maanantaina, huhtikuuta 27, 2009

Jokin aika sitten minulta kysyttiin haluaisinko testata Etelä-Afrikassa käsin kehrättyä lankaa, ja kertoa mielipiteeni kannattaisiko sitä alkaa roudata Suomen perukoille. Matkan varrella selvisi ettei lankaa pystytä tuottamaan sellaisia määriä että sitä voisi tuoda maahan ihan päntiöinään, yritys kun pyörii kahden naisen voimin. Käsitin että paikalliset naiset näitä siellä kehräävät. Värikartassa oli ihan mukavasti värejä ja sävyjä.

Näytelangat kuitenkin saapuivat tänne pallon toiselle puolelle. Lanka on käsin kehrättyä, yksikierteistä merinoa. Lankaa pitikin ensin hieman tutkia kunnes tajusin että se on huopunutta. Vyyhdillä se tuntui hieman kovalta, joka hieman arvelutti. Neulottaessa lanka tuntui ihan erilaiselta kuin olisin vyyhdin perusteella uskonut. Se olikin pehmoista ja taipuisaa, eikä ollenkaan peltimäistä. Mitään ilmavaahan se ei ole, mutta kivan tuntuista. Sopii varmaan asuteisiin kaikkein parhaiten. Uskoisin että palmikot ja muut pintaneuleet toimisivat kybällä.

Kuvan mallitilkku on neulottu 5 millisillä. (Kuvat ovat vähän ankeita kun se aurinko katosi jonnekin).
Kaikin puolin siis mukava tuttavuus. Tietty jos joku lankakauppias tämmöisen valikoimiinsa haluaa niin voi laittaa viestiä minulle niin välitän sen eteenpäin.

Ja vaikka rukin ääressä onkin istuttu ahkerasti ja pitkään, on jotain muutakin kuin lankaa valmistunut.
Siitä sitten enemmän ensi kerralla.

6 kommenttia:

 1. Anonyymi20.51

  Ihanan näköinen tuo edellisen postauksen rukki. Kyllä ajan patinan pitääkin näkyä. Mummolassani on tosi vanha rukki ja se on kyllä ihana, kun siinä näkyy ajan kosketus. Harmi vain, että kaikkia osia ei ole enää tallessa.

  Aika jännän näköinen tuo lanka. Nariseeko se neuloessa? - heh, mikä kysymys :D Tuli vain ekana mieleen, kun näin kuvan. Meinaan vain, että neuloutuuko se helposti vain takkuaako.

  VastaaPoista
 2. Langan tunnelma on etninen, vierasmaalainen, eksoottinen. Voiskohan käyttää kankaankudontaan?
  Miten rukkisi uusi remmi = vauhtinyöri toimii nyt, mitä materiaalia se on?
  Vinkki: parhaiten minulla pyörii ohuempi hauenkoukkusiima - kangaspuiden sidonnassa käytetty vahva pellavanyöri, joka ei veny ja kestää aika kauan.

  VastaaPoista
 3. tess: ei se narise, sitä oli yllättävän kiva neuloa. Vyyhdiltä sitä sai hieman repiä kun se oli huopaantunut, mutta kun langat saa irti toisistaan niin sitten vaan antaa mennä.

  pirle: varmaan passaisi kankaan kudontaan, tulisi varmasti kiva shaali tai jotain. mulla on rukin remminä haukisiimaa, se toimii ihan hyvin kunhan sen vaan saa sopivalle kireydelle ja sellaisen tarpeeksi pienen solmun joka ei luista. Eilen värkätty toimii muuten hyvin, paitsi että se solmu on pikkasen liian iso ja heiluttelee rullaa. mutta jospa se siitä pehmenisi ja pienenisi kun saa tarpeeksi kierroksia.

  VastaaPoista
 4. Jännää lankaa:-) Minulla tuo nepalista tuotua villalankaa, jossa on myös tuo huppunut pinta.
  Ei hassumpaa neuloa ole.Kauniin värisiä lankoja. Tulisi varmaan noista langoista lämpimiä villapuseroita ja -takkeja, mutta ulkoilukäyttöön ehkä paremmin soveltuvia. Ja rukinrulla asiaa Toika myy irtorullia rukkiin. Itsellä ei ole niistä kokemusta, joten sen enempää en osaa niistä kertoa. Käy katsomassa toikan sivuilta...

  VastaaPoista
 5. No se solmu onkin se paha juttu :( nimimerkillä kokemusta on. Teepä se, että avaat solmun, purat vähän nyörin kierteitä, ohennat, asetat päät n. 3-4-cm päällekkäin ja ompelet vahvalla langalla kiinni niin että välillä pistät neulan (sormenpäät verillä, jos et omista sormustinta) nyörien läpi ja päättelet hyvin. Liitoskohta on sileämpi eikä viskaa nyörä pois. Kuvassa ollut rukkini on ihan tehdastekoinen, kuvio kai maalattu koneellisesti. Tavallinen malli esim. alan oppilaitoksissa aikanaan. Muodoltaan ja tunnelmaltaan mukava.

  VastaaPoista
 6. Hei ja terkut täältä eteläisestä Afrikasta :) Pakko kommentoida tähän postaukseen, kun vastikään itse linkitin tämän khayelitsalaisen projektin omaan blogiini:

  http://www.moxycrochet.co.za/

  Olit eka joka tuli mieleeni noista peitoista!

  VastaaPoista