sunnuntaina, toukokuuta 24, 2009

Kehräämö on surissut. Viikossa australian villan reilu puolikas on muotoutunut langaksi.

Vasemalla on se mistä lähdettiin ja oikealla valmista kamaa. Vyyhdin strategiset on noin 100g/400 metriä, kolmisäikeistä, Navajo-kerrattua.

Tämä on ensimmäinen isompi Navajo-kerrattu vyyhti. Ja koskapa lupasin laittaa siitä videota niin täältä pesee ja linkoaa. Lanka itse näykyy ehkä vähän huonosti kun on sen verran ohutta, ja varsinkin kun Blogger vielä pakkaa videota. Mutta jotain tämmöistä liikehdintää on Navajo-kertaus:Kerratun langankierre vielä hakee uomiaan, välillä on tiukkaa välillä löysää. Jospa se sitten ajan kanssa löytäisi sen sopivaisen?

Noin muuten olen lankaan tyytyväinen. Värit ovat kauniit ja kolmisäikeinen näyttää kivalta. Katotaan olenko samaan mieltä kunhan olen tästä jotain neulonut.

Kehruutehdas pitää nyt kuitenkin vähän taukoa. Rukin ääressä istuminen on käynyt vähän työlääksi, joten huilitaan vähän. Ei ole mukavaa että harrastus muuttuu suorittamiseksi.

Tukitoimintoina kaivoin esiin puikot ja värkkäilin pitsihuivin alkua sekä etsin myös koukun ja huitelin sillä.

Lisäksi otin pienen tietoisen riskin ja kokeilin villatopsien värjäämistä. Kunhan nämät tästä kuivuvat niin katotaan miten kävi. Värit ovat ainakin lupaavat, ja tiedän miten nämä langaksi saattaisin.20 kommenttia:

 1. Langan senkun komistuu:-) Kivan värinen tuo huivin alku. Kivat värit olet topseihin saanut. Miten sinä värjäsit topsit? Tuo värjääminen on koukuttavaa ja kivaa:)

  VastaaPoista
 2. villa lankala: paremman puutteessa luotin nappi-Dyloniin. villat kuivuvat tulla ulkona ja välillä käyn kattomassa sainko aikaiseksi huovutettua pökylää vai mitä. sitten kun totuus selviää kerron vähän tarkemmin.

  huivi on myös itte kehrättyä :)

  VastaaPoista
 3. Joo. JOS harrastus muuttuu tyoksi tai tyo harrastukseksi, tuleepi tyrpeellinen tunne. Kaunista, kaunista, kaunista. Bac a tutti quatro. Lissu

  VastaaPoista
 4. Aika villiä! Sie teet lenkeistä tollain lyhyempiä, mie teen yleensä puolen metrin lenkkejä. Teen lenkit vasemmalla kädellä kokonaan, oikealla päästän kierrettä lenkkiin. Se kierre on ehkä tasaisempi jos teet lenkeistä isompia ja matka kierteen alusta rukin aukolle on pidempi? (Voisin yrittää tutkia saisinko kameralla videon pätkää aikaseksi navajokertaamisesta, on tosi villi nähdä erilaisia tekniikoita!)

  VastaaPoista
 5. lissu: harrastus joka käy työlääksi ei ole hyvä eikä kiva. paitsi jos on hauskaa olla työläs ;)

  tuulia: kiitos vinkistä, kokeilen seuraavalla kerralla pidempiä lenkkejä! mä olen katos kokonaan juutuupin varassa tekniikoiden suhteen. näinkin langan sai siedettävän tasaiseksi,mutta kun on eka kertaa asialla niin... mutta käsien vaihto ei tule kysymykseen: mun on helpompi olla rukin ääressä kun vasen käsi hoitaa ne ohjailut.

  VastaaPoista
 6. Kyllä huomaa, että rukki on surissut. Niin hienoa lankaa!

  VastaaPoista
 7. ei sillä kädellä varmaan ole merkitystä, että kummalla tekee lenkkejä. Minusta vaan sekä Abby F että Judith MacKenzie sanovat että lenkit kannattais olla yli 30-senttisiä, ilmeisesti kierteen saa silloin tasaisemmaksi kun se "jakaantuu" pidemmälle matkalle (ihan niinkuin normaalisti kerratessakin). Ainoa vaan että sitä kierrettä ei kannata päästää siihen lenkkiin ennenkuin se lenkki on vedetty lopulliseen mittaansa, muuten tulee sotkua. (Elä kysy miten tiiän..)

