lauantaina, elokuuta 03, 2013

Palstamittoja


Palstalla ollaan satokauden kynnyksellä. Tänä vuonna palsta on jakautunut kahtia: on rehottajat ja sitten ankeuttajat.
Rehotuspuolella on villi meninki, kaikki ovat täydessä vauhdissa ja kaikki mikä keväällä näytti niin pieneltä ja harvalta on nyt isoa ja rehevää.
Parsakaalia odotellaan vesi kielellä, nuput ilmaantunevat muutaman viikon sisällä. 
Härkäpapuja on korjattu jo muutaman viikon ajan. Kuvasta ei taida tuo palon koko oikein käydä selville, mutta jos ajattelette kolmea tavallista herneenpalkoa peräkkäin niin ollaan oikeassa kokoluokassa. Pavut ovat semmoisia peukalonpään kokoisia. En nyt sitten tiedä onko ne erityisen hyvän makuisia, mutta menevät esim. salaatin seassa. 
Viime vuonna sain vain yhden fenkolin, tänä vuonna kaikki kymmenen taimea jäivät henkiin ja ovat nyt jo aika mellevän kokoisia. Maltan vielä pari päivää ja sitten tämä ihanuus päätyy pannulle. Pari yötä sitten näin unta että kaupunki oli käynyt lanaamassa koko pellon. Kaikki sato oli menetty, olivat kuulemma netissä ilmoittaneet että viljelysaika päättyy nyt. Unessa itkin nimenomaan fenkolin perään ja herätessä piti kovasti miettiä että olihan se viljelysaika syyskuun loppuun ja että onhan nyt vasta elokuu.

Sitten se ankeuttajien puoli. Vähän surulliselta näyttää.
Kesäkurpitsat eivät ole paljoa istuttamisen jälkeen kasvaneet. Viime vuonna tähän aikaan ne olivat isoja pensaita ja kesäkurpitsaa oli syöty niin että korvista tursusi. Tänä kesänä kurpitsoita on saatu yksi jokaisesta taimesta. En ymmärrä mikä niitä vaivaa, ihan samalla tavalla olen niitä hoitanut kuin aina ennenkin. Katteena kurpitsoilla kuten parsakaaleillakin on mererannalta haettua viimevuotista kaislaa. Se oli valmiiksi kätevinä lauttoina rannalla. Aika hyvin se on pitänyt pintansa, toki sen läpi aina jokunen peltovalvatti tiensä löytää.
Kurpitsoiden vieressä olevat kiinankaalit ovat taasen olleet jonkun ötökän suosiossa, eivät toki tämän tyypin. Semmoisa ällöjä pieniä sinimustia koppakuoriaisia, jotka on yleensä tavoitettu lisääntymistouhuista. Sitten kun niitä yrittää napata niin ne pudottautuvat ruusukkeen pohjalle, mistä niitä ei saa liiskattua. Ovat mokomat rei'ittäneet lehdet täysin.
Mangoldiakin on mutta kylvetyistä siemenistä suuri osa jäi itämättä. Ankeuttajien puolen menestyjiä ovat matalat auringonkukat. Esikasvatin nämä taimet ja eron suorakylvettyihin kyllä huomaa. Jälkimmäiset ovat n. 10 cm korkeita…
Ankeuttajien puolen ehdoton tähti on pensakrassi, että jotain hyvää sentäs. 
Perunoita pääsemme varmaan ensi viikolla maistamaan, niitä en olekaan palstalla aiemmin viljellyt. Ja kuten kuvista näkyy niin pitäisi kitkeäkin mutta nyt ei jaksa/viiti tämän enempää. 

Alapuolella kuvassa puolet kesäkurpitsasadosta. Näistä keitettiin sosetta pakkaseen. Siihen kun lisää kermaa ja mausteita niin saa hyvää soppaa.

14 kommenttia:

 1. Kovaa on pienviljelijän elämä...

  VastaaPoista
 2. Mokkakissa: tää on niin rankkaa. Koita tässä siten pitää perhe ruuassa...

  VastaaPoista
 3. Anonyymi20.33

  Jaa...liekköhän asialla saman lahkon koppis-sakki, kuin meidän puutarhassa. Kasvimaalla en ole noita tavannut, mutta lumipalloheisi on tänä vuonna joutunut invaasion kohteeksi. Kuvaamasi väritys täsmäisi ja aina niistä osa nököttää päällekkäin. Inhoja elostelijoita, yllättävän ahnaita kyllä ovat syömään lehtiä.

  - susan-

  VastaaPoista
 4. Susan: semmosia mustapippurin kokoisia ovat. Kumma että siltä naimiselta syömään kerkiävät.

  VastaaPoista
 5. Tiina H.21.00

  Saattavatko olla rypsikuoriaisia ne koppiaiset? Teillekö ei iskenyt kaalikoiden invaasio? Meillä tuli harsoista huolimatta, ihan hirveästi niitä lentelee edelleen. Harsot poistin, kun huomasin, että niiden alle oli menty ja tuhoja tehty. Ehkä olis kannattanut jättää, kun tuho tietenkin sitten paheni. Nuo samettiruusut taitavat auttaa aika hyvin, mitä arvelet?

