torstaina, marraskuuta 08, 2012

Kehrää kehrää!

Vuosia hyvin palvellut rukinremmi sanoi itsensä irti. Sen jälkeen on ongelmaa piisannut mitä erinäisimmissä muodoissa. Ensin ostin väärän paksuista hauenkoukkusiimaa. Se kyllä pyöritti rullaa ja lyhtyä mutta ei rulla ei vetänyt lankaa. Sitten ostamaan paksumpaa. Mittailtiin ja ommeltiin. Bertta auttoi parhaansa mukaan roikkumalla remmissä kynsin ja hampain kiinni. Kun sitten sain remmin paikoilleen piti todeta ettei se vieläkään toimi niinkuin pitäisi. Yksi rullista ei taaskaan vedä lankaa, toisen vetää joten kuten. Muita ei ole vielä testattu. Onkohan se sitten vieläkin liian ohutta? Tämä on numeroa neljä. Onko sitä paksumpaa, kakkosta? Tai jotain muuta narua, jota voisi käyttää? Vai oliko jottain ainetta jota laitettiin remmiin?

Lankaa kuitenkin saatiin lisää: 61 g / 88 g. Laitoin tuohon sivupalkkiin semmoisen täpän, johon merkkaan aina valmistuneet langat ja paljonko tuli. Tässä suunnittelin että jos saan viikossa valmiiksi 100 g lankaa niin sitten koko kasa on kehrätty....12 viikon kuluttua. No, kuulostaapa tympeältä. Tämä esimerkki varmaan kuitenkin valottaa kehräämiseen kuluvaa aikaa. Toki jos sitä voisi luukuttaa 8 tuntia pivässä niin valmistumistahti olisi varmaan ihan toinen. Kuka sitten kehrää 8 tuntia per päivä onkin sitten ihan eri juttu.

Lopuksi vielä kuva äitin pikku apulaisesta, joka tahtoo osallistua. Harmittaa etten saanut Bertasta kuvaa kun se makasi rukin vieressä rukinremmi jalkojensa ympärille. Ilme oli semmoinen: "mitäs siinä oikein toljotat, normihommia!"

10 kommenttia:

 1. Anonyymi20.03

  Hei Soile, Mina sain mummoni vanhat rukit pyororat vauhtiin saleverhonarulla. Tarkoitan sita valkoista jota verhojutskissa kaytetaan. Hyvin ovat pyorineet. Sulatin vain paat yhteen ja toisessa rukissa taisin vain tehda tiukan solmun.
  tv. MerjaUK

  VastaaPoista
 2. Minä en osaa auttaa, harmitella vain. Ja on sulla tosiaan aika tiitterän näköinen assistentti.:D

  VastaaPoista
 3. Hyvä että olet saanut noin asiantuntevaa apua Bertalta:) Meillä pistettiin tänään lankakerät ihan uuteen ulkomuotoon ja saivat lisäksi mukavan märän luiston...

  VastaaPoista
 4. Anonyymi22.32

  Muistelen lukeneeni Ravelryn kehrääjäryhmässä,, että jotkut käyttävät nyörinä ihan vain kalalankaa tai puuvillalankaa.

  PirjoK

  VastaaPoista
 5. Merjauk: täällä on niin vannottu hauenkoukkusiiman nimiin. On tietenkin hassua miten yksi nyöri toimii ja toinen samanlainen ei. Liekö tätä vanhojen herrojen kiukuttelua?

  Outi: bertta on semmoinen kaikkien alojen asiantuntija :) kun kaivelin kätköjäni niin löysin yhden rullan, joka halusi toimia. Tartuin tilaisuuteen.

  Mustakissa: bertta ei ole langoista eikä keskeneräisista töistä niin kovin kiinnostunut, mutta tuo remmin vaihto-operaatioon se osallistui täydestä sydämestään...

  Pirjok: kalalanka on kyllä aivan hirmuisen ohutta, ei tsaida toimia tässä rukissa näillä rullilla.

  VastaaPoista
 6. Ai, Berttakin on joka alan ammattilainen! Meiltäkin löytyy putkimiestä, öljypolttimen korjaajamiestä, laatoittajamiestä... Jostain syystä ei ole kuitenkaan imurointimiestä! :D Toivottavasti rukki alkaa taas kehrätä moitteetta eikä kiukuttele koko viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 7. jennih: Bertta on monialaosaaja. Imuroinnin se tosin jättää väliin, mutta muutoin: hampaiden pesusta tapetin poistoon. Aina löytyy apua

  VastaaPoista
 8. Anonyymi17.44

  Kun sain oman antiikki-rukkini, siinä oli useasta kalalangasta punottu nyöri, joka toimi kuin unelma. Käytössä mokoma tietenkin hapertui ja hajosi aika nopeasti. Aikani kalalangalla tuskailtuani päätin ottaa mallia vanhasta nyöristä, ja tehdä uuden. Ensin "kehräsin" kalalangan kaksinkertaiseksi, ja sitten "kertasin" sen yhteensä nelinkertaiseksi. Toimii!

  VastaaPoista
 9. Mulla on pellavanarua, hyvin toimii. Paksuudesta en osaa sanoa, mutta aika ohutta se on.

  VastaaPoista
 10. Saisitkohan jostain vahvaa, kerrattua pellavalankaa (ei hauenkoukkunyöriä!)? Mulla toimii vanhassa evakkorukissa. Toinen kikka on karhentaa hiekkapaperilla ohuinta hauenkoukkusiimaa. Kalalanka on hankala, se venyy ja löystyy nopeasti. Kannattaa kuitenkin kokeilla tuota Anonyymin kertausvinnkiä!

  VastaaPoista