lauantaina, syyskuuta 15, 2007

Marion-nuttu
(sovitaan sitten, että se on nuttu. Nuttu on symppissana.)


Koko: n. 100 cm hihansuusta hihansuuhun, eli kyynärpäästä toiseen. Ruudun koko neliön kärjestä kärkeen n. 7 cm.
Lanka: liukuvärjätty hahtuva kaksinkertaisena, menekki kaksi kiekkoa. Työssä käytetty sävy oli nimeltään ruska
Puikot: 4 mm, tai mikä sitten hyvältä tuntuu.
Mallineuleet: 2o 2n resori ja konttineule.

Muuta: mun kirjoittamat ohjeet vaikuttavat sekavilta minustakin, joten olkaa kärsivällisiä. Lopetuskolmioiden ohjettani en oikein itsekään ymmärrä kirjoitettuna, mutta noin sen pitäsi mennä. Korjauksia otetaan vastaan.

Luo 42 silmukkaa.
Aloita konttineule aloituskolmioilla: neulo 2n, käännä, 2o, käännä. 3 o, käännä, 3 n käännä. Jatka näin kunnes oikealla puikolla on 7 s. Ensimmäinen kolmio on nyt valmis. Neulo 2 o ja jatka kuten ensimmäisessä kolmiossa. Työhön tulee yhteensä 6 aloituskolmiota.

Sitten tehdään vasemmalle kallistuvat neliöt:
Ensin reunakolmio:
2o, käännä, 2n, käännä. Neulo 1. s etu- ja takareunasta, nosta seuraava silmukka, neulo aloitusrivin kolmiosta yksi silmukka ja vedä nostettu silmukka sen yli, käännä. Neulo 3n, käännä. Neulo 1. silmukka etu- ja takareunasta, 1o, nosta 1, neulo 1o ja vedä nostettu silmukka yli. Käännä, 4n. Jatka näin lisäten reunassa kunnes aloituskolmion silmukat loppuvat ja oikealla puikolla on 7 s.
Muut ruudut:
Poimi vasemmalle puikolle allaolevan ruudun reunasta 7 s ja neulo ne oikein, käännä, 7 n, käännä. 6 o ja nosta 1 ja neulo 1o ja vedä nostettu neulotun yli, käännä. 7n, käännä. Jatka näin kunnes aloitusrivin kolmion silmukat loppuvat ja olet työn oikealla puolella. Tee seuraavat ruudut samoin.
Lopuksi tehdään kolmio: poimi 7s reunasta ja neulo ne oikein, käännä. Neulo 2 yhteen, 5 n, käännä. Neulo 6 o ja käännä. Jatka näin kaventaen nurjalla työn reunassa kunnes jäljellä on yksi silmukka.

Oikealle kallistuvat ruudut:
Poimi vasemmalla puikolla 6 silmukkaa ja edellisestä ruuturivistä jäänyt silmukka yht. 7 silmukkaa ja neulo ne nurin, käännä, 7 o, käännä. 6n ja 2 nurin yhteen (=allaolevan ruudun 1. silmukka ja uuden ruudun 7. silmukka), käännä, 7o, käännä. Jatka näin kunnes olet neulonut kaikki allaolevan ruudun silmukat. Neulo muut ruudut samoin rivi loppuun saakka.

Jatka neuloen vuorotellen vasemmalle ja oikealle kallistuvia ruutuja siten, että työssä on 12 vasemmalle kallistuvaa ruuturiviä.

Sitten tehdään lopetuskolmiot: (huom. lopetuskolmiot tehdään vasemmalle kallistuvien ruutujen jälkeen)
Poimi allaolevan ruudun reunasta vasemmalle puikolle 6s ja reunan silmukka ja neulo silmukat nurin, käännä. 7o, käännä. 2 nurin yhteen, neulo 5s ja neulo viimeinen s nurin yhteen allaolevan ruudun 1. silmukan kanssa. Käännä, neulo 6o, käännä. 2 nurin yhteen, 4n, 2 nurin yhteen, käännä. Jatka näin kunnes oikealla puikolla on kaksi silmukkaa. Käännä, 2o, käännä, 1n, 2 nurin yhteen, käännä. 2o, käännä ja neulo 3 nurin yhteen, puikolle jää yksi silmukka. Neulo toiset ruudut samoin rivin loppuun saakka ja katkaise lanka.

Hihansuuresorit:
poimi lyhyeltä sivulta 36 silmukkaa ja neulo 2o 2n resoria 7 cm, päätä silmukat. Tee toiseen päähän samanlainen resori.

Taita työ pitkittäissuunnaasa oikeat puolet vastakkain ja ompele resorista työn keskelle päin saumaa n. 23 cm kummastakin päästä. (Tässä vaijeessa kannattaa sovittaa nuttua, että menee mukavasti päälle. Lyhennä tai pidennä tarvittaessa saumaa.)

Poimi pyöröpuikoille 156 silmukkaa ja neulo 2o 2n resoria 7 cm ja päätä silmukat sopivan löysästi.

Sitten vaan nuttu niskaan!

6 kommenttia:

 1. Hei,
  onpa kiva blogi, hienoja juttuja olet tehnyt! Tiedätkö muuten käsityöihmisenä linkkiä/ohjetta, haluaisin nimittäin virkata kuopukselle liivihameen. Sellaisen, joka sopisi juuri noiden blogissani kommentoimiesi paitojen kanssa. Ja muunkinlaiset mekkovirkkuuohjeet ovat hakusessa.

  VastaaPoista
 2. Elli Velli K.: voi, nyt heitit pahan, liivihameen virkausohjetta ei tule yhtään mieleen :( ei myöskään linkkiä...

  mä tekisin niin että kaivaisin kaapista jonkun kivan ommellun liivihameen ja ottasin mitat ja mallin siitä. Alaosan tekisin pylväillä ja liiviosan kiinteillä silmukoilla. Ylä- ja alaosan väliin pujottaisin satiininauhan (pylväiden välistä) ja helmaan jotain koristeellisempaa pitsiä tai nirkkoja. Helmaan voisi tehdä linnunsilmäpistoilla kukkasia tai virkkaamalla irtokukkasia jollain toisellla värilä.

  Lähtikö mielikuvitus laukkaamaan?

  VastaaPoista
 3. Nyt pittää heti korjata tuota aiempaa sepustustani. Tyyli kun vaihtui retrosta romanttiseksi. Ei tietenkään mitää kukkasia vaan virkattuja kärpässieniä ja syyslehtiä! Ja se satiininauha vaihdetaan tietty langasta kierretyksi nyöriksi ja yläosaan muutama puunappi. Voi, voi, näen jo liivihameen mielessäni... ja mulla on vaan poikia...

  VastaaPoista
 4. Kiitos Soile,huippuohje!!! En itse tietenkään olisi älynnyt ottaa mittoja toisesta hameesta. Ja nuo sienet ja lehdet ovat tosi hyvä ideam tummanruskea mekko kun on suunnitelmissa! Taidan tehdä parikin...

  VastaaPoista
 5. Tinka13.22

  KIITOS hienosta ohjeesta! Haluaa heti puikoille oman nutun. Kyselisin että miten hoidit rasvaisuuden ja lampaan hajun pois? Vai oliko sulla jotain "puhdasta" hahtuvaa?

  VastaaPoista
 6. Tinka: ole hyvä vaan.

  Tuo hahtuva ei ollut erityisen rasvaista ja hajuakin vaan ripaus :)

  VastaaPoista