lauantaina, toukokuuta 23, 2015

Vilma

Kävin lainaamassa naapurista vähän nykyaikaisemman saumurin ja hetkeä myöhemmin minulla oli mekko.

Malli on Vilma Mekkotehdas aikuisille -kirjasta. Kankaana on velouria Eurokankaasta. Samaista kangasta löytyy myös ruskeasävyisenä. Muutin mekon kaavaa siten että leikkasin etukappaleet yhtenäisinä. Alkuperäisessä mallissa on poikkileikkaus rinnan alla ja etualaosassa sitten poimutus. Arvelin että näin paksusta kankaasta poimutus ei olisi kovin nätti. Samoin jätin hihansuista pois ne röyhelöt ja lisäsin siksi hihaan vajaa 10 cm lisää pituutta.

Ohjeissa pyydettiin valitsemaan numeroa pienempi kuin yleensä tekisi. Minä otin kaksi numeroa pienemmän ja olen oikein tyytyväinen kokovalintaani. Valokuviin olisin kyllä voinut muistaa laittaa vähän huulipunaa :)

Ainoa miinumerkkinen asia on hihat. Ne ovat kovin kapoiset. Jos joskus satun tällä kaavalla toisen mekon ompelemaan niin pitää muistaa lisätä pikkasen leveyttä, sentti-kaksi varmaan riittää. Samoin pituutta voisi olla joku 5 senttiä lisää. Samoin oli olemassa joku kikka ettei kainaloihin rinnan päälle tulisi noita viiksiä. Muistan nähneeni siihen jonkun ohjeistuksen jossain blogissa. Pitää tutusta siihen asiaan tarkemmin.

Seuraava tapaus voisi olla kirjan ensimmäinen mekko Aino. En tosin halua tehdä siihen(kään) vetoketjua. Varastossa olisi Marimekon Kaneliruusu-kangasta. Pitää ensin kuitenkin tehdä protyyppi jostain toisesta kankaasta, jotta saadaan kokoasia selville. 

31 kommenttia:

 1. Tosi kiva tuli tästä mekosta! Sen edellisen mallin väljyysongelmasta ei ole tietoakaan. Se hyvä puoli kaiksesta tuosta vekslaamisesta on, että saat varmasti hiomisen kautta tosi hyvät peruskaavat mekkoihin itsellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se jappaseminen kyllä kannatti. Pitäisi aina muistaa laittaa jäitä hattuun ja miettiä ompelushommien kanssa ennenkuin saksia heiluttaa. Vähän harmittaa se eka mekko. Pitäisi varmaan purkaa se atomeiksi ja katsoa jos siitä vielä hyvän saisi. Se kangas kun oli aika kiva.

   Poista
 2. Tee ihmeessä vetoketju aino -mekkoon jos teet sen joustamattomasta kankaasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan tehdä eka sen koekappaleen ja päätän sitten haluanko vetskaria vai en. Takavetoketjun kanssa pukeminen ja riisumien on hankalaa

   Poista
 3. Tee ihmeessä vetoketju aino -mekkoon jos teet sen joustamattomasta kankaasta!

  VastaaPoista
 4. Toihan on kiva! Tykkään tuosta itse asiassa enemmän kuin siitä kirjan tulkinnasta samasta aiheesta. Ja hihojen kapoisuus on kyllä ihan hurjan kaunista - mutta toki jos ovat niin kapoiset, ettei kättä saa kohotettua, sitten ollaan ehkä jo turhan kapean puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vekitys toimii hyvin jos käyttää trikoota, joka laskeutuu nätisti. Collegeneulos näyttää taatusti toiselta. Toki jos siiten tekee vähemmän vekkiä, niin sitten ei tulisi sellaista kumpua. Kädentiet eivät ole erityisen ahtaat, mutta hiha kapenee sen jälkeen aika vauhdilla ja on jo kyynärpää kohilta tiukka. Noh, veri kiertää vielä :)

   Poista
 5. Oi! Tuohan on parempi kuin alkuperäinen malli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä minä pidän sitä alkuperäisestäkin. Varsinkin ne hihahelmut ovat kivat. Mutta ne toimivat varmasti paremmin yksivärisessä kankaassa

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos, tässä on aineksia luottomekoksi

   Poista
 7. Oi kun onkin kaunis mekko! Kiva katella kun blogeissa vilisee nuita kirjan mekkoja ja saa vähän vinkkejä mitä kannattaa ottaa huomioon. Niin että josko sitä ostais kirjan omakseen ja josko vielä sais ommeltuakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kivaa nähdä erilaisia toteutuksia ja huomioita. Niistä kun saa itse lisää ideoita ja jatkojalostuksen aiheita

   Poista
 8. Anonyymi20.34

  Nätti on mekko. Koko asian kanssa olen itsekin jappassut. Valitsin sk-lehden mittojen mukaisen koon mutta onneksi olin kaukaa viisas ja ompelin koemekon ennen leikkaamista. Muuten on kyllä mukavaa tämä ompelu :) kirjoitti Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se kokoasia ole aina niin kiveen kirjoitettu. Sk lehti tarjoaa minullekin sellaisia kokoja että jos sokeasti niiden mukaan ompelisin niin hartiat tulisivat kaula-aukosta ulos.

