torstaina, heinäkuuta 09, 2015

Pitkän kaavan mukaan


T-paita. Kaikkea ei tarvitse tehdä heti äkkiä nyt - joten  mennäänpä pidemmän kaavan mukaan. 

Ensin tein sabluunan. Tulostin kuvion ja teippasin se kasaan.  Sitten leikkelin puukolla kuviot auki. Tähän meni muutama päivä, koska kovin pitkiä tovia ei puukko kädessä pysty olemaan ilman että niskat ovat aivan jumissa. Kun kuvio on leikattu niin siirsin kuvion varsinaiselle sabluunamateriaalille. Sinooperista kyllä löysin tarkoitukseen sopivaa muovia, jolloin kuvion olisi voinut leikata suoraan muoviin. Kuvio vaan oli sen verran suuri ettei se olisi muoville mahtunut. Joten käytetään sarkaa. Paperistakin olisi toki voinut käyttää, mutta se olisi ollut kertakäyttöinen. 

Vimma oli kova, eikä taloudesta löytynyt sopivasta väriä kuvion siirtämiseen. Varaston perältä löyty ämpäri ylijäämäkalustemaalia, joten käytin sitä. Samahan se mitä maalia, kunhan saadaan väriä kankaaseen. Sitten taas leikattiin. Tässä osa kuviosta aukileikattuna erivärisen kankaan päällä.

Sittenpä olikin aika leikata kankaat, painaa kuvio sabluunan avulla paikoilleen ja aloittaa koristelu. Painamisessa kävi vähän häpödiskäpödis kun väri olikin aikamoista jankkia. Reunoista tuli vähän suttuiset, joten vaihettiin koristelusuunnitelmaa.

Leikkasin trikoosta n. 15 mm levyisiä soiroja, jotka venäytin pyöreäksi nauhaksi. En tiedä tekniikan suomalaista nimeä, siinä kuitenkin ommellaan tuo nauha kuvion reunalle. Ompeluun käytin helmilankaa. Nauha ommellaan kaksinkertaiselle kankaalle. Kaitpa sen voisi ommella yksinkertaisellekin, mutta koska kuviosta tulee näin aika painava, niin kaksinkertainen kangas antaa paremmin tukea.

Ompelin reunuksen leikkuualustan päällä. Siten nauhaa oli helppo ohjailla ja samalla työ pysyi litteänä eikä alkanut venkuilla sinne tänne. Kun kuvio oli valmis niin ompelin paidan saumat käsin. Ompeluun käytin nappilankaa. Tähän työhön kaksikertaisena, mutta se ei oikein toiminut. Lanka jäi monesti jumiin siten että toinen säie takertui kiinni ja syntyi lenkkejä. Niitä sitten piti välillä kiskoa, jolloin sauma ei enää pysynyt täysin sileänä. Sauma ommeltiin etupistoilla ensin nurjalta ja sitten tikattiin vielä etupistoilla päälipuolelta. 

Pääntie reunustettiin trikoosta leikatulla kaitaleella, joka ommeltiin paikoilleen käyttäen joustavaa Creetan stitch -pistoa. En tiedä tämänkään suomenkielistä nimeä… Tähän paitaan olisi ehkä pitänyt ottaa numeroa isompi koko. Koska etukappale on kaksinkertainen ja siinä on runsaasti pääliompeleita, se ei jousta erityisen hyvin. 

Kaikki tämä sai alkunsa siitä kun näin Pinterstissä Alabama Chaninin vaatteita. Olivat aivan käsittämättömän upeita ja hinnat ihan se mukaisia. T-paidat maksavat siinä 500 dollarin molemmin puolin. Alabana Chanin vaatteet tehdään mittatilaustyönä ja kokonaan käsin. Se selittää hinnan. 

Sitten vähän myöhemmin Adlibris laittoi sähköpostisuoraa että osta käsityökirjoja. Pläräsin sitä listaa silleen no-jaah-fiiliksellä kunnes yhtäkkiä meinasin tippua tuolilta: Alabama Chanin ompelukirjoja! Perskules! Tilasin heti siltä istumalta kaksi kirjaa ja sen jälkeen on ollut menoa se. Seuraava vaatekappale on jo tulossa. Käsinompeleminen voi kuulostaa tosi työläältä. Eihän se mitään nopeaa hommaa ole, mutta tartteekokaan? Käsinompelu on rauhalista ja rentouttavaa. Ompelen nyt sellaista hihatonta toppia, jonka alareunaan tulee frilla. Itse topin saumat ompelee muutamassa tunnissa, eli ei ihan älyttömiä aikoja. T-paidan ompeluun koristelujen kera meni ehkä joku 4-5 päivää, aina muutama tunti kerrallaan. Kannattaa kokeilla!

