lauantaina, maaliskuuta 28, 2015

Kirurgisia toimenpiteitä

Kirurgiassa taidetaan ensin tehdä leikkaus ja sitten paikkaus. Nyt tehtiin toisinpäin: ensin paikka sitten leikkaus.

Neuloin Wiola-takkini pyörönä ja nyt oli tullut aika ottaa sakset esille. Takin keskietuun olin neulonut 5 silmukkaa leveän leikkuuvaran. Leikkuu kulkee keskimmäisen silmukan keskeltä, joten vahvitukset tehdään tämän silmukan ympärille. Vasenkätisenä aloitin takin oikeasta reunasta ja virkkasin kiinteitä silmukoita ylhäältä alaspäin. Silmukat virkataan siten että keskimmäisen silmukan oikean puoleinen lenkki virkataan yhteen keskisilmukan oikealla puolella olevan silmukan vasemmanpuoleisen lenkin kanssa. Kuvassa keltainen silmukka on se keskisilmukka ja oranssi on se viereinen silmukka.


Siitä vaan alas asti. Vasemalla puolella sitten se keskisilmukan vasen reuna vasemmalla puolella olevan silmukan oikean reunan kanssa yhteen. Vasemman puolen virkkasin alhaalta ylöspäin, jolloin muodostuu tämmäinen kuja.


Siitä sitten vaan leikkamaan! Mielessään voi vaikka sanoa pari sataa Ave Mariaa, jos se antaa rohkeutta. Käytin pieniä teräviä ompelusaksia. Sieltä kiinteiden silmukoiden välistä löytyy leikattavat langat, pitää vaan olla tosi tarkkana ettei leikkaa virkattuja silmukoita. Joku fiksumpi käyttäisi virkkaamiseen eriväristä lankaa niin näkisi paremmin. 


Tässä näkyy aika hyvin tuo nurjapuoli. Sinä se leikattu sauma nätisti killittää. Ei räjähdyksiä tai mitään muutakaan ei-toivottua efektiä.


Tässä vielä oikealta puolelta.


Jos katsotaan oikeanpuoleista reunaa niin siinä näkyy kiinteillä silmukoilla virkattu reuna, sitten tuo turkoosi on keskisilmukan viereisen silmukan oikeaa reunaa ja seuraava on se 3. leikkuuvarasilmukka. Siitä oikeallepäin on sitten varsinaista etukappaletta.

Tämän jälkeen virkkaan sitten napituslistat. Tässä kuvassa on napinreikärivi muotoutumassa. Hyvin kääntää lista tuon leikkuusauman neuleen sisälle. 


Tuon sauman päälle tulen vielä ompelemaan koristenauhan. Onpahan sitten nätin ja viimeistellyn näköinen.

Berttaa tämä koko homma ei enää vähempää voisi kiinnostaa.


29 kommenttia:

 1. Täytyy kyllä ihailla sinun taitoja! Tuollaista halkaisua ja kaikkea. Osaan itse halkaista kirveellä yhtä sun toista, mutta neulomuksen halkaisu hirvittäisi. Sain tuosta hieman ideaa yhden kamalan epäonnistuneen neuleen paranteluun. Jos tytär ei olisi niin sairaan allerginen kissoille, ottaisin oitis jonkun toisen Bertan meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä piti vähän aikaa kierrelä ja kaareella ennenkuin saksiin uskalsi tarttua. Kyllä se valmiin paidan aukileikkaaminen vaan jotenkin luonnottomalta tuntuu. Vaikea uskoa vieläkään että kyllä se näin pysyy. Ei uskalla venytellä tuota reunaa ollenkaan :)

   Poista
 2. Hih, mulla on sama kirurginen operaatio odotellut leikkausaikaa jo noin vuoden päivät. Kummallisen täyttä ollut kalenterissa, kun en ole tähän uskonhyppyyn pystynyt. Ajattelin tosin ihan koneella ommella omat varmistukseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ohjeessa myös neuvottiin ompelemaan koneella vahvistus. Olen joskus kauan sitten tehyt hiha-aukot aukileikkaamalla ja siinä ompelin koneella. Taisin ommella vähän turhan tukevasti koska se sauma ei sitten joustanut yhtään mihinkään ja tuntui hankalalta. Päätin nyt kokeilla tätä virkaaustapaa.

   Poista
 3. Viimeistely näyttää mahtavalta ja varsinainen neule myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt vielä virkkaillaan koristepompulakierrokset ja sitten pitäisi harrastaa muutekin kirjontaa sekä ommella koristenauha tuohon sauman päälle. joten vielä on hommaa.

   Poista
 4. routa15.59

  oi joi joi, toiset ne osaa ja uskaltaa, ja ryökäle miten hyviä värejä, innolla odotan lopputulosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä mitenkään übervaikeaa ole. Steekkaustahan voi vaikka kokeilla jollekin pienemmälle tilkulle ensin. Kyllä mua edelleenkin arvelutta että ihanko oikeasti tuommoinen virkattu sauma pitää. mutta kaitpa se pitää jos sitä on vuosikymmeniä harrastettu

   Poista
 5. Ihan piti pidättää hengitystä. Kiitos hienoista kuvavinkeistä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi se omakin hengitys hieman puuskittaista olla :)

   Poista
 6. Teikäläinen on ihan pro!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, katotaanpa sitten kun on valmista. Kovasti kyllä toivon että tästä tulisi kiva ja virkkuusauma pitäisi jne.

