perjantaina, maaliskuuta 06, 2015

Väri

Olen tässä painiskellut värien ja erityisesti värisävyjen sekä väriarvojen (värin tummuus/vaaleus, kylläisyys, kontrasti ja sen sellaiset) parissa. Värien valinta on minulle yleensä aika helppoa. Valitsen ne värit, joista tykkään ja sitten mennään. Harvemmin on tarvinnut katua mitään. Nyt taas ongelma on se, etten löydä värin sävyä, jonka haluan. Erityisesti hakusessa  on väriarvoltaan sellaisia, jotka toimivat yhdessä. Kuulostaa varmaan ihan höttöiseltä yläpilveltä selitettynä, joten laitetaanpa kuvia peliin.

Olen neulonut siis kirjoneuletta, jossa on ehkä vähän epätavallinen väriyhdistelmä currya/sinappia ja turkoosia/veden vihreää. Vasemalla neulottu pinta ja oikealla langat. Värithän ovat yhdessä mitä kiehtovimmat mutta kuva ei kerro ihan koko totuutta. Kuvio nimittäin meinaa hukkua pohjaväriin. Eri valaistuksissa kuvio erottuu huonommin tai paremmin. Tämä oli minulle yllätys, koska kerillähän värit ovat niin erilaisia.

Sitten muistin jostain vinkin että ota väreistä mustavalkokuva. Siinä selviää onko värit väriarvoltaan liian samalaisia. Ja mustavalkokuva kertoikin aika mistä kiikastaa:

Jep, liian samanlaisia. Kuvio ei erotu ollenkaan pohjaväristä mustavalkokuvassa. 

Sitten piti ryhtyä kokeiluihin. Ensin neuloin kuvion tummemmalla turkoosilla ja sitten vaalean turkoosilla. Ja tulos on tässä:

Vaaleaturkoosi erottuu mustavalkokuvassa kaikkein parhaiten. Värikuvassa se on taas mielestäni liian vaalea. Tumman turkoosin ja curryn kontrasti on värikuvassa minusta ok, mutta hämmästyttvän olematon mustavalkokuvassa.

Lähden tästä siis etsimään väriä, joka on käyttämääni turkoosia vaaleampaa mutta ei niin vaaleaa kuin mallitilkkuuni neulomani. Ehkä voisin hieman sarkastisesti toivottaa itselleni onnea matkaan. 

24 kommenttia:

 1. No hemmetti! Tuo mustavalkokuvahan on ihan hurja! Jännää, että tuossa eka kuvassa ero näkyy ihan hyvin; värit kuvissa ovat todellakin erilaisia kuin luonnossa. Toivotan hurjasti onnea matkaan; tämän kaupungin nykyisellä tarjonnalla hommasta ei tule helppoa. Mekin muuten kohta kylillä flikkain kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä värijutut on kummia. Kävin siellä kaupassa väpättämässä värieni kanssa ja oli jotenkin noloa kun ne värit erottuivat tosin hyvin kaupan valoissa…yksi kokeilemisen arvoinen juttu olisi puikkokoon vaihto. Nuot mallitilkut on tehty puolinumeroa isommalla puikkokoolla ja kuvion koko kasvoi huomattavasti. pitää vielä kokeilla sitä. Löysin yhden sävyn, jota aioin kokeilla, mutta vähän veikkaan ettei kokeilu mitään uutta ja ihmeellistä suo.

   Poista
  2. Noh, täällä ollaan jännityksestä soikeana eli miten kävi? Sulla on kyllä ollut testiä ja muuta sen verran, että olet kohta yhtä insinööri kuin se kertomani setä siinä brittien Sewing Beessä. Löytyikö hyvä combo??????

   Poista
  3. Aika kaus se siitä insinööristä jäi ja säheltämiseksi meni. Tuo väri on niin jännä ja nimensä mukainen, meri. Eilen auringonpaisteessa se näytti kirkkaan siniseltä ja varjossa siniharmaalta. Jos joku väri on niin itsepäin että vaihtaa olomuotoaan tällä tavoin niin sille on annettava mahdollisuus. Purin kuitenknin kaiken ja aloin isommilla puikoilla. Nyt neulos tuntuu paremmalta ja kuvio on isompi.