13 kommenttia:

 1. Mulla on kanssa kaksi Alabaman kirjaa hyllyssä, mutta siellä ne ovat keränneet pölyä, köhöm. Talvella tuumin, että ei ole aikaa, ja nyt kun on aikaa, en ole muistanut. Höh! Älyttömän hyvännäköinen on tuo sun teepparisi, pitikö lähtä kaivamaan niitä opuksia.... Taitaa meillä toinen ainakin olla sama kirja, tuo helmafrillatoppi kuulostaa tutulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on se Studio +design ja sitten se harmaa kantinen, jossa keskityttiin enemmän kaavojen muokkaamiseen. + design on minusta parempi kun siinä esitellään kaikki koristelutekniikat. Toisaalta siinä harmaakantisessa on nätimmät sabluunakuviot. En vaan ymmärrä miksi siinä on pitänyt kaavat laittaa cd-levylle kun ne oisi voinut painaa paperille, josta ne olisi helpompi jäljentää kaavapaperille. Ilmeisesti ameriikanmaalla on jelpompi käydä printtauttamassa isoja paperiarkeja.

   Poista
 2. On tuo kyllä todella hieno! :) Piti ihan moneen kertaan lukea tekstisi, että mitä kaikkia työvaiheita tässä on ollutkaan. Olen samaa mieltä, että kaikkea ei tarvitse surautella nopeasti, vaan tällaiset hitaasti ja huolella työstetyt projektit ovat ihan niitä parhaimpia. Minä ainakin nautin käsinompelusta enemmän kuin koneompelusta - koneompelusta ei oikein ehdi edes nauttia, kun sauma on jo ommeltu, paitsi että todennäköisesti kone on leikannut siinä ajassa pari kertaa kiinni ja tehnyt sylttyä, neula on katkennut ja kerran on pitänyt puolatakin, joten siinäkin on nautinto kaukana... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavan kerran kin puuhaan ryhtyy niin ei tartte tehdä sabluunaa kun se on jo olemassa, vähentää työsarkaa kummasti :) käsinompelu on kyllä ihan jees, sen voi aina kesketyttää milloin vaan ja tarttua taas uudemman kerran ilman että pitää raahata ompelukonetta tai viritellä sitä.

   Poista
 3. No huh huh, niin on komea! Vertaisin muuten käsinompelua nyt niin trendikkääseen värityskirjojen värittelyyn. Zen -hommaa parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on zen, niinkuin käsityöt yleensäkin.

   Poista
 4. Hieno lopputulos! Mun pitää ehkä taas ihan pikkuisen vaan vilkaista noita kirjoja... Mä oikeasti tykkään käsin ompelemisesta. Ei ainakaan voi kiukutella kuin itselleen, jos lanka sylttyää. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen sitä studio sewing + design kirjaa. Siinä esitellään kaikki kirjonta ja koristelutekniikat kattavasti. Lisäksi siinä on kaavat t-paitaan, hameeseen, hihattomaan toppiin/mekkoon, sitten oli joku poncho tyylinen ratkaisu sekä kämmekkäät.

   Poista
  2. Kiitos, pitää tutustua. :)

   Poista
 5. Kaunis paita ja koristelu upeaa.

  VastaaPoista
 6. Hieno paita! Todella viimeistellyn näköistä jälkeä.

  VastaaPoista
 7. Hieno paita (ja hienot housut)! Noinko ne Alabama chain vaatteet tehdään..? Mä aina kuvittelin, että ne tehdään jotenkin alikeompeluna, mutta ajattelinkin, että miten ne pienet yksityiskohdat trikoosta pysyy kuosissaan eikä venkoile sinne tänne. Tämä menee ehdottomasti "pitäisi tehdä" -listalle, joka on ennestäänkin jo niin pitkä etten tiedä minä vuonna tähän pääsisi!

  Odotan innolla seuraavaa projektiasi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on yksi tapa mitä ne käyttää. Käytetään myös alikeompelua (sellainen on tekosessa, näytän sitten kun on näytettävää) sekä aplikointia. Sitten käytetään myös helmiä. paljetteja, nauhaompelua, kirjontaa, you name it. Ite tykkäsin kovasti tehdä tämmöistä, mikä tämän nimi nyt onkaan, nauhajotain?

   Poista