   Poista
 7. Anonyymi19.59

  Minun aikaisemmat kommentit ovat menneet taivaan tuuliin näemmä.

  Hieno, taidan ostaa mallin, että jos itsekin. Ja hyvät ohjeet virkkaamalla vahvistamiseen - minä en uskaltaisi kokeille ompelukoneella tuota vahvistamista. Toisaalta tykkään neuloa kirjoneuletta nurin, että voisin tehdä kyllä tasoneuleenakin koko hoidon. Pitääpä ostaa se lehti.
  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä että pääsit tällä kommentilla mukaan! Hyvät ohjeet steekaukseen löytyy Kate Daviesin blogista, sieltä minäkin olen oppini ammentanut. Minäkin meinasin ensin tehdä tämän edestakas juttuna. Mutta kun tuossa alaosassa on kolmen värin kierroksia niin huomasin että niitä oli tosi hanurista neuloa nurjalta puolelta. Päätin sitten antaa tälle aukileikkamiselle mahdollisuuden.

   Poista
  2. Anonyymi10.04

   Mutta kyllä muuten on hyvännäköistä tuo paksumpi Pirkkalanka tuossa.
   OP

   Poista
  3. Paksu-Pirkka (aika pervo) on kyllä kivaa lankaa ja värikartaa on jotain huikeaa

   Poista
 8. Hui kauhistus!!! Mutta hienoa jälkeä! Itse en ihan vielä uskalla kokeilla, pysyttelen toistaiseksi neuleohjeissa, jotka ei sisällä kirurgisia toimenpiteitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä vähän jännää.

   Poista
 9. Mutta kun miten ihmeessä?? Tähän aikaan yöstä sitä varmasti kannattaa pohtia (ja ehkä muutenkin kyseenalaisessa mielentilassa) mutta kun mä en vaan ymmärrä miten tuo virkkuu sen muka pitäisi? Ihanat värimaailmat takissa kyllä villitsee, kaunista jälkeä :). Muutenkin tullut seurailtua jo pidemmän aikaa, Bertta ansaitsee rapsutukset jo pelkällä naamataulullaan :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jotenkin se virkattu silmukka sitoo ne langat, en minä tiedä, taikuutta? noituutta?

   Poista
 10. Norppanen13.13

  Ihana takki! Ja ihailtavaa rohkeutta saksien käytössä :) Ps. Millaisia käyttökokemuksia norjalaispoikien villasukkalangasta? Nyppyyntyykö helposti? Omat norjalaiset tipahtivat puikoilta viime viikolla, pitäisi päätellä 4 langanpäätä että saisi sukat jalkaan ;) Vähästä se on joskus kiinni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjalaispoikien sukilla on vielä suhteelisen vähän kilometerjä takana, mutta Regian langat ovat kyllä olleet hyviä. Eivät ole moksiskaan useamman vuoden käytöstä. Tarpeeksi napakkaa kun neuloo niin hyvin kestää.

   Poista
 11. Anonyymi15.07

  Itsellä oottaa islantilaisneuletakki samoja toimenpiteitä. Ohjeessa neuvotaan ompelukoneella ompelemaan ja leikkaamaan ompeleitten välistä. Mutta olen aatellut, että eikö siitä tule sitten aika joustamaton? Ja tällä sinun tekemällä tyylillä joustava? Ja joustava olisi minusta parempi. Pohtii Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen joskus sitä konetta käyttänyt ja aika joustamaton siitä saumasta tuli. En sitten tiedä että jos ompelisi vaan kertaalleen jollain kapealla siksakilla niin jos se sitten joustaisi. Norjalaisissa ohjeissa käytetään usein tuota koneompelua. Britteissä ja Usassa tätä virkkausjuttua. Virkattu sauma kyllä joustaa, mutta kyllä se kieltämättä vähän mietityttää että miten ihmeessä se voi kestää. Lue lisää Kate Daviesin blogista. Hänellä oli siellä kuvia vintageneuleista, joissa oli käytetty virkattua vahvistusta. jos ne takit ovat kestäneet vuosikymmeniä hajoamatta leikatusta kohtaa, niin kaitpa se sitten toimii.

   Poista
 12. Mielettömän siisti reuna. Tuosta työstä on tulossa niin upea että oksat pois.
  Mä en ikinä ehkä uskaltaisi kokeilla steekkausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reuna on kyllä tosi siisti. Mun piti virkata uudemman kerran nut nappilistat kun kiemurtelivat, liikaa silmukoita. Nyt ne tuossa kuivuvat. Sitten se koristenauha, ja pompulavirkkauset sekä kirjonta. Toivottavasti se vielä silloikin näyttää kivalle :)

   Poista
 13. Tästä tulle kyllä niin ihana pusero! Kattelin sitä mallia ja mietiskelin että pitäiskö... mutta sitte pitäis keksiä uudet värit kun nuo keltaisen sävyt huonosti sopii meikäläisen hipiän ja hiusten ohelle. Mutta tykkäsin erityisesti noista virkatuista reunuksista--niitähän tietty vois soveltaa johonki muuhunki kirjoneuleeseen. Mietintämyssyyn...

  VastaaPoista
 14. Anonyymi8.42

  Tästä kirurgiasta en ole ennen kuullutkaan, teenpä heti tänään pienen koetilkun, jota uskaltaa väännellä ja käännellä. Tosi hieno idea!

  KissaKAs

  VastaaPoista
 15. Hienot ohjeet! Näillä minäkin osasin. Kiitos!

  VastaaPoista