikuilin muita hyllyjä ja poimin käteeni Puroa värissä Jäätynyt karpalo. Ja kas, kas, kerät olivat täysin identtiset. Väritys oli täsmälleen sama, metrimäärä ja paino samat. Ainoa että Palette tuntui oikealta villalta Puron tuntuessa, noh, joltain muulta. Eli norjalainen lankafirma ja suomalainen lankafirma ja samassa väripadassa lillunutta villaa. Mini Paletten vyötteessä lukee että se on valmistettu SandnesGarnille. Paksumman Paletten vyötettä en siltä kohdin lukenut. Olisiko siis Korian kehräämö tehnyt SandnesGarnille Puroa vähän paremmasta materiaalista? Siinäpä sitä salaliittoteoriaa kerrakseen.

27 kommenttia:

 1. routa18.36

  tuskinpa ne purot on korialla tehtyjä. varmaan samasta kattilasta, mutta jostain muualta päin maailmaa tulleina.
  selvästihan noi noro sukat on pari, ja tarviiko niitten ollakaan just saman raidalliset, musta ihanasti noi värit menee päin vastoin

  VastaaPoista
 2. Anonyymi18.43

  Kivat nuo norosukat:) ite neulon just miehelleni norosta raitasukkia pukinkonttiin ja kysyisinkin, että eikö sulla menny langat sekasin siinä ku toinen tulee kerän sisältä ja toinen päältä...mulla tahtoo olla ne kokoajan kippurassa ja solmussa...onko siihen jotain vippaskonstia kuten voltti viiden minuutin välein;)

  VastaaPoista
 3. Novitahan ei ilmisesti tee Suomessa kuin yksiväriset seiskaveikat ja nallet, kaikki muu on tuontitavaraa.. Eli samasta tehtaasta ovat hyvinkin saattaneet tulla.

  Kauniit sukat olet tehnyt, tykkään!

  VastaaPoista
 4. Anonyymi18.56

  Olin juuri muutama päivä sitten Korian tehtaalla, ja sanoivat että laittavat Purot vain kerälle ja vyötteet päälle. Ite lanka tulee ihan jostain muualta - kuten aika moni muukin novitan lanka...

  Sukat ja raidat näyttää hienoilta, pitäisi joskus itsekin panostaa tuohon Noroon... :)

  VastaaPoista
 5. Samaa kuin aikaisemmat piti tulla sanomaan - joku mystinen firma on tehnyt ainakin yhdelle toiselle puljulle "Puroa" useassa eri värissä.
  Mutta nyt tuli kullan arvoisia vinkkejä tuohon Noron sukkalankaan - se vielä odottelee tuolla kaapissa. En osaa päättää neulonko suoraan kerältä vai koetanko raidoittaa.

  VastaaPoista
 6. routa: mulla on joku fiksauma siitä etä sukkien pitäisi olla samannäköiset. Mutta kyllähän nämät kavereiksi tunnistaa.

  nimetön: kyllähän ne kippuralle koittavat mennä ja toisiinsa sotkeutua. mutta siitä selviää siten että pikkasen aina otaa lankaa kerältä eikä anna niitten mennä ristiin. vähän toki hidastaa neulomista. toinen vaihtoehto on ostaa kaksi kerää.

  kata: mä en ole tarkkemmin tutkinut novitan vyyhtejä enkä ole siten ajantasalla mitä tehdään missäkin. aivan varmasti puro ja palett tulevat samasta tehtaasta, ei ne muuten voisi olla niin identtiset

  tiinatuuli: toisaalta ikävää että suomalaisen lankatalon itse tuote tulee jostain muualta kuin Suomesta. Suomalaisena kun kuitenkin markkinoidaan ja varmaan aika moni tuotteita pitää suomalaisina. noh, mahdetaanko marimekkoakaan tai iittalakaan suomessa tehdä. Satumetsä-kulhonkin pohjassa kyllä luki aivan jotain muuta kuin made in Finlad...

  mari: mutta se mikä tässä on hassua tms. että samaa kamaa on olemassa kahdessa eri laadussa. se sandnesille tehty oli paljon laadukkaamman oloista. ja myös hintavampaakin.
  mulla on jäänyt tää raidoittaminen niin päälle että kaiken pitäisi olla nyt raidallista...

  VastaaPoista
 7. Mulla on kans tuota Mini Palettia, mutta pitää myöntää että mulla ei edes käväissyt mielessä että olisin ruvennu tekemään sukkia niistä. Ihanan pehmoistahan tuo on, mutta ainakin tuo mun kerä on _niin_ ohutta paikoitellen, että varmaan kuluis puhki sekunnin murto-osassa. Mutta tosi kiva kaulualiina mulla on siitä tulossa. :) Mä vakoilen sitten täällä että miten se lanka kestää sukka-käytössä. ;)

  VastaaPoista
 8. Anonyymi21.10

  Minulla on tapana keriä Norot ennen neulomista uudelleen sopiviksi palloiksi ja samalla vähän tutkailla mukavia aloituskohtia. Lisäksi Noroissa väitetään olevan paljon solmuja ja muita epäjatkuvuuskohtia, niin tulevat nekin siinä tutuiksi ennen neulomista.

