lauantaina, toukokuuta 28, 2011

Tee oma Unikkopeltosi

Tässä pieni ohjeistus Unikkopeltohuiviin. Kuviollahan voi toki neuloa mitä mielii. Lankana huivissa oli Viron villaa eli Aade Longaa, mutta langaksi kelpaa muukin liukuvärjätty villa. Raidoittamalla myös yksivärisestä.

Aloitin oman huivini alakärjestä luomalla kahdeksan silmukkaa pohjavärillä. Lisäyksiä tehdään kumpaankin reunaan jokaisella työn oikean puolen kierroksella. Lisäsin silmukan nostamalla langan ensimmäisen ja toisen silmukan välistä ja neuloin sen takareunasta oikein. Vastaavasti kierroksen lopussa toiseksi viimeisen ja viimeisen silmukan välistä. Kierroksella, jossa ensimmäiset ja viimeiset silmukat nostetaan, lisäys tehdään muuten samoin, mutta nostettu silmukka neulotaan vasta seuraavalla kierroksella. Kierroksella neulotaan siis vain yhdellä värillä ja V merkin kohdalla nostetaan silmukka neulomatta. Työn nurjalle puolelle tulee lankajuoksuja, koita pitää ne suurin piirten hypättyjen silmukoiden leveyisinä.


Vieläkö ollaan kärryillä? No hyvä. Kaavioon on merkitty työn alku, siinä on kolme ensimmäistä Unikkoraitaa. Siitä vaan samalla tavalla niin kauan kuin jaksaa. Minulla oli viimeisellä kuviokierroksella 38 Unikkoa. Sitten neuloin muutaman kierroksen vihreää ja yhden kierroksen oikein nurjalla, josta sain taitteen. Sittenpä kannattaakin vaihtaa puikot esim. 0,5 - 1 mm pienpiin, jotta taite pysyy nurjalla eikä laineile. Taitekierroksen jälkeen kavenna yksi silmukka pois molemmista reunoista jokaisella oikean puolen kierroksella. Tee taitteesta noin 3-4 cm korkea. Päätä silmukat ja ompele taite nurjalle.

Sitten sivut. Poimi ensin toisesta reunasta silmukat puikoille ja tee yksi rivi Unikkoja, lisää yksi silmukka molemmissa reunoissa jokaisella oikean puolen kierroksella. Tee sitten taite eli neulo nurjalla yksi kierros oikein. Jatka sitten pelkällä pohjavärillä yhtä monta kerrosta kuin kuviotakin. Päätä silmukat. Tee toinen reuna samoin. Ompele alakärjen taitteiden keskisaumat yhteen ja ompele sitten sivujen taitteet nurjalle.

Valmis huivi kannattaa kastella ja oikoa kuivumaan, jolloin pinta siloittuu.

Jotain kysyttävää - laita kommenttia. Tuo kaavio näyttää minunkin silmiin sekavalta, mutta noin sen pitäisi mennä. Huomauttaa jos ei mene. Kiitos!

14 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta ! Täytyy heti kokeilla ... kun tuo sadekkin jatkuu vaan . Tsemppiä palstalle . Mielettömän työn ootte tehneet jos kaiken ootte kääntäneet ja käyneet läpi.Yritin toissa vuonna itse samaa Karinkannassa mutta ... yritykseksi jäi . Terkuin Mia

  VastaaPoista
 2. mia: oles hyvä vaan! kerro toki jos jottain ongelmia ilmenee. onhan siinä pläntin kääntämisessä aikamoinen homma. eikä se sota rikkaruohoja vastaan tule koskaan voitetuksi. Karinkannan palsta kaipaisi paljon lisää viljelijöitä, pelto uhkaa ruohottua täysin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Minua jäikin vaivaamaan, miten se oli tehty.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä ohjeesta: Tämä on kyllä niin kaunis, että on pakko ottaa käsittelyyn jossakin vaiheessa. Minulla kun on vironvillaakin vielä kaksi vyyhtiä jäljellä. Minulle tulee huivista vähän Kaffe Fasset- fiilis, värimaailma on vähän sellainen. Olet kyllä tehnyt upean huvin! Ja vielä ohjeenkin annat: Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Anonyymi5.36

  Ohje on selkeä, kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
 6. Sen verran edittiä että niihin sivutaitteisinkin pitää sitten tehdä ne kavennukset, eli yksi silmukka pois molemmista reunoista jokaisella oikealla kierroksella.

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta. Olen viime metreillä yhden röyhelöhuivin kanssa. Kun saan sen tehtyä, niin kokeilen kyllä heti tuota unikkoa =o)

  VastaaPoista
 8. Myös minä kiitän ohjeesta. Nyt vaan mietintään mistä langasta.
  Minulla tuo selkä tekee tenää vähän väliä mutta jos pääsen juolavehniä tonkimaan, niin siinä on jotain hurmosta. Vaikka sen tietää että niiden juuret lymyää syvällä.

  VastaaPoista
 9. Hei,

  Kylläpä olet taitava monella saralla. Virkattu päiväpeitto on kuin unelma. IHANA.

  t. toinen Soile

  VastaaPoista
 10. auli: fassettin setähän tässä on ollut esikuvana. minä niin tykkään sen väreistä!

  kässäope: no hyvä, ohjeitten kirjoittaminen on jotenkin...

  hanna: kiva kuulla jos malli inspiroi

  pirena: juolavehnä on kyllä oikea yhteiskunnan vihollinen. miten se voikin kasvattaa sellaiset juuret? ja se hurmos kun saa vedettyä yhtäjaksoisesti puolemetrin liaanin! meidän pellolla on myös peltovalvattia ja se jos jokin on vielä kamalampi kuin juolavehnä. siinä on voikukkamainen juuri, joka katkeilee tosi helposti. ja jokaisesta palasesta lähtee uutta kasvuun. tympeä vastus

  soile kaima: tätä värkkäämistä on harjoiteltu. Ahkerasti :D

  VastaaPoista
 11. Aloin neulomaan unikkoa Malabrigo lace langalla ja kakkosen sukkapuikoilla (juu, aika pientä tikutusta...). Teen pitkän kapean kaulahuivin. Seurasin unikko-ohjetta, mutta kolmen viimeisen unikkokerroksen langan nostoissa on kait/ehkä/kenties/mahdollisesti jotain häikkää (tai sitten en vaan ymmärtänyt ohjetta). Mutta, katsoin mallia sun valmiista huivista ja mallailin kolmen viimeisen kerroksen nostot siitä ja sain kuvion onnaamaan. Jos en pahemmin kämmää, niin huivista tule makee. Kiitos siis vielä kerran ohjeesta =o)

  VastaaPoista
 12. Siis, nythän mä vasta hokasin. Ja sun ohjeessa EI ole mitään häikkää. Mulla silmät harittaa ja rivit hyppii, mutta kun oikein ajatuksen kanssa tihrasin ja neuloin, niin mallikuvio toimii just niin kuin olet sen kaavoittanutkin. Anteeksi heittämäni epäilyksen häivä, jolla ei ollut mitään todellisuuden perää =o). t:Hanna, se Höperö-

  VastaaPoista
 13. Ihanaa. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 14. Matu20.55

  Millä langalla teit unikot ja minkä paksuisia puikkoja käytit työssäsi? Tästä tulee ehdottomasti minulle syyshuivi! Kiitos ihanasta ohjeesta :)

  VastaaPoista