sunnuntaina, heinäkuuta 26, 2015

Tikuti tikuti

Seuraava AC-paitaproduktio on hyvässä vauhdissa. Aloittelin reilu viikko sitten painamalla kuviot kankaaseen. Värinä käytin peittävää mustaa, josta ohensin vedellä sumutinpulloon sopivaksi litkuksi. Tämän takia väri ei ole täysin mustaa. Mutta eipä tuo haittaa. Sitten vaan sabluuna kankaan päälle ja väriä suihkimaan. Halusin kukkakuvion terälehtien tulevan etukappaleen kaula-aukon ympärille, joten aloitin siitä. Aikas kiva olisi tämmöisenäänkin. Koska more is more and less is a bore, niin eihän se tähän jäänyt.

Sitten tsuhuttelin loputkin kappaleet. Seuraavaa kertaa varten pitää askarrella joku levy tai sellainen, jotta saan kappaleet nostettua kulmaan. Sumutinpullo kun olisi hyvä olla suht kohtisuoraan, jolloin väri ei pyri sabluunan alle. Jos sumuttaa suoraan alaspäin, menee sumupullon suutin helposti tukkoon. Alla olevassa kuvassa takakappale ja hihat. 

Jos haluaisi niin paitahan voisi olla näinkin ihan jees. Minä kuitenkin tartuin neulaan ja lankaa ja tikutin tikkipistoja painettujen kuvioiden ympärille. 

Sitten piti pikkasen epäröidä. Tikatut kuviot näyttivät sen verran kivoilta, että seuraavaa vaihetta piti hieman tuumata. 

Kirjomisen jälkeen kuviot leikataan n. 3 mm päästä kirjonnasta. Ekan kuvion leikattuani iski kauhea epäilys. Olisiko taustakankaan pitänyt sittenkin olla toisen värinen? Onko se leikattuna kiva vai ei? Apua, apua, mitä tästä tulee? Entä jos leikkaan vahingossa taustakankaaseen reiän?Tällä mennään. Etukappale on nyt kirjottu kokonaan eikä takakappaleestakaan enää paljoa puutu. Uhkarohkeasti jatkan kuvioiden aukileikkaamista. Aina voin tehdä toisen paidan, jossa kuviot ovat sisältä erivärisiä. Tai sitten vaikka kolmannen, joka on vain kirjottu kuvioiden ympäriltä.

11 kommenttia:

 1. Olen nähnyt sellaisiakin AC-teoksia, ettei kaikkia painettuja kuvioita ole leikattu auki. Sulla on tuossa joitain aika pieniä (laihoja) osia; jos jättäisi niiden leikkauksen lopuksi ja katsoisi, antaisko lisää potkua sellaisenaan? Hyvä siitä tulee, kerrassaan upea, anna mennä vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä kaikkein pienimpiä ei voi leikata, koska silloin ei jäisi 3 mm varoja. Olen pohtinut mitä tehdä alareunan rikkomille kuvioille. Leikataanko ne auki vai mitä? Tähän pulmaan ohjeet eivät ota kantaa. Olen koittanut tihrustaa mallien kuvia, mutta en saa niistä tolkkua. Takakappaleen puolelle kun jää aika isoja kuvoita, jotka katkeavat helman kohdalla.

   Tällä nyt mennään. Harmi että tuo helmilankaa taitaa loppua kesken. Eikä sitä ollut kaupassa lisää. Saas nähdä tilaavatko sitä minulle lisää vai pitääkö kehitellä joku suunnitelma b.

   Poista
  2. Minulla on semmoinen AC:n kirja, jossa on ilmeisesti kaikki jakoon annetut mallit kaavoina ja kun sitä nyt vahtasin, niin molempia näkyy. Yleensä on leikattu alas asti. Joissakin täytyy olla alavara tai kantti, joissakin ei ole mitään; niin pohjakangas kuin se aukileikattu vain loppuvat ja trikoo on jätetty rullautumaan.

   Poista
  3. Jatkan vielä. Kummastusta kuvissa herättää se, että noissa isokuvioisissa reuna on usein selkeästi siistitty kuin kääntämällä nurjalle. Puseron pohjakangashan (se mikä näkyy reiiästä) toimii periaatteessa alavarana, mutta ei niitä reunoja ainakaan sinne kankaiden väliin ole käännetty, koska nehän näkyisivät leikatuista reiístä. Niitä ei näy. Jos taas kahden kankaan alle olisi laitettu jokin alavara, niin sen tikkausjälki näkyisi, mutta semmoista ei minun silmäni aina löydä. Yhden takin helmaan on ommeltu siihen päälle semmoinen ohut kaitale, joita olet jo käyttänyt tekemiesi vaatteiden kaula- ja hiha-aukkoihin.

   Poista
  4. Siinä takissa, jossa on niitä lehtikuvioita, niin siinä on alareunassa huolittelukaitale, koska se jatkuu sinne etupielestä. Missään ohjeissa ei puhuta alareunasta mitään. Jos helman kääntää nurjalle niin voihan sen ommella taustakankaaseen ilman että pistot näkyvät oikealle puolelle. Pitää leikata joku pienemmistä, sivussa olevista kuvioista auki ja katsoa miten se alareuna käyttäytyy, voihan se olla että ovat ihan nätisti ja vouhotan turhia.

   Kaavoista muuten puuttuu merkintöjä. Ohjeissa käskettiin laittamaan hihan etureuna etukappaleelle. Kaavoihin ei ole kuitenkan merkitty että kumpi reunoista on se etupuolelle tuleva. Vertailin sitten kaavaa toisiin kaavoihin ja yritin niiden avulla päätellä että miten päin sen hihan kuuluisi olla. Samoin ainakin toisen kirjan kaavoihin ei ole merkitty lankasuoraa, vaikka siitä ohjeissa kovasti kohkataankin. Noh, eihän nuo silleen isoja asioita ole, mutta jos niitä pidetään ohjeissa kovinkin tärkeinä, niin kyllä ne voisi olla kaavoihin merkittynä.

   Niin ja huomasin että olen painanut hihojen kuvion kankaan nurjalle puolelle. Jesh.

   Poista
 2. Taidokasta ja taitavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo aukileikkaaminen on kyllä jännää puuhaa. Vielä en ole onnistunut saamaan reikää taustakankaaseen. Ideoita seuraavista vaatekappaleista on jo vaikka kuinka paljon. Tikatessa kerkiää suunnitelemaan yhtä jos toista :)

   Poista
 3. No voihan nenä ☺ sinulla riittää rohkeutta/kärsivällisyys tekemään tälläinen. Kivalta näyttää ja odotan innolla lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärsivällisyyttä, lehmän hermoja ja perslihaksia. Niillä pärjätään :D

   Poista
 4. Oi! Hienolta näyttää!!!! Odotan innolla jatkoa (koska olen laiska enkä saa mitään aikaiseksi itse)

  VastaaPoista
 5. Nyt kyllä tulee ihan kamalan hieno paita!

  VastaaPoista