   Poista
 9. Todella kiva! Kiva nähdä täällä sun tekemänä just ne mallit, joita olen itse kirjasta haaveksinut :-D Tämä etukappaleen poimutuksen poistaminen näyttää tosi hyvältä. Vinkkaathan täällä, jos selvität tuon 'viiksipulman'? Mulla on ollut sitä jonkun vaatteen kanssa, enkä ole osannut korjata moista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kerron miten viikset saadan pois :) jos sen tiedon käsiini saan. Jotenkin se liittyi kädentien muotoon ja ehkä siihen rintalaskokseenkin. Muistan se jostain blogista lukeenini, nyt kun vielä muistasi että mistä. Googleen jos lyö että miten saa viikset pois rinnan päältä, voi tulla aika erikoisia tuloksia...

   Poista
 10. Anonyymi9.51

  Hei, Soile kutista se Marimekon kangas ennen kuin alat töihin, tuntuu, että Marimekko kutistuu enemmän kuin muut puuvillat !?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen muistaaksini pessyt sen kankaan, voihan sen varmuuden vuoksi vielä laittaa koneeseen uudemmankin kerran. Kiitos kun muistutut!

   Poista
 11. Auttaisko viiksiasiaan Tehtaamon ohje(et)? Tässä yksi osoite ja tuosta postauksesta taisi löytyä vielä linkkiä eteenkin päin: http://tehtaamo.blogspot.fi/2015/01/rintamuotolaskos.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässsä mekossahan ei ole muotolaskosta. Se varmaan auttaisi viiksiin. Tehtaamossa on muitakin kivoja ja hyödyllisiä vinkkejä

   Poista
  2. Anonyymi13.07

   Ne viikset johtuvat juuri puuttuvista muotolaskoksista. Muotolaskokset voidaan kaavoittaa poiskin, tässä ne olivat ilmeisesti kaavoitettu leikkaussaumaan. Ja kun leikkaussauma poistettiin niin ne etsivät itselleen uuden paikan.

   Poista
  3. Joo, täällä ollaan samaa mieltä. Viikset johtuu rintamuotolaskosten puuttumisesta. Sitä voi testata niin, että kiskaiset mekkoa edestä alaspäin, niin viikset siitä hieman pienenevät. ;-)
   Nätti mekohan tuo muuten on.

   Poista
 12. Kaunis mekko. Odotin ihan innoissani sitä mekkokirjaa, mutta kun vihdoin sitä kirjakaupassa selasin, tuntui että oli vai yksi malli joka kiinnostaa. Mutta tää sun mekko sai taas ajatukset uusille urille, Josko sittenkin kirja hankintaan ja ompelukone surraamaan.

  VastaaPoista
 13. Oi, mäkin uskallan nyt ekä kokeilla tuota vilmaa ilman poikkileikkausta!
  Ainon tein jo. Ilman vetoketjua.
  Materiaalina oli viskoosi, tein ehkä yhden koon liian ison, mut menipä ainakin nätisti pään yli ilman vetskariakin...

  VastaaPoista
 14. Anonyymi5.25

  Mistä tuollaiset kengät saa??? Ihanat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kengät ovat El Naturalistan. Tosin ovat jo muutaman vuoden vanhat, joten ei taida enää kaupasta löytyä. Nämä ovat tyylillisesti ehkä samanlaisimmat: http://www.elnaturalista.com/en/woman/n584-crust-leather-grosella-espiral.html

   Poista
 15. Nätti on! Tällä ohjeella ajattelin tehdä itselleni ensi talveksi työmekkoja. Täytynee ensin kokeilla mallia jollain edullisella kankaalla. Tosi kiva kuulla kokemuksia näistä mekoista ja vinkkejä niiden muokkaamiseen! Tästäkin tuli tosi nätti ilman niitä eturyppyjä!

  VastaaPoista
 16. Tämä olisi jo enemmän minullekin istuvaa mallia. Nätti. :)

  VastaaPoista