maanantaina, elokuuta 20, 2007

Jäin jokin aika sitten miettimään miten saisin laukun vuorin kiinnitettyä nätisti siten ettei lenkottaisi, kirraisi tai mitään muutakaan. Sitten iski The Ajatus ja sitähän piti heti kokeilla. Joten evoluutio malli vol. 1.

Kuvakavalkadi aloitetaan nurinkurisesti eli laukku suolestettuna:


Ompelin (käsin) vinonauhan päärmeen saumavarojen päälle ja totesin, että näinhän se toimii!


Tosin käsinompelemiseen menee turkasen paljon aikaa, joten piti vielä kehitellä, tulokset näytetään sitten jonain päivänä.


Tässä vielä laukku oikein päin. Pikkasen vielä lastentaudeista kärsitään, mutta muutenhan tämä on oikein siisti.


Koskapa tämä on 250. postaus niin tehdäänpä jotain mitä tässä blogissa ei aiemmin ole tehty. Laitetaan pystyyn arpajaiset, joiden palkintona on tämä kuvissa esiintynyt laukku. Ja jos oikein toimeennun niin jotain muutakin.

Kerro kommentissasi millainen olisi unelmiesi käsityökauppa. Mitä siellä myytäisiin, millainen paikka se olisi, mitä siellä tapahtuisi. Pikku onnetar arpoo voittajan ensi maanantaina, joka sekin on juhlapäivä.

Ja nyt kun vielä muistan, niin kiitos kaikille lukijoille, teitä onkin aika paljon! Ilman teitä blogin pitäminen olisi tylsää.

68 kommenttia:

 1. Nyt kun tänne eksyin, niin pakko se on osallistua =) kyllä mun unelmien kaupassa olisi paljon pikku nippeleitä, mitä esim laukuissa ja alusvaatteissa tarvitaan, jotta saa niistä omista ompeluksista "kaupasta ostetun" näköisiä.

  VastaaPoista
 2. Pakko osallistua, kun on noin kaunis arpajaispalkinto. Mun unelmien käsityökaupassa olisi paljon sellaisia lankaihanuuksia, joita tällä hetkellä pääsee vain ulkomaanmatkoilla hiplailemaan, omia neuleohjeita ja oma kahvinurkkaus neulomiselle sekä lanka- ja kirjauutuuksiin tutustumiselle:)

  VastaaPoista
 3. Minun unelmieni kaupassa olisi enimmäkseen luonnonkuituisia lankoja. Sukkalangat olisivat sopivan paksuisia ja huivilankoihin meinaisi hukkua. Nappeja, vetoketjuja ja muita kiinnittimiä olisi tosi paljon... ja tililläni rajattomasti rahaa. Samaan uneen kuuluisi tietysti se että koskaan ei tarvitse siivota eikä laittaa ruokaa saati tiskata, sillä kaikki aika menisi neulomiseen ja lankashoppailuun.

  VastaaPoista
 4. Suloinen laukku!

  Minun unelmien käsityökaupassa olisi paljon, paljon erilaisia lankoja. Valikoima ei seurailisi joka seasonin trendejä, mutta aina olisi valikoimaa. Löytyisi myös todella paljon vetoketjuja ja puikkoja, kirjoja, lehtiä ja muuta käsitöihin liittyvää. Henkilökunta olisi asiantuntevaa ja kylminä päivinä kaupantäti voisi yllättää tarjoamalla kupin teetä lankahaaveilun lomassa.

  VastaaPoista
 5. Lotta9.54

  Ooh, mikä täky! Ihana laukku <3.

  Mun unelmien käsityökaupassa olis ensinnäkin paljon villalankoja. Seittemisen laatua, paino ohuehkoilla langoilla, mutta tosi monessa ihanassa värissä (kuten esim Dropsin Alpacan koko värikartta :D). Tän lisäks helmiä, huopaa, tilkkukankaita ja lakanakankaita (henkilökohtanen fiksaationi, teen niistä kaikkee mahdollista), paljon ihania nauhoja ja vähän kirjontakankaita ja muliinilankoja. Ja vielä kaks tärkeetä kriteeriä: jotenkin järjelliset hinnat (niin ettei yks sukkapari maksais AINA viittätoista euroa) ja myyjä, joka ei kulje perässä kyyläämässä.

  Sellanen :).

  VastaaPoista
 6. Unelmieni käsityökauppa olisi vanha. Liike olisi jossain kantakaupungin kiinteistössä ja ulko-ovesta ei voisi päätellä mitä kaikkea liikeeseen kätkeytyykään. Liikkeessä olisi nurkkaus,johon voisi pysähtyä olemaan. Ympärillä olisi hyllyjä lattiasta kattoon täynnä lankoja, lisäksi liikkeessä olisi parvi, jossa olisi tarjolla neulekirjoja. Jossain sopessa olisi myös muita tarvikkeita, mutta langat olisivat selvästi pääroolissa.

  VastaaPoista
 7. Miun unelmien käsityökaupassa hinnat olisi opiskelijabudjetille sopivat.. Siellä ois myös lisäksi usein kivoja pikku tarjouksia.
  Sieltä sais myös kaikkia niitä ihania lankoja, joita nyt vaan ihailen ulkomaisista nettikaupoista.
  Siellä ois paljon erilaisia kankaita ja erikoisemman näköisiä printtikankaita sais vaikka tilattua helposti/nopeasti/halvasti heidän kautta.
  Kaupasta sais myös puikkoja/koukkuja, sekä ompelemisen tykötarpeita - laajalla valikoimalla tietenkin. Siellä ois paljon erilaisia nappeja, satiininauhoja, kanttinauhoja ja vetoketjuja. Kaupasta sais myös erilaisia käsityökirjoja ja lehtiä, joita löytyy muuten huonosti suomesta.
  Kaupan myyjät odottais, että pyytää apua/neuvoa, ennenkuin tulee viereen "vahtimaan" (mie tykkään hiplailla lankoja ja kankaita rauhassa)
  Kaupan yhteydessä toimis myös kahvio, jossa vois istuksia neulomassa ja jakamassa ajatuksia. Kahviosta sais vielä ostaa sellasia leivoksia, joita tällanen äitin sanoin "ruokavammanen" voi syödä :)

  Mitenköhän nuo kaikki sais samaan kauppaan niin että se pysyis idyllisenä, eikä siitä tulis tehdashalli.. Ehkä miun unelmien käsityökauppa olis enemmänkin käsityökauppakatu, jossa ois muutamia liikkeitä, joista jokainen olis erikoistunut johonkin. Yhdestä sais langat, toisesta kankaat, kolmannesta koneet ja tykötarpeet..jne.

