perjantaina, lokakuuta 28, 2016

Krysanteemi

Krysanteemi-kämmekkäiden suunnittelu lähti siitä, että olin lupautunut Porttiin pitämään brioche-pajaa. Piti kehitellä malli, jossa olisi perusbriochea sekä kuvion tekoa. Samalla työn pitäisi olla tarpeeksi pieni, jotta siinä edistyisi nopsaan ja lopputulos olisi jotain käytettävää. Ihan pelkän mallitilkun tekeminen kun on minusta tylsää.

Siitä se ajatus sitten lähti. Ensin piirtelin lehtiä, mutta niitä neuloessani tajusin, että ne ovat brioche-ummikolle aivan liian vaikeat. Palasin siihen keväällä hahmottelemaani Tilliin, johon sitten kehittelin lehdet ja siinähän se sitten alkoi olla. Neulomista ja ohjeen kirjoittamista vaille valmiit.


Krysanteemi-kämmekkäiden kämmenessä on helppoa perusbriochea ja kämmenselässä lehtikuvio, joka avautuu kukaksi. Kuvio on helppoa neuloa, kunhan vaan muistaa tehdä oikeanlaiset lisäykset ja kavennukset oikeisiin kohtiin. Lisäyksiä on kaksi erilaista: kolmen ja viiden silmukan lisäykset. Kavennuksia on kaksi: oikealle ja vasemmalle kallistuva. Lisäksi on yksi modifioitu kavennus oikealle. 


Itse saan lähinnä päänsärkykohtauksen brioche-kaavioista. Ne näyttävät ihan kamalan sekavilta ja tätä yritin omassa kaaviossani välttää. Halusin, että briochen pystyraidat näkyisivät kaaviossa, joilloin niistä muodostuva kuvio olisi helpommin hahmotettavissa. Ohje on kirjoitettu fingering-paksuiselle (400 m/100 g) langalle. Harmaa-keltaiset kämmekkäät on neulottu Louhittaren Luolan Väinämöisestä ja marjapuuro-tumman ruskeat ovat taasen Tukuwoolia. Molemmissa on puikot 2,5 mm. Tukuwoolista tehdyt ovat pikkaisen isommat kuin Väiskistä neulotut. 

Kämmekkään alku näyttää aivan onnettoman pienelle, siinä kun on  aivan älyttömältä tuntuvat 42 silmukkaa. Briochessa vaan on se taika, että se vaan sitten pölähtää oikeisiin mittoihinsa muutaman kierroksen jälkeen. Kämmekkäät istuvat suht napakasti, verenkiertoa kuitenkaan haittaamatta. Oman käpäläni koko on n. 5 cm ranteen alapuolelta mitattuna 17,5 cm ja kämmenen ympärys on 18,5 cm. Jos oman kätesi on paljokin suurempi niin työhön voi lisätä kaksi silmukkaa kämmenen puolelle. Kahden silmukan lisäys tekee n. 1 cm lisää leveyttä. Muista, että brioche-neulos on hyvin joustavaa. 

Ohje on pdf-muodossa ja sen voit ladata tästä tai sitten tuolta oikeasta sivupalkista. Kunhan saan aikaiseksi, lataan ohjeen myös Ravelryyn. Ohjeella saat neuloa vaikka sadat Krysanteemit, mutta ohjeen kaupallinen käyttö on kielletty.  
 

36 kommenttia:

 1. Voi ihanaa, kivan näköinen brioche malli aloittelijalle ja suomeksi. Helpompi opetella uutta, kun ei tarvii sanakirjan kanssa ohjetta tavata :)
  Kiitos tästä, tämä menee puikoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, toivottavasti ohjeesta on iloa!

   Poista
 2. Nämä on hienot. Malli menee ehdottomasti to do- listan kärkeen, kun on hyvä ohjekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeen kirjoittaminen on minulle vaikeaa, joten vähän pelotaa tuo "hyvä ohje" toivottavasti on edes ymmärrettävä :D

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta. Tulostan sen heti.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihanat! Taitaa vaan tuo brioche olla mulle haaste. Mutta jossain vaiheessa kait senkin voisi opetella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brioche ei ole itseasiassa sen kummempaa kuin joustimen neulominen. Siinä on vain kolme erilaista silmukkaa: nostetaansilmukka langankierron kanssa, neulotaan silmukka langankierron kanssa yhteen, neulotaan silmukka nurin langankierron kanssa yhteen. Siinäpä se. ja vain yksi väri per kierros.

