sunnuntaina, heinäkuuta 03, 2011

Palstalla

Herneitä ei siis tule. Musta-harmaatakkiset ovat pitäneet asiasta huolen. Kylvin herneitä useamman kymmenen rivimetriä, osan jopa kolmeen kertaan. Tuloksena noin 20 tainta siellä täällä. Eikä sekään ole varmaa että saavat olla rauhassa: toissa yönä oli maasta revitty kymmenisen kappaletta 20 senttistä herneen taimea. Päätin siis antaa periksi.

On niitä ilon aiheitakin. Viime yönä oli ensimmäinen kesäkurpitsan kukka auennut! Olipa se kaunis. Toivottavasti ne siivekkäät eivät revi tätä.

Samalla piti tutkia toisetkin taimet, ja kyllä! Niissäkin on jo paljon nuppuja. Mitäs kaikkea hyvää sitä kesäkurpitsasta sitten voisikaan tehdä? Täytyy tutkailla reseptejä.

Myös parsakaalit ovat hyvässä kasvussa. Eilen tosin löysin yhdestä kaksi pulleaa, vihreää toukkaa. Rauha heidän muistolleen. Parsakaalien välissä olevat oranssinkirjavat samettiruusut ovat saaneet olla rauhassa.

Toinen on ollut salaattien kavereina olleiden keltaisten samettiruusujen kohtalo. Niistä on kukat revitty ja siputtu pitkin maata. Salaateille olen kerännyt heinäsilppua työmatkan varrelta. Eräässä kaupungin ylläpitämässä puistossa ei leikkuujätettä kerätä, joten olen tarttunut tilaisuuteen. Hieman ohikulkijat tuijottavat, mutta en ole antanut sen häiritä.

Maissikin kasvaa, toisin hieman ihmettelen sen hidasta vauhtia. Ei taida keritä valmiiksi asti.

Toinen murjottaja on ollut kurkku. Tosin sen kohtalona ovat olleet ne herneen tuhoajinakin kunnostautuneet varikset. Sen verran monta kertaa olen joutunut kaivamaan taimia katteen seasta. Liekö sitten suuttuneet moisesta. Muutama taimi on kuitenkin ihan virkeän näköinen. Toiveissa on edes muutama kurkku.

18 kommenttia:

 1. törkeetä! mikä perkeleen pelotin, niille pitäis keksiä, että jättäisivät palstat rauhaan!? mun mielestä ko raakkujat (menee samaan sarjaan kun pulut Tammelan torilla) vois poistaa planeetalta kokonaan.
  voi kun tulis pikkusen satoa! mulla kun anoppilassa on sellaisetkin viljelykset maalla, että saan sieltä aina vaikka mitä ihanaa, eikä mun tarvitse murehtia näistä tuholaisista... täytyy kyllä taas olla kiitollinen! taas kerran kun kannan sieltä lootakaupalla todellista luomua.
  aurinkoa sinne! ulkona tuntuu ihanan viileältä, mittari näyttää vain 21 astetta :)

  VastaaPoista
 2. Nipsu: hieman ovat murhanhimoiset omatkin ajatukseni kyseisiä elikoita kohtaan. Jos olisi oma maa, oma lupa, hankkisin ilmakiväärin ja paukuttaisin menemään. Veikkaan kuitenkin että jos saman teen kaupungin palstalla saisin Maija-kyydin.

  VastaaPoista
 3. Sangen rasittavia palstakavereita sulla! Jos mä olisin nähny omien viljelmieni kanssa tollasen vaivan, mä varmaan kuristaisin nuo kaverukset paljain käsin. :D En vaan saa mielestäni sitä kuutta kottikärryllistä rikkaruohoja! Ei muuta kuin pelottavaa pelättiä väsäämään (vaan pelkäävätkö nuo enää edes sellaisia) tai viemään palstalle variksille jotain muuta puuhaa.

  VastaaPoista
 4. Miten olis joku lasitettu huone? Ankeeta tuommoinen. Murhasit ne toukat? :D

  VastaaPoista
 5. Anonyymi9.54

  Sitruuna-kesäkurpitsahillo on HYVÄÄ.
  Raparperi pukkaa uutta satoa touhukkaana.
  Muuten , tämän viestin sanavahvistus oli OULUN...
  -äiti-

  VastaaPoista
 6. sannu: siellä ON pelätti. ei vaan hoida hommiaan hyvin, jos ollenkaan. varikset saa mennä jonnekin muualle puuhaamaan jos ikävystyvät. mun kasvimaassa on ollut jo ihan tarpeeksi puuhamaata, lisähuvia en ala järjetämään

  mokkakissa: joku sähköaita erittäin korkealla virtalukeamalla?
  Toukat, noh, saattoihan niiden kohtaloon liittyä joitain väkivaltaisia tekoja.

