maanantaina, joulukuuta 16, 2013

Voi valtava!

Sunnuntaina sain aivan valtavan päähännouseman, että piparkakkutalo se on saatava, muuten ihminen ei ole onnellinen. Pinterestistä kuvia tutkailemaan ja melkein iski masennus kun tajusin etten osaa tehdä hehtaarillekaan mitään niin hienoa kuin löytämäni kuvat.

Optimistisena kuitenkin änkesin kauppaan ostamaan piparkakkutaikinaa ja pörräämään karkkihyllyjen väliin koristeiden perässä. Takasin kotona, kun odottelin taikinan sulamista, tein Rocky Road karkkeja ja piirtelin talon kaavoja. Sitten vaan talon osia pellille paistumaan ja sokeria sulattelemaan. Palaset eivät nyt ihan vatupassisuoria olleet, paljon kun laittaa sulaa sokeria väliin niin kyllä se kasassa pysyy! Enkä muuten edes polttanut sormiani. Ainakaan kovin paljoa. 

Sitten se tomusokeritöhnä. Siitä tuntuu liikkuvan niin monenmoista ohjetta, että vähän ihmetyttää. Laitoin kuppiin kaksi kananmunan valkuaista, vähän vispasin haarukalla. Lisäsin sekaan pikku lorauksen etikkaa ja sitten aikalailla koko paketetillisen tomusokeria. Sen pyörittelin paksuksi tasaiseksi tahnaksi ja laitoin pussiin. 

Pussiin reikää leikatessa tapahtui pieni arviointivirhe ja totesin että mitään pikkutarkkaa äherrystä ei sitten muuten tehdä, runsaalla kädellä vaan! 

Ja ta-daa:

Eihän se niille Pinterestin taloilla vertoja vedä, mutta
a) se näyttää talolta
b) se pysyy kasassa

13 kommenttia:

 1. Ou jees! Meitsi jatkaa samoilla linjoilla lähipäivinä, mutta taloja en enää tälle joululle kokoa. Jos vaikka testaisin normikokoisiin pipareihin parit pikeeriohjeet. Pidähän peukkuja.

  VastaaPoista
 2. Outi: minä pidän peukkuja, molempia. Valkuainen-etikka-tomusokeriseoksella tuli todella hyvää töhnää. Laittaa sen verran sokeria että tahna on tuhtia eikä missään nimessä valuvaa, niin hyvin pelittää ja jähmettyy nopsaan. Ja muistaa leikata tarpeeksi pienen reiän

  VastaaPoista
 3. d) se on piparia, karkkejä ja kuorrutetta eli varmaankin hsyödään yvillä mielin :D

  Tuntu että piparkakkutaloista on tullut uusi extreme- laji, vähän kuin MMA- tappelu tai parkour. Tai kuten F1 - parhaan pikeerin suorituskyky ratkaisee …

  VastaaPoista
 4. Ihanan hoikka talo!

  VastaaPoista
 5. Ihana naminen talo ja kivaa kun se joulun jälkeen syödään. Sata pistettä hyvää työtä.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi0.29

  Minulle tulee piparkakkutaloista aina mieleen Hannu ja Kerttu -sadun noidan talo. Ja palovammat. OP

  VastaaPoista
 7. mari: juuripa näin, kaikki hyvä yhdellä kertaa! voi oispa vielä suklaata...eiköhän sitä jokaisesta tekemisestä joku hifistelylaji saada aikaiseksi :)

  viivi: tää on jonkun kirkon ja mummonmökin risteytymä!

  sirkkis: lapset tuota käy kattomassa ja kyselevät että milloin syödään, milloin syödään

  op: oisko tuohon sitten pitänyt vielä tehdä joku mummonräähkä lapsia houkuttelemaan...hmmm...

  VastaaPoista
 8. Hieno! Meillä odottaisi kaupan valmispalat kokoamista. Mikä tuon etikan merkitys tuossa valkoisessa koristetöhnässä on? ja maistuuko se sitten siinä?

  VastaaPoista
 9. sufferiina: tiijäkkö, ei mitään käsitystä miksi sitä etikkaa pitää laittaa. Ei se siinä kyllä maistu. Etikkaa muuten laitetaan uppomunien keitinveteen, reagoisiko se sitten kananmunan kanssa jotenkin hyydyttäen tai jotain?

  VastaaPoista
 10. Anonyymi18.11

  Minä peruskorjasin tänään viime vuotisen piparkakkutalon. Nyt se näyttää ihan uudelta. Jotenkin vaan tuo viime vuotinen piparkakkutalo oli jäänyt pöydälle notkumaan . Kierrätystä.

  VastaaPoista
 11. Hekullisen näköinen tupanen!

  Täältä monivuotisen piparkakkutaloarkkitehdin vinkki pikeerin kanssa ähräämiseen: koristelkaa talon osat ensin, kun ovat vaakatasossa pöydällä, antakaa kuivua ja sitten kootkaa talo. Kun talo on pystyssä, pursotetaan kattosaumat ja muut, joissa sulanut sokeri rumasti pilkistää. Ja hedelmäsokerilla saa sulatettua kirkasta seosta, joka ei värjää pikeeriä ruskeaksi.

  Vaakatasossa koristelu ei jätä valumia, tadaa!

  VastaaPoista
 12. Ihana!! Ja kunnolla onkin sokeria;-) Mulla on vielä talonkasaus edessä...

  VastaaPoista
 13. Kohtien a ja b seuraksi lisäisin kohdan c: näyttää hienolta ja jouluiselta!

  VastaaPoista