perjantaina, heinäkuuta 23, 2010

Äidin kasvimaalla

Tällä maalla ei tosin ole raparperia eikä sammakkoakaan, mutta tää onkin mun oma henkilökohtainen rikkaruohohelvettini.

Tältä siellä näytti pari päivää sitten. Kaksi etualalla olevaa penkkiä ovat täysin out of order. Kylvin niihin kukkia, mutta jotain tapahtui ja ne rehottavat vaan kaikkea muuta.
Siitäkin huolimatta kasvipenkeissä on kuitenkin kasvanut jotain muutakin, jopa syötäväksi kelpaavakin. Vaikkapa sipuleita. Pullistelevat jo.

Mangoldia. Tosin näitä rei'ittää joku kamalan näköinen musta ötökkä.

Romanesalaattikin rehottaa minkä kerkiää vaikka ohdake yrittää puskea seassa.

Herneetkin ovat hyvällä mallilla, vaikka kuivuus onkin hieman kiusannut.

Lisäksi tulee mm. rucolaa, vuonakaalia, persiljaa, pinaattia ja porkkanoita. Retiisejäkin oli mutta ne kerkisivät mennä puisiksi ja kitkeriksi ennenkuin älysin poimia ne. Samoin kähäräendiivi on sen verran pahanmakuista että olen antanut se rehottaa.

Tänään toin kotiakin jo sen verran ison määrän satoa että tuntui hyvältä. Se keväinen kitkentäpakkoleiri oli enää kaukainen muisto.

Mangoldit pistin kiehumaan, sitten pilkoin ne ja paistoin oliiviöljyssä. Sekaan murentelin feta-juustoa. Ja on niin hyvää ettei tiedä miten päin olla.

Kaikesta huolimatta taidan ottaa palstan myös ensi vuonna. Olen jo tehnyt suunnitelmia miten rikkaruohohelvetistä selvittäisiin paremmin. Samoin olen miettinyt mitä kasveja laitan ja mitä en. Ja kesäkukat kannattaa esikasvattaa. Niistä ota mitään tolkkua sirkkalehtivaiheessa mikä on mitäkin ja sitten kun tunnistaa niin rikkaruohot ovat vallanneet kaikki.

16 kommenttia:

 1. Kesäkukkia (yksivuotisia) ei kannata esikasvattaa, ainakaan semmoisia, jossa käsketään siemenpussissa kylvämään avomaalle. Sen sijaan kannattaa merkitä kylvövaot tikuin, jotta ne löytyvät rikkaruohojen sisästä.

  VastaaPoista
 2. helena: mää kato aattelin että kukat on kivemmat kun kylvää kesäkukkaseoksen silleen vapaalla kädellä. ovat silleen sekaisin eikä riveissä. ei ollut erityisen hyvä idea...

  VastaaPoista
 3. Hah! siinä näet, että kyllä se palstanhoito kannattaa sittenkin! :) Tuo on juuri sitä, mikä saa unohtamaan sen keväisen, tai kesäisenkin, rikkaruohojen kanssa taistelun ja sen, että voi näyttää siltä, ettei mitään kivaa kasva. Sitten kun niitä oikeasti kasvaakin, riemu on suunnaton. Ite tehty on aina parhaan makuista! Ja miten kaunis punasipuli!
  Onnea ekalle sadolle!
  Outi

  VastaaPoista
 4. outi: kiitos, tuo oli hyvin sanottu! tuo punasipuli on kyllä aivan hillittömän upean värinen. ja varret olivat mannaa

  VastaaPoista
 5. Olkikate on hyvä rikkaruohojen selättäjä. Penkkien välit peitetään katteella heti, ja kylvösten reunat ja välit heti, kunhan ovat itäneet riittävän suuriksi. Katten läpi kasvavaa paljon vähemmän rikkaruohoja, ja läpikasvaneet on helpompi kitkeä. Ja olikatteen kääntäminen maahan syksyllä on hyvää maanparannusainetta. Näin olen itse pärjännyt kolme vuotta palstalla.

  VastaaPoista
 6. Onnittelut! Voin kuvitella, miten palkitsevaa sadonkorjuun aika on. Eikä ollenkaan huono sato ottaen huomioon nämä helteet. Ehkä minäkin ensi kesänä...

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa hyvältä. Näyttää hyvältä. Ja maistuukin hyvältä. Kyllä kannatti! Olen NIIN ylpeä sinusta.

  VastaaPoista
 8. pia: ja sitten kun vielä keksisi mistä tuota olkea hakea...tässä jossain lähellä taitaa olla hevostalli, liikenisiköhän sieltä?

  ellimelli: kyllä sieltä aika hyvin tulee, ja täällä nyt ole niin hellettä ollut. tuo maa on niin köyhää että se kuivuu tosi nopsaan. ensi vuonna värkkään sen katteen kanssa sekä sekoitan vähän turvemultaa sekaan.

  VastaaPoista
 9. outi: oi kiitos outi! minäkin olen ylpeä itsestäni että jaksoin taistella

  VastaaPoista
 10. Hyvältä näyttää!! Olkea kannattaa kysellä talleilta ja tiloilta. Yleensä niillä on aina sellaista joka ei enää eläimille kelpaa mutta kylläkin kasvimaalle. Oljessa on sekin hyvä puoli, että pitää kuivalla säällä maan paremmin kosteana.

  VastaaPoista
 11. Luomu-vihannekset maistuu myòs erilaisille òtòkòille. Reiàt yms ovat siis laadun tae! Yksi hyvà tapa merkata rivit on peittàà siemenet hiekkavanalla. Tuo ruoka nostaa veden kielelle! Ensi kesànà kukatkin riveihin vaan.

  VastaaPoista
 12. Kateviljely! Jos vain mahdollista. Jos istutat taimia, kata penkki reilusti sanomalehdellä ja saksi reikiä joiden kohdalle istutat taimet. Ruohosilppu on parasta, mutta sitä voi olla hankala saada.

  VastaaPoista
 13. Onnea kun jaksoit. Minä viljelin 10 vuotta kaiken syötäväni. Rikkaruohoista pääsee hyvin kateviljelyllä. Parasta on ruohosilppu ja oljet.Ruohosilpua saa keräävästä leikkurista. Keväällä tarvitaan runsaasti mutta syksyä kohti tarve vähenee. Tärkeää on ,että maa ei saa olla paljaana. Istuta liian tiheään ja kun harvennat jätä siihen katteeksi.Sinua on siunattu onnistumisillaja sisulla.

  VastaaPoista
 14. katetta vaan päälle, niin ei rikat rehota :)

  VastaaPoista
 15. Tässä vaiheessa alkukesän urakointi palkitaan. Ehkä minullakin on oma rikkaruohohelvetti ens kesänä -toivottavasti.

  VastaaPoista
 16. Minäkin halusin kesäkukat "luonnollisen" näköisesti. Tein niin, että sekoitin siemenet keskenään ennen kylvöä. Sitten tein n. 30 cm leveään kukkapenkkiin vakoja poikittain eli ei pitkiä penkin suuntaisia, vaan toisin päin. Vakoihin kylvin siemensekoituksen ja tuli aika "luonnollinen" vaikutelma.

  VastaaPoista