lauantaina, huhtikuuta 15, 2017

Atlas harteillani

Se on valmis. En tiedä mitä sanoa kun on niin paljon mitä sanoa.


Aloitin Atlas-huivin neulomisen viime kesänä. Langat tarttuivat pitkällisen valkkaaminen tuloksen Jyväskylän neulefestareilta. Keikuin tikkailla Titityyn katonrajassa ja vertailin värejä. Värejä tarvittiin paljon, joten päädyin Holst Garnin lankoihin. Niitä otin kolmea eri sorttia: Softia, Noblea ja Coastia, olipahan sitten vielä paremmin väriskaalaa millä pelata. 


Sitten vaan tikutettiin. Ja tikutetiin ja vielä pari kertaa lisää. Projekti oli kuitenkin niin valtava, että välillä piti tehdä jottain muuta ja huivi jäi siten uinumaan talviuniaan. 


Mutta nyt se on valmis. Ja siitä tuli niin hieno, etten tiedä miten päin olisin.


Atlas
Malli: Kieran Floey, Atlas
Lanka: Holst Garn: Noble, Supersoft, Noble ja Coast, useassa eri värissä
Puikot: 3,5 mm
Mitat: 230 g, 58 x 240 cm (eli valtava lakana!)
Fiilis: niin superhypermuchonachos onnellinen


Atlas-huivia oli oikeastaan aika kiva neuloa, vaikka myönnetään, etteivät viimeiset mallikerrat enää ihan hirmuista hihkumista aikaan saaneet. Huivissa yhdistellään kirjoneuletta, intarsiaa ja pitsiä. Kirjoneule kaavioita on viisi ja niiden välissä on pieni pitsiraita sekä yksi leveämpi pitsipaneeli. Mallikerran korkeus on 32 kierrosta ja leveyttä, mitä se nyt oli n. 130 silmukkaa. Ja ei, en oppinut kirjoneuleiden mallikertoja saati pitsineuletta. Kaaviota piti kytätä kokoajan: minulla oli läpinäkyvä viivotin, että tiesin millä rivillä olen menossa. Siltikään en sanoisi mallia vaikeaksi, työläs on se oikea sana. Ohjeessa käytetään yarn splicing-tekniikkaa, jossa värinvaihtokohdassa pujotellaan langatpäät toisensa sisään. Kohdasta tulee pikkaisen paksumpi, mutta sen ansioista ei tarvitse päätellä langanpäitä. Siitä iso hurraahuuto! Ainoat pääteltävät langat tulivat pienistä intarsiakuutioista.


Lankaa jäi runsaasti tähteeksi, joten nyt päässä pyörii uudet Kieranin mallit. Kaikista eniten ehkä houkuttelee Bosphorus, johon voisi aikas kivasti käyttää jo olemassa olevia värejä ja täydentää nitä muutamalla. Myös Sari, Oceania ja Renaissance Stripes olisivat kivoja. Mahdollisuudet ovat monet!


 

39 kommenttia:

 1. Aika lailla sanattomaksi vetää. Tuntuu, ettei oikein mikään normaali ylistyssana kelpaa; pitäisi olla vetäistä jotain ylimaallista hihasta. Taivaallisen upea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Olen niin iloinen kun sain tämän valmiiksi. Välillä kun tuntui ettei tämä ikinä juokse pois puikoilta. Nyt on vähän tyhjän sylin syndrooma vaikka kaikkea onkin kesken :)

   Poista
 2. Anonyymi20.10

  Hämmentävää tuo sun taidokkuutesi. Tai viitseliäisyytesi. Tai ahkeruutesi. Ei tulisin ikinä mieleenkään edes yrittää mitään tuollaista. Ajatuskin uuvuttaa ja tekee epätoivoiseksi. Aina vaan uudestaan lunastat paikkasi käsityöblogistien aatelisena. Tänne tullaan aina vaan hämmästelemään. Upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jotain kun oikein kovasti tahtoo niin sitä menee vaikka läpi harmaan kiven perse edellä puuhun. Ja aloittaessahan ei koskaan pidä ajatella kunka hirmuisen paljon työtä on edessä. Aatelisuudesta nyt tiedä mitään. Kunhan touhuan.