   Poista
 2. Anonyymi10.07

  Minusta tuo tummaturkoosi-sinappi on todella hieno väriyhdistelmä.

  Luulisin, että tuo musta-valko -kuva vinkki ohjaa yhdistämään tumman ja vaalean värisävyn, jos siis etsii mahdollisimman isoa kontrastia siinä.

  Minä leikin noilla värikontrasteilla yhdesä kirjoneuleessa siten, että minulla oli aika lailla toisiinsa sointuva vaalea sinappi ja joku hailakampi ruskea, ja vaihtelin lankojen järjestystä kutoessa. Ihminen, joka ei tiedä kutomisesta ilmeisesti mitään, sanoi sen olevan ristipiston näköistä. Se oli tarkoituskin.

  Onnea matkaan, Pirkkalangassa on kuitenkin hyvät värikartta, jos tuo Pirkkaa on.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkkalankaa nämä ovat. Tuo kokeiltu turkoosi on tosin sitä ohuempaa kaksinkertaisena kun sitä ei löytynyt paksun puolelta. Hakuessa ei ole mahdollisimman suuri kontrasti, kunhan se tehty kuvio erottuisi. Tuntuu jo että silmissä viiraa (ja ehkä pääkopassakin) kun tuntuu että väri vaihtuu toisenlaiseksi eri katselukerroilla. Pitää keittää iso kuppi teetä (ja pullaa) ja ehkä ottaa vielä päiväunetkin. Josko se tästä vielä voitokkaaksi kääntyisi.

   Poista
  2. Anonyymi14.29

   Minusta tuo alempi versio isommilla puikoilla on jees. Siinä näkyy. Olen huomannut, että kirjoneuletta on hyvä tehdä vähän isommilla puikoilla, jotta neule ei vedä kuviolankaa piiloon. Itselläkin ensimmäisissä kirjoneuleissa sain jälkikäteen vähän pujotella, lankajuoksujen väljyyksiä, kun kuviolanka tahtoi upota kuvioon joissain kohdin.

   Mutta Pirkka on yleisesti ottaen kirjoneuleeseen tosi hyvää lankaa, jos puikkokoko on oikea, kuvio erottuu hyvin.

   OP

   Poista
  3. Mua itseasiaassa vähän kiusasikin se että neulos tuntui aika jämäkältä. Olin vaan niin tohkeissani että sain saman tiheyden kuin ohjeessa. Nyt aloitin alusta isommilla puikoilla. Ja jos kuviota ei katso huonossa valossa pimeällä, niin kyllähän se ihan tarpeeksi hyvin erottuu :) puikkokoon vaihtaminen sai aikaan, jos ei suurta, pienen ihmeen

   Poista
 3. Aikamoista, tällaisesta mustavalkoilusta en ole ennen kuullutkaan! Sokeasti luottanut siihen, että kyllä ne kerät kertoo sopivatko yhteen. Avaa aivan uuden maailman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli yhdessä neulekirjassa, jos puhuttiin väriopista. Yleensä skipaan ne vauhdikkaasti ohi, koska tuumaan että värit saa valita ihan miten itse haluaa. Ei ole olemassa oikeita tai vääriä vaihtoehtoja. Piti ihan kaivaa se kirja esiin ja tällä mustavalkokuvalla haluttiin siinä korostaa juuri värien välistä kontrastia varsinkin kirjoneuleessa. Toki kirjoneuleessa ei tarvitse aina olla se mahdollisimman suuri kontrasti, silloin kokonaisuus on helposti liian riekkuva.

   Poista
  2. Itseasiassa tuossa ekassa kuvassa oleva yhdistelmä miellyttää kyllä silmää kovasti, vaikkei niin erotukaan. Vaikka kuvio vähän hukkuisi kaukaa katsottuna, niin läheltä olisikin yllätyskirjoneuletta. (:

   Poista
  3. Minustakin se on kuitenkin näistä kolmestä yhdistelmästä paras vaikka kontrasti ei olekaan se parhain.