  Taidankin tietää mistä mie nään unta ens yönä.

  VastaaPoista
 8. Unelmien käsityökauppa olisi sellainen iso, mutta ei liian iso. Graafuset seinät notkuisivat ihania lankoja, värein järjesteltynä. Kuin sateenkaaren malliin. Kaupassa olisi paljon tarvittekeita ja ihania kankaita, trikoota ja puuvillaa.

  Laukku on ihana :)

  VastaaPoista
 9. Unelmien käsityökaupassa on edullista mutta laadukasta tavaraa mitä sitten ikinä käsillä haluat tehdäkin. Osataan opastaa ja neuvoa , ja jos ei osata tiedetään mistä apua saa.
  On aktiivinen myös nuorten suuntaan että saataisiin käden taitoja ylläpidettyä.

  VastaaPoista
 10. Kun noin ihana laukku on palkintona, niin pakkohan se on osallistua ;)

  Mun unelmien käsityökaupassa olis hyvin yksinkertaisesti tooosi laaja lankavalikoima mm. sellasia lankoja mitä ei nyt saa ainakaan Oulusta ja laajemmin koko Suomesta. Värivalikoimaa riittäis, lankoja sais tutkia ja katella rauhassa, mutta neuvoja ja palvelua sais jos pyytäis. Ja näiden ihanien lankojen hinnatkin olis sellaiset, että myös opiskelijabudjetilla voi ostaa villatakkimääriäkin.
  Lankojen lisäksi olis sitten myös paljon ihania nappeja ja muita neuleisiin mahdollisesti tarpeellisia juttuja. Ompelujuttuja en tarttis, koska en osaa ommella. Vaikka voishan niitä kankaita ja muita juttuja olla siksikin, että sais näitä huippuhienoja ompeluksia katella toisten blogeista! :)

  VastaaPoista
 11. Unelmien käsityökauppani on pieni mutta sinne mahtuu käsityötarvikkeiden lisäksi muutama sohva, sohvapöytä ja kahvinkeitin! Ja läjä käsityölehtiä.

  VastaaPoista
 12. Oi mikä laukku, taas! Onnetar hoi, ole mun puolellani... :D

  Unelmien käsityökaupassa olisi kaikkea käsitöihin liittyvää kankaista ja työvälineista erialisiin lankoihin, ja materiaalien värikartta olisi todella laaja. Siis siten, että esim. langoissa olisi noin 24 eri punaisen sävyä, ja kankaisiin löytyisi aina juuri oikean värinen vinonauha. :)

  Lisäksi kaupassa olisi mukava vain oleskella neuloen ja rupatellen muiden neulojien kanssa. Sieltä saisi myös ostaa toinen toistaan houkuttelevampia herkkuleivoksia ja kahvia, santsikuppi tietty kuuluisi hintaan.

  Aina silloin tällöin myyntiin löytyisi ikivanhoja nappi-, kangas- ja lanka-aarteita, oikeaa vintagea. Ja kaikki tämä tietysti kohtuuhintaan, niin että kaupassa voisi asioida usein ja ilman omantunnontuskia.

  VastaaPoista
 13. Unelmien käsityökauppa olisi siisti, pienehkö kauppa missä kuitenkin olisi tilaa sohvalle ja pöydälle ja siellä olisi uusimmat neulekirjat luettavana. Valikoima lankoja olisi laaja. Niin ja kaupantäti olisi hyvällä tuulella aina.

  VastaaPoista
 14. Mun unelmien käsityökaupassa olis kaikkee; lankoja, puikkoja, kankaita, nappeja, naruja, helmiä... Siis ihan kaikkee mitä käsityöihminen vaan voi tarvita. Ja kaikki ois esillä kauniisti ja tarjolla ois myös paljon vinkkejä, mitä kaikkee kivaa niistä materiaaleista vois tehdä.
  Sen lisäks kaupassa ois muutama pöytä ja pieni kahvila, jossa vois neuloo ja tavata saman henkisiä ihmisiä.
  En mä paljon vaadi :)
  Kiitos muuten vinkeistä ja aivan ihanan laukun oot taas tehny!

  VastaaPoista
 15. Voi..täytyy oikein miettiä:)
  Laajat valikoimat kohtuuhintaisia lankoja ja tarvikkeita tietysti.Myös paljon nappeja,nauhoja ym.Ja samassa yhteydessä vois olla pieni kahvila,jossa vois viettää aikaa neuloen ja rupatellen muiden neulojien kanssa.Ja lapsille leikkinurkka olis kiva juttu kans:)

  VastaaPoista
 16. Unelmien käsityökaupassa olisi jotain pientä puuhaa lapselle (edes muutama Nalle Puh-lehti & auto ja nukke). Lankoina olisi laaja valikoima järkevänhintaisia lankoja + joitain arvokkaitakin ihanuuksia. Enimmikseen luonnonmateriaaleja (villaa kaikissa muodoissaan), tai niin, että keinokuidut olisi vain tukemassa langan kestävyyttä/käytettävyyttä (esim. sukkalangat). Ja ihan ykköstoive olisi myyjä, joka tuntisi valikoiman hyvin. Niin - ja kahvi maistuisi minullekin ;)

  VastaaPoista
 17. Ihana kassi taas.. Unelmien käsityökaupassa olisi ystävällistä ei-tungettelevaa palvelua, paljon lankoja, ihania kankaita, nauhoja, nappeja.. ja upottava sohvaryhmä, jossa voi selata käsityölehtiä ja -kirjoja kahvikupin kera.

  VastaaPoista
 18. Unelmien lankakauppa....Siellä olisi paljon erilaisia lankoja, ihania nappeja, vetoketjuja, sankoja, koukkuja, puikkoja ja muuta tilpehööriä. Sen yhteydessä olisi tietysti kahvio missä voisi rupatella ja miettiä ostoksia :) Siellä voisi myös olla mahdollisuus pitää pienimuotoista näyttelytoimintaa eli vaikka asiakas voisi tuoda virkkaamiaan laukkuja näytille. Jonkin verran myös käsityölehtiä voisi olla, mutta ei kirjoja. Ennen kaikkea tietysti asiantunteva ja avulias henkilökunta :)

  VastaaPoista
 19. Kolmasnainen12.12

  Unelmakaupassa olisi tietenkin kattava ja edullinen lankavalikoima, noin miljoonaa erilaista nappia, kaikki mahdolliset käsityön apuvälineet. Mutta myös neuletapaamisia isolla ja upottavalla sohvaryhmällä höyryävän maitokahvin kera.
  Omistaja tietenkin pitäisi näyttelyä omista aikaansaannoksistaan ja antaisi ohjeita ja opastusta.

