sunnuntaina, elokuuta 15, 2010

Yksisäikeistä

Olen pitkään miettinyt yksisäikeisen langan tekoa. Jotain mystistä siinä on ilmeisesesti ollut kun en ole saanut aikaiseksi tai uskaltanut yrittää. Mielessä kun on siintänyt sellainen sikkura-saparokasa.

Sitten houkutus kävi sen verran suureksi että oli pakko yrittää. Kaivelin varastosta huolella ja hartaudella säilötyt australian villat. Vetelin topsin ennen kehruuta noin peukalon paksuiseksi pökyläksi ja menoksi. Rukin kanssa piti vähän säätää, tuo masiina kun pyörii tasan tarkkaan sillä yhdellä nopeussuhteella. Remmi suht löyksi mutta polkunopeus 2/3 osaan normaalia. Ja kas, kas. Näinhän se pelaa!

Eli ei liian tiukkaa kierrettä ja mahdollisimman hitaalla ja tasaisella temmolla. Sitten kun rulla on täynnä se vyyhditään. Sidoin valmiiseen vyyhtiin neljä haltialankaa, ja pidin vyyhdistä hyvin kiinni kun irrotin sen pestäväksi. Tämän siksi koska valmis lanka vetää tässä vaiheessa aikamoiselle afrokiharalle. Sitten koko kasa kuumaan veteen. Ja kuumalla tässä tapauksessa tarkoitetaan sellaista että kädet vielä kestävät. Välillä vyyhti ylös ja suoristus. Sitten puristellaan vesiä pois ja upotetaan vyyhti kylmään veteen. Sitten taas kuumaan, kylmään ja kuumaan. Välillä aina vyyhtiä suoristaen käsien välissä. Sellaista suht kovakouraista toimintaa. Tarkoitus on, että lanka ottaa vähän itseensä ja suurimmat kiemurat häviävät.

Kolmannen kuuman kylvyn jälkeen vedin vyyhdin taas suoraksi, puristelin enimmät vedet pois ja laitoin roikkumaan. Alareunaan laitoin painoksi muutaman henkarin, jotta lanka olisi mahdollisimman suoraa kuivuttuaan.

Nyt on sitten yhteensä 200 grammaa ja 600 metriä raidallista yksisäikeistä lankaa. Tästä innostuneena kävin vielä huolellisemmin säilöttyjen merinoitten kimppuun. Niitten kanssa onkin vähän enemmän vääntämistä.

Kirpparituuri jatkuu valitettavan hyvänä. Löysin ihanan pussukan,
jossa voi säilöä tekeillä olevaa pitsihuivia. Huivntekeleestä tosin pitää purkaa neljä viimeistä kerrosta sekä neuloa lisää keskiosaa ennen reunusta.


14 kommenttia:

 1. Oi miten kaunista lankaa! Paksuus näyttää täydelliseltä ja väri unelmalta.

  VastaaPoista
 2. Ai näin se tehdään. Olen itsekseni pähkäillyt, että miten sen saa suoraksi kaikista mutkista ja saparoista. Nyt (ehkä) minäkin uskaltaudun kokeilemaan. Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Oi miten ihania värisiä lankoja ja söpö pussukka- kuolaan :q

  VastaaPoista
 4. IVANAHelsinki? Kirpparilta? Ja noin iso? Olen suorastaan kysymysmerkkinä. Ja mikä on haltialanka? Vai oliko se edes sen niminen? Upean väristä tuo sinun lankasi. Hurjaa rääkkiä sen tosi piti kestää.:)

  VastaaPoista
 5. Kiintoisaa tuo langan teko. JA pussukka on söötti.

  VastaaPoista
 6. haka: olen vähän hämmentynyt miten hyvin tämä onnistui. paksuus on sellaista nallen luokkaa. eikä ole edes mähköfantteja seassa.

  annu: kokeile pois. sitä saparoasiaa minäkin pohdin, kunnes ravelryn kautta sain tietää että lankaa pitää vähän rääkätä että se tottelee. ei kerrota amnestylle tai animalialle.

  marja: musta tuntuu että eräässä purolangassa on aika tasantarkkaan nämä värit

  outi: tää löytyi Linnakadun SecondTopBoutiquesta ja hinta taisi olla 7,90. tuon metallin kohdalta se on n. 20 cm leveä. Tuo bambi oli niin söpö että oli pakko ottaa.

  haltialanka on se apulanka jolla vyyhti sidotaan sieltä täältä kiinni, siitä ympäriltä. olet nähnyt niitä kaupan vyyhdeissäkin. pitää huolen etteivät langat sotkeudu vyyhdillä ollessaan.

  tytti: langanteko on zen :)

  VastaaPoista
 7. Voi kun mielenkiintoista lankaa. Sitä minäkin olen miettinyt millä saa sen kippuran pysymään tasaisena, mutta tulipa ohjetta.
  Hieno pussukka.

  VastaaPoista
 8. Upeita vyyhtejä jälleen! Voishan sitä kokeilla seuraavaksi yksisäikeistä, säästyis kertaamisen vaiva :P

  VastaaPoista
 9. Mun täytyy näkyy käsitellä uudelleen se mun yksisäikeinen lanka. Enhän mä sitä noin osannut tehdä. Herkullisen väristä tuo sun tekemä!

  VastaaPoista
 10. pirena: minä tykkään että tuosta tuli kivaa. kuumeisesti mietin sopivaa mallia sille.

  emma: yksisäikeisen teko on palkitsevaa. yhdessä illassa saa paljon valmista!

  kaisa: mä sain vähän opastusta ja siksi onnistuin. käsittele oma lankasi uudelleen ja sekin onnistuu!

  VastaaPoista
 11. Langassa on aivan upean ihana kanervainen sävy. Mistähän tuollaista löytäisi. Huh, noin pitkälle menevä lankojen kanssa harrastaminen kiinnostaisi, mutta eipäs taida minun taidot ja kärsivällisyys riittää, ihailen siis kaukaa.

  VastaaPoista
 12. Aivan ihanaa lankaa sait aikaan :) Voi että, siitä tulee varmasti kaunista jälkeä, miksi sitten muodostuukin :)

  VastaaPoista
 13. todella kaunis lanka!

  VastaaPoista
 14. Ihanat värit, mahtavan taitavat kädet! :)

  VastaaPoista