sunnuntaina, helmikuuta 19, 2012

Niisk, kröh ja krääh

Saaplarin flunssa. Meni viikonlopun suunnitelmat ihan pilalle. Eilen piti olla Maakarissa kehräämässä Tuulian ja Lennun Pajan Lennun kanssa. Sitä mihinkään päässyt kun piti köhiä ja niistää nenää sohvalla. Välillä paleli, välillä pukkasi niin hikeä. Mä olen tämmönen kunnon työläinen ja sairastan viikonloppuna.

Tänään kuitenkin toimeennuin sen verran että ripustin pitsilampun kattoon.

Tämän piti alunperin tulla meidän olkkariin. Mutta kun ei osata ite fiksata sitä kattolamppusysteemiä olkkarissa ja sähkömiehellekään ei ole saatu aikaiseksi  soitettua, niin tästä tuli makkarin lamppu.
Ja hyvä niin, koska se sopii makkariin enemmän kuin täydellisesti. Jos joskus saadaan se olkkarin kattopistoke korjattua, niin teen sitten sinne uuden ja isomman. Sitä ennen vaan pitää kerätä lisää liinoja. Tämmöiseen palloon menee yllättävän paljon liinoja.
Pallon halkaisija on n. 50 cm. Liisteriä meni kaksi pientä ämpärillistä. Lääräsin liinat ensin liisterissä läpimäriksi ja sitten silittelin ne tasaiseksi puhalletun pallon pintaan. Seuraava liina pikkasen edellisen päälle. Sitten lisää liisteriä suoraan liinojen päälle, niin että ne uivat liisterissä. Liisteriä ei todellakaan kannata säästellä, koska sen avulla liinat kovettuvat ja pysyvät kasassa kun pallo on puhkastu. Kun pallo on täynnä liinoja, se ripustetaan kuivumaan. Tässä vaiheessa se painaa aika paljon. Kuivuminen kesti muutaman päivän. Sitten puhkastaan pallo ja toivotaan että pitsi on tarpeeksi jämäkkää ja kokonaan kuivunut. Pitsiliinojen reikiin voi jäädä liisterikalvoja ja ne voi sitten rapsutella pois.
Ostin lampun johdon Kodin Anttilasta. Kiinnitin pitsikuuppaan kolme narua, jotka ujutetiin johdon aukosta laipan sisään, ja edelleen kattokoukkuun kiinni. Enää johdon pituuden tsekkaus ja lamppu paikoilleen! A vot!

19 kommenttia:

 1. Näyttää kauniilta! Innostaa kokeilemaan samaa kotona, mutta ehkä kesällä, että saa läträtä rauhassa ja kuivua ilmavasti... Keräsitkö pitsiliinoja kirppareilta vai onko ne omaa tuotantoa?

  VastaaPoista
 2. Minusta tuo liisterin määrä sinulla kuulostaa aika tuhdilta. Mietin tässä, onkohan pallojen koossa suurta eroa - mulla taitaa olla pienempi - vai ovatkohan sun liinat olleet raskaampia (pakummasta langasta). Mä nimittäin selvisin aika pienellä määrällä seinäliimaa (ainekin tosin eri) verrattuna sun palloon. Mutta sillä mitään väliä, pääasia, että pallo on katossa ja voi hyvin! Se on kyllä turkasen sykähdyttävä valaisin ja sen alla kelpaa pötkötellä niistämässä.:) Ja edelleen hekutan tuota seinänne väriä!

  VastaaPoista
 3. Lyyti: pitsiliinat on kerätty kirppareilta. Siinä on isompia ja pienenpiä. Ja niitähän voi sitten vaikka leikelläkin että saa kaikki kolot täyteen

  Outi: ne ämpärit oli semmosia partaäijäjugurttiämpärin kokoisia, mitä siihen sitten yhteen ämpäriin mahtuisi? 2 litraa?
  Mitä pallon kokoon tulee niin leveyttä on n. 40 ja korkeutta n. 50 senttiä. Siellä oli sisällä semmoinen jätti-ilmapallo. Olkkarinlamppu voisi tosiiaan olla vähän isompi. Ehkä70 senttinen halkaisijaltaan.

