sunnuntaina, tammikuuta 09, 2011

Työtaistelu

Aapramilla ja minulla on vakavia erimielisyyksiä. Piuha kireällä niin sanoakseni, kuvainnollisesti ja ihan kirjaimellisestikin. Ongelman ydin tai oikeammin ytimet alkavat r:llä: rullat ja remmi. Rullat ovat menneet lakkoon. Ennen hyvinkin toimineet ryppyilevät ja ovat hankalia. Remmi ei halua olla enää urautunut, vaan pomppii sinne tänne mielensä mukaan ja välillä tempaisee lyhdynkin mukaansa toisiin ulottuvuuksiin eli lattialle. Olen antanut öljyä, hellyyttä ja huolenpitoa - uhkaillutkin - mutta se mitään auta. Piti sitten ryhtyä armottomiin toimenpiteisiin. Remmiä kiristettiin ja huonot rullat laitettiin muovipussiin häpemään. Siitäkös remmi sitten vallan intoontui ja laittoi kaikki sellaiseen kuriin ja järjetykseen ettei mitään määrää eikä rajaa. Kaikki koski myös minua. Nyt oli vallalla sellainen tempo ja tahti että oksat pois.

Minulle passaisi vähän rauhallisempinkin veto, mutta nyt puhaltavat tämmöiset tuulet. Ei auta kuin vedellä lanka ristiin rullalle, niin veto vähän tasoittuu. Kaiken venkoilun jälkeen tuloksena kuitenkin oli lankaa ja ihan kivaa lankaa tulikin. Mitat ovat 80 g ja 700 metriä. Kuitu on merinoa ja glitteriä. Kuitu oli sellaisella jota ulkomaanelävät sanovat batt:ksi, minusta suomalainen karstalevy-termi ei tee oikeutta sille miten ihan pehmoista ja kaikkea hyvyyttä kuitu oli. Voisi sanoa että se oli löyhästi kääräisty topsi. Äärimmäisen ihana kehrättävä. Siis ennenkuin Aaprami kavereineen alkoi hankalaksi.

Nyt vaan mietityttää mitä teen seuraavana kehruulistalla olevan ihanaisen alpakkasilkin kanssa. Haluaisin siitä ohuen ohutta seittiä, mutta jos rukki luulee olevansa formula1, niin eihän siitä mitään tule. Taitaa mennä remmi vaihtoon...

Vyyhti lepäilee tässä kirpparilta hankitun virkatun päiväpeiton päällä, ja siitä pääsemmekin näppärästi seuraavaan aiheeseen, eli mitä löysinkään kirpparilta kun siellä eilen kävin koluamassa. Siellä nurkassa kaikean kässäsälän keskellä oli kaunis pahvinen laatikko.

Sitä sitten tonkimaan, ja sisältä löytyi kanavatyö ohjeineen, lankoineen ja kaikkineen. Joku oli jo pistellyt ensimmäiset pistot. Noin viiden (nano)sekunnin harkinta ja laatikko oli korissa. En toki vanno että tämän joskus valmiiksi tekisin, mutta on sitä kummempakin asioita sattunut.


14 kommenttia:

 1. Hyvä löytö tuo on, sillä sitähän voi käyttää myös keskeneräisenä johonkin muuhun tarkoitukseen. Minulla oli kanavatyö kesken 15 vuotta, mutta valmiiksi tuli!

  VastaaPoista
 2. Kaunista lankaa!

  Ootko koittanu putsata rullia? Oliskohan se nimeltään paalinarua, jolla itse olen rullia putsannut, että lähtivät toimimaan.

  VastaaPoista
 3. pikkusisko: mun viimeisin ristipistotyö on ollut kesken neljä vuotta. joten hätäkös tässä jos kerran 15 vuotta vanhatkin valmistuvat

  sannu: kiitos. tällä kertaa ei taida olla kyse rullien likaisuudesta. kaikki taitaa juontua remmiin, joka oli löystynyt ja ei siksi pyöritä kunnolla. kiristin sitä liikaa ja nyt se pyörittää niin että silmissä sumenee. toisaalta osa rullista on huonoja, ne kaikki kun ovat käsintehtyjä eli vähän erilaisia. pitäisi laittaa uusi remmi, mutta uusi on aluksi aina kankea, tämmöinen tuhansia metrejä ajettu on mukavampi. paitsi sitten kun kilometrit alkavat olla täynnä

  VastaaPoista
 4. Nyt mä olen NIIIN kade. Tiedätkös, olen koko lomani haaveillut kirpparikäynnistä ja täällä on ollut sellainen tautipesäke, ettei mihinkään. Eilen sitten hirmu säätämisellä sain itseni ja esikoisen yhdelle kirpparille, eikä mitään. Ei kerrassaan mitään. Ei juuri myyjiä, suurin osa pöydistä tyhjinä ja tavara joutavaa roskaa. Ajattelin jo, että se on tämä aika, mutta jumankeikka; joko olin väärällä kirpparilla tai sitten sä olit jo ehtinyt käydä. Ja kuule semmoinenkin ajatus on käynyt päässä, että oiskohan rahaa ostaa kesällä-syksyllä rukki. Siis semmoinen pieneen tilaan menevä kuin Tainalla? On tuo värttinä niin hidas.

  VastaaPoista
 5. outi: tää paketti löytyi kontista, kuten tuo virkattu päiväpeitekin. kontti on ollut pitkään se ykköspaikka. Paljekirppikselläkin tuli käytyä, mutta se oli jotenkin masentava kokemus.