  Laukkusi ovat UPEITA!

  VastaaPoista
 20. Kiva kauppa:
  - valikoiman ei tarvi kattaa kaikkia mahdollisia lankoja ja häppäsvärkkejä, mutta kaupan kautta olisi mahdollisuus tilata lankoja eri valmistajilta.
  - myyjällä Villiinan-tädin palveluasenne, eli ei tyrkytetä eikä hengitetä niskaan.
  - toimivat nettisivut, joilta näkisi valikoiman sekä mahdollisesti hinnat ja muuta informaatiota.

  Ekstraa olis sitten mahdollisuus istuskella kaupassa neulomassa tai selailemassa lehtiä, valikoima nappeja ja nauhoja sekä liikkeen tilavuus.
  Jos Villiina ja Oulun ompelutalo yhdistyisivät, niin olisin varmaan taivaissa. Ompelutalon sedällä on kans asiakaspalvelu hanskassa ja liikkeen ompelutarvikevalikoima on laaja.

  Salaisissa päiväunissa olen hylänny päivätyön ja perustanu käsityöliikkeen...oikeassa elämässä tarvis aika paljon uskallusta, että sen tekisin, vaikka olen läheltä saanut seurata miten yksityisyritystä pyöritetään (tai ehkä juuri sen takia). :)

  Laukku on ihku. *pitää peukkuja itselleen*

  VastaaPoista
 21. Unelmien kauppa olisi varmaankin jonkinlainen lankakaupan ja kahvilan yhdistelmä, missä saisi rauhassa istuskella ja neuloa, ja mistä saisi ihania lankoja merkeiltä, joita suomesta ei vielä saa. Myös kaikkia nappeja ja muuta tilpehööriä olisi hyvä saada samasta kaupasta!

  VastaaPoista
 22. Unelmieni käsityökaupassa olisi niin paljon erilaisia lankoja kuin kankaita. Olisi suuret hyllyt nappeja, puikkoja ja muita välineitä. Jossain päin kauppaa voisi olla neulojille suunnattuna olkalaukkuja (joita ainakin angelyarnsissa myydään). Myyjät olisivat mukavia; ei tuputtautuisi seuraan kun koettaa ihastella lankaa. Lankakaupassa olisi palvelu, jossa saisi vyyhdit kerittyä. Olisi mahdollisuus selailla neulelehtiä ja kirjoja ja tehdä muistiinpanoja ja kaavoja katsella rauhassa ja juoda vaikka teetä.:)

  VastaaPoista
 23. Unelmieni käsityökaupassa olisi jokaiselle jotain ja paljon tilaa istua, nauttia hyvästä seurasta, tehdä käsitöitä ja rupatella.

  VastaaPoista
 24. Minun unelmieni käsityökauppa olisi avara ja kodinomaisesti sisustettu viipymispaikka, jossa olisi yhdessä nurkassa kahvio, toisessa käsityökirjojen oma nurkkaus. Lankaa olisi paljon, ja joka lähtöön. Kaupassa olisi usein erilaisia lanka- ja tekniikkaesittelyjä (konsulentit peliin!), sieltä saisi valmiita kokonaispaketteja (langat, välineet ja ohje + neuvonta kaupan päälle) ja kaikkein tärkeintä - kaupassa saisi viihtyä pitkään! Tottahan tällaisessa kaupassa olisi myös kankaita, nappeja, nauhoja ja kaikkea muutakin tarpeellista. Kerran tai kaksi kuussa olisi yhteisneulonta/virkkaus/ompeluiltoja, ja muutenkaan myyjillä ei olisi kaupasta kiire kotiin... =)

  VastaaPoista
 25. Aah iih, iih aah *hyperventiloi villisti* Aivan järkyttävän ihana laukku. Jokin tuossa näppäilee jokaista tahtoo-heti-pakko-saada-mikseimullakoskaan -säiettä sisimmässäni.

  Mutta itse asiaan...Unelmieni käsityökauppa:

  Sijainti: Mahdollisimman mukavan matkan päässä eli minulle aivan Helsingin keskusta olisi hyvä juttu, vaikkapa vaikka uudessa Kampin ostoskeskusessa.

  Itse tilat: Avarat valoisat tilat, mutta ei kuitenkaan mitään lasitalo -fiilistä. Tilaa saisi olla vielä enemmän kuin esim. Porvoon Lankatalossa ja myytävät tuotteet väljemmin aseteltu kuin Tapion kaupassa.

  Tuotteet: Lankamerkkejä, joita ei myy jokainen suomalainen lankakauppa eli pitää olla omaa maahantuotantoa. Unelmakaupalla olisi Knitpicksin lankojen myyntioikeus Suomessa.

  Lankojen lisäksi tietysti kaikki neulomiseen liittyvä tilpehööri eli puikot, silmukkamerkit, jne. Unohtamatta tietenkään virkaajia.

  Lankaan liittyen valimoimissa myös kehräysvälineitä eli erilaisia rukkeja ja myös värttinöitä sekä tietysti villaa kehräysmateriaaliksi. Samaten lankan värjääjille ammattimaisia värejä kaikkine liitäntäaineineen, mutta myös harrastelijoille tarkoitettuja elintarvikevärejä á la Kool Aid ja pääsiäismunien värjäämiseen tarkoitetut värit.

  Muita käsityötarvikkeita olisivat helmet, laukkujen hantaakit, myös kankaita esim. laukkujen vuoritukseen. Ristipistoilijoille ja kirjailijoille näihin harrastuksiin tarvikkeet, myynnissä ulkolaisia malleja, joita nyt joutuu tilailemaan amerikasta. Huovutuskamaa myös eli paljon ihania värikkäitä huovutusvilloja, hahtuvalankoja jne.

  Hyvä käsityäkirjavalikoima tekisi hyvää ja jokaisesta kirjasta yksi kaupan kopio, jota saa lukea ja plärätä rauhassa. Samaten myynnissä olevista langoista olisi näytekeriä puikkoineen, jotta kaupassa kävijät voivat itse rauhassa neuloa pienen pätkän mallitilkkua ja kokeilla lankaa tositoiminnassa. Näytetilkut olisivat tietty kaikille sitten esillä.

  Henkilökuntaa riittävästi ja heillä hyvä ammattitaito opastaa erilaisissa kysymyksissä. Hyvä lankakaupan myyjä tietää, että asiakas haluaa katsella rauhassa ja hipelöidä lankoja, ihan heti ei kannata tulla hönkäilemään niskaan. Henkilökunta myös seuraisi kotimaista ja kansainvälistä neulesceneä niin, että osaa olla ajan hermolla suosittujen mallien, suunnittelijoiden, uusien kirjojen, tapahtumien jne. suhteen.

  Keskeisellä paikalla olisi iso pöytä, jonka ympärillä paljon istumatilaa miellyttävillä sohvilla. Vaihtoehtoisesti käsityöliikkeen kanssa yhdessä toimisi "kakkukahvila" jolloin näillä olisi yhteinen tila, johon voi roudata herkut kahvilasta ja istua neulomassa kaikessa rauhassa. Liikkeessä olisi myös pari tietokonetta ja printteri, jos vaikka löytyisi joku ilmainen neulemalli netistä, jonka haluaisi toteuttaa ja ostaa langat siihen liikkeestä.

  Lisäksi liikkessä järjestettäisiin kursseja ja teemailtoja. Ja liike hankkisi ulkolaisia neulejulkkiksia myös tänne pohjolan perukoille eli saisimme myös nauttia Yarn Harlotin kirjaturneesta tai osallistua Franklinin (The Panopticon) 1000 Knitters valokuvaprojektiin.

  Liikkeessä olisi iso aarrearkku, johon neulojat voivat tuoda lankojaan tarjolle eli jos jotain lankaa on jäänyt kerä tai kaksi eikä keksi niille tekemistä, voi tuoda ne kierrätykseen ja katsoa, jos arkussa olisi jotain, mistä olisikin hyötyä. Sinne voisi tuoda myös neulelehtiä jne. kaikkea neuleisiin liittyvää, josta itse ei enää nauti ja joka muuten hautautuisi joko komeron pohjalle tai menisi roskikseen.

  Tiivistettynä minä siis haluaisin valikoiman, johon ei törmää jokaisessa suomalaisessa lankakaupassa, miellyttävät väljät tilat, mahdollisuuden istua ja nauttia ilmapiiristä ja neuloa soffan nurkassa, plärätä alan uusimpia julkaisuja, testata uusia lankoja ja tavata muita samanhenkisiä neulojia.

  Huhhuh. Pitäisi varmaan olla Bill Gatesin rahat, jotta saisi tällaisen putiikin pystyyn ja pysymään pystyssä, mutta tarkoitushan olikin vain unelmoida.

  VastaaPoista
 26. Mun unelmien käsityökauppa sijaitsisi jossain vanhassa puurakennuksessa ja olisi pieni ja sokkeloinen, muttei liian ahdas.

  Lankoja voisi olla kaikenlaisia, kunhan niitä olisi lattiasta kattoon. Myös kirjoja ja lehtiä olisi runsaasti ja mukavia vanhoja nojatuoleja, joissa niitä voisi selailla. Tai vaikka istahtaa hetkeksi neulomaan jotain.

  Kahvia, teetä ja suklaankonvehteja olisi myös kaupan sekä ehkä jotain muitakin herkkuja.

  Njooh.. kysy millainen olisi unelmieni kirja/taide/mikätahansa-kauppa, niin vastaus on aika samanlainen. :)

  VastaaPoista
 27. Upea laukku ja upeita ovat muutkin ompeluksesi.

  Käsityökaupassa olisi useita eri käsityöaloja edustettuna eli samasta paikasta löytyy jutut moneen erilaiseen työhon. Asiantunteva myyjä on tärkeä samoin se että valikoimaa olisi. Paikka johon istahtaa olisi kiva, tulisi jäätyä pidemmäksi aikaa.

  VastaaPoista
 28. Tähän arvontaan on pakko osallistua!!

  Minun unelmien käsityökauppa olisi sellainen jossa myytäisiin tietysti lankaa, laatua, laatua, paljon erityyppisiä lankoja ja myös halpiskoreja josta voisi tehdä löytöjä. Lisäksi sieltä saisi kaikkia mahdollisia neulelehtiä, niin ettei niitä tarvitsisi ulkomailta tilata. Ja tietty kaikkia pikkutarvikkeita joita neulomiseen tarvitaan. Kahvittelunurkkaus olisi myös kiva lisä!

  VastaaPoista
 29. Anonyymi13.26

  Kodikas - ei tarkoita rähjäistä ja pimeää loukkoa! - puoti, jossa pljon valoa ja viihtyisiä luku- ja neulontanurkkauksia. Tapahtumia, toimintaa, vieraita. Paljon lankaa, erilaista lankaa maailman eri laidoilta, mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan keinokuitua. Kauniita ja laadukkaita kankaita, myös sisustukseen. Nappeja, nauhoja ja muita pikkuvärkkejä. Kaavoja, lehtiä, ideoita. Nettinurkka:)
  mn/T&T

  VastaaPoista
 30. Pirkko13.26

  Niin ihana laukku, että pakko pitkästä aikaa osallistua arvontaan!
  Unelmien käsityökauppa, hmmm. Tärkeää olisi, että tavarat olisivat kivan näköisesti hyllyillä. Yksi kokonainen seinä olis täynnä lankoja, toinen seinä vaikka tilkkutyökankaita, vielä löytyis laadukkaita vaatekankaita ja joku nurkka verhoillekin. Tilaa katella. Hyvät valot. Aina jotain myös hyvässä tarjouksessa, että tekis mieli poiketa usein :)

  VastaaPoista
 31. Unelmain Käsityökaupassa olisi kauniisti esille aseteltuna monenmoisia lankoja ja aarrekokoelma nappeja, nauhoja ja koristeita. Tiedäthän, sellainen josta tuntuu joka kerta löytyvän jotain uutta ja ihanaa, vaikka kuinka usein olisi ennenkin käynyt. Tunnelmaa luomaan pitäisi saada myös myyjä, joka tietää tuotteistaan paljon ja ehtiiviitsii rupatella asiakkaiden kanssa niitänäitä.