  VastaaPoista
 9. Ihania raitoja. Tosin en ole varma, tajusinko tuota juttua ollenkaan. Siis tuota, miten ne samanlaiset raidat saadaan. Mullakin on Noroa, mutten ole niihin vielä tarttunut. Sen verran hidasta tämä sukan tekeminen. Tee vaan lisää raitaa, mukavan näköistä tulee!

  VastaaPoista
 10. Beautiful colours!!

  VastaaPoista
 11. Tuo salaliittoteoria saisi Miss Marplen kutimet syhyämään varmasti perustavanlaatuisesti.

  ( Oletko se sinä Leiraksen mainoksessa? Vai omaatko kaksois- sisaren? )

  VastaaPoista
 12. nina: palette toimii varmasti huivinakin. ohuttahan se on mutta katellaan

  nimetön: tuo keriminen on varmasti hyvä tapa. mulla on tullut aika vähän solmuja vastaan. ja toisaalta kun tekee raitoja niin jos se väri sitten eri kohdasta jatkuisikin niin eipä harmita

  outi: sen eka sukan jälkeen kun kerii kerästä tarvittavan määrän seuraavaa sukkaa varten niin kerä tulee päin vastaisessa järjestyksessä. tai jotain.

  wrs: en esiinny leiraksen ainoksessa. toisin voisi olla ihan hauskaa sanoa että on helppo kakkia kun käyttää leiraksen levolakkia! :DDD (tai en nyt edes tiedä mistä mainoksesta puhut)

  VastaaPoista
 13. Nätit sukat! Mä olen itse niin jämähtänyt yksivärisiin lankoihin (en tiedä mistä kumman syystä), niin on mukava käydä kattelemassa muiden värkkäitä aikaansaannoksia =) Ehkä mäkin vielä innostun noista monivärilangoista, kun käyn muiden luona inspiroitumassa =)

  VastaaPoista
 14. Viis raidoista, kunhan sukat làmmittàà! Tuommoisia nykàs-ajatuksia tulee mieleen esim tàkàlàistà muotoilua katsoessa: kumpi on kalastellut kumman vesillà, italialaiset suomalalisilla vai suomalaiset italialaisilla? Eikà enàà tosiaan yhtààn tiedà, missà on minkin tavaran alkuperàmaa. Ferrariakin tehdààn kohta Kiinassa. Ihan varmasti!

  VastaaPoista
 15. Hei kivat sukat olet taas tehnyt.

  Aikaisempaan liittyen. Teit Ishbelin ja kaksi vyyhtiä ei riittänyt kun teit isomman mukaan pitsiosuuden. Luuletko, että kaksi riittää jos tekee kokonaan pienemmän mukaan?

  VastaaPoista
 16. Anonyymi15.00

  Sandnesin Palett on konepestävää, niinkuin Mini Palettikin.

  VastaaPoista
 17. toritot: thanks! some colortherapy :D

  sähis: ei yksivärisissä mitää vikaa ole. mutta tää kun tykkää väreistä niin raitaa pukkaa :D

  lissu: eikös se joku italialainen vaatesuunnitelija (vai kuka se oli) just vähän aikaa sitten keksinyt marimekon unikot uusiksi?

  heidis: mulla oli lankana se shibuiknits ja sitä ei kaksi kerää ihan riittäneet. tosin jäi n. 10-20 metristä kiinni. mulla kompositio oli pieni sileäosuus ja iso pitsiosuus. jos teet sen samasta langasta kummatkin osuudet pienemmällä koolla niin varmasti riittää. tosin pienemmässä koossa huivista tulee, noh, pieni

  nimetön: juu, niihän siinä paletten vyyhdissä lukee että superwash. puro huopuu pesukoneessa.

  VastaaPoista
 18. Leiraksen mainos oli joku vitamiini / hivenainemainos.

  Ja kanavoin omaa Neiti Marplea tänään siinä määrin että kurvasin Lankakauppaan, missä tiedostava omistajatar kertoi että Sen Firman langat tehdään Portugalissa n. 80 prossasesti. Suomessa värjätään.