   Poista
 3. Tuo huivi on aivan uskomaton. Komppaan Outia, taivaallisen upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää malli on kyllä aivan ihana, samoin aika moni muukin Kieranin malli. Kiitos :)

   Poista
 4. Anonyymi21.52

  Sanattomana katselin kuvia. Aivan upea huivi. Olet niin taitava ja aikaansaava ihminen. Muutama krysanteemipipo ja muu neule siinä sivussa :)! Onnea huivista ja kiitos, että jaat kädentaitosi iloksemme. Todellakin olet huippuosaaja. Terveisin Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Välillä kun on monta keskeneräistä isoa työtä kesken, tulee fiilis ettei mikään valmistu ikinä. Mutta sitten yksi päivä ja pim!

   Poista
 5. Aivan uskomattoman upea!

  VastaaPoista
 6. Nyt on kyllä niin upea että sanat eivät riitä. Wau. Siis jokainen pitkula intarsiana? Miten sait pidettyä langat ojennuksessa?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intrasiaahan nekin. Kierroksela on 6 väriä plus pohjaväri. Kerät olivat minulla pöydällä siten, että pohjaväri oli oikeassa reunassa. Jokaisen väriraidan jälkeen tarkastin ettei se ollut minkään muun langan kanssa ympäri kun siirrtyin seuraavaan väriin. Kuviovärit olivat miten sattuu mutta pohjaväri oli aina "vapaana".

   Poista
 7. On sanottava kuin Uotinen; ei huono!
  Kunnioituksen. Marketta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun suosikkini Jorman sanoista on: täyttä törinää :)

   Poista
 8. On sanottava kuin Uotinen; ei huono!
  Kunnioituksen. Marketta

  VastaaPoista
 9. Onpa huikean hieno huivi! Aika nerokkaasti on yhdistelty pitsi- ja kkirjoneuletta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieranilla on useampikin malli, joissa yhdistellään pitsiä ja kirjoneuletta. Tosin huivin kanssa saa käyttäessä olla tarkka, ettei nurjan lankajuoksut tai pitsin reiät jää mihinkään kiinni. Nappipaidat ovat ehdoton nounou.

   Poista
 10. Upea! Ei voi muuta kuin ihastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkään tästä itsekin aivan valtavan paljon

   Poista
 11. Anonyymi8.37

  Todella kaunis - alkoi tehdä mieli itselläkin.
  Erityisen kivasti olet yhdistänyt värejä ruskeaan.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruskeat värit ovat täysin pöllittyjä alkuperäisestä mallista. Vähän arvuuttelin, että oisko harmaat olleet kivempiä, mutta tietyt värit kyllä hehkuvat hyvin ruskean kanssa.

   Poista
 12. Kaunis!!! Varmasti voittaja olo, kun sait työn valmiiksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, viimeisen silmukan kohdalla olisi pienet torvifanfaarit olleet paikoillaan :)

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Malli on kyllä mitä ihanin. tulee kudotut huivit mieleen

   Poista
 14. Mie oon sanaton. Eikä sitä tapahdu usein. Upea!

  VastaaPoista
 15. Sanattomaksi vetää täälläkin! Tiirasin kuvia nenä ruudussa varmasti 5 min. putkeen. On se niin kaunis! Ja kyllä siinä on ollut työtä! Väritys myös upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värien pohdinta oli kivaa, mahdollisuudet kun ovat monet.

   Poista
 16. Aivan mahtavan näköinen huivi, ja varmasti isotöinen! Itsellä ei kärsivällisyys riittäisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän siinä saa hetken istua kutimien kanssa, mutta kun tietää, että on kivaa tulossa niin kyllä sitä jaksaa.

   Poista
 17. Upea on ja henkeä salpaa työnmäärä, melkein pyörryn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitten kun tämmöiset ovat valmiita niin ei sitä työmäärää enää mieti. Ja alussa on niin tohkeissaan, ettei tajua mihin on ryhtymässä :D

   Poista
 18. OiOi, onpas erikoinen huivi. Kaunis, superkaunis! On tuossa tikuttamista ollut. Hienoja on ne muutkin mallit mistä linkit annoit, vaikea valinta mikä puikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieranin mallit ovat vihkoja. Siellähän on paljon sitten myös raidoittuvista langoista tehtyjä malleja, joissa kikkaillaan kavennuksilla ja lisäyksillä. Niitä olisi myös kiva kokeilla.

   Poista