keskiviikkona, helmikuuta 15, 2012

Täplikästä ja ohjetta

On taas aika vuodesta kun uidaan alijäämähyvitysten ja vähemmistöosuuksien virrassa. Ihan ei ole täyttä varmuutta ollaanko vielä pinnalla. Sätkitään ainakin kovasti.

Sitten jos satutaan kotia pääsemään - tupruttaa tietty taivaan täydeltä lunta - niin neulotaan maanisesti, se auttaa stressiin. Tosin sekin auttaa että illalla ennen kotiinlähtöä listaa työpöydälle tarkasti ne asiat mitä seuraavana päivänä pitää tehdä. Ei tartte sitten kotona pohtia töitä ja aamulla vain aloittaa listan mukaan.

Niitä neulomuksia nyt kuitenkin.

Unikko-kauluri
Malli: oma, sama kuvio löytyy Unikkopellosta, ja sen ohjehan löytyy tuosta sivupalkista.
Lanka: Noro Silk Garden, 2 kerää, Vanhalan lammastilan suomenlampaan villa, kaksisäikeinen kaksinkertaisena n. 2 vyyhteä
Puikot: taisivat olla 5 milliset tai 5,5 mm. Ei voi muistaa.
Fiilis: no aikas kiva!

Rasvainen suomenlampaan villa se vaan on niin ihanaa. Tuoksuu lempeästi lampaalle ja on semmoista aitoa tavaraa. Sitten kun siihen sekoitetaan silkkiä sun muuta kaveriksi niin onhan se aikamoinen liitto. Tällä kertaa vaan piti ihmetellä kun tuntui että tuo Noro pysyi järkevän värisenä, eikä seasta löydy yhtään kissanoksennusta. Näyttää siivolle mustan kanssa.

Tykkään edelleenkin kovasti tästä täpläkuviosta ja tätä tullaan jatkossakin näkemään. Kiva sitä on neuloakin.

Siihen aiemmin esiteltyyn kauluriin on kyselty ohjetta, joten ohessa pieni tutoriaali, miten se tuli tehtyä. Siellä lomassa juoksee myös tämän Unikko-kaulurin spkesit.

Kaulurin ohje 

Lankana joustineulekaulurissa oli itsekehrättyä lankaa, joten korvaava kaupallinen lanka on vähän hankala löytää. Tiheys joustinneuleessa on 16s/10 cm, Unikko-kaulurissa 17s/10cm. Unikko-kauluri on hieman pienempi kuin joustinneuleinen.

Kauluri on neulottu 4 millisillä  80 cm:n pyöröpuikoilla alhaalta ylös. Alareunan ympärys on n. 120 cm. Aloituksessa on 220 silmukkaa (Unikko-kaulurissa 190 s). Kavennukset on aloitettu kun kauluri on hartioiden kohdalla, n. 28 cm korkea (Unikko-kaulurissa n. 22 cm). Kavennukset tehdään nurjalla kierroksella nurjan joustinraidan kohdalla, eli 2 n, 2 nurin yhteen. (Unikossa kuvioiden välisellä kierroksella, kavennuskohta kuvioiden kohdalla ja välissä, eli 3 o ja 2 oikein yhteen.) Kavennuskierroksen jälkeen on syytä tarkastaa että työssä oleva silmukkaluku on jaollinen neljällä. (Unikossa kymmenellä) Tarvittaessa voi jättää kavennuksen tekemättä tai tehdä yksi lisää. Kavennusten jälkeen joustinraidat eivät mene enää limittäin, mutta ainakaan niin kirjavassa langassa, jota itse käytin, sitä ei niin huomaa. Kun kavennuksia on tehty tarpeeksi, 68 s jäljellä (Unikko-kaulurissa 80 s) - muista sovittaa että pää menee kaulurista sisään - neulotaan joustinraitoja ilman kavennuksia sen verrankuin korkeutta kaulusosaan haluaa. Sitten silmukat päätellään, päätellään myös langanpäät ja sittenhän se on valmis!


16 kommenttia:

 1. Unikot lämmittävät jo ruudun tälläkin puolella pelkästään kuvaa katsellessa - nuo laatulangat ovat kyllä aina "tekemisen väärttejä" materiaaleja. ( Sanoo hän je neuloo Nallesta lapasia) Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 2. Kaunis tuo kauluri. Kiitokset ohjeesta. Olenkin hetken tuon tyyppisen tekemistä harkinnut, tämä madaltaa rimaa aika tavalla. :)

  VastaaPoista
 3. Kaunis! Noron upeat sävyt tulevat ihanasti esiin.

  VastaaPoista
 4. Tuo on kaunis kuin pieni kepie'. Ihana kanka.

  VastaaPoista
 5. Ihana malli. Voisi vaikka testata, kun olen saanut valmiiksi vielä nuo kaksi sukkaparia.

  VastaaPoista
 6. Todella kaunis! Upeat sävyt tuossa Norossa. Kiitos myös ohjeesta, saatan joskus innostua neulomaan samantapaisen. :)

  VastaaPoista
 7. Nätti on! Tosiaan, ei näytä kissanoksennuksia osuneen tuohon Noro-satsiin - kummallista. ;)

  VastaaPoista
 8. Tosi kaunis kauluri, värit soljuvat niin suloisesti.

  VastaaPoista
 9. Mitä kauneutta sinulla.Kierre olet maalannut tai ostetaan olivat niin?

  VastaaPoista
 10. Onpa upea! Ja varmasti lämmin!

  VastaaPoista
 11. HiRRRv-veen nätti, j-ja, j-ja, j-ja, j-ja kaunis on lanka! =o)

  VastaaPoista
 12. Voi mitä kauneutta taas ylläsi.

  VastaaPoista
 13. Tuo on kiva! Ensimmäisen kaulurin nähdessäni, mulla kävi mielessä, että tuollaisenhan voisi tehdä sinun unikkokuviollakin. Hauskaa, että toteutit sen ;-)

  En edelleenkään ole ihan täysin sisäistänyt tuota unikon tekotapaa. Pitää joskus istua alas ja pähkäillä se kunnolla loppuun asti.

  VastaaPoista
 14. Anteeksi kun en ole vastannut kommentteihinne. Täällä kärsitään kauhesta flussasta, jonka seurauksena aivot ovat ilmeisesti muuttuneet nestemäiseksi ja valuvat pikkuhiljaa nenän kautta ulos. Voi tätä ankeuden määrää!

  VastaaPoista
 15. Tuo kauluri tai keeppi tai mikä se onkaan nimeltää, niin se on aivan super-ihana!

  VastaaPoista