sunnuntaina, helmikuuta 19, 2017

Metsätöitä

Sitten viime näkemän täällä on tehty metsätöitä: kaadettu kuusikkoa, pätkitty runkoja, muokattu maata ja istutettu uusi taimikko. Suomeksi sanottuna olen purkanut ja uudelleen neulonut.


Kaikki lähti siitä kun päätin sovittaa Metsä kukkii -paitaani, että minkäköhän kokoista on tulossa. Tempaisin paidan päälleni ja totesin, että aikas väljää. Sitten kurkkasin myös selkäpuolelle ja totesin voivani ihan hyvin laittaa vielä rinkan selkääni ja paita mahtuisi silti päälle. Eikä edes kiristäisi. Tulin siihen tulokseen ettei tämä peli vetele ja purin kaiken resoria lukuunottamatta pois. 


Vuorossa matematiikkaharjoitukset, kuinka monta silmukkaa pois. Mikä on sopiva luku niin, että kuuset mahtuvat kasvamaan? Resoria varten olin luonut S-koon mukaan silmukat eli 224. Se oli ahteria varten varsin sopiva. Siitä piti kuitenkin ottaa pois neljä silmukkaa, jotta ensimmäinen kuviokerta asettuisi oikeisiin uomiinsa. Ensimmäiseltä kerralta oppineena, päätin muuttaa myös vähän värejä. Kuusikon alkaessa aloitin kavennukset. Kavensin kuusien välistä vuoronpärään niin, että lopuksi puikoilla oli tasan 200 silmukkaa. Eli 40 silmukkaa vähemmän kuin ohjeen S-koossa. Kuulostaa ihan kauhean paljolta, mutta oli sillä alkuperäisellä sitä mittaa mistä ottaa pois. 

Värien muokkaamisen jälkeen olen siinä tilanteessa, että oranssia väriä ainaskin pitää ostaa lisää. Olen myös hieman ihmetellyt miksi sitä tummaa sinistä on niin paljon, muistaakseni kolme vyyhtiä. Siitähän tehdään helman ja hihansuiden resorin lisäksi muutamia kierroksia paitaankin, joten kyllähän sitä toki kuluu. Vastaavasti violettia väriä on vain yksi vyyhti ja siitä pitäisi saada aikaiseksi 18 cm korkea kaulus kaiken muun kuvioinnin lisäksi. Jotenkin tuntuisi, että sitä tummaa sinistä riittäisi kaksi vyyhtiä ja violettia pitäisi olla yksi vyyhti lisää. No, katotaanpa kun sinne saakka päästään.

Seuraavana olisi vuorossa kädentiet ja sitten vartalo-osan erottaminen etu- ja takakappaleeksi. Mulla näyttää tuo kierrostiheys olevan jotain muuta kuin ohjeessa, joten olen ajatellut jättäväni neulomatta sen viimeisen pilkkuraidan olalla. Yläosan korkeus kun vaikuttaa hihan leveyteen. Pitää muistaa ottaa mittanauha käteen ja laskea hihalle spoiva pituus. Saattaa olla, että joudun typistämään kuusia. 

Eli moottorisaha kädessä painellaan menemään.
 

8 kommenttia:

 1. No jopa sinä olet huhkinut. Ihan hengästyttää. Vaikka ei täälläkäään laiskana olla oltu. Teidän metsässä tuo auringon valo saa värit hehkumaan vähän toisissa sävyissä, kirkkaammin, kuin meidän. Jotenkin valoisammin. Minun metsässäni on miehen mukaan "salaperäinen tunnelma". -Ihanko siis pyöröpuikoilla painelet ympyrää menemään, etkä teekään tasona etu- ja takakappaletta erikseen? Olet taitava ja kokenut kutoja, joten sinulta se onnistuu, ei minulta. En uskalla. Olen myös orjallisesti noudattanut väripalettia. Nyt onkin jännä nähdä, miten metsää kaatuu, ja kuinka erilainen/samanlainen työn lopputulos metsän hakkuista kahden metsurin jäljiltä syntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyörönä minä tätä olen posotellut. Nuitten ylempien heinien kohdalla piti kikkailla, että sain tehtyä ne kaksi tupasta intarsiana. Olen vaihtanut värejä kuusikon takana verrattuna alkuperäiseen. Siinä oli ne alimmaiset värit niin kamalan synkkiä. Värejä on muuten ihan kamalan vaikea vangita kameraan. Välillä ovat ylipirteitä ja välillä masentuneita :)

   Poista
 2. Tuo on kyllä ihmeellistä, miten tyynesti voit purkaa! Minä en pystyisi ilman valtaava itkua ja parkua. Huippuvärit langoissa. Tuosta tulee upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä tuota miten tyynesti: kattelin samalla telkkaria niin en huomanut purkavani :) ja nythän tämä edistyy paljon nopsempaa kun silmukoita on niin paljon vähemmän. Se alkuperäinen koko olisi ollut ihan kamalan iso, jolloin paita olisi varmasti jäänyt käyttämättä. Se olisi harmittanut paljon enemmän kuin purkaminen.

   Poista
 3. It is a wonderful design! And mastery in your knitting technique :).
  The Dutch Google-translation of your blog is a bit awkward (you are knitting a bouquet flower shirt?!), but it gives a good impression. Keep up the good work, wishing you good luck and good math with the counting and I look forward to your next post :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! Sweater's Finnish name is Metsä kukkii and free translation to English is Blooming Forest. There will be some flowers in upper part.

   Poista
 4. Kauhia purku urakka :O Nuo tuonajan mallit on vissiin olleet ihan tooosi väljiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä on enemmän hommaa neuloa uusiksi :DDD, mutta nyt näyttää paljon paremmalta. 90-luvun alun mallit olivat laatikkoja. Ei mitään muotoiluita ja istutettu hiha oli harvinaisuus.

   Poista