torstaina, marraskuuta 12, 2009

Työ sarkaa

Kotimatkalla ristiäisistä tehtiin mutka Tikkakosken Kasihännän kautta. Kasihäntä on armeijan ylijäämämyymälä, ja sieltä saattaa löytää yhtä jos toistakin.

Minä löysin sarkakangasta. Hintaa oli peräti 12,50 euroa 7,5 metrin ja 150 senttiä leveästä palasta. Ei paha.

Tässä sitten olen mietiskellyt mitä siitä sitten tekisi. Ensimmäisenä listalle pääsi laukku.

Kaava on sama kuin mustassa kukkakassissa, eli Herkulliset huopatyöt kirjasta. Kuvion idea lähti tällä kertaa Marimekon servetistä. Luonnostelin kuvion ensin oikeaan kokoon paperille.

Sitten leikkelin vähän kaavan palasia. Valmiit huopapalat asettelin sarkakankaalle ja kun olin tyytyväinen asetelmaan, laitoin palat nuppineuloilla kiinni. Eikun ompelemaan!
Ensin palaset kiinnitetään siksak-ompeleella reunoistaan. Valitsin suurin piirten synkkaavaa ompelulankaa. Ompelu aloitetaan alimmiksi jäävistä osista. Eli ensin varsi, sitten kukan taimmaiset terälehdet, kukan keskusta ja lopuksi ulommaiset terälehdet ja muut lehdet. Siksakattunakin näyttää ihan ookoolle, mutta koristelu on kaiken aa ja oo. Ainakin minusta.

Tikkauksissa käytän kiiltävää konekirjontalankaa, jota myydään isoilla rullilla. Alulankana voi toki käyttää tavallistakin lankaa. Mutta jos tekee siksak-kirjontaa niin alulankanakin kanttaa käyttää kirjontalankaa ettei alulanka näy oikealle puolelle.
Sitten vaan tik-tik-tikataan. Kaikki tikkaukset on tehty suoralla ompeleella, jota on ajeltu edestakasin. Ei kannata kirjoa liian pienellä pistolla, koska se uppoaa helposti huopaan. Mulla oli ompeleen pituutena 3.

Jotain pientä tämä kuitenkin vielä kaipaa. Pitää vielä mutustella että mitä. Ehkä jotain pieniä pylpyröitä noitten huiskien vierelle. Ehkä vihreitä, ehkä pinkkejä. Mutta kunhan ne keksin niin sen jälkeen höyrytän kappaleen ja leikkaan sen avulla vuorin. Sitten vaan ompelen saumat ja kiinnitän vuorin päälliseen. Sittenhän laukku olisi valmis. Mutta eka ne pylpyrät tai jotku...


24 kommenttia:

 1. Oi, miten ihana ja nerokas koristelu!

  Kangas on loistolöytö, olen itsekin etsiskellyt sarkaa, mutta kirppiksillä on näkynyt vain säälittävän pieniä paloja törkeillä hinnoilla. Odottelen siis aikoja parempia, näköjään joskus voi tärpätä! :D

  VastaaPoista
 2. Eipä voi mutta sanoa kuin WOW! :)

  VastaaPoista
 3. No voehan, voehan. Just mun makuun hommia. Mut tààltà on himppa pitkà matka Luonetjàrvelle. Minkàhànlaisia vaihtokauppoja joulupukin kanssa pitàisi tehà?

  VastaaPoista
 4. elios: tää kangas oli kyllä löytö! harvemmin sitä törmää kunnon huopaan alle 2 euron metrihinnan

  maria: kiitos, kun vielä löytäisi sopivan vuorikankaan.

  lissu: onko luonetjärvellä myymälä? joulupukin pikkuapuri saattaa kuulla kyselysi...valmista vaiko tarvikkeita halajaisit?

  VastaaPoista
 5. Olispa mukava olla vaikka kärpäsenä (vai saisinko lätkästä?) jossain ikkunalla seuraamassa tekemistäsi; näyttää tosi hyvältä, kaunista jälkeä. Kuvauksesi on havainnollista.

  VastaaPoista
 6. Sävysävyyn helmiä? Aikas mahtava löytö, nuo armeijan kankaat ovat ihania!

  VastaaPoista
 7. Se on hieno, siitä tulee upea! Herkkuvärit. Voi että tykkään.

  VastaaPoista
 8. Todella kaunis koriste. Tikkaukset ovat piste i:n päälle!

  VastaaPoista
 9. vau, tosi hieno!

  VastaaPoista
 10. Mielettömän ihana! Tykkään kovin. Ja kiitos paljon työvaihe-esittelystä. En ole koskaan tällaisia tehnyt ja muutenkin hyvin vähän konetta käyttänyt, mutta. Tämähän suorastaan yllyttää yrittämään. Kaunis. Kiitos. Kauniskiitos :).

  VastaaPoista
 11. IHANA, IHANA, IHANA! On ihan mun värejä.

  VastaaPoista
 12. pirle: ei täällä lätkitä kettään. paitsi niitä kärpäsiä.

  hiisa: kiits

  nunt: neki vois olla kivoja, tai paljetteja?

  satu: harmaa jotenkin saa mut värit kukkimaan

  reetta: niillä tikkauksilla koko homaan saa sen jonkin, ilman niitä tää olisi aika pliisu

  susanna: kiitos!

  raisu: huovan käsitteleminen on tosi helppoa. ja riittää kun osaa ommella siksakkia ja suoraa. eikä se niittenkään kanssa niin hirveän tarkkaa ole. reippaasti vain kokeilemaan!

  eliisa: kiitos, ovat minunkin suossareita

  VastaaPoista
 13. Kaunis kassi tulossa! Minäkin erehdyin ostamaan kiiltäviä kirjontalankoja ja nyt ei edes korttien teossa voi käyttää tavallista ompelulankaa koristelussa...

  VastaaPoista
 14. Kaunista kassia tulossa! Helmet tai paljetit saattaisivat tuoda tosiaan mukavaa lisää kukkasen rinnalle. Taisit herätellä ideoita tämän vuoden joululahjoihin täälläkin päin..;)

  VastaaPoista
 15. Vautsi vau! Upea koriste ja maukkaat värit. Miulla olis ainakin kiusaus jotain helmiä lisätä vielä.

  VastaaPoista
 16. Ihanan inspiroivaa!

  VastaaPoista
 17. Ai miten hieno löytö ja kyllä on kaunista jälkeä. Hitsi, pitäisköhän kokeilla.

  VastaaPoista
 18. Hitsin hyvän ostoksen olet tehnyt!!! Todella upea tuo koristekuvio:)))

  VastaaPoista
 19. Voi, kun siitä tulee varmasti tosi ihana laukku just tähän vuodenaikaan! :)

  VastaaPoista
 20. Ihana! Mitenhän hyvin huopa kestää käytössä, nyppääntyykö?

  VastaaPoista
 21. Ehdottoman hyvä löytö!

  VastaaPoista
 22. Sinähän kaipasitkin jotain tolkumpaa kassiksi? Oliko niin, että neulos nyppääntyi tai jotain siinä edellisessä ihku-kassissasi? Upea tulee, värit ovat loistavat. Ovatko omasta padasta vai valmista kaupan huopalevyä? Mulle on kertynyt Tiimarista ja Kärkkäiseltä paljetti poikineen nyt syksyn mittaan. Käypä katsomassa, jos on uupeloa, samoja sävyjä siellä on. Ja entäs eri kokoiset värikkäät napit? Melko herkkua sulta taas tulollaan!

  VastaaPoista
 23. Upea, ihana, täydellinen!

  VastaaPoista