torstaina, kesäkuuta 02, 2016

Turnauskestävyys

Kirjoitin viimeksi inspiraatiosta ja siitä millainen sen osuus on erilaisissa käsityöjutuissa minulle. Ihan pelkällä inspiksellä ei kuitenkaan pärjää. Harva homma, mihin minä tartun, on yksinkertainen tai muutenkaan suit sait valmista. Tarvitaan kärsivällisyyttä, turnauskestävyyttä, sisua, peräksiantamattomuutta. Jokaisessa vähänkin vaativamassa kässäjutussa tulee jossain kohtaa se uupumus. Kierrokset ovat pitkiä ja neulottavaa on kamalasti vaikka kuinka tikuttaisi. Kaaviosta ei saa selvää. Vähän jo tympii ja tuli bongattua yksi toinen kiva malli...siinä vaiheessa sitä kärsivällisyyttä koetellaan. 

Kärsivällisyydestä on yksi esimerkki tämä kietaisuhame. Leikkasin siihen kankaan jo viime kesänä. Samoin painoin kuviot, mutta siihen se sitten jäi. En muista mikä asia tuli meidän väliin.

Nyt keväällä otin hameen uudelleen työn alle. Päätin, että nyt pistellään ihan olan takaa. Yksi kappale viikossa valmiiksi ja se on siinä. Ja kolmisen viikkoa siinä meni, että sain pistelyä kaikkien kuvioiden reunat valmiiksi. Ja kyllä, välillä otti todella koville. Päätetty mikä päätetty. Aina tikuttamaan alkaessani laskin tikkaamattomat kuviot ja päätin että nyt tikutan näin ja näin monta. Sitten ruoan jälkeen nämä ja illalla tellun ääressä nämä. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta sellaisella sotilaallisella kurilla siitä tuli viimeinkin valmista. Moni tylsä neulejuttu on saatu valmiiksi erinäisten elokuvien ja tv-sarjojen voimalla. Siinä tulee helposti neulottua tunti-kaksi kuin huomaamatta.

Hame on trikoota ja se on ommeltu kokonaan käsin. Siis kaikki koristeompeleet ja saumat. Kaikki käsin. Malli on Alabama Chaninin ja löytyy esimerkiksi kirjasta Alabama Studio Sewing patterns. Myös kankaaseen painettu kuvio löytyy kirjasta, tosin siitä pitää ensin askarrella sabluuna. Toki jos hametta ei jaksa itse ommella niin sellaisen voi ostaa Alabamalta suoraan. Myös siellä ne tekevät vaatteet täysin käsin ja tämmöinen hame maksaa reilu 2 000 dollaria. Hinta tuntuu hirmuiselta, mutta jos ajattelee työtunteja ja sitä että tekijä saa ihan oikeaa palkkaa työstään, niin hinta on oikeastaan ihan käypä. Tällä kertaa itse tehden siis säästää huiman summan rahaa. 

Nyt vähän polttelee virkata 1,25 mm koukulla. Se juttu sitten voikin vaatia erityisannoksen sitä kärsivällisyyttä. Virkkuulankoja vähän huonosti tuntevana ihmettelen kuitenkin langan paksuuksia eri valmistajilla. Olen joskus aikaisemmin ostanut Anchorin Pellicano lankaa numero 8. Nyt sitten piti hankkia sille kaveria, otin pari kerää Coatsin Puppettia numero 10, jonka pitäisi olla siis ohuempaa kuin kasi. Mutta eipäs ollut. Kun vertasin etikettien tietoja metrimääristä, niin Puppetin 12 olisi vastannut Pellicanon kasia. Käsitin, että tuo numero on juurikin langan paksuutta kuvaava ja että se olisi joku standardi. Eipä tainut olla. 

7 kommenttia:

 1. Olen ihan sanaton tuon kietaisuhameen kohdalla. En ikinä itse kykenisi tuommoiseen kärsivällisyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun oikein kovasti jotain haluaa... :)

   Poista
 2. Anonyymi22.34

  tää hame on vaivansa arvoinen - olen hieman sanaton näistä aikaansaannoksista - mikä on tän tekniikan nimi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on aika montaakin tekniikkaa. Ensin on painettu sabluunan avulla tuo kukkakuvio ja sen jälkeen kuvion reunat on kirjottu tikkipistoilla. Kirjomiseen käytin helmilankaa. Kun kuviot ovat valmiin niin sitten ommellaan saumat.

   Poista
 3. Anonyymi23.24

  täh ? siis ei tarvitse vääntää koko ohjetta - mutta mä en nyt ymmärrä - kun tää jotenkin vaikuttaa leikekirjonnalta - ? että päällekkäin kaksi trikoota jossa päälimmäisessa noi leikekirjonnat ja pistoin kiinnitetty alenpaan trikooseen ? ... olen hieman ulalla, sorry

  ja kun kirjoitit että painettu sabluunan avulla kukkakuvio - ajattelin tietenkin kankaanpainantaa - mutta kun se ei kuvassa jotenkin näytä siltä ja alabama chainin sivuilla taas kuviot näyttää selvästi siltä että ne on ommeltu pohjatrikoon päälle ..

  ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ei ole leikattu kuvioita auki. Siis vain kirjottu sabluunalla painettujen kuvioiden reunat.

   Alabama käyttää paljon myös tekniikkaa, jossa kuviot leikataan auki kirjonnan jälkeen. Niissä on kaksi kerrosta kangasta, taustakangas on eri- tai samanvärinen. Sitten painettuun päällikankaaseen tehdään kirjonnat ja kuviot leikataan n. 3-5 mm päästä kuvion reunasta. Reunaan jää siis kapea kaitale näkyviin painoväriä.

   Kaikki erilaiset kirjonta-ja kuviointitavat on selitetty kuvien ja piirrosten kera Alabaman kirjoissa, joita saa Suomestakin esim. Adlibrikseltä.

   Poista
 4. Anonyymi10.56

  ok se siis oli kangasväreillä painettu, toi väri vaan oli niin tasainen ja peittävä että siks epäilin sitä - hieno hame ja milenkiintoisia tekniikoita :) itse en kyllä uskalla ajatella alkavani tälläistä, vaikka kyllä sen korvan taakse laitan - kiitos !

  VastaaPoista