tiistaina, elokuuta 01, 2017

Boro

Japanilaisilla on kiinnostava tilkkutyötekniikka nimeltä Boro. Lyhyesti kuvattuna siinä ommellaan esim. indigolla värjättyjä kankaanpalasia yhteen ja ompeleina käytetään paljon mm. sashiko-pistoja. Erittäin mielenkiintoisen näköisiä vaatekappaleita, resuisia mutta viehättäviä. Niistä sitten lähti jonkun mutkan kautta itämään ajatus resuisen ja loistokkaan yhdistelmästä.Boro-takki
Malli: oma
Lanka: Louhittaren Luolan Tuulentytär (sävyissä Hämy, Lyijy, Bordelli, Hopea) ja Luonnotar (aave), Hedgehog Fibers Singles (Foolsgold ja Pinky Swear ja Lanitium Exmachina (värien nimet unhoittuneet)
Puikot: 3 mm ja 2,5 mm
Fiilis: oh my! 


Hellittelin neuletta hyvän tovin mielenvieressä ja sitten yksi päivä kaikki vaan valkeni ja piti kaivaa puikot esille. Olin päättänyt, että yläosaan tulisi mahdollisimman intensiivisen värisiä kukkia ja alaosassa olisi eri sävyisen harmaan pohjalla pieniä ristejä, vähän kuin sashiko-pistoja. Kukkien mallia ja muotoa piti tovi pohtia, kunnes muistin kuvioiden ja värien mestarin Kaffe Fassettin kuviotkirjan. Sitä sitten selaamaan ja sieltähän ne kukkaset löytyivät!


Neuleen pohjana on käytetty Tuulia Salmelan kirjaa Neulo saumattomasti ylhäältä alas. Olen kirjan peruspaitaohjeella neulonut jo muutaman paidan ja malli on siten hyväksi todettu. Joitan muutoksia kyllä tein, lähinnä muotoilin kaula-aukon avarammaksi ja muuta sellaista pientä. Koska neule neulotaan ylhäältä alas päin, niin ensin tein kuvioista kaavion, johon merkitsin olkapäiden silmukat ja lisäykset kaula-aukkoa varten. Kuvio vaatii kohdistamista, joten lähdin liikenteeseen kaula-aukon alle tulevista kukista ja siitä kopioin niitä ylös ja sivuille. Samoin merkitsin kaavioon kädenteiden lisäykset. Hihalle tein myös oman kaavionsa, johon merkitsin pyöriön lisäykset sekä kohdistin kuvion hihan keskelle. Kun ne olivat piirrettyinä kaavioon niin saattoi neuloa pösöttää vain kaaviota katsellen. Olkapäiden lyhennetyt kierrokset aiheuttivat hieman päänvaivaa, mutta kun peri kerttaa neuloin ja purki niin kyllähän se siitä avautui.


Kukkakaavioiden jälkeen jatkoin ristien parissa. Vähän ongelmaa meinasi tuottaa kuviovärin vähyys. Onneksi jemmoista löytyi jämäkeriä, joiden avulla sain kuviovärin riittämään. Ja oikeastaan se, että ristien värit vaihtuvat kesken kaiken tuo lisää eloa neuleeseen. 


Ongelmakohtana oli sitten taas kerran nappilistat, että millaiset. Kehitelin jo ties minkämoista kiehkuraa ja kommervenkkiä. Sitten päätin katsoa, että olisiko mr. Fassettilla jottain ehdotettavaa ja olihan hällä! Listasta tuli minusta tosi kivat, vähänkuin jotkut koristenauhat. Eivätkä ne napitkaan ihan kädenkäänteessä löytyneet. Ihan hyvä tovi tuli seisottua nappikaupan nappiseinän äärellä ja vedettyä nappiputkiloita esille. Tinanapeista minulla oli visio ja lopulta ne löytyivät. Toki nappeja on äärimmäisen ärsyttävä ommella ja sillä hetkellä tuli muutamaan otteeseen mietittyä, että miksi 10 nappia? 


Minulta on muutama jo kysellyt, että onko paidasta tulossa ohjetta. No ei ole. Ihan siitä syystä, että kukkaset ovat herra Fassettilta ja paidan muoto on periaatteessa Tuulian. Uskokaa tai älkää, muttei tämmöisen tekeminen ole mitenkään erityisen vaikeaa tai ihmeellistä. Jos teillä on olemassa joku paidan malli, joka pelittää kokonsa ja muotonsa puolesta niin siitä voi piirtää ihan tavalliselle ruutupaperille kaavion, johon istuttaa haluamansa kuviot. 


