perjantaina, maaliskuuta 27, 2009

Kyllä se värkkääminen ja pari sataa laskutoimitusta sitten kuitenkin kannatti.


Paperinuket
Malli: Kate Davies/Paper Dolls
Lanka:
SandnesGarn Mandarin Classic, magentaa n. 5 kerää, violettia, kaksi kerää, vaaleaa violettia kerä

Puikot: 3 mm (25 s/10 cm), hihoissa 3,5 mm
Fiilis:
ihan(a) minun paita!


Innostuin kovasti tästä mallista kun sen Ravelrystä bongasin. Ja kun ohje tuli, niin pitihän se hankkia ja samointein rynniä lankaa ostamaan. Lankavalinta kohdistui Mandarin Classiciin täysin värin takia. Tiheyden kanssa piti vähän säätää että sain edes pikkasen samalle taajuudelle. I-cord aloitus oli täyttä tuskaa, se on äärettömän hidasta ja vaikka tein mitä, niin varsinaisista aloitussilmukoista tuli kamalan löysät ja rumat. Joten vartalo-osassa tein sen kolmosen puikoilla, mikä näin jälkikäteen ajateltuna ei kuitenkaan ollut se paras ratkaisu. Tein aika reippaasti vyötärökavennuksia, itseasiassa niitä piti laittaa muutamia kappaleiden keskellekin että sain tarpeellisen määrän pois silmukoita, ilman että sivusauma näyttäisi tyhmältä. Ikävä kyllä ne kavennukset näkyvät kiiltävästä neulepinnasta vähän turhankin hyvin.

Sitten se todellinen murheenkryyni eli kaarroke. Tein sen ensin täysin ohjeen mukaan, mutta kuten todettu se ei toiminut ei sitten ollenkaan. Ohjeessa kaikki kavennukset tehdään kahdella kierroksella, joten olisihan se pitänyt tajuta ettei tule toimimaan...
Purkuhommiin vaan mars, taskulaskin käteen ja pohtimaan.

Ja näin tuli homma hoidettua: Kun hihat olivat kiinni vartalo-osassa, oli puikolla yhteensä 324 silmukkaa. Ensimmäiset kavennukset tein ensimmäisen kuvion jälkeen: 36 silmukkaa pois, jäljellä 288 s.Seuraavat kavennukset tein tyttöjen päitten välissä, silmien korkeudella. Napsin jokaisesta välistä yhden silmukan pois, eli 24 silmukkaa, jäljellä 264 s. Tyttöjen jälkeen kavensin 60 silmukkaa, jäljellä 204 s. Sitten neuloin viimeisen kuvion jonka jälkeen vähensin 52 silmukkaa, jäljellä 152 s. SItten oli niskaan tulevat lyhennetyt kierrokset, jotka tein täysin mututuntumalla. Viimeisellä kierroksella ennen pääntien resoria kavensin vielä 26 silmukkaa pois, joten resoria varten oli 126 silmukkaa.

Laitan tähän vielä kuvan, johon olen merkinnyt kavennuskohdat ja määrät. Josko vaikka aukeaisi paremmin.


Mittään tiedettä en ole tähän soveltanut, kavennusten määrät on vedetty täysin hatusta ja paikat kavennuksille lähinnä siten että mihin ne on voinut laittaa. Tällä tavoin tehtynä paita istuu minulle, mutta ei välttämättä jollekin toiselle. Mutta tätä voi ja saa käyttää inspiraation lähteenä jos ongelmia tulee tuon varsinaisen ohjeen kanssa.


Niin ja vielä yksi säätö, lisäsin tytöille palmikot, pittäähän tytöllä hiukset olla :)

26 kommenttia:

 1. Hauska pusero tuli :-) Tuo karrokeosio teetti sulla töitä kaikin tavoin, mutta se työ kannatti ehdottomasti. Nyt nuket pääsevät oikeuksiinsa:-D

  VastaaPoista
 2. You did it! Ei voi kun ihailla.