  VastaaPoista
 32. Taivaallisen ihana laukku ja niin kyllä ovat kaikki muutkin sinun tekemäsi! Ja ihan muutkin työt ovat tosi kauniita.

  Unelmien käsityökauppa on ehdottomasti tehtaanmyymälä, jossa on tarjouksia, pussilankoja, kakkoslaatua ja kaikkea muuta edullista isot määrät. Ulkomaisia ja kotimaisia lehtiä saisi myös olla hyvät varastot, samoin muita käsityötarvikkeitakin. Ja voisi siihen samaan isoon tehdashalliin laittaa vaikka kankaitakin varastomyyntihinnoin. Enkä panisi pahakseni pientä leikkinurkkausta lapsille, isoa nojatuolia tylsistyneille aviomiehille ja kyllä minulle kelpaisi kupponen teetäkin.

  VastaaPoista
 33. Onnittelut ja kiitokset 250 postauksesta, niitä on ollut kiva lukea. Olet käsittämättömän taitava, sinnikäs ja kekseliäs monen alan osaaja - ja äiti! :)

  Unelmieni lankakaupassa on runsaasti lankoja, eri väreissä, laaduissa ja vahvuuksissa. Niitä saa hipelöidä, paijailla ja kantaa mukanaan. Lankakaupassa myydään myös puikkoja, nappeja ja kaikkea mitä neuleen tekoon ja viimestelyyn tarvitaan. Myös kirjat, lehdet, kaffe ja erilaiset pullat ovat hyvin edustettuina.

  VastaaPoista
 34. Oih, niin ihana laukku että sehän on ihan pakko yrittää voittaa:D

  Unelmieni käsityöputiikissa olisi paljon ihanimpia ja erikoisimpia lankoja, kankaita ja nappeja ja tietysti järkevät hinnat. Siellä olisi mukava, ystävällinen ja käsityöhenkinen henkilökunta ja kaupassa olisi niin paljon tutkailtavaa ja ihmeteltävää että siellä voisi viettää vaikka koko päivän. Putiikissa olisi myös kahvinurkkaus, jossa voisi rauhassa tutustua laajaan neulekirja ja -lehti valikoimaan. Putiikki sijaitsisi kauniissa vanhassa puutalossa:)

  VastaaPoista
 35. Vieläköhän ehdin mukaan? Tässä on mennyt puoli viikkoa reissun päällä poissa netin ääreltä, nyt sitten valtavat määrät päivittyneitä blogeja luettavana.

  Kyllä vain nuo sun laukkusi ovat upeita. Olet niin kärsivällinen ja ahkera... ja minä laiska kommentoija vauva kainalossa, vaikka uudet postaukset aina täällä luenkin.

  Unelmieni lanka/käsityökaupassa olisi hulppeat määrät lankaa, aina uusimmat langat kauniisti esillä, suosikkivärejäni löytyisi langasta kuin langasta ja alan kirjallisuuttakin ja lehtiä löytyisi hyllytolkulla... ja lapsille olisi oma leikkipaikka runsaine leluhyllyineen ja kuppi kuumaa kahvia aina tarjolla ja paljon hyviä lankatarjouksia ja.. ja...

  VastaaPoista
 36. Tietysti käsityökaupassa olisi UPEAT valikoimat neulelankoja, virkkauslankoja, kirjontalankoja, nappeja, puikkoja, koukkuja yms., mutta ennenkaikkea se tärkein: henkilökunta olisi ammattinsa taitajia. Osaisivat neuvoa, mutta antaisivat asiakkaalle mahdollisuuden tutkia kaikkea rauhassa. Loisivat kauppaan sen oikean käsityö-hengen.

  VastaaPoista
 37. Jaana14.42

  Onnittelut!!! Blogisi on ihanan monipuolinen ja lämminhenkinen!

  Tuo laukku on niin käsittämättömän söpö yksilö, että se on PAKKO voittaa! Siis ihan pakko.

  Unelmien käsityökauppani olisi näemmä aika samankaltainen monen muun harrastajan unelman kanssa; paljon erilaisia ja -tyylisiä lankoja, ja paljon nappeja. Ne olisi ne tärkeimmät. Ystävällinen palvelu, ei pakko myyntiä! Pullaa, kahvia ja teetä olisi myös tarjolla ja pieni kodikas nurkkaus, jossa saisi neuloa ja virkata seurassa. Ja niin kuin Nejakin toivoi, putiikki saisi sijaita pienessä puutalossa, jossa kukkaset kukkis ikkunalaudalla :) Oispa ihanaa..

  VastaaPoista
 38. Unelmien käsityökauppa on vanhan huvilan lasikuisti + sali. Siellä on vanhat sohvat ja tuolit (hieman epämukavat istua) joissa voi istuskella ja tehdä käsitöitä, oletettavasti neuloa tai ristipistoilla. Ompelukonetta en ole tässä visiossa vielä nähnyt ja langatkin on vanhan ajan vitriineissä..

  VastaaPoista
 39. Unelmien käsityökaupassa olisi mahdollisuus kahvikupposen ääressä neulomiseen, ohjekirjasto, paljon lankavalikoimaa,myös askartelutarvikkeita, kankaita ja nappeja, myös mahdollisuus käyttää saumuria ja ompelukonetta sekä saada opastusta.

  VastaaPoista
 40. Minun unelmieni käsityökauppa olisi sellainen, johon voisi tulla tekemään käsitöitä, siellä opastettaisiin uusia tekniikoita, esillä olisi kivoja malleja, jotka inspiroisivat. Siellä myytäisiin lankoja, kankaita, puikkoja, värttinöitä, rukkeja.

  Siellä olisi myös käsityökirjoja, ja siellä järjestetäisiin kursseja ja neuletapaamisia. Siellä olisi myös mahdollisuus nauttia kahvilan antimista. Paikka, jossa käsityönharrastaja voisi olla kuin kotonaan ja viettää siellä vaikka kokonaisen päivän samanhenkisten ihmisten seurassa.

