keskiviikkona, marraskuuta 05, 2014

Niin että nivelet paukkuu

Vaihdetaanpa kirjomukset kirjoneuleeseen. Roosa nauha -malliston ohjevihkosen kannessa oli sen verran nätti sukkamalli, että pitihän sitä kokeilla. Vähän arvelutti ohjeen silmukkamäärä, 80 s, ja pienen pätkän neulottuani totesinkin että juu ei. Sillä koolla sukka ei pysy jalassa. Kuvion mallikerta on 40 silmukkaa eikä kuvion modaaminen olisi mitenkään helppo nakki. Otetaan sitten 2 milliset puikot ja pistellään menemään. Ja kas kas, sukan koko pienenee sellaiseksi että sen kanssa voi elää. Kuvassa päällä 2 millisillä neulottu alku ja alla 2,5 millisillä tehty. 

Seuraavana päivänä tosin piti ihmetellä että miksi sormien ensimmäiset nivelet ovat kipeinä. Eivät sormet oikein tykkää näin ohkasista puikoista yhdistettynä aikas peltimäiseen neulokseen.

Siitäkin huolimatta tykkään edelleenkin kuviosta. Tuossa kiilan kohdalla tosin piti vähän säveltää, koska ohjeessa kiilaan oli varattu kokonaista 4 silmukkaa. Ja pyh sanon minä. Samoin tein ranskalaisen kantapään, koska se nyt vaan istuu paremmin. 

Välillä kyllä on varmaa pakko neuloa jotain paksummilla puikoilla, nivelet alkavat tässä vaiheessa jo huutaa hoosiannaa. Jos teen toiset tämmöiset sukat, voisin kyllä vaikka kokeilla 2.25 millisiä.

18 kommenttia:

 1. Anonyymi18.02

  Kävin hiplaamassa samassa paikassa tuota lehteä vaan en ostanut. Hienot ne sukat on.

  Minua alkaa rasittamaan jo 2.5mm puikot, tosin 5.5.mm puikot rasittavat ranteita.

  Haluaisin tietoa noista hiilikuitupuikoista. Millaiset ne on kutomisessa. Voiko ne ottaa mukaan lentokoneen matkustamoon, vai ratsaako turvatarkistaja, tiedätkö?

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaksipuolosilla menee vielä kevyesti. Menee varmaan ohuemmillakin, mutta silloin pitäisi kyllä olla vielä ohuempi lanka. Pellin neulominen satuu. 5.5. milliset on jo ihan halot, jos minultakysytään. Tykkään eniten neuloa 3-3,5 millisillä.
   Hiilikuitupuikot on kivat. Mulla on sukkapuikot ja parit pyöröt. Ne on kevyet, eivät kilise sekä tuntuvat lämpimiltä. Lentokoneasioista en kyllä osaa sanoa.

   Poista
 2. Uskomaton ero, kun puikot ovat puoli milliä pienemmät! Sukista on tulossa todella kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ero on leveydessä 2 senttiä eli uskomattoman paljon näin pienellä puikkokoon muutoksella

   Poista
 3. Tosi kauniit! Ja hatunnoston tuon kokoisilla puikoilla neulovalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ohuilla puikoilla neulominen ole sen kummosempaa. Sukka ei mikään valtavan kokoinen kapistus ole, joten esim. perussukka valmistuu aikalailla neljässä illassa.

   Poista
 4. Minun pitäisi varmaan kutoa kaikki kaksimillisillä, koska yleensä kaikki sukkamallit ovat mun käsialallani ihan tolkuttoman kokoisia. Noita roosa nauha -mallistoja ostin vain muille lahjaksi. Voisi kyllä harkita ihan itselleenkin jomman kuman hankkimista. Niissä on kyllä tosi kauniita malleja. :)

  Ja mahdottoman nopeasti olet edennyt. Miten olet saanut kissan koulutettua niin, et saat kutoa rauhassa. Meillä koira kuvitelee olevana kissa ja jahtaa lankakeriä niin, että kutominen on hiukan enemmän kuin haasteellista... Kirjoneuleita ei voi edes haaveilla tekevänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 2,5 millisillä neuloessani esim. Fabelia, Regiaa, Väinämöistä...mulla on 60 silmukkaa sukassa. Aloituksen teen yleensä 80 silmukalla ja kavennan ylimääräiset nilkkaa kohden mennessä pois.
   Kissaa ei mun neulomiset kiinnosta. Lankakerät saavat olla ihan rauhassa. Ainoa miten Bertta joskus osallistuu on kiipeämällä syliin ja nukkumalla pienellä kerälllä sylissä. Se kehrää ja minä neulon <3

   Poista
 5. Minä tykkään neuloa peltiä 2mm, tulee niin ihanan tasaista kijoneuletta. Ihan erilaista kuin paksummilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukissa on hyvä olla napakka neulos niin pysyvät kasassa paremmin. Paidat ja muut neulotan väljemmin.

   Poista
 6. Kauniit sukat tuloillaan! :) Minulla meinaa jo usko loppua, kun teen perussukkaa 2.5mm puikoilla, 2mm en taida uskaltaa edes kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin että jos teksi kolmosilla niin tästä mallista saisi kivat säärystimet.

   Poista
 7. Tuo on hurjan kaunis malli varmaan minulle liian vaikea , mieleni tekisi kokeilla. Sinulta hyvin onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mitä tätä vaikeaksi sanoisi. Toki tarkkaavaisuutta tarvitaan että tietää missä kohdassa on menossa, eli kaaviota pitää kytätä tarkkaan. Mun on pitänyt ja pitänyt ottaa kaaviosta suurennos, se kun on ohjevihkosessa tosi pienellä. mutta enpä ole muistanut ja joka ilta kiroan miustamattomuuttani

   Poista
 8. Onpa kyllä hurjan kauniit sukat tulossa! Jospa sitä itsekin...

  VastaaPoista
 9. Tiiti11.40

  On kauniit sukat tulossa. Ja hyvä väriyhdistelmä! Aika mehevän oloinen.

  VastaaPoista
 10. Tuo mallli on kyllä niin Gudrunia että!

  VastaaPoista
 11. Kauniit sukat tulossa!

  VastaaPoista