lauantaina, maaliskuuta 19, 2011

Herkkua

Tämä huusholli ei ole pelkästään kehräämö tai leipomo vaan nyt myös juustola. Tein eilen illalla ensimmäistä kertaa juustoa, ja voi pojat miten siitä tuli hyvää!

Juustossa on hyvin mieto maku ja se on pikkaisen makea. Ricotta-juusto on hyvin samanlaista. Koska juusto itsessään on mieto, niin sitä voi käyttää sekä suolaisen että makean kanssa. Testasin sitä tänä aamuna ensin artisokka-tomattitahnan kanssa, nam! Ja seuraavaksi kanelin ja sokerin kanssa, nam! Kun vielä olisi kastanjahilloa. Myydäänköhän sitä Suomessa?

Kotijuustoa on helppo tehdä itsekin. Tämä ohje löytyy maaliskuun Helsingin Sanomien Kuukausiliittestä.

3 litraa (täys)maitoa
1 litra piimää
3 kananmunaa
suolaa, n.ruokalusikallinen

Lisäksi ainakin 5 litran kattila, jotta kaikki ainekset mahtuvat.

Kuumenna maito kattilassa kiehumispisteeseen niin että maito vähän kohoilee. Sekoita sillä välin piimä ja kanamunat ja kaada seos lähes kiehuvan maidon sekaan. Sekoita seos varovasti. Jatka kuumennusta kunnes neste alkaa taas kohoilla ja pintaan tulee railoja.

Nosta kattila hellalta ja anna juustottua 10 minuuttia. Vuoraa siivilä ohuella liinalla ja nostele juustomassa reikäkauhan avulla siivilään valumaan. Siivilä kannattaa laittaa kulhon sisään, jotta neste valuu kulhoon.

Annoin juuston jäähtyä ja nostin sen sitten siivilöineen päivineen jääkaappiin. Säilytysaika ei varmasti ole kovin pitkä, mutta mikäs hyvänmakuinen se nyt kauaa säilyisi?

17 kommenttia:

  1. Kiitti ohjeesta, pakko kokeilla. Inhokkini Jamie Oliver teki joskus supernopeaa juustoa kiehauttamalla rasvaista maitoa ja lisäämällä sekaan lusikallisen valkoviinietikkaa. Valutuksen jälkeen heitti pannulle ja paistoi oliiviöljyssä, sekä ripotteli päälle suolaa ja pippuria. Sekin kuulosti ihan liian helpolta ollakseen totta ja näytti älyttömän hyvältä. Ohje oli kai sovellus intialaisesta kotijuustosta.

    VastaaPoista
  2. stella: kuulostaa hyvältä. Tämänkin juuston pinnalle voisi varmaan pikkasen lorauttaa oliiviöljyä ja pippuria. mutta paistaminen, eikö se juusto leviä pannulle?

    VastaaPoista
  3. Herkku ja koukku -blogissa taannoin kerrottiin, että Hakaniemen hallista saa kastanjatahnaa.

    Minä teen soijajuustoa etikan avulla, hyvin toimii.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi10.14

    Hakaniemen hallista tosiaan saa kastanjatahnaa. Ja lisäksi sitä voi tilata osoitteesta myfrenchcorner.com

    VastaaPoista
  5. ja paljonkos oli suunnilleen lopullinen juuston määrä noin esim. litroissa ajateltuna...?

    VastaaPoista
  6. Kiites ohjeesta. Tuota on pakko kokeilla

    VastaaPoista
  7. Minä kysyisin Stockan herkusta. Miten mulla on semmoinen olo, että juustotiskin ohi kävellessäni olen kuullut, kun se überinnokas miesjuustomyyjä ylistää kastanjahilloa juustojen kaverina. Että tuossa tiskin päässä on purkki, var så god. Tietysti voin muistaa väärin, mutta eihän tuo ole iso homma kysyä, jos siellä päin liikut.

    VastaaPoista
  8. Minäkin tykkään kotijuustosta, teen sitä ainakin joka joulu. Makean kanssa en olekaan yhdistellyt mutta voisi kokeilla. Heran pakastan ja käytän lettujen, vohveleiden tai sämpylien pohjaksi. Nam!

    VastaaPoista
  9. Oih, tämä ohje pitää ottaa ylös. Kiitos!

    VastaaPoista
  10. Ricottajuustoa syötiin Italiassa kastajatöhnän kera ja se oli niin hyvää että! Pittää kysyä kirjekyyhkyltäni toisiko hän sitä taas tullessaan. Italiassa kyseistä tahnaa saa likipitäen jokaisesta kaupasta.

    Valmista juustoa tulee sellainen perussiivilän kokoinen. En osaa sanoa sen painoa tms. Mahtuu yhdelle Taikasarjan lautaselle... onko hyvä koko määritelmä? Ja on aika tuhtua tavaraa, kovin montaa palasta ei jaksa kerralla syödä.

    VastaaPoista
  11. Selvä kiitos, siis kauppaan. Tosin en tiedä taika-lautasen kokoa? on vaan niitä mukeja... sama koko kuin muumeilla? kohta se nähdään.

    VastaaPoista
  12. Piimäjuustoa! Ai-van ihanaa, en olekaan pitkään aikaan tehnyt. Mun lapsuuden ruokaa, jota isoäiti (ja äiti) aina teki. Osaan itsekin, mutta jostain syystä on jäänyt tauolle tekeminen. Tykkään syödä sellaisenaan ja (ruis)leivän päällä.

    Kyllä tuo varmaan jokusen päivän säilyisi, mutta ei ole jäänyt tähteitä kokeiltavaksi.

    Siitä nesteestä (herasta) tulee muuten tosi hyvä pohja leipätaikinalle. Ja sitä nestettä voi myös siihen tarkoitukseen pakastaa.

    VastaaPoista
  13. Oi nam! Heti alkoi tehdä mieli ternijuustoa, vaikka se onkin vähän eri juttu. Mutta vesi herahti kielelle joka tapauksessa.

    VastaaPoista
  14. Ah, kuulostaa niin herkulta!

    VastaaPoista
  15. Piimäjuusto on ihan herkkua. Meillä Hämeessä sitä syödään joskus (lähinnä jouluna) niin, että just ennen tarjoamista käytetään pikaisesti tosi kuumassa uunissa. Tosin itse pidän enemmän lämmittämättömästä. Pitäisiköhän kaivaa juustomuotti esiin...

    VastaaPoista
  16. Onpa päässyt aivan unohtumaan tämä juustoherkku. Yhteen aikaan tein aika useinkin, lähinnä kesällä. Maustoin juustomassan tuoreella ruohosipulilla, pinaatilla tai valkosipulilla sekä ripauksella suolaa.
    Maustamaton olisi monipuolinen, makean kanssa pitää myös kokeilla. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista