lauantaina, joulukuuta 29, 2018

Haaleita raitoja

Tampereen kässämessuilla tapahtui jotain sen verran kummaa, että olen neulonut raitoja! Raidallisia vaatteita ei vaatekaapistani löydy kuin tasan tarkkaan yksi yöpaita. Mutta nyt sillä on kaveri. Ja se on messujen antia se.

Messuillahan oli suuren vaikutuksen ainakin minuun tehnyt G-uldin osasto. Hipelsin siellä lankoja, malleja, tekemispaketteja ja kirjoja, myyjät jätin jotenkuten rauhaan. Osastolla oli kiva huivipaketti, jossa ainaoikean sekaan oli ujutettu henkäyksen ohutta lankaa, jolla huiviin saatiin raidat. Pinta oli minusta hirmuisen kaunis, joten aloin samoin tein kehittelemään jotain omaa vastinetta.

Haaleita Raitoja
Malli: oma
Lanka: G-uld New Zealandsk Lammeuld (100 % villa, 450 m /100g) sävyissä NZLb3 (melkein luonnon valkoinen harmaa), NZLg2 (vaalea harmaa), NZLg3 (keskiharmaa) 1 vyyhti kutakin väriä ja G-uldin kirjontalankaa (100 % villa, 960 m /100 g) useita eri värejä, Louhittaren Luola Kytöläinen (100 % suomenlampaanvilla, 1100 m /100g) kahtaa eri keltaista.
Puikot: olikohan ne nyt 3 milliset? Miksi näitä on niin vaikea muistaa jälkikäteen? Ja miksi niitä ei voi kirjata muistiin mihinkään?
Fiilis: paita päällä liki joka päivä


Koska en osannut päättää minkä värjäämättömän harmaan haluasin mukaani, päätin ottaa kolme eri väristä harmaata. Kirjontalankapuntit olivat osta viisi, joten valkkasin mukaani kymmenen eri väriä. Tässä vaiheessa ei malli ihan ollut valmiina mielessä, joten valkkaaminen oli vähän vaikeaa. 

Kotimatkalla, silmien lupsahdellessa kiinni, mietin millaisen takin langoista rakentelisin. Silloin jo tiesin, että raitoja tulee olemaan ja se hieman jännitti. Osaisinko pitää raitapaitaa?

Lauantaina aamulla keitin ison motin teetä ja aloin silmät sikkuralla paitaa kehittelemään. Lankaa oli todella kivaa neulottavaa. Se on hieman karkeaa, mutta silti niin ihanaa ja harmaan sävyt olivat mitä kauneimmat. Tietysti, jos olisin ollut yhtään fiksumpi, niin yhdellä pohjavärillä olisi ollut helpompi pelata. Samoin kirjontalankojen sävyjä olisi voinut vielä tarkemmin miettiä. Sellaiset asiat ovat kuitenkin messuhälyssä hieman vaikeita asioita. Osan valkkaamistani kirjontalangoista korvasin Louhittaren Luolan Kytöläisellä. Korvatut langat olivat väriltään minusta liian tummia ja muodostivat liian jyrkkiä raitoja. 

Koska kirjontalanka on niin ohutta verrattuna pohjalankaan, raidoista tuli hyvin haaleita. Tykkään itse eniten olalla olevista vaaleanpunaisesta ja keltaisesta raidasta, jotka melkein katovat, mutta näkyvät kuitenkin. 


Neule on aloitettu hartioilta, jotka on muotoiltu lyhennetyin kerroksin. Sitten on vaan jatkettu alaspäin ja muotoiltu hihan alareuna siinä samalla ja sitten vaan posotettu alas. Kaksi vaaleampaa harmaata loppuivat sen verran sopivasti, että tein tummimmasta harmaasta ala- ja etureunan sekä hihojen suut. Niissä on vinoa joustinta ja sitten icord-reunus.

Eikä se raitojen kanssa elämä nyt niin kauheaa ole ollut. Takki on ollut aika monena päivänä valmistumisensa jälkeen päällä. Se tuntuu hyvältä ja on sopiva sisäneule, lämmittää muttei ole kuuma. Itse tehty on ihanin, kuten Taito-lehden osastolta hankittu pinssikin tietää!

Tämä ei kuitenkaan ole viimeisin tänä vuonna valmistunut neule. Tämän jälkeen olen tehnyt vielä pitkän ja paksun neuletakin sekä tänään sain valmiiksi pitkään nurkissa pyörineen kirjoneuletakin, oikea loppukiri siis! Bertta on ahkerasti seurannut kirjoneuletakin kuivumista. Kunhan saan räkätautini jokinlaiseen kuriin niin otetaan kuvat näistäkin. 

Sitä ennen: oikein mahtavaa Uutta vuotta 2019! Veikkaan, että ensi vuonna jatketaan näillä samoilla askelmerkeillä. Olen sen verran paljon intoutunut tekemään omia malleja, että niitä tullaan jatkossakin näkemään. Omassa mallissa kun ei tarvitse seurata ohjetta :D mikä vapauttava tunne!

12 kommenttia:

 1. Se on upee! Näin raitojen ystävänä kelpaavat niin haaleat kuin tummatkin; minusta juuri se, että niitä on tuossa molempia, tekevät pinnasta vieläkin mielenkiintoisemman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sit jos ois ollut vielä enemmän värejä, ois voinut tehdä kaikenlaisia liukuja! Oi tätä mahdollisuuksien määrää! Ja ajan vähyyttä....

   Poista
 2. Todella kaunis, ihanan utuinen. Olet taitava suunnittelija ja värien kanssa pelaaja.

  VastaaPoista
 3. Kaunis ja käytännöllinen, tarkempi ohje olisi kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ohjetta Instassakin kyseltiin. Ehkä, joku päivä.

   Poista
 4. Anonyymi19.59

  Kaunis eli jätte vacker! Ilo nähdä sinun omia malleja. Gott Nytt År Haaparannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Haaparannalla kyllä pitäisi joku päivä lähteä käymään. Miesporukka on vaan välillä niin hankala houkutella mukaan...

   Poista
 5. Anonyymi11.02

  hyvää uutta vuotta ! kohti uusia myrskyjä !

  heta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, ja niitä myrskyjä on kyllä piisannut: yhden viikon aikana vesisadetta, kaksi lumimyrskyä, -20 astetta pakkasta. Ei ole yksitoikkoista ei :D

   Poista
 6. Hieno!
  Hyvää alkanutta vuotta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää neulevuotta sinullekkin!

   Poista