  VastaaPoista
 19. marianne18.43

  kai se on turha vaan Novitaa osoittaa sormella. Pitää jäädä odottamaan sitä sukkapaksuista puro-lankaa. Sitä odotellessa näitä liukuvärjättyjä, jotain muistuttavia lankoja voi neuloa muitakin. Ehdin jo ostamaan Mark&Kattens Fame trend lankaa musta-harmaana ja ennen kuin ehti puikoille, niin netistä löytyikin vielä sattuvampi ruskean harmaa Hjertegarnin Kunstgarn. Kukkarolle käy kalliiksi joka merkkiä myydään vähän eri paikassa ja sitten yhden ostettuaa löytää kaltaisen toisen ja kolmannenkin. No nää ohuet menee huiveiks, sisko saa toisen toivottavasti jouluna.

  VastaaPoista
 20. Upeat värit, jo pelkkä väri lämmitää näinä syysharmaina päivinä, mutta taidan kuulua samaan kasnaan kanssasi, minustakin on kiva jos sukat ovat samna näköiset.

  VastaaPoista
 21. Anonyymi12.23

  Heis, löysin blogiisi ihan sattumalta kun juurikin ostin Noro-lankaa ostamaan ja työn alla siis villasukat. Mainitsit, että "pyöräytit ne pesussa" - elikkäs pesitkö ne ihan pyykinpesukoneessa vai pesitkö käsin?

  Itsekin nääs olen miettinyt sitä, että miten sukat kestävät käyttöä, mutta jos tuo pesu auttaa, niin hetihän ne valmistuttuaan pitää sitten pesuun laittaa :)

  VastaaPoista
 22. marianne: eiköhän niitä lankoja (ja kaikkea muutakin) tehdä niin ristiin rastiin ja kenenkin toimesta. ja sehän on ääääärimmäisen ikävää että kauppoihin tulee kokoajan uusia houkutuksia :DDD

  viimeisin nimetön: olen pessyt Norosta-neulotut sukat pesukoneessa 30°C lyhyellä villapesulla. niissähän taitaa olla merkki että käsinpesu, mutta eivät ole suuttuneet pesukoneessa olosta. kannattaa etsiä koneesta se mahdollisimman hellävarainen pesu.

  VastaaPoista
 23. Enpä ota kantaa lankakeskusteluun; ihastelen tässä silmää ja mieltä lämmittäviä värejä kuvissasi :)

  VastaaPoista
 24. Toi on just ärsyttävää globalisaatiossa, samaa kamaa myydään eri paketeissa. Kerran oli jossain kuluttajaohjelmassa että Piltti ja joku toinen vauvanmössömerkki on ihan samaa kamaa samasta padasta, mutta toista myydään kalliimmalla. Tylsää kun Novitasta on tullut perässähiihtäjä. Sukkasi ovat suloisia.

  VastaaPoista
 25. Mullakin on Noro-sukkien kanssa se kokemus, että pesussa paranee. Langasta häviää tietty kovuus. Kauniit sukat sinulla ja kaunis on myös taustalla oleva peitto! Jossain määrin häiritsevää ajatella, että on joku megatehdas, josta tulee useiden firmojen ns. taiteelliset langat. Kun omin käsin tehty on itselle niin uniikkia, niin taustalla olevan bisneksen kokoluokka hämmentää...

  VastaaPoista
 26. Anonyymi4.00

  Die Auswahl an Anhängern ist riesengroß und die thomas sabo online shop deutschland Wahrscheinlichkeit, dass jemand genau das schmuck thomas sabo gleiche Bettelarmband wie man selbst trägt, ist verschwindend ohrringe creolen gering. Auch nach vielen Jahren noch begeistert das Bettelarmband seine Besitzer. Es strahlt einen ganz eigenen thomas sabo uhren billig Charme aus und kann sowohl Glückssymbole, Armband mit Anhänger als auch Liebesbezeugnisse, Freundschaftszeichen oder thomas sabo schmuck günstig einfach modische Akzente beinhalten. Je nach dem, thomas sabo schmuck wie man es schmückt, kann es elegant, sportlich, modisch, thomas sabo charm club anhänger schlicht oder ausgefallen wirken. Es passt sich auf diese Weise immer wieder dem Anlass und dem gewählten thomas sabo shop Kleidungsstil an. Manche Trägerinnen weisen nach einiger Zeit zuhause eine richtige kleine Sammlung an Anhängern thomas sabo engelsflügel auf, um das Bettelarmband immer wieder neu schmücken zu können. So bleibt es auch nach langer Zeit immer noch interessant und kommt niemals aus der Mode. Der Design- und Produktionsprozess bei der Life Kollektion ist sehr ähnlich wie bei der Oliver Weber Kollektion.

  VastaaPoista
 27. Ihan pakko nyt kommentoida, kun eksyin tänne taas kesken työpäivän lueskelemaan... Kauan ennen omaa blogiani törmäsin surffaillessa sun Puro-Babetteen ja tein "kopion" siitä itselleni. Ja nyt muutama sukkapari taaksepäin tein Noro-sukat, jotka kuvasin sen viltin päällä. Siis taas kopioin, ihan vahingossa! :)

  VastaaPoista