  VastaaPoista
 41. Kahvia, mahdollisuus päästä nettiin, sohvia, tilaa olla ja tehdä käsitöitä ostamisen ohella. Tavarana lankaa, kaikki näkyvillä isoilla seinähyllyillä, lehtiä, kirjoja, tarvikkeita, kankaita..
  :)

  VastaaPoista
 42. Voi mikä ihanuus kisan palkintona! Eli siis suoraa päätä visioimaan:

  Täydellisessä lankakaupassa olisi vähän samankaltainen tunnelma kuin pienissä mutta elävissä kaupunginosakirjastoissa, joihin astuessaan tuntee aina tulleensa melkein kuin kotiin. Tuoksu olisi vähän pysähtynyt, lattiat narisevaa lautaa ja täyteen lastattuja lankahyllyjä ja koreja joutuisi melkein väistelemään. Suuri ja upottava sohva lehtien selailua varten olisi paikallaan, ja ihanaa olisi myös voida juoda kupillinen kuumaa lukemisen lomassa.

  Valikoima voisi olla siinä määrin anarkistinen, että kaikki ne efektilangat, jotka eivät sovellu ainaoikeaa monimutkaisempaan pintaneuleeseen, loistaisivat poissaolollaan. Vapautuneet hyllymetrit voisi käyttää pienten yrittäjien käsinkehrätyille, -värjätyille tai muuten vain ihan erityisen ihanille langoille.

  Laajastakaan valikoimasta ei ihan kaikkea löydy, joten täydellisessä lankakaupassa pystyisi myös pientä korvausta vastaan ilmoittautumaan nettikauppojen kimppatilauksiin. Mukavaa olisi myös, jos jostakin nurkasta löytyisi asiakaskäyttöön tarkoitettu internetyhteys, sillä kerrankos sitä nyt unohtaa, mitä lankaa tuli ostamaan tai kaipaa muistutusta siitä, mistä kaikista langoista tiettyjä neuleita onkaan tehty.

  VastaaPoista
 43. Upea laukku!!

  Unelmieni käsityökauppa olisi sellanen olohuoneen oloinen paikka, jossa olis mukavia nojatuoleja, tarjolla teetä ja pullaa, siellä sais neuloa ja jutella muiden kanssa mukavia. Siellä myytäis kankaita, lankoja ja ihania nappeja ja muita tilpehöörejä. Se olisi sellanen paikka jossa ei katottais pahalla jos selailee neulelehtiä ja kärityökirjoja. Siellä myytäis myös mun tekemiä vaatteita ja laukkuja ;) Ah, mä toivon että mun unelma käy toteen joku päivä ihan oikeesti!

  VastaaPoista
 44. Sä sitten teet kauniita laukkuja! Mun unelmien käsityökauppa olisi tällainen: paljon luonnonkuituisia lankoja, laajat värivalikoimat, neuletarvikkeita, neulekirjoja ja -lehtiä, sohva oleiluun, tietsikka nettiyhteydellä (nettineulelehtien selailuun), teetä/kahvia ja pikkuleipiä. Sitten olisi kivaa, jos siinä järjestettäisiin kaikkia pieniä kursseja käsitöihin liittyen.

  VastaaPoista
 45. Anonyymi16.38

  Käsityökaupassa myytäisiin tietysti paljon kaikenlaisia lankoja ja edullisesti!!! Kankaita myös ja muuta rekvisiittaa...
  t. Eila

  VastaaPoista
 46. Unelmieni käsityökauppa. Hmm.
  Se olisi jossain vanhassa rakennuksessa, sellaisessa missä aika tuntuu pysähtyneen. Sisustus olisi lämmin ja kotoisa, olisi sohvia, nojatuoleja ja seuraa. Sellainen paikka, johon voisi pysähtyä jakamaan ideoita muiden neulojien kanssa. Lankoja ja kankaita olisi paljon ja monenlaisia, ihanilla hyllyillä, ilman laitoshenkeä tai tilanahtauden tuntua. Unelmieni kaupasta löytyisi myös muita tarvikkeita, helmiä, ristipistotöitä, villaa... Kauden ja yleisten trendien mukaan. Palvelu olisi iloista, asiantuntevaa ja ystävällistä.
  Olisi paljon idealehtiä ja kirjoja, mallitilkkuja sunmuita apuja. Hintataso saisi tietysti olla fiksulla tasolla.
  Ehkä pitää itse saada aikaan tuollainen läsityökauppa? ;)

  VastaaPoista
 47. Unelmien käsityökauppa. Ei se olisi pelkkä kauppa, se olisi myös kahvila. Tila jonka etuosassa olisi pieni tunnelmallinen kahvila, ja käsitöitä tekevä myyjä. Porkkanamuffinsseja ja kuppikaupalla teetä. Huoneen perällä olisi hyllyttäin lankoja, ihania pehmoisia. Erikoisiakin. Vähän kankaita ja muuta. Myynnissä olisi myös valmiita käsitöitä, keraamisia nappeja, huovutettuja koruja, tilkkupeittoja. Ja kirjoja niitä olisi paljon.

  VastaaPoista
 48. unelmieni lankakauppa olisi sellainen missä myytäisin PALJON lankaa, ja halvalla. se sijaitsisi asuintaloni aivan naapurissa ja siellä olisi ihana käydä, koska siellä voisi aina neuloa ja juoda teetä. :)
  Tuo laukku on siis aivan ihana, mun pitää nyt todellakin TOIVOA että voitan, tai muuten harkitsen tilaavani sulta tuommoisen laukun .:)

  VastaaPoista
 49. unelmien käsityökauppa olisi sellainen, jossa voisi rauhassa viettää aikaa tavaroita tutkien, neuloen, ommellen ja askarrellen. ennemminkin käsityökeskus, josta voi ostaa tarvikkeet, tavata muita samankaltaisia ihmisiä ja tehdä käsitöitä.

  VastaaPoista
 50. Minun unelmieni kauppa olisi täynnä luonnonkuituisia, käsinvärjättyjä lankoja. Kankaita löytyisi joka tarpeeseen, ja lisäksi siellä olisi loputon valikoima nappeja, nippeleita ja nappeleita. Nurkassa olisi sohva, jossa voisi istahtaa ostosten lomassa.

  VastaaPoista
 51. Unelmieni lankakauppa olisi tilava, ja lankoja saisi hypistellä rauhassa. Valikoimaan haluaisin hyvä laatuisia, mutta edullisia lankoja (taitaa olla mahdottomuus).

  VastaaPoista
 52. Unelmakauppa olisi aika pieni, että sen oikeesti kerkiäsi katella ja hiplata läpi. Langat ja muut (keramiikkaa? tauluja? nappeja? mitävaan kaunista, käsintehtyä, uniikkia?) olis mahdollisimman pitkälle itse valmistettuja, suomalaisia, luomua.. kekseliäitä luonnonmateriaaleja.