   Poista
 4. Mulle sattui ihan samalla tavalla yksien sukkien kanssa, purkuunhan ne meni. Enpä silloin tajunnut käyttää tuota mustavalkokuvan ideaa. Olen kyllä kuullut, että tuota samaa mustavalkokuvan ideaa kannattaa käyttää sisustuksessa eli jos mietityttää huonekalujen, tekstiilien ym. sisustuksen värit ja niiden tasapaino huoneessa, niin otetaan huoneesta mustavalkokuva ja siitähän se selviää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten se sisustuksen puolella sitten toimii? Eli pitäisikö mv-kuvan olla mahdollisimman samanvärinen vai miten? Itse olen joskus lukenut jostain että jos vaikka sisustuksen kanssa miettii niin kannattaa ottaa valokuva huoneesta/tilasta. Monesti kuvaa tutkii ihan eri tavalla, vähän ulkopuolisena, jolloin ongelmakohdat saattaa huomata helpommin

   Poista
 5. Mielenkiintoista! Kontrastiongelma on mulle varmaan yksi syy olla ryhtymättä kirjoneuleisiin. Olen ymmärtänyt ettei mulla oikein ole värisilmää, ja jotenkin mun on aina niin vaikea päästä yli näistä rajoitteista. Mikä on kyllä tyhmää, tiedän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ryhdy ihmeessä kirjoneulehommiin! Jos takki tai paita hermostuttaa niin aina voi tehdä vaikka ranteenlämmittimet kivalla kuviolla. Jokaisella meillä on värisilmä, ihmiset vain näkevät värejä eri tavalla ja pitävät eri väreistä eri tavalla. Minusta värejä ei voi yhdistää väärin. Joskus kummallisiltakin tuntuvat yhdistelmät voivat olla aivan loistavia. Anna mennä vaan!

   Poista
 6. Anonyymi8.04

  Nyt kyllä kuullostaa siltä, kuin olisi edessä matka lankakauppaan :D

  KissaKas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti niitä kauppoja vähän käydä pöllyttämässä. Tyhjin käsin tultiin takaksin

   Poista
 7. Sä oot siis harrastanut valöörikontrastien kanssa seurustelua. ;) On siitä perusväriopista joskus hyötyä, mä olen tosin aikanani menettänyt hermoni herra Goethen värikontrastiharjoitelmien seurassa. Tee työ, jossa kontrasti on mahdollisimma suuri ja sitten työ, jossa sen mahsollisimman pieni. Juu, arghhh... Mutta mielenkiintoista. Mut jut tuossa kontrastissa se mv-kuvaus on kyllä avyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värien kanssa on seurusteltu, keskustelu, väitelty ja ihan riideltykin. Kummia tyyppejä kun eivät voi käyttäytyä hillitysti ja hallitusti.

   Poista
 8. Tuo on minulle ihan uusi ajatus että otetaan mustavalkokuva niin saadaan kontrasti. Mulle nyt avautui kokonaan uusi ajatusmalli..oi kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepas hyvä vaan! Toivottavasti siitä on apua pähkäilyissä

   Poista
 9. no niin. pääsit siis samaan ongelmaan kiinni joka mun kirjoneuleita vaivaa. Valkkaan värit aina MuTu menetelmällä ja yllättäen (?) ne onnistuu usein olemaan liian lähellä toisiaan valöörien suhteen.... Mut näyttää tuo silti (juuri sen takia?) mun silmään hyvältä. Ihanat värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkoosi ja sinappi jotenkin vaan ovat muikea yhdistelmä. Ihan pikkasen vaaleampaa jos olisin löytänyt tai jos pohja olisi ollut vähän tummempaa, niin ois ollut täydellistä. Joskus se pieni kontrasti on hyvä. Tulee lempeämpiä kuvioita ja tietynlainen lämmin fiilis.

   Poista