sunnuntaina, toukokuuta 23, 2010

Saumat, yhdisty!

Palataanpa sitten virkkulappujen pariin, aiheena palojen yhdistely.

En varsinaisesti päättele langanpäitä, vaan virkkaan niihen päältä seuraavaa kerrosta. Kun ovat jonkin matkaa silmukoiden, tässä tapauksessa pylväiden, alla, katkaisen edellisen kierroksen langan. Samalla tulee päätelyä myös aloittavan kierroksen lanka. Langat näkyvät hieman pylväiden välistä, mutta minua se ei haittaa.

Sitten siihen yhdistämiseen. Kun lappu on valmis vedän langan viimeisen silmukan läpi ja jätän lankaa n. 50-60 sentin pätkän. Tätä lankaa käytän yhdistämiseen. Jos leikkaat langan liian lyhyeksi, nou hätä. Voit virkata kokonaan uudella langalla. Jos sauma on toooosi pitkä, kannattaa käyttää uutta, kerältä tulevaa lankaa.

Yhdistäminen tapahtuu siten, että laput laitetaan oikeat puolet vastakkain. Reunoissa näkyy tuommoiset v-jonot. Ujutetaan koukku itseä lähimmän palan ulommaisesta v-lenkistä. Ensimmäinen v-lenkki on se missä on kulma. Koukku ujutetaan taaimmaisen vastaavan lenkin kohdalta, myös ulommaisesta reunasta. Sitten vaan vetäistään koukku läpi. Eli piilosilmukkahan se.

Sitten otetaan seuraavat v-lenkit. Samalla pidetään huoli että oikeat v-lenkit osuvat kohdikkain. Jos yhdistettävä sauna on pitkä, kannattaa käyttää nuppineuloja kohdistamisesn avuksi. Esim. Babette-täkin neliöt yhdistin tällä tekniikalla. Kun kahdeksan kulmiossa tulee nurkka, niin siitä vaan jatketaan ilman pysähtymistä.

Tähän kohtaan vielä edit: nurkasta siis jatketaan vain jos on tarvis!

Nurjalla sauma näyttää tältä:

ja oikealla tältä:

eli oikealla puolella ei näy mitään saumaa, eikä myöskään yhdistämisessä käytettyä lankaa. Sauma on myös litteä. Itse käytän tätä tapaa siksi, että voin tehdä ensin kasan paloja valmiiksi, sommitella ne ja sitten yhdistää.

Jos kaikkien reunojen väri on sama tai haluat mennä ihan fiilispohjalla, niin silloin kannatta tsekata Attic24-blogista how-to. Se on sitten enkuksi ja samalla myös tämmöisten heksojen teko-ohje. Josta minäkin olen omat tietoni ammentanut. Sieltä löytyy myös tämä sama piilosilmukointiohje, jos minun oli liian sekavasti ja ylimalkaisesti selitetty.

10 kommenttia:

 1. Kiitos tästä ohjeesta. Minulla on alkutekijöissä heksapeitto ja tämä ratkaisi juuri tuon sommitteluongelman. Alun palat olen virkannut samointein yhteen, kun en halunnut jättää heksoja kesken. Jospa ottaisin peiton seuraavaksi työnalle, sillä kohta on kiire.

  VastaaPoista
 2. Kiitän myös vaivannäöstä vastaamisessa. 100 palaa vois jo sommitella ja yhdistää, mutta kyllä mun kasarilankaprojektia vielä piisaa! Onneksi on kesää jäljellä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä! Itse yhdistelin molempien palojen koko v-lenkistä ja tällöin saumasta tuli melko paksu. Ensi kerralla siis takimmaisen palan uloimmasta lenkistä vaan :)

  VastaaPoista
 4. Laitapas Keuruulle postissa yksi palanen nàytiksi, niin teen juhannukseksi muutamia talkootilkkuina. Kiitos! Haleja mussukoille.

  VastaaPoista
 5. anpali: se vauhdissa virkkaminen kyllä nopeuttasi jonkin verran, mutta silloin ei pysty sommittelemaan niin hyvin. vähän naurattaa nämä kuvat, tuntuu että kuvissa on sormia ihan liikaa :)

  rva pioni: oleppas hyvä vaan, sulla onkin jo liuta lappusia

  perhoneito: kun yhdistämisen tekee ulkoreunista saumasta tulee litteä ja huomaamattomampi=parempi.

  lissu: katotaampa millasen paketin kasaan sulle. ensin pitää kuitenkin käydä kaupassa.

  VastaaPoista
 6. Hyvässä vauhdissa sinä olet peiton kanssa. Mun "peitosta" tuli polkupyörän satulaan päällinen :)

  VastaaPoista
 7. eliisa: kyllä polkupyörän satulakin virkatun suojuksen tarvitsee!

  VastaaPoista
 8. Tuosta tuleekin kaunis peitto. Kiitos linkeistä ja vinkeistä, eiköhän noista jo ymmärrä tämmöinen vähän hölmömpikin kielitaidoton :)

  VastaaPoista
 9. Mitä tuo lanka on kun näyttää niin hyvältä ???

  VastaaPoista
 10. sirkkis: sisimmät kierrokset ovat SandnesGarnin Mandarin Petitiä ja reunakierros Marks&Kattensin Anemonea. Anemone on hieman petitiä paksumpaa ja jämäkämpää joten siitä saa rapsakan reunana. Petit on ehkä vähän lirppua. mutta siinä on paljon makoisia värejä.

  Anemonen lisäksi olen käyttänyt reunoissa myös Mandarin Classica, joka on merseroitua.

  VastaaPoista