Esimerkiksi Execillä voi väritellä taulukon ruutuja ja siten luoda kuvion paidan silmukoihin. Sitten vaan neuloo. Suosittelen Tuulian kirjaa, koska siinä hyvin yksityiskohtaisesti neuvotaan paidan neulominen istutetuin hihoin ylhäältä alas. Näin paitaa pystyy sovittamaan heti alkuunsa ja näkee miten se istuu hartioista ja miten kädentiet sun muut menevät. Yhtäkään saumaa ei tarvitse ommella ja paidan pituuskin on helposti tsekattavissa.


Yläpuolen kuvassa paita on vielä kuivumassa ennen nappien ompelemista. Sinänsä hauska onnettomuus, että hihojen kuviot synkkasivat yllättävän hyvin vartalo-osan kanssa. Vähän pohdin, että olisiko tuohon hihan ja vartalo-osan väliin pitänyt tehdä joku näkyvämpi "sauma" mutta kyllähän se on ihan jees näin.

51 kommenttia:

 1. On se vaan niin ihana. Kiitos muistutuksesta, olin unohtanut koko Kaffen, niin hullulta kuin se kuulostaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaffea ei kannata unohtaa. Onhan ne neuleet aika ysäriä, mutta kun kattoo niitä kuvioita niin sieltä se juttu löytyy.

   Poista
 2. Tämä on kyllä hienoin ja upein villatakki mitä olen vähään aikaan nähnyt ja minä olen sentään ravelryn ja neuleblogien suurkuluttaja! Kertakaikkisen ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tykkään kyllä itsekin tästä kovasti ja eiköhän tämä pääse kovaan käyttöön sitten viileämmällä kelillä, jotka toivottavasti eivät kuitenkaan ihan vielä ala :)

   Poista
 3. Ettei muka olis vaikeaa tai ihmeellistä, ei mee läpi! Mitään noin upeaa ei voi saada helposti neulottua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että on aika kulunutta sanoa näin, mutta silmukka silmukalta tämäkin on syntynyt. Ei toki ihan hetkessä, vaaditaan kärsivällisyyttä ja perslihaksia, mutta ei tämä ole mitään rakettitiedettä. Rohkeasti kokeilemaan!

   Poista
 4. Siis VAU! Aivan upea takki! Jos koskaan ohjetta johonkin tän kaltaiseen kehittelet, niin ostan sen kyllä heti! Pitäisi näköjään ryhtyä kehittelemään itse...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotta ihan ohjeisiin asti päästäisiin minun pitäisi hankkia jotain ymmärrystä neuleiden sarjoittamisesta. Siihen on vielä pitkä matka kun itelle osaa joten kuten neuloa sopivaisen, Kannustan omaan kehittelyyn, ties mitä kaikkea syntyy!

   Poista
 5. Wooo! Ihan kade olen täällä. Musta tohon sopii kyllä niin hyvin se, että alaosassa se kuvioiden väri vähän vaihtelee. Siis niin hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voidaan siis todeta, että värin vaihtuminen on design-elementti :D

   Poista
 6. Nyt on tällaisen hiljaisen blogi-seuraajan pakko kommentoida; aivan upea neule!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Katotaans mitä seuraavaksi päähän pälkähtää.

   Poista
 7. Upea! Ja juuri tuo, että ristien väri muuttuu sävyltään hieman matkan varrella, ihastuttaa minua erityisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, käsinvärjätyillä langoilla saa mukavasti eloa pintaan. Ristiosuus olisi vähän tylsä, jos värit olisivat täysin tasaiset.

   Poista
 8. Anonyymi8.25

  Mykistyneenä (ei ihan tavallista) ihailen!

  -KissaKas-

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Nuot Hedgehogin värit olivat kyllä aikas mellevät harmaalla pohjalla.

