torstaina, joulukuuta 10, 2009

Lyhyt lehtikatsaus

Lehtihyllyä silmäillessä katse kiinnittyi uuden näköiseen lehteen.

Käsityö on lehden nimi ja se tulee Virosta. Lehti on käännetty suomeksi. Ensi vilkaisulla lehti vaikutti mielenkiintoiselta, joten ostin sen.

Ja mielenkiintoinen se onkin. Esimerkisi tämä neulottu ja kirjottu takki menee niin överiksi että se on oikeastaan hurmaava.

Ja tämä kansallispukuihin nojautuva malli sai oman neulomisinnostuksen elpymään. Nyt vaan mietin että jaksaisinko kehrätä tähän langat itse vai ostaisinko kaupasta? Lehdessä oli mukavasti historiaa sekä tekijöiden omia mietteitä malleista sekä teosta. Suosittelen lämpöisesti jos satut törmäämään. Omani tosin oli lehtihyllyn viimeinen.

Käsityörintamalla ei noin muuten mitää mainitsemisen tai ainakaan kuvaaminen arvoista. Meneillään kun on (edelleenkin) sitä mustaa merinosilkkiä rukin kanssa sekä musta neuletakki pikkumiehelle. Mustien lankojen tai neuleiden kuvaaminen ei tällä hetkellä ole sitä kuuminta hottia.

Ai, niin onhan mulla yksi pari viikkoa sitten valmistunut.

Verkko


Malli: oma
Lanka: Sirdar Peru, olisiko ollut viisi kerää?
Puikot: 6 mm
Fiilis: no joo.

Poika tykkäsi, joten silloinhan se on hyvä. Pitäisi varmaan pingottaa tai jotain tuo helmakuvio. Mutku ei jaksaviitihuvita. Perua oli mukava neuloa ja tykkäsin kovasti miten värit menivät. Vaikka ne olivatkin sinisiä.

14 kommenttia:

 1. Itse olen ostanut aina Tallinnassa käydessäni tuon lehden. Olen ollut varsin ihastunut erikoisiin ohjeisiin, kuten mm. virkattuun päivänvarjoon, joita ei suomalaisista lehdistä löydy. Täytyypä nuuskuttaa lehtihylly läpi seuraavalla kauppareisulla ja tehdä tuttavuutta suomalaisen version kanssa...

  VastaaPoista
 2. Minulle tuo lehti tarttui myòs mukaan, sillà olen huomannut, ettà etelàisessà naapurissa osataan. Haleja

  VastaaPoista
 3. koo: lehden pääkirjoituksessa kerrottiin että lehti ilmestyy Suomessa jatkossa neljä kertaa vuodessa, seuraavan kerran helmikuussa

  lissu: lehden mallit olivat erilaisia kuin suomalaisissa lehdissä (moneen kertaan) nähdyt. piristäviä!

  VastaaPoista
 4. Ostin lehden nimenomaan tuon mustan Muhu-neuletakin takia. Käsittämättömän hieno. Toinen asia on kokonaan se, milloin sitä tai muutakaan pääsee tässä elämässä neulomaan. Nyt tuntuu, ettei enää ikinä saa valmiiksi mitään. Sullakin on lapsia ja käyt työssä: kerro taikasi, mistä revit aikasi käsitöihin? Minä olen pitkään verottanut yöunta, mutta se tie taitaa olla nyt kuljettu loppuun.

  VastaaPoista
 5. Ooh näyttää ihan mun lehdeltä ja mun neuleilta, pakko ostaa heti!

  VastaaPoista
 6. Jännä juttu, mulla ei tuo lehti ensivilkaisulla (siis lehtihyllyllä plärätessä) ei tarttunut mukaan. Varmaan sen ulkoasu (taitto) oli liian levoton herättääkseni mielenkiintoni.

  Sittemmin kuulin kehuja monesta suunnasta ja nyt se odottaa tuossa pöydänkulmalla että ehtisin siihen tarkemmin tutustua (ostin siis tänään).

  VastaaPoista
 7. Heh, minä lankesin myös samaan lehteen tänään... Mietin oikein kaupassa, että minkä takia tämä lehti pitää kotiin asti ostaa, kun tuskin mitään ihan oikeasti aikaiseksi saan :) Tykkäsin tosi paljon tuosta takista, mekoista, huovutus/kirjailujutuista. Ja kivaa kerrontaa myös. Ja taidan ommella 12 v kummipojalle jonkun "ötökän" ja se raha sinne taskuun :)

  VastaaPoista
 8. Nätti neule pojalla! :)

  VastaaPoista
 9. outi: se paita onkaunis ja kuiskii mun korvaan ihan jatkuvasti. yöunia eikannata uhrata minkään asian takoia, ellei ole iahn pakko. en minä tiedä mistä minä aikani revin. värkkään kaikkea aina kun vaan on sauma. toisaalta lapset ovat pedissä puoli yhdeksään mennessä, joten siinä on toista tuntia aikaa puuhata ennenkuin nukkumatti tulee.

  stella: toivottavasti löydät oman kappaleesi!

  taina: musta tuossa lehdessä oli kivaa se että mallit ja tarinat niistä soljuivat käsikädessä. ohjeet ovat aika ylimalkaisia. esim. tuo kukilla kirjotun takin ohje alkaa että neulo mukavanmallinen takki...

  eliisa: kyllä kässälehden saa ostaa vaikka ei kerkiäisi siitä mitään tekemäänkään. jos jo pelkistä kuvien katselusta tulee hyvälle mielelle ja ne innostavat mielikuvitusta ja muutenkin inspiroivat, niin sehän on vaan hienoa!

  mari: ihan kivahan tästä tuli. on vähän väljä, mutta eiköhän se ajan myötä korjaannu

  VastaaPoista
 10. Asiaa! Mun mielestä on hienoa, miten virolaiset arvostavat omia käsityöperinteitään ja käyttävät vanhoja malleja uusiin kohteisiin. Pitäisi meidänkin ottaa oppia.

  VastaaPoista
 11. Anonyymi14.41

  ostin lehden keskiviikkona ja mielessä kävi onkohan kaimani oulusta löytänyt lehden. näytti niin sinun tyyliseltä.
  minuakin lehdessä kiehtoi erilainen tapa tehdä ja osoittaa käsityön arvostusta. vanhoja perinteitä uudella tavalla. suomalaiset käsityölehdet jää ainakin minulta aina hyllyyn.

  VastaaPoista
 12. Komea kalastajanpaita!

  VastaaPoista
 13. ellimelli: minusta on hienoa että vanhoja perinteitä vaalitaan. harmi että Suomessa kansallispukuperinne on niin paikoilleen jämähtänyttä. tutkin aiemmin päivällä kansallispukukeskuksen sivuilta tietoja ja siellä oli järkyttävän pitkä lista miten kansallispukua käytetään

  nimetön: hyvimpä tunnet kaimasi maun :) itse pidin kovasti niistätarinoista töitten yhteydessä

  maaru: katotaanpa mitä saalista tarttuu :D

  VastaaPoista
 14. Ihania nuo sun huopatyöt, kauniita oikein.

  VastaaPoista