lauantaina, kesäkuuta 10, 2017

Punarinta

Ihana kun on kesä ja lämmintä! Takapihan terassilla tarkenee nukkua päiväunet ja mikä parasta: hyttyset eivät ole vielä heränneet. Muutama heikäläisiä on kyllä jo näkynyt. Varmaan pari päivää ja sitten pitää laittaa ikkunat tiukasti säppiin eikä ulos ole asiaa. Toki minun pitäisi muutenkin välttää ulkona olemista näin koivujen kukinnan aikaan, mutta eihän sitä malta. Oireet ovat onneksi aika lievät verrattuna joihinkin vuosiin, jolloin on otettu antihistamiinia, silmätippoja, kortisonisuihketta ja astmakiekkoa ja silti olo on ollut hirveä. 

Neulerintamalla on ollut tapahtumia, monekinlaisia. Aloitetaan kuitenkin eräästä tapauksesta, joka valmistui jo jokin aika sitten. Olin ajatellut sitä kesäneuleena ja kun sitten tässä vielä vähän aikaa sitten pyrytti lunta, ei paitaa oikein huvittanut lähteä kuvaamaan. Mutta nyt!


Robin
Malli: Helga Isagerin Neuleiden neljä vuodenaikaa -kirjasta
Lanka: Sandnes Garnin Tynn Line, tumman harmaa, neljä kerää
Puikot: 3 mm
Fiilis: kolmas kerta toden sanoo

Pitänee varmaan avata tuo fiilis-kohdan kolmas kerta. Jutun juonihan meni niin, että kirjan hankittuani neuloin siitä ensimmäisenä Lemon-paidan. (Kyseinen paita on muuten tällä hetkellä päälläni.) Siitä innostuneena laitoin Robin-paidan puikoille, todetakseni ettei lankavalinta versus malli mennyt ihan nappiin. Viime keväänä taisin yrittää paitaa toistamiseen, sillä kertaa oli lankana täyspellavaa. Sekin meni sitten erinäisten asioiden takia mönkään. Joku viisaampi voisi tietty kysyä, että miksi en neulonut paitaa ohjeen langasta, jolloin tiheysasiat olisivat olleet ehkä paremmin hanskattavissa. Noh, täällä eletään vaarallisesti.

Neuleen tekee vähän hankalaksi se, että silmukka- ja kerrostiheyden pitäisi olla just eikä vähän sinne päin. Itselläni juuri kerrostiheys ei likipitäen koskaan osu kohdilleen. Neuleissa se ei yleensä ole niin ratkaiseva tekijä, koska monet pituusmittaan liittyvät jutut ilmoitetaan sentteinä. Tässä mallissa neulotaan ensin etu- ja takakappaleen keskipaneelit ja sitten niiden reunoista poimitaan sivut, joista edelleen muodostetaan hihat. Ja sittenpä ollaankin jännän äärellä kun kierroksia ei olekaan se tietty määrä mitä ohje edellyttäisi. Tässä neuleessa kerrostieheys oli aika lähellä, silmukkatiheys oli täsmälleen. Hieman improvisoiden päätin noukittavien silmukoiden määrän. M-koolla neulottujen keskipaneeleiden reunasta sain likipitäen S-koon hihojen silmukkamäärän ja sillä sitten mentiin.

Mallissa on oletuksena, että sivusaumat ommellaan kun kappaleet ovat valmiit. Minua ei moinen ompeleminen jaksanut innostaa, vaan päättelin kavennettavat silmukat kolmen puikon päättelyllä yhteen. Sauma ehkä pikkasen kiristää, muttei mitenkään häiritsevästi. Pikkasen toivon, että olisin neulonut muutaman sentin enemmän sivuja ennen hihojen muotoilua. Näin olisi saanut paidasta enemmän hulmuavan, mutta eipä se näinkään mitenkään huono ole. 

Sandnesin Tynn Linne oli uusi tuttavuus. Lanka oli sekä kiva että erittäin ärsyttävä. Nimestä voi päätellä, että se sisältää pellavaa, mutta pellavan määrä on todellakin nimellinen: 14 %. Sen lisäksi on 53 % puuvillaa ja 33 & viskoosia. Lanka on mukavan tuntuista ja mukavasti yksi säie on vähän erivärinen kuin muut säikeet. Säikeistä päästäänkin siihen ärsyttävyysasiaan, lanka säikeentyy äärimmäisen helposti. Vähän väliä sai tiputella silmukoita alaspäin ja korjailla säikeityneitä kohtia. Paria kohtaa on paikattu jälkikäteenkin ja tänä aamuna huomasin yhden paikattavan kohdan lisää. Kait se yksikin säie jotenkin kestää, mutta onhan se vähän arveluttavan oloinen. Annan sen kuitenkin anteeksi, koska neule tuntuu päällä tosi kivalta.

4 kommenttia:

 1. Kyllä onneksi tuli kesäneuleelle käyttöä, vielä viikko sitten ei olisi niin arvannut. Tuommoinen isommalla väljyydellä saattaisi olla bueno villaisenakin; mun neulontavauhdilla kesäneuleisiin ei kannata enää tälle vuodelle tarttua.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään hellettä, huomenna hallaa. Sitähän se vähän on. Talvi sieltä kuitenkin aina tulee, joten villalla on hyvä varautua :)

   Poista
 2. Se on kyllä ihan tosi kaunis paita! Muistin just, että mulla ois langat tuohon kaapissa. Mitä mäkin täällä töissä istun enkä oo kotona neulomassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuot kierretyt oikeiden silmukoiden rivit ovat SE juttu. Ilman niitä olisi aika arkinen. Vähän kutittelisi tehdä toinen jostain säpäkämmästä väristä.

   Poista