tiistaina, marraskuuta 17, 2015

Kettu

Sirkka Könösen neuleet ovat minusta aina olleet kauniita. Ihailen kovasti hänen värien käyttöään sekä luonnosta poimittuja kuvioita. Hänen neuleissaan kuviot ovat orgaanisia eikä millään muotoa "tavallista kirjoneuletta." Erityisesti ketut ovat olleet minusta kovin hienoja. Kun vuonna 1997 tai -98 Kettu-neule julkaistiin Suuressa käsityölehdessä niin pitihän se puikoille pistää.


Langaksi paitaan valikoitui tälläkin kertaa Novitan Florica. Se oli minun lempilankani viime vuosituhannella. Tällä kertaa pyöröpuikot oli jo keksitty. 

Muistan että tätä oli kiva neuloa vaikka välillä pitikin ryhtyä purkupuuhiin väärän värisen vihreän takia. Yläosassa olevista isoista ketuista ruskea on neulottu intarsiana ja mustat ovat kirjoneuletta. Pienimmät tiplut on tehty silmukoita jäjittelemällä.

Mallihan on todella väljä eivät hihatkaan sieltä kapoisemmasta päästä ole. Muistan että luin ohjetta väärin ja siksi hihat levenevät vähän turhan vauhdikkaasti. Ohjeessa kun lisäyksiä tehtiin vain yksi silmukka kerrallaan kierroksen vaihtumiskohtaan eikä kahtaa kuten tavallisesti. Olenkin pohtinut että miten tuon hihan voisi kaventaa. Helpoin olisi varmaan etsiä sopiva kohta josta päräyttäisi raakalaismaisesti saumurilla uuden sauman. Purkaisi nykyisen (venyneen) resorin pois ja neuloisi uuden tilalle. 

Kettupaidan tarvikepakettia voi edelleenkin tilata Taito Pirkanmaan kaupasta tekemispakettina. Tai sitten jos sattuu löytämään tuon Suuren käsityölehden numeron, jossa ohje julkaistiin. Mua harmittaa että olen hukannut sen lehden. Harrastin myös pikkasen googlettamista ja löysin Metsä kukkii -paidan ohjeen. Ottakaahan talteen ennenkuin katoaa!


8 kommenttia:

 1. Onpa upea! Florica oli minunkin suosikki siihen aikaan ja Kaffen mallit lemppareita. Eikä 20 väriä puseroa kohti ollut paljon mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaffen puseroissa 20 väriä oli vasta alkupalat :) Floricassa oli -90 luvulla muistaakseni yli 30 värin värikartta. Oli mistä valita.

   Poista
 2. Kaunis neule ja kirjomalli tosi mukava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkkis, pitää tunnustaa että eilen tiirasin lankoja siihen Metsä kukkii -paitaan. Saas nähdä miten tässä käy :)

   Poista
 3. Anonyymi20.35

  Onpa se soma! Ja täysin muodinmukainenkin vielä, kettuhan on nyt uusi pöllö. Tykkään hirmuisesti, itsellä ei vaan riittäisi taito eikä kärsivällisyys tuon tekemiseen. Ehkä vielä joku päivä, tai sitten vain delegoin Mummulle... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän ne taidot ja kärsivällisyys kehittyisivät? :) Vitsit sikseen, kyllä tämmöisessä paidassa on paljon työtä muttei se mahdoton ole. Silmukka kerrallaan se tämmöinenkin valmistuu.

   Poista
 4. Aivan ihana malli! Mikä koko tässä sinulla on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiijäkkö, ei mitään meilikuvaa :) neule on neulottu ammoisina vuosina, veikkaa jottain m-kokoa tai sellaista. Könösen neuleet ovat, ainakin noihin aikoihin, erittäin väljiä

   Poista