  VastaaPoista
 6. Tiina H.21.01

  Äh. Ei kun rapsikuoriainen.

  VastaaPoista
 7. Samanlaista on meidän kasvimaalla. Osa on menestynyt hienosti ja osa ei. Ekaa kertaa kokeilin härkäpapua ja kaipaankin vienkkejä sen käsittelyyn. Missä vaiheessa sato kerätään, vaatiiko pitkän keittämisajan?

  VastaaPoista
 8. Tiinah: googletin rapsikuoriaisen. Kuvien perusteella vähän vaikea sanoa kun ei oikein kokoa hahmota. Infon mukaan syövät rapsin kukkia samoin parsa- ja kukkakaalin nuppuja. Palstan ölliäiset ahmivat kiinankaalin lehtiä. Kaalikoista ei ole mitään havaintoja. Parskaalia aina yrittää joku mato ahtmia. Oleln litsinyt kaikki mitä löydän ja uskon kovasti samettiruusun voimaan tuholaisten karkottajina.

  Katja: olen kerännyt härkäpavun palot kun ovat semmosia pulleita. Menevät kuulemma puumaisiksi kos kasvavat liian kauan, kuten herneetkin. Sitten olen avannut palot ja keittänyt pavut n. 10 min. Sitten pavut vielä kuoritaan. Tämmöset käsittlely ohjeet luin muistaakseni joltain kotimaset kasvikset sivulta. Papuja olen lykännyt salaatin sekaan.

  VastaaPoista
 9. Oi, ihania herkkuja. Meillä on vasta syöty omia pottuja ja salaattia. Sokeriherneet alkavat olla syötäviä, samoin persilja. Sipulit ovat vielä kovin pieniä. Pojat kovasti odottavat porkkanoiden kasvua, harva se päivä haluaisivat käydä kokeilemassa kuinka isoja ovat. Sain ne sentäs tänä kesänä harvennettua.

  Mutta ne kesäkurpitsat. Mulla on siemenestä kasvatetut tooosi komeat taimet, jotka ovat kukkineet jo hyvän tovin. Alkuun näytti siltä, ettei yhteenkään taimeen tule yhtään kurpitsaa, meinasi epätoivo iskeä. Viikko sitten huomasin, että ainakin osassa on muutamia pieniä kurpitsan alkuja. Nyt siis odottelen vesi kielellä, että kasaisivat syöntikokoisiksi (eivätkä mätänisi, kuten viime vuonna).

  Mitään vaikeampaa en ole vielä tohtinut kokeilla.

  VastaaPoista
 10. Anpali: herneistä tulee hyvää "salaattia". Herneiden sekaan sekoitetaan purkki maustettua salaattijuustoa eli fetaa. Sitten vaan ääntä kohti! Kokeileppa joskus myös palsternakan kasvattamista. Palsternakka on hyvää paistettuna pannulla voissa tai sitten uunissa perunoiden ja porkkanan kaverina.

  Sipuleita ostin kaksi pussia. Toisen pussin siemenet itivät kaikki, toisesta vain muutama. Henkimaailman hommia tämä!

  VastaaPoista
 11. Kauhean mukavaa aikaa tämä, kun satoa pukkaa ovista ja ikkunoista. Vaikka joku meneekin aina persiilleen, niin onneksi joku muu onnistuu yli äyräiden. Tuli vain noista härkäpavuista mieleeni, että just luin Hesarista, että suolavedessä keitettynä "ovat herkkua". Minen ole mokomia maistanut, koska tunnen suurta ennakkoluuloa kaikkia papuja kohtaan.:D

  VastaaPoista
 12. Upea palsta! Härkäpavut ovat kyllä suurinta herkkua, ja niitä on tullut tänä vuonna hyvin. Kiva idea tuo kesäkurpitsojen soseena pakastus.

  VastaaPoista
 13. outi: niin, sillä suolalla varmaan saisi sitä makua paremmin esiin :) pitääpä muistaa ensi kerralla. Ja siks toisekseen sen 10 minuutin keittoaika tuntuu aika pitkältä.

  sndra: taisin viime kesänä tän soseuttamisen ja pakastamisen hokasta, kun sitä kurpitsaa suorastaan vyöryi pellolta. Sillai sen saa hyvin talvella käytettäväksi eikä tartte kesällä syödä liikaa

  VastaaPoista
 14. Hei serkkusein! Neuvoisitko aloittelevaa papuviljelijää, mitä teet noille härkäpavuille? Mulla on isoimmat palot jo kämmentä pitempiä. Miten ne säilöt ja missä vaiheessa? Mulla ei ole koskaan ennen onnistunut näiden kasvatus...

  VastaaPoista