sunnuntaina, kesäkuuta 02, 2013

Säätutka


Sisäinen viljelijäni on päässyt vauhtiin. Aamulla aina ensitöiksi  tarkastetaan sadetutka ja päivän sää. Että jos kiinnostaa niin huomenna kello 15 pitäisi tulla ukkosen kera 2 mm vettä. Vettä täällä katsos hieman kaivattaisiin. Eilisen "aurinko paistaa ja vettä sataa" -kuurot eivät paljoa auttaneet. 

Ulkoinenkin viljelijä on hyvässä vauhissa. Tosin tänään meinasi pomppu loppua kesken kun oli niin peijakkaan kuuma, eikä tuullut. Tein valmiiksi ensimmäisen sipulipenkin sekä salaattipenkin. Salaatin itämisen kanssa voisi tosin olla sitä ja tätä, koska pussin kyljessä sanotaan että salaatti itää huonosti yli +20:n lämpötilassa. Aamulla ysiltä on jo +21. Ja sääennuste lupaa +25 asteen kelejä koko ensi viikoksi.  
Jos jotain kiinnostaa niin palstan penkit teen siten että käännän maan ensin talikolla ja perkaan rikkaruohon juuret pois. Palstalta löytyy runsain mitoin juolavehnää ja peltovalvattia, kovemman luokan vastustajia molemmat. Sitten käännettyyn maahan ripottelen kanankakkaa ja möyhennän lannotteen talikolla maan sekaan. Samalla poimitaan lisää rikkaruohojen juuria. Sitten penkki harataan  ja poistetaan taasen pintaan nousseet juuret. Lopuksi istutetaan taimet tai kylvetään siemenet. Kohopenkkejä en tee, koska palstalla maa on niin hienoa että kuivilla jaksoilla kohopenkit ovat yhtä pölyä. Lähinnä vaan tamppaan penkin reunat ja laitan kepit kulmiin että teidän missä tehty penkki on. Sitten vaan talikko kouraan ja uutta pykäämään. Silmämäärisesti arvioiden olen puolessa välissä urakkaa. 
Takapihallakin rehotetaan. Tällä hetkellä kukkivat tulpaanit ja laukat. Samoin lemmikit ja patjarikko. Pioneihin on tullut pienet nuput. Bertan kaivamaan tyhjiöön ostin eilen kaksi luumutomaatin taimea. Saas nähdä saadaanko tomaatteja. 
Bertallakin on kuuma, ympärivuotiset villahousut eivät aina ole ne mukavimmat. 

9 kommenttia:

 1. Minua ainakin kiinnostaa palstahommat, haaveilen sellaisista itsekin :) Harmi vaan että täällä on ihan mahdottoman pitkät jonot monivuotisille palstoille. Mutta yksivuotisella palstalla olisi tietysti hyvä harjoitella. Toivottavasti saatte sadetta!

  VastaaPoista
 2. Minä luen mielelläni palstahommistasi! :-) Ikäänkuin olisi itsekin vähän multaa kuopsuttamassa... Ja voinhan myös pyöräillä (kateellisena) palstojen ohi, joissa joku onnekas viljelee... :D

  VastaaPoista
 3. Anonyymi18.46

  Persilja ei idä näin lämpimässä. Muistan 2000 luvun alussa kerran persiljan itäneen vasta myöhään, kun kevät oli niin lämmin. Salaatti on niin nopea, että se aina ehtii. Varmaan on olemassa eteläeurooppaan suunnattuja siemenlajikkeita, mistäs niitä tähän hätään.

  VastaaPoista
 4. Minä mietin vain, että kun syreenit, alppiruusut ja muut ruusut kukkivat jo, että mitä jää loppukesään? Hassua kun juhannuskukat kukkivat jo.

  VastaaPoista
 5. virkattu lintu: kyllä aillä yksivuotisekkakin pärjää. Toisaalta olisi kyllä kiva kasvattaa vaikka mansikoita ja parsaa!

  krisse: kiva, ja jos tuntuu siltä että pelkkä virtuaalikaivuu ei riitä niin... :)

  nimetön: mulla on persilja jo pienenä taimena, kylvin sen joskus toukokuun alussa. On se salaatti kyllä joka vuosi noussut, oli se lämpötila siten mitä vaan. ja voisin melkein veikata että tuskin koko kesää hellelukemissa mennään

  siinak: ja osa kukista ei kukkinut ollenkaan, esim. mun narsissit jätti koko homman väliin, kasvativat vaan lehdet. onneksi tulppanit ovat jaksaneet senkin edestä

  VastaaPoista
 6. Nyt on ihan parhaat kelit kokeilla Bertan suihkukestävyyttä.;) Meillä mies sipaisi Onnin eilen ihan tylysti viileään suihkuun, kun kissa makasi pitkin pituuttaan kieli ulkona. Vaikutus ei ole vain järin pitkäaikainen näillä keleillä; tänään on ollut pojasta puhti kutakuinkin poissa. Mutta virkistää se kissaa(kin). Ja ehkä pesijääkin, jos on äkäisempi kissa kuin meillä.. Ja kiitos, tilasin just iPhoneen kuoret.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi17.20

  Lämmin on mukavaa, mutta nyt menee vähän liiallisuuksiin. Ulkona ei oikein jaksa olla ja kastella pitäisi. Mielenkiintoinen alku kesälle tämä.
  -äiti-

  VastaaPoista
 8. Susannalla on tässä kiva idea, jos haluaa kokeilla pihakukille hieman ekologisempaa kasteluvettä. ;)

  http://susannantyohuone.blogspot.fi/2013/06/aavikolla-tuulee.html

  VastaaPoista
 9. Anonyymi21.33

  Heh, heh, sama systeemi kuin Susannalla on meilläkin ollut käytössä muutaman päivän. Kasteluvettä tuntuu kertyvän päivittäin reippaasti. Sadevesi olisi kuitenkin kovasti tervetullut.
  -äiti-

  VastaaPoista