   Poista
 5. Voi hitsi nämä ovat todella kauniit!!! Ohje ladattu/tallenettu ja aion joskus kokeilla. Kiitos!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitää joku päivä vielä kehitellä sellainen tillimäisempi. Tykkään kovasti tillin kukinnosta kuten myös koiraputken

   Poista
 6. Wow! Kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla jossakin vaiheessa :)

  VastaaPoista
 7. Tuhannet kiitokset ohjeesta! Nyt kun ohje vaikuttaa rautalangasta väännetyltä niin uskaltaudun kaivamaan puikot ja lankaa esille samoin tein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan, ja puikot heilumaan. toivottavasti pidät ohjeesta

   Poista
 8. Kauniit kämmekkäät! Nämä on pakko tehdä jossain vaiheessa. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näistä tuli minustakin aikas kivat

   Poista
 9. tätä pitää kokeilla! Kiitos sopivan "pienestä" ohjeesta, jotenkin ei huvita ruveta ensimmäisenä neulomaan mitään jäätävän isoa (vaikkakin tosi upeaa) huivia tms. vaan tästä on hyvä lähteä liikkeelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kämmenen puolella voi "huilia" kun siellä ei ole kuviota seurattavana :)

   Poista
 10. Nää on upeat! Erityisesti tykkään noista yläreunan pienistä kukinnoista. Ne tuovat kämmekkäisiin ihanasti ilmettä.

  VastaaPoista
 11. Tervakettu22.03

  Voi ihanuus! Kiiiiiitos ohjesta, menee to do -listan kärkeen :)

  VastaaPoista
 12. Anonyymi6.42

  Sä olet mun idoli!
  Bertalle pusut.

  t. KissaKas

  VastaaPoista
 13. Apua! Nämä ovat ihan mielettömän kauniit.
  Kiitos miljoonasti ohjeesta!

  VastaaPoista
 14. Aivan mahtavan upeat! Oli pakko tulostaa ohje heti!

  VastaaPoista
 15. Kiitos ohjeesta! Näin kämmenekkäät livenä kädentaito messuilla. Ne on niin kauniit!!

  VastaaPoista
 16. Kiitos kauniista mallista! Tässä on se korsi, joka katkaisee estelevän kamelin selän, että minäkin voin alkaa kokeilla briossin huumaa!

  VastaaPoista
 17. Oi, tosi kaunis malli! Ja jos on kerta helppokin, niin pakkohan tää on printata ja kokeilla! Kiitos!

  VastaaPoista
 18. Kauniita ovat, molemmilla väreillä. Jos joskus saan sukkaneulomuksen valmiiksi haluan kokeilla tuota. Tykkään välillä kiduttaa itteäni.

  VastaaPoista
 19. Taas niin kaunis malli ja minulla on edellinenkin vielä neulomatta =)

  VastaaPoista
 20. Ovatpa hienot! Minä heti teen!

  VastaaPoista
 21. Ihanat! Kiitos ohjeesta! Olen ihaillut näitä jo Instan puolella!

  VastaaPoista
 22. Kiitos hienosta ohjeesta. Helppo on ollut seurata, eka melkein jo valmis.

  VastaaPoista
 23. Tosi kauniit, tekis mieli laittaa heti puikoille! Mitättömistä silmukkamääristä, mie kirjotin just ohjeen perus-briossilapasille, niissä on worsted-vahvuisella langalla 28 silmukkaa kämmenessä :D

  VastaaPoista
 24. Nämä on ihanat, jäin heti koukkuun!
  Haluatko testineulontakommentteja?

  VastaaPoista
 25. Onko näihin olemassa vielä ohjetta jossain? Tekstin linkki ei ainakaan itsella toimi :( ja pikaisella etsinnällä ravelrystäkään en löytänyt. Olisi ihana päästä opettelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klikkaa tuossa oikeassa reunassa olevaa Krysanteemien kuvaketta. Se ainaskin toimii.

   Poista