maanantaina, joulukuuta 21, 2009

Ihan kohta

Sain jo yhden ihanaisen joululahjan. Ilmeisesti olen ollut niiiin kiltti. Tai jotain. Kiitos hyvin paljon pomoltani näyttäneelle joulupukille. Täytyy myöntää että kirjaa tuli luettua usempaan eri otteeseen jo työpöydän ääressä. Slurps!

Tänään on ohjelmistossa puolen kilon suklaakakun leipominen, kuten aika monena jouluna aikaisemminkin. Kyseinen kakku on sen verran ihanaa että laitanpa ohjeen tähän. Alunperin ohje on julkaistu Kodin Kuvalehdessä vuonna jotain. Vuosien aikana ohje on vähän elänyt. Kaapissa olisi kirsikkahilloa, jota voisi lisätä täytteesen. Tämän kakun lisäksi ei jouluna erityisemmin konvehteja tarvita....Suklaana olen käyttänyt Block-leivontasuklaata.

Puolen kilon suklaakakku

Pohja:
200 g tummaa suklaata
100 g voita
5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl piparkakkumaustetta
1,5 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
3 rkl ranskankermaa

Täyte ja kuorrutus:
150 g pekaanipähkinöitä
250 g tummaa suklaata
110 g maitosuklaata
3,5 dl kuohukermaa
50 g voita

Pohja:
Sulata suklaa ja voi vesihauteessa.

Vaahdota munat ja sokeri toisessa vesihauteessa. Sekoita muna-sokerivaahtoon suklaa-voiseos.

Siivilöi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lisää edelliseen.

Kaada taikina voideltuun, 24-26 senttiseen irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä

Täyte ja kuorrutus:
Hienonna pähkinät kuorrutusta varten.

Pilko suklaat vesihauteeseen, lisää sekaan kerma ja voi. Anna sulaa ja sekoita murskatut pähkinät joukkoon.

Leikkaa pohjaa kolmeen kerrokseen ja täytä kerroksittain. Anna kakun kovetta hetki kymässä ennen kuorrutusta.

Kuorruta kakku huoneenlämpöisellä kuorrutteella ja koristele.

Kakku kannataa leipoa paria päivää ennemmin tekeytymään. Maku vain paranee.

10 kommenttia:

  1. Onpa tullut siliteltyä tuota ihanaa kirjaa kirjakaupassa. Ihanalta kuulotaa myös tuo suklaakakku.

    VastaaPoista
  2. Vuoristomajalta junalla tuonne kaupuntiin menee muutama tunti. Ettà voisi ihan livenà paikkaan rakastua. Minun lempparikaupunki Saapasmaassa. Tiedàn erààn joka sòisi tuommoisen kakun siltà istumalta! Se en ole minà.

    VastaaPoista
  3. pikkusisko: kirjan kuvat olivat mitä mainiointa silmänruokaa. mutta mistäs nyt taikoisi ehdottoman tuoretta meriahventa? tai hämähäkkirapua?

    lissu: nyt sinä väännät veistä haavassa. kattelin jo mitä maksaa lennot italiaan. air balticilla oli halvimmat. pysyykö se ilmassa? minen tunne ketään joka syö tän kakun itumalta. ei, ei edes armoitettu siippani. aattele nyt, puoli kiloa suklaata, 150 g voita, sokeria....

    VastaaPoista
  4. Kiitos ja kumarrus herkullisesta ohjeesta, aion tehdä sitä meille tänä jouluna.

    VastaaPoista
  5. Tessa Kiros osaa tehdä houkuttelevia kirjoja, en yhtään ihmettele,vaikka tämäkin valittaisiin maailman kauneimmaksi keittokirjaksi.

    Ihanan kuuloinen kakkuohje!

    VastaaPoista
  6. Anonyymi20.56

    Tuota kakkua haluaa syödä ja taas syödä ja vielä syödä. Niin hyvää se on. Voisihan sitä tehdä vaikkapa 1/4 osa-annoksen....tai sitten kokonaisen!
    -äiti-

    VastaaPoista
  7. Tätä se uni tiesi; olet haka keittiössä! Ja et ollut liian kärkäs. Oikein ystävällinen ja fiksu. Niin kuin tietysti ihan oikeassakin elämässä. :)

    VastaaPoista
  8. Voita, kermaa, suklaata ja pähkinöitä. Mikäpäs sen paremmalta kuulostaisi. :)

    VastaaPoista
  9. tiina: anna sen kuorrutteen sitten vähän jähmettyä niin se on helpompi levittää. ei valu pitkin pöytiä, kuten eräällä kerran....

    katriina: luin illalla tuota kirjaa iltasaduksi itselleni ja näin hyviä unia :)

    äiti: 1/4 kakkuja, ja höpöhöpö, koko satsi vaan! ja laitoin sen kirsikkahillonkin sinne väliin. jos vaikka tänä ilta maistaisi pikkasen?

    outi: no haka ja haka. mutta köökin siivoamista en jaksa! ja tokihan sitä aina viksuja ja vilmaattisia ollaan. ainakin silloin tällöin... :DD

    pikku-kettu: suklaa-kerma-voi-pähkinä akselilla ei yksinkertaisesti voi saada aikaiseksi syömäkelvotonta.

    VastaaPoista
  10. Tulin vaan kertomaan, että tein kakkua, puolikkaan ohjeen onnistuen eka kerraksi ja voi miten jumalaisen makuista se onkaan. Nousi suosikiksi heti, nam.
    Hyvää Joulua myös ja tuo uusin kehruu on hieno.

    VastaaPoista