torstaina, marraskuuta 05, 2015

Argeologisia kaivauksia

Jäi vähän se menneiden kavelu päälle, joten tehdäänpä aikahyppy viime vuosituhannelle. Ehkä vuoteen 1996 tai ´97. Silloin kesällä tuli varauduttua hyvissä ajoissa kylmempiin keleihin ja neulottua Korsnäspaidan versio. 

Välineinä oli suorat pitkät puikot ja Novitan Florica-lanka. Kappaleet neulottiin tasona ja sitten ommeltiin saumat kiinni. Oli sekin hommaa. En ole varma omistanko enää yhtään pitkää puikkoa, ne ovat kaikki vaihtuneet pyöröpuikkoihin. 

Neuleessa ei ole hihapyöriötä ja siksipä tuo hihasauma onkin melkein kauhean matalalla. Eipä tulisi mieleenään neuloa enää paitaa ilman istutettua hihaa. Toki tämmöisissä perinnepaidoiksi luokiteltavissa paidoissa harvemmin, jos koskaan, on istutettua hihaa. Samoin paita on kyllä melkoisen väljä päällä, no se mitoitus oli silloin sellainen.

Lanka on pysynyt todella hyvänä. Se on edelleen kuohkeaa eikä ole edes nyppyyntynyt. Helma ja hihansuut ovat ottaneet kontaktia tarranauhojen kanssa ja ovat siksi vähän nuhjaantuneet, se anteeksi annettakoon. 

Paitaa ei ole kyllä viime vuosina pahemmin tullut pidettyä, lähinnä talvella kun tarvitaan ulkoillessa jotain lämmintä takin alle. Kaunis se kyllä on. Alkuperäiseen Korsnäspaitaan on erona se että paita on kokonaan neulottu ja onhan nuot kuviotkin vähän erilaiset mutta kokonaisvaikutelma on ehdottomasti Korsnäs.

Paidan oli suunnitellut Helsingin Villakehräämön vientipäällikkö Güliz Afifulla. Settiin kuului myös säärystimet ja pipo. Olenkin aiheesta kerran aikaisemmin blogannut, silloin käsiteltiin 90-luvun Novita-lehtiä. Postauksen voit lukea tästä.


23 kommenttia:

 1. Oooh, todella upea pusero. Kaunis! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oikea Korsnäspaita on kaunis virkattuine reunuksineen, eikä tämäkään sinne ruman puolelle mene :)

   Poista
 2. Kaunis neulepusero ihanat väritkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa Floricassa vieläkin sama värikartta kuin silloin joskus.

   Poista
 3. Minusta on tosi ihanaa, kun esittelet näitä vanhempia ja elämää jo nähneitä neuleita! Tuossa Novita-katsauksesta aloin heti miettiä, mikähän (kansallispuvun)hame sillä tähtineuletyypillä on päällään. Värväsin apuvoimia, joten kävijöitä fb:stä on odotettavissa blogiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei taida olla enää tuota lehteä tallessa niin voisi isommasta kuvasta sitä hametta tiirustaa. Se voi olla joku kansallispuvun hame tai sitten joku sinne päin

   Poista
  2. Selvis, se on Sulkavan kansallispuvun hame!

   Poista
  3. Eli se oli joku ihan oikea. Hienoa salapoliisityötä!

   Poista
 4. Tuo Korsnäsinpaita on niin kaunis. Sekä virkkauksin että näköjään kudottunakin. Mulle jäi äidiltäneulekirja,jossaon noitaperinneneulita.Mä tosin haaveilen ihan luotolaisesta,se on jotenkin niin kaunis paitamalli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotolainen on kyllä hieno malli sekin. Olrn kerran nähnyt siitä luonnonmudtan verdio ja voi pojat miten upea se oli!

   Poista
  2. Oi,uskon! Ja pahoittelen sekavaa viestiä. Mun space ei näköjään pelitä kuin vasaralla...

   Poista
  3. No onneksi minä osaan oikeinkirjoituksen. Varsinkin kun lukee uudemman kerran tuon minun vastaukseni :DDD

   Poista
 5. Upea paita! Voi kerro lisää, mitä olet tehnyt 90-luvulla! :D Selkeästi kirjoneule on ollut sun juttu jo vuosikymmeniä. Vau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä kaivella esiin Könöset ja Fassetit, mitä sieltä nyt sitten sattuu löytymään ja enää tallessa olemaan :)

   Poista
 6. Anonyymi13.47

  Äkkiä Könösen kuvia, jos löytyy :) minulla on tekeillä "Metsä kukkii" sellaiseksi puutarhanhoitopuseroksi. Tekemys tyssäsi kohtaan hihat, kun en haluaisi suoria hihaistutuksia, jotka entisestään leventävät jo kohtuuleveää käyttäjää. Sitten tuli aloitettua muuta ja taas jotain muuta. Metsä kukkii odottaa kyllä.
  T. Kupla-Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, Metsä Kukkii paidan olen minäkin neulonut, on varmaan niitä ensimmäisiä kirjoneuleita. Paitaa ei taida olla enää olemassa, ei ollut Pirkkalangasta eikä väritkään ihan sinnepäin, Siitä voisi kyllä löytyä joku kuva, jos oikein pengon. Mutta Kettu-paita kyllä löytyy kaapista, siitä en ole hennonnut luopua. Tähän palataan! Kuiplat lähtivät postipojan matkaan tänään. Jos eivät Postissa nyt heti ole menossa lakkoon niin paketin pitäisi olla sinulla alkuviikosta.

   Poista
  2. Anonyymi0.08

   Kiitos suuri :) odottelen innolla postia. Olisipa jännä, jos löytäisit kuvan Metsä kukkii-neuleesta. Minullakin on värit ja lanka muuta kuin mallissa. Aikakautensa upea neule, mutta jotain kiehtovaa siinä edelleen on. Fiilistelyä siis tiedossa ainakin Ketun muodossa! Sitäkin odotellessa! -Kupla-Anna

   Poista
 7. Anonyymi12.33

  Voi, kun tuohon saisi mallin jostain. Kirjoneuletuttaa, vaikka muuten kutomiskiintiöni liene täysi vähäksi aikaa.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyiskön siitä ikivanhoja Novitoja kirjastosta? Ois aika mahtavaa jos lehtitalot julkaisisivat vanhoja lehtiä e-versioina. Mahtaisiko sellainen onnistua? Silloinhan ei vielä tekniikka ollut nykypäivän kaltaista.

   Poista
 8. Niin kauniit värit tuossa puserossa. Malli on mennyttä maailmaa, mutta kokonaisuus niin upea. Hyvä, että on säilynyt noin upeassa kunnossa.

  VastaaPoista
 9. routa21.17

  uudessa taito-lehdessä oli Korsnäspaidan ohje

  VastaaPoista
 10. Anonyymi20.36

  HelMet-kirjastoissa ovat nämä: Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita, Perinneneuleita. Sydämenlämmittäjä-kirjassa on muistaakseni mm. Korsnäsin paidan teko-ohje. Perinneneuleita -kirjassa puolestaan on Revontuli-paidan ohje. Revontuli-paita löytyy muistaakseni myös Sydämenlämmittäjä-kirjasta, mutta se ei minusta ole aidon oloinen kuvioitukseltaan. Aito versio Revontuli-paidasta on siis Perinneneuleita-kirjassa.

  VastaaPoista