  VastaaPoista
 7. äiti: mun raparperit vaan murjottaa. toisen löysin herukoiden välistä. Siinä oli kaksi lehteä, joista toinen teki kuolemaa. Eikä se palstallakaan oleva mitenkään erityisen puuhakkaalta vaikuta.

  VastaaPoista
 8. Ihan kaikkea eivät vihulaiset siis ole ehtineet tuhota. Kunhan vain eivät nokkisi sitten varsinaista satoa reiílle.. Että ehtisit kerätä kurpitsasi, ennen kuin syövät suihinsa. Mulla on yksi kesäkurpitsa tuossa pihalla, mutta se vain murjottaa. Tomaattia sen sijaan on tulossa.

  VastaaPoista
 9. En kesänä laitat siemenien päälle harsot. Kun niistä kasvaa taimen alkuja nosta tikuin harsoa koholle. Sujakehikoksi verkkoa ja jos mahdollista suojaa yöksi ja aamusta aukaise. kun taimet ovat jo reilun kokoisia ei vaakut niitä nypi. Niin minä tein omalla pellolla se toimi lintuihin nähden mutta ihmisiä vastaan ei. Jonkun mielestä kiusa se on pienikin ilkeys. ;((

  VastaaPoista
 10. Sinua koittelee siivekkäät tuholaiset, minua uusi tietsikka! Kokeilepas niitä täytettyj kesäkurpitsankukkia. Ohjeen löydät esim minun aikaisemmista postauksistani. Ovat suurta herkkua. raparperi muuten tykkää alkuun huonoa siirtämisestä, mutta sitten sitä et saa hävitettyä millään. Laitapas se suosiolla sinne viinimarjapuskan kaveriksi.

  VastaaPoista
 11. Piti vielä ehdottamani, että kurkkaapas Riitanpuutarhan mansikka-aitausta. Virkkaisit ihan oman tyylisesi kirjavan kukertavan verkon, niin herra mustafrakkiset menevät ihan sekaisin!

  VastaaPoista
 12. Meillä on varikset tai kanat käyneet tihutöissä, sipulit ovat saaneet olla rauhassa mutta toisessa pläntissä kasvaa enää pari herneenvartta ja muutama punajuuri:( Mutta yhden kesäkurpitsan olen jo saanut satoa:)

  VastaaPoista
 13. Aah, kesäkurpitsat on ehdoton lempparini :) siitä saa vaikka mitä, ja kukatkin on tosiaan syötäviä! Toivottavasti saat paljon satoa. Varikset, no onpa kumma ettei ne jätä sua (ja varmaan muitakin viljelijöitä siellä) rauhaan??! Mokomat.

  VastaaPoista
 14. outi: tuo pelko on persauksissa. näen jo mielessäni rei'ille nokitut kurpitsat...

  sirkkis: joku pommisuoja sitä varmaan pitää rakentaa. Sinänsä erikoista että viime kesänä herneet saivat olla rauhassa. silloin revittiin sipuleita. ja oli se hirvikin...

  lisu: pitää odottaa etä kukkia tulee enemmän, en minä ensimmäistä viiti syödä.

  ziina: toinen täkäläinen tuholainen on fasaani, mutta kyllä tällä kertaa on varikset asiala. Niitä on semmonen lauma tuossa pellolla

  o: ne on kato tajunneet että pellolta saa suht helposti ruokaa. aika lihaviakin ovat...

  VastaaPoista
 15. Harmi, että varikset kiusaa. Taitavat etsiä uusia apajia, kun Ruskossa ovat alkaneet paalata sekajätettä ja ruoka-apajat siellä alkavat vähetä.
  Olethan muuten kastellut kurkkuja lämmenneellä vedellä? Ovat sellaisia herkkävarpaisia, etteivät tykkää kylmästä vedestä juurillaan.

  VastaaPoista
 16. Kamalaa tuollainen ilkivalta. Palstasi on kiva.

  VastaaPoista
 17. Voihan kökkö sentään mitä varkaita sulla on käynyt!! Me taas laitettiin herneet liian aikasin, niin ei oikeen tahtoneet itää. Avomaankurkut ei jostain syystä onnistuneet, 2 tainta kuudesta onnistu. Olisin niin halunnut syksyllä säilöä kurkkuja.
  Edellisessä postauksessa oli ekoissa kuvissa erittäin tuttuja maisemia :)

  VastaaPoista
 18. Ihmeen rauhallisesti kuitenkin kirjoitit tuhotöistä. Yksi todellinen palstan hävitys, todella. Harmittaa varmasti, jos olisi omani, olisin luultavasti kieriskelemässä valkohehkuisessa raivossa.
  Tsemppiä ny sinne kuitiski!

  VastaaPoista