  Kaikki olis kauniisti laitettu esille ja hinnat ei ois ihan pilvissä että jotain raskis ostaakkin :P

  VastaaPoista
 53. Unelmieni käsityökauppa olisi ihan tupaten täynnä kaikkea mahtavaa: suuri värivalikoima kaikista ihanista langoista, upeita nappeja, miljoonia erilaisia helmiä, perustarvikkeita (puikkoja, virkkuukoukkuja, nuppineuloja jne), askartelumassaakin voisi kaupassa olla... Hienointa olisi, että kaiken saisi yhden katon alta mahdollisimman edullisesti laatua kuitenkaan unohtamatta. Olipas kiva blogiarvontakysymys!

  VastaaPoista
 54. Unelmien käsityökauppa olisi semmoinen kotoisan pieni mutta valoisa jossa voisi haahuilla hipelöiden hyllyltä toiselle. Siellä myytäisiin ihania lankoja joita kuolailen nettikaupoista; merinoa, angoraa, silkkiä, villaa, bambua.

  Lisäksi olisi valtava valikoima puikkoja, silmukkamerkkejä, kerrosmerkkejä, neulekirjoja, nappeja ja kaikkea mitä ei osaakaan kuvitella tarvitsevansa ennen kuin saa sen käsiinsä. :)

  VastaaPoista
 55. Anonyymi12.58

  Unelmieni käsityökaupassa olisi paljon hienoja kankaita ja erilaisia lankoja. Kaupan seinillä olisi taideteoksia henkien menneitä vuosikymmeniä. Kaupassa soisi hyvä musiikki ja tarjolla olisi myös kahvia ja pullaa. Miehille voisi olla oma askartelunurkkaus, jossa pienoismalleja ja muuta sellaista näperreltävää.

  t. Riikka

  VastaaPoista
 56. Kaunis kassi!
  Pitkälti samoilla linjoilla edellisen kirjoittajan (eli Riikan) kanssa unelmieni käsityökaupan sisällöstä, tosin vaihtaisin miesten askartelunurkkauksen lasten leikkihuoneeseen jossa olisi palkattu hoitaja ;)

  VastaaPoista
 57. Maijamirjami21.39

  Tuon laukun haluaisin ehdottomasti, joten osallistun. Unelmieni käsityökaupassa olisi hylly- ja koritolkulla ihania lankoja, laaja valikoima käsityökirjoja, mieletön kokoelma nauhoja ja nappeja sekä valikoituja kankaita, samantyylisiä kuin esim. retrodepot.comissa. Niin, ja tämä kaikki tietysti polkuhintaan! Kaupassa olisi mukava tunnelma ja paljon sijaa istahtaa alas selaamaan kirjoja tai vaikkapa neulomaan kaverin kanssa hetkeksi.

  VastaaPoista
 58. Laukku friikkinä mun on pakko osallistua tähän. Kassi on niin ihana, että josko kävis tuuri sais söpöläisen itselle.
  Se kauppa! Siellä olis lankaa, luksuslankoja edulliseen hintaa. Kankaita, ainoastaan luonnonkuituisia.Ja kaikenlaisia neulomiseen littyviä tarvikkeita ja koru juttuja. Liikkeessä opetettaisiin tekemään koruja(en vielä osaa). Liike olisi ihanassa vanhassa puutalossa. Paljon erilaisia kursseja eri käsityö aiheista.

  VastaaPoista
 59. Hih, aika kutkuttava kysymys. Koska oman paikkakunnan käsityöliikkeet on kovin pieniä ja ahtaita, mun unelmissani käsityökauppa sais olla todella suuri.
  Kaikenlaisia käsityötarvikkeita olisi tarjolla monipuolisesti ja plussana jossain kulmilla kahvila / salaattibaari, josta saisi muksuille ostaa vaikka jätskit ja jättää ne sitten lukemaan Akuankkoja. Lapsethan suorastaan pyytäisivät, että mentäiskö äiti taas sinne lankakauppaan, pliis?!
  Tuote-esittelyjä, tekniikka-teemapäiviä, neuleiltoja, hyväntekeväisyystempauksia, kirjaesittelyjä, kimppatilauksia uusista kausilangoista tms. tarvikkeista! Näitä nyt enshätään :).

  Ihana kukkakassi ja sitten se sun tuunattu silityslauta on aika magee!

  VastaaPoista
 60. Mun unelmieni käsityökauppa olis tietenkin sellainen, jossa ei myytäisi mitään sellaista, mitä myydään muuallakin. Eli uniikkia ja ainutkertaista, myös langoissa.

  VastaaPoista
 61. Entisessä elämäss vuosia erään kangaskauppaketjun "taustavoimissa" vaikuttaneena itselleni tulee ainakin ekaksi mieleen mitä EN sen haluaisi olevan. Niistä asioista kun tuppasi tulemaan aina asiakkailta palautetta, harvemmin kiiteltiin.

  Ehkä juuri tästä syystä haluaisin kaupan keskittyvän esim. juuri lankoihin. Vieressä olisi sitten erikseen kangaskauppa, askartelutarvikekauppa, nappikauppa jne. Lankakaupan valikoimassa olisi tietenkin laadukkaisen peruslankojen ja -tarvikkeiden lisäksi valikoimissa herkullisia erikoisuuksia ympärimaailman, ja tietenkin juuri niissä itselle rakkaissa väreissä.
  Henkilökunta olisi erittäin asiantuntevaa ja ystävällistä, mutta valikoimiin voisi uppoutua vaikka tunneiksi haaveilemaan ja suunnittelemaan ilman "katsetta niskassa".

  Kaupassa voisi rauhassa lueskella alan kirjoja ja lehtiä, juoda kupin kuumaa (tai vaikka lasin viiniä!), osallistua kursseille ja muihin alan tapaamisiin. Kanta-asiakkaita kauppa huomioisi pitäisi säännöllisesti tarjouksilla ja muilla extroilla.

  Kauppaan olisi kiva mennä ja palata kotiin tyytyväisenä ja innostuneen inspiroituneena ostosten kera!