   Poista
 10. Oot kyllä valtavan inspiroiva tyyppi neuleinesi. Tämä on yksinkertaisesti upea. Ja nappilista kruunaa koko jutun. Jotenkin uskon tuon, ettei ole vaikea, usein kauneimmat asiat ovat aika yksinkertaisia. Lähden siis vähän kokeilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla jos tämä saa mielikuvituksen liikkelle. Nappilistasta tuli kyllä aika herkku. Jos olisi vielä pari kättä lisää kokeilisin sitä yhteen toiseen juttuun. Harmi ettei ihan kaikkea kerkiä

   Poista
 11. Sankarineuloja! Huisin hienoa soveltamista taas kerran. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sankarineuloja :) onkohan se sellaisen sankarihevimusiikon kaveri? :DDD

   Poista
 12. Upea ja ihana villatakki! Ihan mieletöntä, kun jaksat tutkia ja suunnitella näin huolella neuleesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä kyllä välillä sellaisia design as you go juttujakin,mutta ollaanpa hiljaa niistä :D

   Poista
 13. Tää on aivan ihana <3
  Ihanaa, että vielä löytyy tuottelias/lahjakkas/viitseliäs neuloja, joka bloggaa. Näistä saa niin paljon inspiraatiota ja neulomismotivaatiota näistä sun taidokkaista töistä! KIITOS!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kommentista! Eipä täällä yksin jaksaisi hölistä jos ei tietäsi että nämä innostavat ja inspiroivat muita

   Poista
 14. Aivan mielettömän kaunis! Voi kun olisi joku neuvoja tässä vieressä, että osaisi itsekin. Tai patistaisi alkuun... Tosi ihana takki tuo kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, mistä me saataisiin sinulle neuvoja-patistaja?

   Poista
 15. Anonyymi15.19

  Herkullinen. Täyteläisen täydellinen.
  Pitäisi itsekin soveltaa enemmän. Liiaksi tulee neulottua niitä valmiita melleja, jotka nekin ovat kauniita. Jännästi tuo + kuvio nousee nyt useammalta suunnalta esiin.
  M&

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se plus-kuvio oli iloinen yllätys. Se ensin näytti siltä ettei se näy mihinkään ja vähän arvelutti koko juttu.

   Vahvasti suosittelen soveltamaan, ainahan ei onnistu mutta sitten kun onnistuu niin onhan se riemua se!

   Poista
 16. Mahtava takki, onnittelut!

  VastaaPoista
 17. Hengästyttävän kaunis! Ja Kaffe on kyllä mestari ♥ Pitääpä tutustua tuohon Tuulian kirjaan, vaikutti sen verran mielenkiintoiselta. Ehkäpä sitä voisi siirtyä noista villasukista jo tikuttelemaan jotain muutakin välillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaffe rulettaa yhä edelleenkin. Paitojen muodot ovat kyllä niin ysäriä, mutta niitähän voi muokata miten vaan, pakko mitään laatikkoja tehdä ellei vartavasten halua. Villasukat ovat tärkeä juttu, mutta välillä on hyvä tehdä jotain mutakin.

   Poista
 18. Aivan mieletön sekä visio että toteutus! <3
  Tuo on muuten tosi hieno ja jännä kuva tuo jossa seisot vedessä (meressä?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meressähän sitä, siippa keikkui korkean kiven päällä

   Poista
 19. Todella nätti! :) Ja ajattelinkin, että tuo näytti Kaffelta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaffen kukkiapa hyvinkin. hänen kuviot tunnistaa jo kaukaa,

   Poista
 20. Wau, tää on kyllä upea, eikä kyllä näytä yhtään helpolta! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirjoneuletta on tullut tahkottua jo sen verran monta vuotta, että helpon ja vaikean hahmottaminen on jo vähän vaikeaa. Tuntuu vain, että aika usein kirjoneuleen neulomista jotenkin mystifioidaan. Ei siinä oikeasti ole mitään ihmeellistä. Silmukkaa toisen perään ja menoksi. Ja kokemus tasoittaa kuprut.

   Poista
 21. Anonyymi16.04

  Ihanan folk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä vähän sellaisen norjaispaidankin näköinen

   Poista
 22. Ihan järisyttävän hieno! Vaikutteista huolimatta ihan omansa malli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva poimia ideoita sieltä täältä ja täräyttää ne yhteen ja katsoa mitä tulee.

   Poista
 23. Mielettömän upea!

  VastaaPoista
 24. Tosi ihana. Meinasin jo Kaffet kantaa kaatikselle, mutta ehkäpä alan selata niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaffe kannattaa pitää hyllyssä. Tiedä mitä kivaa sieltä löytää

   Poista
 25. Anonyymi15.09

  Wow!

  VastaaPoista