lauantaina, helmikuuta 07, 2009

Blogissa on ollut jonniinasteinen radiohiljaisuus. Meillä kun on ollut The Tauti. Minä ensin ja sitten kaikki muut perässä. Eilen lähinnä itketti kun kattelin pitkin sohvaa röhnöttäviä, yskiviä ja räkänenäisiä tyyppejä, joihin myös itse kuuluin. Oikea masennuksen multihuipennus koko näky!

Niin että anteeksi kaikille joihin taudin tartutin sunnuntaina Valveella. Jos yskittämään alkaa niin kohta olette sängypohjalla kunnon kuumeessa. Ja monta päivää.

Ei siitä kuitenkaan sen enempää, sen verran tylsä aihe että siirrytään mukavampiin juttusiin kuten kehräämiseen. Olipa muuten hyvä että tein sen kehruuvideonpätkän silloin kun tein. Meinaan seuraava rulla oli täysi katastrofi. Lanka katkeili x kertaa, rulla temppuili ja kaikkea mahollista. Neljännen rullan kanssa en päässyt alkua pidemmälle. Onneksi, onneksi keksin ratkaisun, löysäsin rukin remmin niin löysälle että se letkui pyöriessä, mutta tällä kertaa rulla käyttäytyi nätisti eikä vetänyt/ahminut lankaa sisuksiinsa. Ja voi sitä oivaltamisen riemua! Osa rullista pitää kehrätä kireämmällä remmillä, osa löysemmällä. Pittää vielä merkata että mitkä.

Kerrotaanpa sitten kertaamisesta. Kun rullat on kehrätty täyteen on aika aloittaa kertaus. Appi-ukko askarteli minulle tämmöisen hyvin innovatiivisen rullatelineen johon pujottelen rullat. Puinen viinipullon paketti, johon on porattu reiät päihin ja väliin on ujutettu metallinen tappi.

Langan päät sidotaan kiinni alkulankaan, ja rukki pyöräytetään toiseen suuntaan kuin kehrätessä. Minä kehrään aina myötäpäivään ja kertaan vastapäivään. Pakko olla joku tämmönen muistisääntö, muuten tekisin vielä enemmän mitä sattuu. Muuten minulla ei ole mitään sen kummempaa sääntöä kun kertaan, katson vain silmämääräisesti että kierrettä tulee tasaisesti, ja jos kierre koittaa löystyä pidättelen lankoja välillä käsissä ennen kuin päästän ne rullalle. Tukiaineistona taas videota:Alemmalla kädellä pidän huolen että langat juoksevat tasaisesti eikä siansaparoita pääse livahtamaan kerrattuun lankaan. Niin ja tuossa loppupuolella vaihdan langan juoksukohtaa rullalle.

Sitten kun rulla on täysi, vyyhditsen langan sohvatyynyn ympärille. Tyyny on siitä kätevä että sen avulla saan samoin tein laskettua paljonko lankaa syntyi. Tyynyn ympärysmitta on aikalailla tasan kaksi metriä, joten mitta on helppo laskea ilman taskulaskinta. Ossaa se palikkamatikkalainenkin!

Tässä kuvassa lanka pötköttelee valmiina kylpyyn. Aika tasaista ja hyvää näinkin, mutta kylpy aina kaunistaa. Kastelen langat lämpöisessä vedessä, puristelen enimmät vedet pois ja asettelen kuivumaan, muoviset henkarit ovat osoittautuneet hyviksi.

Sittenpä lanka onkin valmista hypisteltäväksi, niin ja voi siitä vaikka neuloakin! Lankaa näissä neljässä vyyhdissä on yhteensä n. 200g/732 metriä. Ja miten hienosti värit passaavatkin vanhan Turve-takkini kanssa yhteen! Valkoinen töhnä on sitten lunta. The Suunnitelmaa langalle ei vielä ole.

Sitä odotellessa voi vaikka haaveilla keväästä. Varsinkin kun ulkona on joku €%&#€:n Siperia-säätila.

5 kommenttia:

 1. The Taudista huolimatta olet saanut aikaan TAAS ihanaa lankaa.
  Parantumisia koko porukalle!

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana rustiikkinen värisävy langassasi <3

  VastaaPoista
 3. villa lankala: nuot jutut on kuvattu jo viime viikonloppuna. tällä viikolla ei ole muuta keritty tehdä kuin sairastaa...

  nunt: sävyt ovat vallan loistavat!

  VastaaPoista
 4. Pikaista paranemista!

  Itse otin ennakkolähdön ja kärsin the taudin jo 2vk sitten sen Ruotsista lautailun lomassa saaneena. Jos on yhtään samasta taudista kyse niin voin lohduttaa, että viikon kuumeen jälkeen parin päivän päästä alkaa olla jo ihmismäinen olo. =/

  VastaaPoista
 5. Tuttua juttua kehräämisestä. Viimesyksynä sama juttu mulla, kun vaihdoin rullaa ja tais olla välissä pieni tauko, muutama päivä, niin ei sitten millään kireyksillä saanut lankaa aikaiseksi. Aina poikki, sitten vähän luonnisti kun laitoin narun niin löysälle, että tyhjää löi.

  VastaaPoista