  Mie kertaan suurinpiirtein niinkuin tässä videossa: http://www.youtube.com/watch?v=MOVXCHzDRKM
  Teen vaan lenkeistä pitempiä, ja oikea käsi kontrolloi vähän enempi kierteen pääsyä lenkkeihin mutta muuten samalla lailla.

  No, onneks väärää tapaa ei oo!

  VastaaPoista
 8. satup: kiitosta, minäkin tykkään


  tuulia: juu, lenkkisysteemillä saa helposti aikamoisen kaaoksen aikaiseksi, eikä tartte edes niin kovasti yrittääkään :DDD
  niin, ja kukin tosiaan taaplaa tyyllillään, pääasiahan lienee se että itse tykkää! sehän ei koskaan ole pahaksi jos saa jotain vinkkiä miten saa homman toimimaan paremmin. seuraavalla kerralla kokeilen ehottomasti pidempiä lenkkejä!

  VastaaPoista
 9. ja tuulialle vielä: tää oli mun johtotähti: http://www.youtube.com/watch?v=b9GcVfnmvNQ&feature=related

  VastaaPoista
 10. En tajunnut hevon heikuraa videosta, mutta rento kädenliike ja todella kaunista lankaa! Ihanat värit.

  VastaaPoista
 11. Huippulankaa! Oon sitä mieltä, että kannattaa itte hakea se oma tyyli omalla rukilla, omin sormin. Mukavan näköistä on työskentelysi. Se tosiaan vaikuttaa mihin käyttää langan - pitääkö kierrettä olla paljon vai vähän.
  Tauko tekee aina hyvää, leppoistaminen hoitaa mielenkin. Liekö huivisi väri syvä luumu; se on sydämeen käyvä :)

  VastaaPoista
 12. Näin asiasta mitään tietämätön ei kyllä nähnyt tuossa videossa mitään eroa aiempiin, eli en erottanut, onko siinä Navajo-kertaus vai mikä. ;) Rukki pyöri ja käsi vispasi. :) Mutta nättiä lankaa tuli, oli se kertaustyyli sitten mikä hyvänsä. :) Järjestääkö Puolustusvoimat muuten kehrääjille omia kertausharjoituksia? ;)

  (huomautus viimeiseen lauseeseen, että kello on nyt 00:17, joten kommenttien taso ei voi olla kovin korkealla... ;) )

  VastaaPoista
 13. Aika hurjan näköistä touhua tuo kertaaminen. :)

  Luovat tauot ovat kyllä välillä paikallaan harrastuksen kuin harrastuksen kanssa.

  VastaaPoista
 14. Anonyymi9.22

  Such beautiful tones in that beautifully spun wool, you have such a great eye for colour.

  VastaaPoista
 15. wrs: sitähän voi katsoa taiteellista vaikutelmaa ja jottain sellaista huttua :D

  pirle: mulla ei ole tälle vielä kirkastunutta suunnitelmaa, vähän silleen fiilispohjalla tehdään ja katotaan mitä tulee, opetteluahan tää vielä on. mutta enivei tykkään itekin näistä väreistä ja tunnusta

  mari: siis mtäh! eikö ne pulustusvoimissa just rukilla kertaamista harjoittele? siis häh, oonko kässännyt jotenkin väärin?

  pinry: thank you! all credits for her who has dyed that wooltop, I just spinned it :)

  VastaaPoista
 16. päivi11.16

  ihanan väristä tuo kehräämäsi lanka.

  VastaaPoista
 17. Edelleen henkimaailman hommia, vaikka videon katselin useammankin kerran. Mutta tulos on kerrassan upea. Taas.

  VastaaPoista
 18. Kaunista lankaa! Muakin kovasti kiinnostaisi omien lankojen "tekeminen", onko tuota ihan hirveän vaikea oppia? :D

  VastaaPoista
 19. pikku-kettu: ei se nyt niin hurjaa ole :)

  päivi: olin oikieastaanyllättynyt millaista langasta tuli noin värien osalta. odotin paljon sekavampaa. vielä kun ei osaa sanoa topsin nähdessään millaista siitä sa aikaiseksi

  elena: kato tää näyttääpaljon ammattimaisemmalta kun vähän huitoo samalla :DDD

  juju: ei kehruuta ole vaikea oppia, kunhan vaan sinniä tekemiseen löytyy!

  VastaaPoista
 20. Ah, niin ihana väri...

  VastaaPoista