  Vai että rukki, kaitpa sun on sellainen hankittava. uuden rukin hankkimista on täälläkin hankittu. mutta siinä tapauksessa se olis lähtö Aapramille ja se on taas hankala juttu. tuukko ens lauantaina kehräämään? tainakin oli tulossa, jos se antais sun kokeilla?

  VastaaPoista
 6. Hienoja kirpparilöytöjä. Kurja Aaprami, toivottavasti remmin vaihto auttaa. Mun pitäisi käydä hakemassa perintörukki, mutta vähän jännittää, kun en edes vielä tiedä, onko kaikki tarvittavat osat tallella. Onneksi äiti osaa kehrätä, mä siis vielä en.

  VastaaPoista
 7. Soile, nättiä lankaa - oot taitava!

  Tuo ristipisto/kanavatyö ei oo mikä tahansa, toi Bradley on hyvinkin tunnettu suunnittelija. Mulla on hänen pari kirjaa. Hän muistaakseni neuvoo tekemään ristipistolla, joka tehdään molemmat pistot kerrallaan valmiiksi, mutta tosta en nyt saanut selvää onko tavallinen continental stitch vai mikä. Suht nopeita noiden teko on kun on tuo kuvio painettu siihen, jos oot kiemuranki selättäny ni toi ei oo sulle homma eikä mikään. Minusta noita on ihana tehdä, ne villalankaiset pistot vaan on niin kauniita hipeltää. Sitten sitä pitää vielä laajentaa jämien kanssa kun muuten olis valmis, pitää saada boordit ympärille jne. ;oD

  VastaaPoista
 8. Soile vielä: voisko jostain bongata kuvia Aapramista, olen näitä sun juttuja lukiessa alkanut kiinnostua kehräyksestä, ja olis kiva tietää teknologiasta vähän tarkemmin. Netistä jo vähän katoin videoita, mutta oon tosi vihree.

  Semmosta mietin, kannattaako kokeilla millä tekniikalla alkuun? Miehen mummin jäämistöissä on trukki, kannattaisiko sen tilaa evaluoida (mies voisi kunnostaa jos siinä on järkeä) vai tappaako sillä vaan innostuksen..

  VastaaPoista
 9. ellimelli: on kuule iso etu jos äitisi osaa kehrätä, siinäon sulle hyvä neuvoja, ei tartte kaikkea pähkiä itsekeen. . Eikä rukeissa nyt niin hirveän paljon ole iraalisia osia. jos vaan lyhty on tallella, siis se mihin rulla laitetaan, niin hyvillä vesillä ollaan. Kaiken maailman tappeja ja lyhdyn kannattimisa voi tehdä itsekkin. niin ja pyörän pitäisi pöyriä enempiä huojumatta

  peten vaimo: tuossa paketissa oli kyllä vaikka ja mitä, kaiken maailman historiikkeja kanavatöiden tekemisestä. Sekä malliluettelo, jossa oli vaikka mitä ihanuuksia. Tämä on yksi osa neljän sarjasta (vuodenajat), joista yhdistettynä tulisi matto! Värejä oli kolmattakymmentä....

  Niin ja kehruusta. Kuvia löytyy esimerkiksi 2008/heinäkuu osiosta, ja sitten noistä täpistä kikkakakkonen, niin siellä on muutama epäselvä videokin. ja kehruu täpistä löytyy sitten kaikkea kehräämiseen liittyvää. Ja rukkihan kannattaa ottaa jos sellaista tyrkytetään. ei sitä etukäteen voi tietää että tykkääkö vai ei :) ja youtube hakusanalla spinning with the wheel

  VastaaPoista
 10. A) Pitää keskustella miehen kanssa.
  B) Oltaiskohan terveinä.. Eli en lupaa, en kiellä. Kiitos kutsusta. Ja mä kävin siellä paljekirppiksellä, kun se on tuossa vieressä. En mä tiedä sitä rukkia, mutta en taida ikinä päästä neulomaan mitään itse kehrättyä, jos jatkan värttinällä.:D

  VastaaPoista
 11. Uskomattomia löytöjä.
  Ja tuo lanka on niin kaunis. Työtaisteluun en tohdi kommentoida mitään muuta, kuin että sorron ikeestä vain ylös. Toivottavasti löydätte taas An kanssa harmonian ja jäppinen pääsisi tuosta vimmastaan selville vesille.

  VastaaPoista
 12. Onko Aapramilla vaihdevuodet? Siis vaihtamisvuodet? On muuten kauniit vàrit tuossa ristipistityòssà. Onkos sinulla siihen tarvittavia lankoja tarpeeksi? haleja

  VastaaPoista
 13. Minä kutsun "batt"ia kampalevyksi, koska sitähän ei ole karstattu vaan kammattu, eli kuidut on kaikki hyvässä ojennuksessa.
  Tein syksyllä niitä paljon, ja ovat niin viekoittelevan pehmeitä ja kehräytyvät hyvin! Lankasi on ihanan väristä, nam.

  VastaaPoista
 14. Tulipa mieleeni omat kehruuni tuossa yhtenä syksynä, pienen tauon jälkeen. Samat sävelet, ei onnistunut niin mikään vaikka tein niin ja näin. Vauhti oli kanssa jossain välissä kuin formuloissa. Jätin suosiolla pariksi päiväksi huilaamaan, johan tokeni. Nyt pitäisi taas koittaa kehräämistä, milloinkahan viimevuonna sitä viimeksi harrastin. Pitkän tauon jälkeen se on aina yhtä haastavaa.

  VastaaPoista