  Oletko ajatellut itse suunnitella jotain, kun kerran jouduit (tallakin kertaa) tekemaan hurjasti muutoksia alkuperaiseen ohjeeseen? Taitoa, tahtoa ja luovuutta sulla ainakin riittaisi.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi18.57

  On se tosi nätti nyt. Onneksiolkoon; sitkeys palkittiin tälläkin kertaa.
  t. Lukija

  VastaaPoista
 4. Jes! JES! JJEEESSS!!!! Olet todella Toista Villaa. Auguri! Tulee mieleen Lepinsalon pappa, sinun esiesi-isäsi, pitäjän paras seppä. Lissu

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana!!! Minulla on nyt myös tuo ohje, saas nähdä teenkö puuvillasta nyt keväällä vai jätänkö syksyyn ja teen villaisen version. Mitä mieltä olet, olisko Mandarin petit hyvä valinta, sen tiheys olisi lähellä alkuperäistä. Minä olen tosi huono soveltamaan...

  VastaaPoista
 6. Tosi hauskannäköinen, tulee jo kesäolo!

  VastaaPoista
 7. Siitä tuli upea! Itselleni mielisin.... mutta ehdottomasti villaisena. Tänä vuonna ei taida kesää tulla, kun ei puuvillat yhtään innosta.

  VastaaPoista
 8. Lopputulos palkitsee varmasti! Ihana! Joskus on vain pakko muuttaa ohjetta. Omaa kaarrokepuseroani tehdessä mietin että miten se voi olla mallin päällä tuon näköinen jos se on oikeasti tehty tuon ohjeen mukaan. Kannattaa kyllä muistaa nuo kavennus ohjeet seuraavaa kaarrokeneulette tehdessä.

  VastaaPoista
 9. Wau, kylläpä kannatti säätää. Aivan iiihana lopputulos. Ja kiitos kun kerroit kaiken noin seikkaperäisesti :)

  VastaaPoista
 10. Aivan super ihana!!! Voi kun itekkin osais säätää ja soveltaa ohjeita.

  VastaaPoista
 11. Upee! Kyllä säätäminen aina palkitaan, eläköön pakkomielteet ;D

  VastaaPoista
 12. Tosi kaunis! Kannatti kyllä kaikki se laskeminen ja purkaminen, ilman niitä nuket eivät pääsisi ollenkaan noin hyvin esille. Ja lettien lisääminen oli hyvä idea!

  VastaaPoista
 13. Onpa upea! Malli on hauska ja toteutus kaunis.

  VastaaPoista
 14. villa lankala: tämä on jotenkin hyvän tuulinen malli, nyt vaan kesää odottelemaan!

  elena: kyllähän niitä omiakin on tullut tehtyä, mutta usein käy niin että näkee jotain valmista ihanaa joka on sitten ihanpakkosaadahetinytjaäkkiä! :)

  lukija: kiitos, se on aina palkitsevaa kun kovan väännön jälkeen saa aikaiseksi mieleistään. joskus tosin käy niin ettei mikään auta...

  lissu: vai että seppiä suvussa. no löytyyhän sieltä aika paljon muitakin kädentaitajia. eräskin virkkaaja tulee mieleen

  eila: madarin petit voisi olla ihan jees, tosin sen mitä olen käyttänyt sitä lastenneuleiisiin niin se on tavattoman pehmeää eikä siten oikein meinaa pysyä kuosissaan, on vähän sellanen lörpsö. Classicilla pääsee kolmosen puikoilla 25 s sentille joka on aikalailla sama kuin ohjeessa.

  jaana: sitä kesää odotellaan jo hartaasti! alkasi nyt tämä kevät ensin kunnolla...

  villasukka: mulla ei useinkaan puuvilla ja kesäneuleet nappaa ei yhtään, mutta nyt kun löysin näin herkullisen värin, niin se oli menoa se. toisaalta olen tuuminut että jos joskus tässä joku päivä kehräisi vähän (paljon) lankaa, ja jos siitä tulisi sopivan paksuista niin villainen versio saattaisi tulla kysymykseen. jos jos jos

  hennak: hiemanhan se ohje mietityttää. tietty siinä voi olla moniakin asioita miksei se toimi. mutta muista ettei nämät mun kavennukset perustu mihinkään juttuun, ne on ihan mututuntumalla tehty! pitäisi löytää joku opus jossa kerrottaisiin kaarrokeneuelista vähän enemmän, ne kuin kaikiessa käsittämättömyydessään kiinnostavat

  annikainen: päätin laittaa noit säätämiset ylös, jos on joku kohtalotoveri joka kiroilee saman ongelman kanssa.

  ekokirppu: monesti säätäminen onnistuu kun vaan sovittaa tarpeeksi monta kertaa. keskeneräinen päälle vaan ja tuumimaan että paljonko pitää kaventaa/leventää/pidentää/lyhentää. kyllä se sieltä löytyy. itse käytän monesti jotain vanhaa hyväksi todettua paitaa "mittataulukkona"

  jatta: säätäminen kunniaan! pakkomielteet, nooh, niitä voisi vähän vähentää :DD

  colibridreams: musta niitten nukkien päät näyttivät kaljuilta :D

  heidi: kiitos, nämät nuket saavat hyvälle mielelle!

  VastaaPoista
 15. Kyllä on hieno! Nätit värit, ja ehdottomasti tärkee lisäys nuo letit. Ne nuket näyttää siinä alkuperäisessä ohjeessä tuon jälkeen kyllä ihan kammo-kaljuilta...

  VastaaPoista
 16. No todellakin kannatti säätää, siitä tuli aivan mielttömän ihana! Noi letit on mahtavat, ihan ehdoton lisäys. Että osaakin olla upea!

  VastaaPoista
 17. Anonyymi14.33

  Aivan mahtavan upea neule ja sopii sinulle täydellisesti!

  Anu

  VastaaPoista
 18. Kyllä kaunis on, värikin jetsulleen jees mun makuuni.

  VastaaPoista
 19. Hanna12.11

  Respect. Mahtavaa, että joku OSAA säätää noin. Pusero on todella hauska ja näyttää juuri sinulle sopivalta muutenkin kuin kokonsa puolesta :). Olet todella taitava.

  VastaaPoista
 20. Siitähän tuli todella upea!

  VastaaPoista
 21. Osallistun juhlakuoroon. Tuli tois upea, ja kiitos myös "ohjeesta" mitenkä sait kavennukset paikoillen. Sen avulla varmasti moni muukin ei ehkä yhtä kokenut neuloja (kuten esim meikä) voisi uskaltaa yritystä...

  VastaaPoista
 22. Minä vileä kyselen tuosta langan menekistä: jäikö päävärin viidennestä kerästä vielä paljon tähteeksi, entä violetin kahdesta kerästä? Ajattelin tehdä tuon Vihreän vyyhdin Bingo-langasta jota on kerällä vähän enemmän kuin tuossa Classicissa, niin aattelin josko 4 kerää pääväriä riittäisi, kun ajattelin tehdä tuon koon 6.

  VastaaPoista
 23. eila: vastasin menekit sinun blogiisi

  VastaaPoista
 24. Kiitos vastauksesta, yritän tuossa pääsiäisen seudulla aloitella neulomaan, sas nähdä kuinka käy...

  VastaaPoista
 25. eila: hyvin siinä käy! siitä ohjeesta on muuten tullut uusia päivityksiä

  VastaaPoista
 26. Minä käyn täällä katsastamassa tuota sinun puseroa, olen nyt kaarrokkeessa ja aion tehdä kavennukset sinun tapaasi, ainakin nyt ensiksi.

  VastaaPoista