  VastaaPoista
 62. Käsityökauppa Unelma tarjoaisi sekä langat että kankaat saman katon alta. Yksi seinä olisi omistettu kokonaan napeille ja nippeleille. Kaupassa olisi myös nurkkaus käsityöaiheiselle kirjallisuudelle. Erikoisuutena myynnissä olisi kauniita koristeellisia virkkuukoukkuja. :D Kaupassa saisi hypistellä, vertailla, miettiä ja ideoida - suorastaan hengailla - rauhassa.

  Liikeidea vapaasti varastettavissa! ;)

  VastaaPoista
 63. Minunkin on pakko kantaa korteni kekoon..=) Minun unelmien käsityökauppa olisi sellainen mukavan kodikas pieni kauppa, jossa olisi ihania erilaisia lankoja ympäri maailmaa kaikista mahdollisista kuiduista. Lisäksi olisi kankaita, nappeja ja muuta lisuketta. Lisäksi henkilökunta olisi mukavan ystävällistä ja ammattitaitoista, joilta voisi tarvittaessa kysyä neuvoa, kun itsellä menee sormi suuhun. Lisäksi liikkeessä olisi lainattavana/vuokrattavana erilaisia käsityötarvikkeita joita ei välttämättä aina tule itse hankittua kuten ompelukone, saumuri ym. Ehkäpä tällainen jostain jo löytyy mutta eipä ole vielä tielle osunut.

  VastaaPoista
 64. Minun lempikäsityökaupassa myytäisi pääasiassa lankaa ja se olisi selkeästi erikoistunut neulomiseen. Lisäksi siellä myytäisi esimerkiksi lankojen värjäystarpeita sekä kasvivärijuttuja että niitä vähemmän luonnollisia. Kaupassa olisi saatavilla laajavalikoima käsityökirjoja ja niistä kaikista olisi selailuversiot, joita voisi selailla kahvipöydän ääressä ihania vanhanajan leivoksia syödessä. Kirjoista saisi ostaa myös yksittäisiä ohjeita, jos ei haluaisi ostaa koko kirjaa.
  Kaupassa olisi saatavilla myös neuleisiin ja neulomiseen liittyvää tilpehööriä, puikkokoteloita, nappeja, nauhoja, puikkoja sekä perinteisiin tekniikoihin kuten kehräämiseen ja ryijyn tekoon liittyviä välineitä ja tarpeita.
  Kaupan myyjät olisivat todellisia käsityönystäviä, eivät huohottaisi niskaan, vaan ymmärtäisivät että asiakkaat tahtovat ihailla lankoja rauhassa, mutta olisivat valmiita auttamaan esimerkiksi värien valinnassa. He olisivat ystävällisiä kaikille, myös niille, joiden neuletyyli poikkeaa heidän omasta ihanteesta.
  Myymälän sohville kahvipöydän ääreen kokoontuisi joka päivä eri-ikäisiä ja erilaisia neulojia, eikä kenellekään tulisi ulkopuolinen olo tai kuvaa, että kaupassa kokoontuu "sisäpiiri". Neulerinkiin hyväksyttäisi jopa se, joka neulee tyytyväisenä neonkeltaista pitsihuivia ja kaikki pystyisivät olemaan kannustavia mutta eivät alentuvia, vaikka omat taidot olisivat eriluokassa kuin toisten. Neuleringissä voisi piipahtaa myös hiljaiset jäsenet ilman, että heidän suuntaansa esitettäisi kummempia vaatimuksia.
  Jos jätetään neulekahvila puodista pois, niin pitkälti ihannekauppaani vastaa Helsingin Menita, jossa on sekä ihanat myyjät että ihania lankoja. Tosin sen kirjailuosaston voisi jättää omasta ihannekaupastani pois tai ainakin vähemmälle.

  Hauska idea tämä unelmien käsityökaupan pohtiminen!

  VastaaPoista
 65. Unelmien käsityökauppa on tietysti lankakauppa. Siellä langat on järjestetty värein mukaan. Siellä tuoksuu kahvi ja pulla ja laventeli. Myyjä on kuin ystävä, häntä on ihana nähdä. Unelmien lankakauppa on ihan konkreettinen paikka sadan metrin päässä asunnostani, eikä siellä ole internet-yhteyttä. Paljon lehtiä ja kirjoja on selailtavaksi.

  VastaaPoista
 66. Anonyymi16.50

  Unelmieni lankakauppa olisi yhdistelmä häkellyttävän ihania lankoja, herkullisen runsas valikoima oheistarvikkeita, nappeja, nauhoja ja muita tarvikkeita sekä runsas valikoima alan kirjallisuutta ja lehtiä. Lisäksi kaupasta voisi löytyä asiakaspääte neuleohjeiden surffaamiseen. Langat olisivat pääosin luonnonmateriaaleja, mutta valikoimassa otettaisiin huomioon myös villa-allergiasta kärsivät henkilöt. Lisäksi unelmieni lankakaupassa järjestettäisiin erilaisia tapahtumia ja tekniikkakursseja sekä esittelyjä useasti. Lisäpalveluna kaupasta voisi tilata tuotteita myös esim. netin kautta. Lisäksi suomalaisten nuorten käsityöläisten tuotteita olisi kaupassa tarjolla.
  Huoh, ollapa paljon rahaa..

  T. Sannin

  VastaaPoista
 67. amma17.24

  Minun kauppani olisi pieni, mutta runsas.Siellä saisi rauhassa hiplailla, mutta palvelu olisi sujuvaa. Erikoisia lankoja, paljon värejä. Monipuolisesti käsityö juttuja

  VastaaPoista
 68. Unelmien käsityökauppa sijaitsisi esim. vanhassa kunnostetussa navetassa, joka olisi ihanan maalaisromanttisesti sisustettu. Ulkopuolella olisi lampaita... Kaupassa myytäisiin oman tilan lampaista saatua villaan, jota olisi värjätty ihanissa sateenkaaren väreissä. Kaupasta löytyisi myös kaikkia ihania erikoislankoja, myöskin herkullisissa väreissä. Myös puikot, virkkuukoukut yms. kuuluisivat valikoimaan. Kaupassa voisi olla myös mahtava nappikokoelma ja myynnissä myöskin ulkomaalaisia käsityölehtiä.Asiakkailla olisi kaupassa mahdollisuus istua, juoda kupponen kahvia ja tehdä omia neulomuksiaan. Myös lampaanvillan käsitteleminen olisi mahdollista asiakkaille. Tilassa voitaisiin myös pitää neuletapaamisia ja erilaisia kursseja.

  VastaaPoista