  Mä Kyllä mieluummin pötköttelisin vaan ja jättäisin sen niistämisen vähemmälle

  VastaaPoista
 4. Voihan räkä ja niisk! Onko pikku-ukot säästyneet? On muuten upea lamppu. Pitäisköhän sorvata tuommoinen puolikkaana tuohon keittiön pöydän päälle, sillä pitsiliinoja kyllä riittää. En muuten tykkää noista kiemuraisista vahvistussanoista, joita blogisi vaatii, en. ja kun niitä pitää sommitella parikin kertaa, ennen kuin hyväksytään.

  VastaaPoista
 5. Upea! Tekis mieli ihan kokeilla, mutta minun huomion mukaan pitsiliinat ovat kirppareilta vähemässä, kun niitä käytetään niin moneen paikkaan.

  VastaaPoista
 6. MAHTAVA,

  ps. Itse olen kans ollut koko viikon kuumeessa ja kamalassa yskässä. Nyt alkaa jo hellittaa, mutta lääkekuuri kyllä päällä

  VastaaPoista
 7. Tuo kattovalaisin on kuin sadun prinsessan lamppu. Epätodellisen kaunis. Parane pian ja nyt tuo pyräily ei sovi vaikka olisi millaiset neuleet jaloissa:*

  VastaaPoista
 8. Lissu: mäkään en käsitä näitä sanavahvistuksia. Yleensä vasta kolmannella kerralla osuu oikeaan.

  Sullahan niitä pitsiliinoja piisaisi, siitä vaan liisterin kanssa puuhaamaan. Tulisi aikas kivoja lattiavalaisimiakin. Poijjaat eivät ole tästä taudista niin välittäneet

  Leena: sama huomio, pitsiliinat ovat hakusessa. Varsinkin jos etsii jotain tiettyä sävyä

  tööt: ite jätin sen kuumeen väliin, on tässä muutenkin ihan tarpeeksi. Mistä sitä räkää oikein riittää?

  Sirkkis: kiitos. Juu pyöräily jätetään ainakin huomenna väliin ja turvaudutaan koskilinjoihin. Toisaalta tuota luntakin tulee siihen malliin että voipi olla muutenkin suht hankala homma, jos ja kun auramiehet eivät kaiikialle kerkiä

  VastaaPoista
 9. Anonyymi14.35

  Meilläkin on tälläinen ihanuus makkarissa, siksi varoituksen sana. Kesällä, kun oli ne ihanan kamalat helteet, kävi pallolle huonosti, liisteri pehmeni ja pallo menetti muotonsa. Nyt se sitten on korjausjonossa ja mietinnässä on mitä käyttäisin liisterin lisäksi/sijasta, vesi-erikeepperi-seosta, tekstiilin kovettajaa...
  Terveisin uusi lukijasi

  VastaaPoista
 10. Nimetön: tätä ilmankosteusasiaa olenkin miettinyt. Hyvä tietää, katotaan miten menestyy

  VastaaPoista
 11. Paranemisia. Meillä alkoi hiihtoloma ja perheestä 60 prosenttia sairaana. Meillä tämä on jo perinne, huokaus...

  VastaaPoista
 12. Vau! Tuollainen meni työjonoon.

  VastaaPoista
 13. Ihana lamppu. Munkin täytyy alkaa keräämään valmiiksi pitsiliinoja.

  Pikaista paranemista. Kyllä sinua lauantaina Maakarissa kaipailtiin.

  VastaaPoista
 14. Parnemisia! Upea toi lamppu, lähdenpä tästä penkomaan perintöpitsipinoja.. Mulla olis työjonossa lampunvarjostin yhteen jalkalamppuun, en vain ole vielä keksinyt että mistä löydän siihen sopivan kehikon.

  VastaaPoista
 15. Mikä ihanuuslamppu!!!
  Toivottavasti flunssa on jo heittämässä otettaan.

  VastaaPoista
 16. On se kaunis ja erikoinen. Eikä varmaan toista ihan samanlaista tule äkkiä vastaan.

  VastaaPoista
 17. Anonyymi21.58

  Kaunis on kyllä. On varmaan riittävän isokin ettei kuumene liikaa. Mulla kärvähti kun varjostin vähän pehmeni.

  VastaaPoista
 18. minä oon nyt haudutellut tätä pitsivarjostinasiaa jokusen aikaa(tästä sun postauksesta lähtien ainakin), niin nyt tuli mieleen, et miten sinä vaihdat lampun tuon varjostimen sisälle? ku haluaisin et se varjostin on umpinainen tuolta alhaalta, mut kuitenkin niin ettei tarvii koko varjostinta repiä alas katosta jotta saa lampun vaihdettua...

  VastaaPoista